Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2002 / 4005
(#) Viktor0109 válasza pjg hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönöm akor mindjárt megmérem .
Kapcsolót csak egy relét találtam ami egy másik panelon van ha jolátam ahol a finkciot lehet váltani.
Mert több részbol áll cd lejátszó,deck,tuner,végfok de egy boxban.
A trafó mellet található az a panel amiról feltételezem az áramelátást kapja a rendszer és amiről az elöbb is szóvolt.
De a végfokot is itt helyezték el ezen a panelon. Ami egy stk4182.
(#) pjg válasza Viktor0109 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Első legyen, hogy a tápfeszek megfelelő értékűek legyenek, de mindenképpen szerezz hozzá kapcsolási rajzot.

Megmértem az egyik egyenirányitó utáln 103v egyenáram van a másik után 30v.
Kapcsolási rajzot nemtudom honnan szerezhetnék már kerestem.
Egyépként sok alkatrész elégé megviseltnek tünik.
Elenálások,kondik .
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) pjg válasza Viktor0109 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

A 103V-ot sokallom.

Nem tudom.
Bár utána + - egy egy kondenzátora csatlakozin ahonan már csak 40v van.
Raktam rá hangszórot gerjed aztán füstbemegy.
(#) Prome hozzászólása Máj 27, 2013 /

Tudtok olyan kapcsolást ahol pic 100 wattos 220.as izzót kapcsol ki be?
(#) pjg válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Persze. PIC - MOC - Triac.

Köszi.
Úgy értettem kapcsolási rajzot.
És ha lehet akkor nem ilyent:

pic.JPG

(#) kadarist válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia!
Periodikusan kapcsoljon vagy kézzel lehessen kapcsolni?
(#) k_h válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szerintem nézz körül a keresőkben, szilárdtest relé címszó alatt. Vagy sima relével is kapcsolgathatsz, ahhoz nemigazán kell rajz.
(#) pjg válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Bővebben: Link

A kapu helyére megy a PIC.
(#) vicsys válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

(#) silent15 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok, elkezdtem foglalkozni (robothoz kell) "vonal szenzorral", megépítettem ezt a kapcsolást, szépen működik is, de ha rámegy a fény akkor 5,2V (6V ról megy) , ha nem ér oda a fény akkor 5,9V chippel ennek a megállapítása nem is gond. És a kérdés itt jön; ha egy hasonló kapcsolást megépítek, de ami fotodiódával van, akkor milyen átmenet várható? Mivel dióda gondolom vagy 0V vagy 6V(minusz dióda nyitófesz.) . Igazam van, vagy máshogy fog reagálni?

ÜdV!
(#) blackdog hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok!

Vezeték hossz és zavarérzékenység szempontjából van jelentősége annak, hogy DC vagy AC feszültséget használok?
Mondjuk egy kapcsoláshoz amin MCU van és logikai áramkörök a tápot ami 12V 100 méterről viszem. Ha AC-t viszek akkor még a célnál egyenirányítani kell szűrni stb. Ha DC-t akkor csak szűrnöm kell, de kérdés, hogy 100m után is 12VDC-t kapok-e.
Melyik lenne jobb?
(#) reloop válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia! Vegyél példát a távvezetékekről! A fogyasztóhoz vidd el a hálózati feszültséget, és ott helyezd el a DC tápot.
(#) k_h válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Hogy mekkora feszültséged lesz a vezetékeid végén, azt a kábel ellenállása és a terhelés nagysága fogja meghatározni. Azt, hogy egyent vagy váltót viszel, szerintem teljesen mindegy. De stabilizálni tanácsos lenne, hacsaknem már az elektronikád nem tartalmaz feszszabályzót.
(#) Prome válasza pjg hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönöm a sok segítségeket.
Egész pontosan arról van szó hogy a PICcel led játék fejlesztése történik.
És hogy ne kelljen a sok sok próbánál ki be kapcsolni a lámpát (normál világítás) olyan készüléket tervezek ami a pic programjából amikor a ledjáték beindul lekapcsolja a lámpát hogy sötét legyen amikor leáll felkapcsolja. Automatikusan, a pic programja fogja tartalmazni.
Úgy tudom a PIC 5 voltal vezérel igy lényegében a harmadik kapcsolás lenne kézenfekvő de nem tudom a pontos értékeket.
A relés megoldás tetszik. Viszont az az OPTO TRIAK nekem új és ez tűnik a legolcsóbb és leg elegánsabb megoldásnak a maga 84 Ft-jával viszont nem tudom mi az a triakszerű ami kívül van a chipen de nincs hozzáírva típus. Ha az drága akkor ez mégis drága. A tekercset se értem az lenne a fogyasztó?

Az a triakszerű alkatrész éppen egy triak.

Aj jaj és mégis milyen típust javasoltok egy 100 Wattos 220-as izzóhoz?
És minek kint triak ha bent is van?
(#) blackdog válasza reloop hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Nekem pont az lenne a cél, hogy ne kelljen az eszközöknek a 230VAC hálózattal bajlódnia.
Egy központi helyen előállítanám a 12VDC-t vagy 12VAC és azt vinném 4-5 fogyasztóhoz. Van amelyik 20 centire van, de ami 100 méterre vezetékezve.
Ami az előbb kimaradt, hogy optocsatolókat is kapcsolnék ezzel a feszültséggel. Teszt szinten AC feszültségről üzemel, de szeretném tovább csökkenteni a panelek méretét. Ezért gondolkodom a DC feszültségben. Ha jól tudom riasztó rendszerek is 12VDC-t használnak jó hosszú vezetékeken.

Egy DIP tokba nem fér el egy nagy teljesítményű alkatrész, ezért kell kívülre tenni egy megfelelőt. Egy ilyen típus jó lenne oda.
(#) Prome hozzászólása Máj 27, 2013 1 /

Nyenyenyenye ezt szerintem meghajtja egy 3 Ft-os tranyó is akkor minek oda ez az optovacak?

Szerinted meghajtja, de ha ismernéd a triak működését, akkor nem írnál ilyet. Meg ne feledkezzünk meg az áramütés elleni védelemről sem, mert az optó leválasztja a hálózatot.
(#) blackdog válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Idézet:
„Nyenyenyenye ezt szerintem meghajtja egy 3 Ft-os tranyó is akkor minek oda ez az optovacak?”

Légyszíves mutass egy ilyen tranzisztort! Ami kivált pl. egy MOC3061-et.
Kísérletezz tranyóval aztán lesz neked nyenyenye
[off] A hozzászólásod minősége. Hmm...

Szóval tévedtem...
Akkor vagy relé vagy optotriak és triak...
(#) blackdog válasza Prome hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Első nekifutásra használj relét. Ha ez magabiztosan megy akkor gondolkodj triac-ban.
vicsys linkelte is. Bővebben: Link

Köszi a segítséget.
(#) Viktor0109 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Üdv.
Tudvalaki kapcsolási rajzot SCHNEIDER FESTIVAL 501-hez?
Vagy azt hogy hol keresek?
(#) joeskac hozzászólása Máj 27, 2013 /

üdv!

Van egy 12v-os 3 fázisú szabályzóm.
ilyen https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9485__Mystery_12A_Brush..._.html

fordítva kötöttem be a 12V-os bemenetet. ezért az egyik smd 4409 es (azt hiszem IC)
leégett. Ezt szeretném kicserélni, de nem találtam itthon ilyent. Az lenne a kérdés, hogy le lehetne cserélni másik fajtára ami ugyan ilyen paraméterekkel bír?
(#) silent15 válasza silent15 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Valaki tudna segíteni ??
Következő: »»   2002 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem