Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Már feltettem a munkapont tranyót a vég tranzisztorok bordájára,bekapcsoltam,de még terhelést nem tettem rá,és ugyanúgy melegszik.
Berajzoltam R20-nak egy 33 ohm ellenállást a diódák közé. Az eredmény a program szerint csodás. Sajnos úgy megfuthatnak hőre a végtranzisztorok mint a pinty.
Köszi reggel megpróbálom,a melegedéssel nem volt gondom,sőt nem akar melegedni csak hídban,ott meg egy venti félgőzzel vissza hüti.Persze nincs padlózva.
Akkor a D3-mal sorosan egy 33R ellenállás,értem A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
A 0,22 ohm emitter-ellenállásokon mérhető feszültségesés? A Boucherot tag 10 ohm-ja melegszik? Ez gerjedésre utalna.
A BD134, BD140 bázisai között mennyire szorítottad le a feszültséget? 1,23V-nál lenne 50mA nyugalmid. Szerk.: a Kormikának készített rajból számolok. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Ha elkezd melegedni, akkor lavina szerűen egymásra nyitnak a végtranyók. Légy résen!
A megfutás az eredeti verzióban,vagy a korrigálás után jöhet?
A hőre való megfutás egy olyan jelenség, hogy a tranzisztor adott kollektor áramához tartozó bázis-emitter feszültség melegedés hatására csökken. Most ezzel a 33 ohm ellenállással áttételesen magasabb feszültség jut a végtranzisztorok bázisára a nyugalmi állapotban. Ez a feszültség viszonylag stabil, tehát a végtranzisztorok melegedésekor azok kollektor árama elkezd növekedni. Igen ám, de a megnőtt kollektor áram mindjárt több hőt termel, a tranzisztor melegebb lesz, még tovább emelkedik a kollektor áram. Kész az ördögi kör.
Ez az előnye a bordára fogatott tranzisztornak. Amikor az is együtt melegszik a bordával, annál is hat ez a változás, és szépen visszavesz a végtranyó bázis-emitter feszültségből, eladdig, hogy egyensúlyi állapot elérésére is képes.
Értem,a meghajtók melegednek azért de nem vészes 40 fok lehet kb,de lehet megmérem azt is,figyelek majd erősen
Miért nem dobsz be nekik egy thermisztort?
Nem akarom átalakítani az egészet,de lehet megpróbálom azt is,baj nem lehet belőle.A bemenetre gondoltad?
Egy ellenállás sem meleg.A bázisok közti feszültség 0.63v
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Gábor miért fontos neked ez a hídba kapcsolásos végfok? Nekem úgy jön le, hogy ez neked valamiért tetszik. Viszont én nem értem teljesen a hídba kapcsolt erősítők lényegét.
A 0,22 ohm emitter ellenálláson mekkora feszültség esik?
Félre érted nem a hid kapcsolás a lényeg.A lényeg hogy tök ugyan azokkal az alkatrészekkel nagyságrendekkel halkabb a végfok,mint az előző példány.És a reszelős hang halkat hallgatva,ezek a hibák javítása a cél,nem a híd.
Nem még ma csak fázisforditókat gyártottam holnap ST.készités.
Segédtápról menne két kis 12V relé ami szakítaná a +/- tápkört ha eléri a hűtőborda hőmérséklete a trimmerel beállított értéket (példaképp legyen max.70°C) thermisztorral, majd leoldana, és közbe például piros LED bekapcsolna.
A nyugalmi 0.22mA
Értem amit mondasz,de inkább elbontom,mintsem teli vágjam biztonsági kütyükkel,de köszönöm.
Én most nyugovóra térek,köszönöm a segítséget mára. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Az NTC mehet egyenesen a bázis-előfeszítő körbe. Valaha a germánium tranzisztoros végerősítőkben általános volt.
Nem lesz vele gondod! Remélem a hangja, és ereje is tetszeni fog. Amit feltettél tegnap, vagy elötte képeket a végfokról, az a bal, jobb oldal végfok egybe építve?
Üdv! Blasz-bácsi nagyon szeret hidalgatni!
220uA nem sok hőt termel. Feszültséget kérdeztem, árammal válaszoltál - inkább megkérdem hogyan mérted?
A melegedés alatt a végtranzisztorokat érted, vagy azok meghajtóit? Esetleg mindnyájan közös hűtőbordán vannak? A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Hűtőbordán csak a vég tranzisztorok vannak,és a nyugalmi áram stabilizáló tranyó.Te a bázis,és a testhez képest kérted a feszültséget?
Igen látom. De ha szétválasztaná a dolgokat, lehet, hogy könnyebben rá jönne, hogy hol kell keresni a hibát. Persze én nem tudok ebben okoskodni, mert nagyon kezdő vagyok, csak szeretném én is átlátni amit blasz Úr erőteljesen erőltet. Megszeretném érteni persze azt is, hogy mi az a fázisfordítás.
Nekem régebben,még az első példányoknál Kormika fórum társunk javaslatára a bd139 bázisnál lévő 2k2 ellenállást vegyem ki,és helyette 4k7 trimerrel lőjem be a nyugalmit.
A végtranzisztor emitter ellenállásán eső feszültség lett volna a kérdés. A végtranzisztoron folyó áramerősségre szerettem volna következtetni a disszipáció kiszámításához.
Ezen a rajon melyik pozíció számú ellenállás helyére tetted a trimmert?
Szerk.: Látom a módosításod, akkor R8-ra tippelek. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |