Fórum témák
» Több friss téma |
És nem reagál a villámlásra? Dióda bent van? Ha nincs rákapcsolva a dióda a bemenetre, és megérinted az ujjaddal az IC bemenetét, akkor nem villannak a LED-ek?
a dióda bent van , és igen ha megérintem az IC-bemetet akkor világítanak a ledek.
de a villámlásra semmi,pedig most épp olyan idő van itt hogy a környékbe villámlik...
Sziasztok
Tudom hogy ez nem ide tartozik de ha valaki tudna nekem segíteni azt nagyon megköszönném! Megépítettem ezt a kapcsolást: http://bsselektronika.hu/index.php?id=487 és nem működik. Valaki nem tudja hogy miért
Az OA diódéknak mi a munkaellenálléka?
Szia!
Én 3 "kapcsolást" látok rajta. Valahogy zavaros számomra kicsit. Pontosítanád a dolgot? Esetleg fotót küldhetnél róla, hogy hogyan is néz ki a kapcsolásod.
Hosszabb vezetéket köss a bemenetre, és nézd meg tekercs nélkül is.
Szia!
Nem lehet más, mint a 22µF belső ellenállása + a potméter..
Csak az első 2 kapcsolás a viharjelző a harmadik meg egy vezeték kereső. A zöld vezeték az antenna,ott van mellette a 120-menetes tekercs.
bocs a minőségért
Nyilván a kondenzék párhuzamos ellenálléka. Az elég nagy. Mondhatni egyszer feltöltődik és úgy marad. Szükségessége erősen kérdéses.
A feltöltő az életére esküszik, hogy működik a kapcsolás
És ha belecsap a villám, akkor meg már kinek jelez?
A tekercs biztos jól van megtekercselve? Mikor detektoros rádiókat készítettem, a legnagyobb probléma mindig a tekercseknél volt.
Hosszabb antenna, ellensúly, földelés.
Szerintem a tekercs az jó de lehet hogy nem
Üdv!
Én ezt szeretném meg csinálni,elég megbízhatónak tűnik és már többen használják,ahogy a neten láttam. Ha valaki megtudná csinálni nekem a panelt az nagyon jó lenne,persze némi ellenszolgáltatásért cserébe.
Sziasztok! Egy fórumtársunk szerint a villámok detektálására a tekercs az alkalmasabb. Ha jól értem a mágneses összetevőt kell érzékelni. (?). Valamint egy erősítő szimmetrikus bemenete. Ezek szerint az a konstrukció a megfelelő, ahol egy műveleti erősítő két bemenete között egy tekercs helyezkedik el (?) Ez lehet egy fojtótekercs, de előnyösebb lenne egy "ferritantenna"?
Egy tekercses B-tér vevő van ennek az oldalnak a végén (Magnetic Pickup).
Egy megvalósult B-tér vevő: B-field VLF Receiver. Kísérletezni kell, mert lehet, hogy egy nagyobb frekvenciára hangolt szupervevő jobb eredményt produkálna a villámdetektálási célra.
Nekem van egy amit bármely érdeklődő megkaphat (ha elviszi )...
Szia!
Ez az antennaköri rész egy kicsit hagy kívánni valót maga után. Rádióamatőr vagyok, de ha egy ilyen detektor irányában el kezdek adni 500W-al, irányítottan, mondjuk 14.230kHz-en digimode-ban, az biztos, hogy az armageddont fogja jelezni. Itt egy működő rendszer, amit nem fogadnak el hivatalosnak még mindíg, pedig hellyel-közzel pontos. A OMSZ 3 éve kínlódik a pontos rendszerrel. http://www.idokep.hu/webkamera/borsodweb10# 8 db antennával, 100kHz, 500kHz, 1MHz, 10MHz együttes figyelése esetén már leszűrhető, hogy villám okozhatta az RF bejövő jelet, aztán az antennákon jelentkező térerőből és egy hellyel-közzel számított, a frekik közti jelszintből lehetne a távolságra-irányra következtetni. Nem egyszerű ide még az antenna sem, kicsit nagy a sávszélesség.
"Itt egy működő rendszer, amit nem fogadnak el hivatalosnak még mindíg, pedig hellyel-közzel pontos. A OMSZ 3 éve kínlódik a pontos rendszerrel. http://www.idokep.hu/webkamera/borsodweb10#"
Az OMSZ a Vaisala Safir működő rendszerét (5 magyar + 2 szlovák állomás) használja, ami két frekvenciatartományban - LF és VHF - is mér: Villám-lokalizálás Magyarországon Valószínűsítem erről van szó: Vaisala Total Lightning Processor™, TLP100 and TLP200 Series on Linux Vaisala TLP Series Két módszert használnak: a rádiós iránymérést (Radio Direction Finding - RDF: ezt linkelte be banday, ezt használja a lightningradar.net hálózata), és a "beérkezési idő különbség" (Time of Arrival - TOA; ez a GPS-szel szinkronizált rendszer, ilyet használ a Blitzortung hálózata) meghatározását. Az Időkép rendszeréről annyi tudható, hogy 2 (vagy már 3) darab állomásuk van, ők is használnak RDF és TOA módszereket; illetve nagy valószínűséggel a Boltek LD-250 készülékét (is) használják.
Illetve még egy villámlokalizációs hálózat: a World Wide Lightning Location Network.
Ők is TOA-metódust használnak, VLF-sávban. Az ELTE is a tagjai közé tartozik. Innen letölthető az általuk használt hardver leírása.
Házi amatőr célra, legjobb legegyszerűbb egy LW , sávot is fogni tudó, /régebbi típusú világvevő kisrádió/, kiegészítve egy kivezérlésmérő Ic-vel +5db.leddel.
Ez így már 60-80km.ről érzékeli veszi, a nagyobb villámlásokat, zivatar cellákat. Lehet itt írni, százezer ft-os, pontos készülékekről, de azt senki nem fogja megvenni, pláne nem megépíteni.
"Lehet itt írni, százezer ft-os, pontos készülékekről, de azt senki nem fogja megvenni, pláne nem megépíteni."
Egy RDF alapú eszköz még nem annyira drága: két darab VLF keret/ferrit-antenna, egy kétcsatornás, kis zajú előerősítő-blokk (lásd: amit banday belinkelt, vagy például ez, vagy a blitzortung.org előerősítője), egy DC tápegység, és egy vonalbemenetes hangkártyával ellátott számítógép vagy diktafon. Ha ez utóbbit (a hangrögzítésre alkalmas eszközt) nem vesszük bele a listába, akkor - a blitzortung.org adatai alapján - kb. 10000 Ft-ból simán ki kéne jönni. Ha ezt kiegészítjük az általad említett kivezérlésmérő IC-vel meg ledekkel, akkor kapunk egy viharriasztót (egy gyári berendezés olyan 25000 Ft körül van). A TOA alapú eszköz már egy kicsit drágább: az előzőekhez még szükségeltetik egy GPS vevő (nem kell PNA/PDA, csak egy szimpla soros portos kis vevőegység); meg a GPS vevő., és az előző előerősítő jelét digitalizáló és feldolgozó egység. Ez - az előző oldal adatai alapján - kb. 15000 Ft-tal növeli meg a költségeket. Ha saját, pontosabb lokalizáló rendszert szeretnénk, mindezen eszközökből minimum 3 darab kell. Ha nem számítjuk bele a számítógépek (antennaárbóc, stb...) költségét, 1 teljes rendszer - a blitzortung.org kalkulációi alapján - 105000 Ft-ból kihozható. Egy gyári berendezés meg olyan 200000 Ft-tól kezdődik.
Van ezeknél sokkal egyszerűbb vihar előre jelző rendszer Ide firkantottam a sematikus rajzom.A jó öreg Franklin találta fel. Van két rézcsengő,egyik szigetelt a másik Földelt.A kettő közt van egy fém golyó,és elkezdi csengetni a két csengőt,ahogy átviszi a töltést az egyik csengőről a másikra.Ugyanis a töltés különbség 'megelőzi a vihart'. Lényegében cseng a vihar előtt,a Discoveryn láttam egyszer meg is építem
Ez már majdnem hasonló a régi időjárás házikóhoz
Bővebben: Link
Sziasztok!
Elég régen nem volt hozzászólás. Érdekelt a téma és utánanéztem. Már korábban belinkelt oldalon ezt találtam: http://www.techlib.com/electronics/lightningnew.htm Megépítettem. Szerintem eszméletlen érzékeny és működik. Építettem hozzá számlálót és elláttam egy csipogóval is. A NYÁK tervet megpróbálom mellékelni. A tranzisztorok helyettesítve olyanokra ami nálunk is kapható. Már egy viharon túl van a detektor. Videót akkor készítettem, amikor már elvonulóban volt. Ez még egy korábbi kapcsolás dobozolva...http://www.youtube.com/watch?v=YPFd3m1WFUs Az első linken szerepló detektor, ahogy összehasonlítottam egy rövidhullámú rádió "recsegésével" és az időkép térképével , képes 100-150km-ről is detektálni a lecsapó villámokat is. Érdemes megépíteni, jópofa kütyü
Fúúú, ezt én megépítem... Nagyon tetszetős az a relé ami oda kell az milyen relé? Pontos típust tudsz mondani? Illetve az elhagyható belőle?
Nincs benne relé. Én is megépítettem, ügyes szerkezet. A hátránya az, hogy érzékenyebb a kelleténél. Az eredeti leírásban 3 V szerepel, de elmegy akát 12-ről is. Értelemszerűen a LED előtét ellenállását változtatni kell. Én 5 V-ról járatom, kb. 30 cm-es antennával, ami egy egyszerű drótdarab.
Nagyobb feszültségről járatva sokkal érzékenyebb, nem nagyon érdemes 5 V fölé menni. Mellékletben az a kapcsolás, ami alapján én csináltam. Itt-ott némi módosítás, legfőképpen az itthon is kapható alkatrészekre. Nem tartalmazza a tápfeszültség szűrését és az 555-ös IC-vel felépített hangjezőt sem, ami a valóságban benne van. Kb. minden alkatrészt lehet kapni a HEStore-ban. A doboz egy ALMD 040 -es. A logó elhelyezésénél nem vettem figyelembe az előlapot tartó csavart, így az nem a legjobb helyre került, de már nem volt kedvem másikat nyomtatni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |