Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1986 / 3986
(#) Eticsiga válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

köszi
(#) snowboarder hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok! Forrasztás alapjainál tartok, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálok minél több alkatrészt megmenteni (kiforrasztani) egy nagyon régi, 1000 éve nem használt walkmanből. Most már a kazettát forgató motort is sikerült kiszednem. És itt felvetődik egy nagy kérdés nálam. Ha esetleg (újra)hasznosítanám ezt a motort, honnan tudom, hogy hány voltal működik?
(vannak rajta számok + cégnév de hiába jó barátom a gugli ezzel kapcsolatosan új információt nem sikerült kifacsarnom belőle).

Köszönöm előre is!
(#) jani1987 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Ezt a szövegrészt a TV tuner résznél is kitettem, de hátha itt hamarabb kapok rá választ.
Idézet:
„Én most csak látatlanba tudom a kérdésemet feltenni, mivel nem a mi tévénknek halt meg a tuner része. Hanem a haveromé. Holnap megyek át hozzá és együtt majd csak kitalálunk valamit. Na de addig is. A pontos kérdés:
Idézet:
„van 2db tv tuner nem vesz adást!!””
(#) kadarist válasza snowboarder hozzászólására (») Máj 6, 2013 / 1

Szia!
A magnó mennyi elemmel működött?
(#) jani1987 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Gondolom 4-gyel, de volt nekem olyan CD lejátszóm is, hogy 10 darab kellett bele.
(#) snowboarder válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ha jól látom két ceruzaelemmel (az összesen 3V). Ebből a motor mennyit fogyaszthatott? Mennyit lehet a motorra rákötni?
Köszönöm.
(#) Marko Ramiusz válasza fongab hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Szia. Számomra azonnal kiderült, hogy váltakozófeszültségű trafóról van szó.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Máj 6, 2013 /

Hello
Tudna nekem valaki segíteni egy trafó készítéshez, lenne egy fóliám ami 75vac-ről megy 572 mW teljesítménnyel, ezt szeretném üzemeltetni egy 12Vdc aksiról, ehhez kéne egy rajz amit megépítenék, vagy ha esetleg lehet készen kapni valamit az is jó.
Előre is köszönöm
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Hello!

Köszönöm a segítséget. Keresgéltem a stepp-down-t a barátunkban, de annyi félét találtam, mint még soha. Tudnál esetleg adni egy "alap" rajzot? Amivel kiválthatnám az kazán 338T-t?

12/5W van ráírva az izzóra és a multiméter 2 A-t mér rajta (igazából lehet hogy csak 1,7-1,8-t). Igaz 2 izzószál van benne (autó izzó), két kivezetéssel. Az egyik kevesebbet fogyaszotott (lehet hogy az volt 0,5A?), a másik többet, és ezért ezt használom. Ez lehet az ok...
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Hello! Az egy 22W/5W-os lámpa, amiben együtt volt a helyzetjelző és a féklámpa. Csak Te a 22W-os részét használtad, és 5W-ról beszéltél.. ödv!
(#) proli007 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Kiegészíteném. .. figyelmen kívül hagyva a hőegyütthatójából adódó, ellenállás változását.. üdv!
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ha megnezed az lm2576-adj adatlapjat, ott a gyari kapcsolas. Annal egyszerubb nem nagyon van.
Ket kondi, egy tekercs, egy dioda + par ellenallas.
(#) gordonfreemN hozzászólása Máj 6, 2013 /

Sziasztok!

MC nélkül 1db Nixie csővel meg tudom-e azt oldani, hogy egy potméterrel változtatom rajta az értéket 0-9-ig? Sok alkatrész kell-e hozzá, bonyolult lesz-e?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 6, 2013 / 1

Hello! Meg egy LM3914-el, meg 10db nagyfesz PNP tranyóval. Meg egy kis trükkel a tápnál. üdv!
(#) tib12 hozzászólása Máj 6, 2013 /

Hali, annyit szeretnék kérdezni hogy a NE5532-nek elég-e a +-6V? Az itt lévő előfoknak kellene.
(#) proli007 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Hello! Mivel a végfoknak nincs feszültség erősítése, az NE kimenti feszültségét meg korlátozza a tápfesz, csökkenni fog a teljesítmény. üdv!
(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Akkor mit tudok csinálni ha csak egy darab zselés akkum(12V-os) van a meghajtásához? Van tápfelező kapcsolásom ami elvileg jó is lenne hozzá de a +12-böl csak +-6 -ot csinál, és az meg kevés. Step-up kapcsolás kéne szerintem. Vagy biztosan egyszerűbb +12V-rol hajtani a műv-erősítőt.
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Köszönöm, ilyet kerestem.
Kis segítséget szeretnék kérni.
Segítene valaki, mert két alkatrésszel nem vagyok tisztában és soha nem használtam még ezeket.
Az egyik a tekercs: ha jól láttam van axiális és toriod, valamint változik az áramerősség is. Jól tippelem, hogy ide 100 uH / 3A (pl?) Ez jó ide, vagy egészen rossz felé járok...?
A másik a MBR360. Az egy Schottky dióda, ha jól gondolom, de nem találom a HESTORE-ban. Helyettesíteni mivel tudom?
(#) proli007 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hello! Ez a két kapocsolás, nem éppen célszerű 12V-os tápláláshoz. Mind az IC-nek, mind a végfoknak van maradék feszültsége. Az IC az adatlapja szerint +-15V táplálás mellett, +-13V-ra tud kimenni. Vagy is a tápot a kimenet legfelejebb 2V-ra tudja megközelíteni. A végfok emitterkövető, ahol az emitter-bázis kb. 0,65V feszültséggel a kimeneti feszültség mindenképpen kisebb lesz. VAgy is a 12V-ból egyszer jejön 4V és még 1,3V. Marad 6,7V. Ez lesz a végfok kimeneti feszültségének Upp csúcstól csúcsig mért értéke. Ueff=Upp/2/gyökkettő. Így a kimeneti effektív váltófesz kb. 2,2V lesz. A 4 ohm-os hangszórón ez Ueff^2/R teljesítményt ad. Vagy is 1,2W-ot.
Ha ez így elegendő, akkor oké. Ha nem mást kell választani. (De az előfokot amúgy is át kellene alakítani, mert csak kettős +- táppal lehet galvanikus csatolás a bementen. üdv!
(#) proli007 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hello! Azért szóltam, mert egy izzó ellenállás változása nem elhanyagolható mértékű, lévén a Wolfram magas hőmérséklete miatt. Ha megméri, nem lesz igaz, és reklamálni fog...
(#) Mybuster hozzászólása Máj 7, 2013 /

Hali!

Valaki megmondaná nekem hogy hány mA-t bír a CD4026 os kimenetei? Egyszerüen nem találtam róla információt. Bővebben: Link

Előre is köszi!
(#) proli007 válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hello! Max pár mA. De az adatlap 3-71 Output Low és Outpu High paraméterei másról sem szólnak. üdv!
(#) Mybuster válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Köszi!

Találtam egy rendes adatot róla. Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Ez nem rendes adat, ez csak egy valami. Nehogy már az adatlapnál "rendesebb adatot" találj.. Láthatod, hogy a terhelőáram, a kimenő feszültség, a tápfeszültség-és a hőfok is függvénye a dolognak. Meg kell az adatlapot tanulni olvasni. Ez a feladat, nem más!

Értelek
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Az adatlap második felén nézd át a "Typical Performance Characteristics" diagramokat (Figure4, Figure5). 5-30mA-es árammal terhelhetőek a kimenetek az alkalmazott D-S feszültségtől függően.
Adatlap.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

A tekercsnel az aramnak es az induktivitasnak kell stmmelnie, az induktivitas csak kb ertek, tehat ha irnak mondjuk 100-at es neked van 120-as, nem tragedia.
A dioda legyen schottky es nagy aramu 3A, a feszultsege mondjuk 100V.
(#) Mybuster válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hm..Értem most már minden világos ebből diagrammból már megértettem.

Köszönöm!
(#) luluzulu hozzászólása Máj 7, 2013 /

Sziasztok!

Egy stabilizátorra lenne szükségem, amit áteresztő tranzisztorral oldanák meg.
A bemenő feszültség 8,5V -tól 50V. Nekem 8V stabil feszültségre van szükségem.
Az 50V az impulzus szerű, sajnos a 7808-nem bírta, zéneres védelemmel sem....
BD911(Hfe=120) tranzisztorral, 600mA árammal - ha lehetséges....
Ha jól számoltam akkor 5k ellenállás kell hogy legyen az ellenállás.+ a zener 8V-os

asd.png

Következő: »»   1986 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem