Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   379 / 782
(#) hapro válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Azok a motorok 24V-os maximálisan 500mA-t felvevő motorok.
(#) kérdező hozzászólása Jún 1, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kb. 100W terhelhetőségű 50V-ot, és 25V-ot adó kapcsolóüzemű tápegységet. Az első kérdés az, hogy olcsóbb-e megépíteni normális alkatrészekből, jó zavarszűréssel, mint egy hagyományos trafót szerezni? Tranzisztoros erősítőhöz kellene. Előnye, hogy kisebb a tömege, bár engem nem zavarna a trafó sem. Ferritvasmagot egypaneles TV-ből tudok kiszedni. A tekercsek áttételét ugyan úgy kell kiszámolni, mint a sima trafónál?
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) atti2010 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Szia!
Frekvenciamérő, oszcilloszkóp, induktivitásmérő és tapasztalat nélkül nagyon nehéz dolgod lesz, én inkább átalakítottam egyet, egyszerűen nagyobb trafót tekertem neki és kicseréltem a MOSFET tranzisztort és a shottky diódát, neked könnyebb dolgod lenne mert nem túl nagy terhelésed lesz, mar az enyémhez viszonyítva 35A 12v.
(#) kérdező válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Köszi a választ!
Akkor marad a kész táp bontása, esetleg átalakítása ha szükséges.
(#) _vl_ válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Nézd meg a primer oldali pufferkondik feszültségét is szkóppal. Ha nagy a hullámzás, az lehet gond.
(#) _vl_ válasza hapro hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Kommutátoros motorokról beszélünk?
(#) oibacsi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Ott üresjáratban 2-3Vpp-t mértem. Próbaképpen kicseréltem nagyobbra a fojtót a segédszekunderen, ami a tápot adja a TL-nek. Sokkal jobb a helyzet, a kimenő feszültség is megnőtt 35V-ra a 28-ról, bár sípoló hangja még mindig van és teljesítmény még mindig nincs.
(#) scooby_ hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!
Építeni akarok egy TL494-el ellátott számítógép táphoz hasonló kapcsolóüzemű tápegységet. Ezt a tervet még régebben EMMZolee kollégától kaptam. A tápegység eredeti terveiben fix 14V-os feszültséget állított elő. Én ezt szeretném felhúzni 40V-ra. Ezzel nincs is gond. De mivel ez egy "AT" táp, az "ATX"-től eltérően ebben nincsen segédtáp, a TL494 PWM vezérlő a kimenetről táplálkozik. A kérdésem az, hogy jó-e az a zéner diódás táp megoldás a PWM vezérlő számára ahogy a tervben látható? (3,3k + ZY12V zéner) A másik kérdésem, hogy szabad-e a trafók alatt huzalozni? Mint látható a primer és a szekunder oldalt galvanikusan elválasztó trafó alatt voltam kénytelen a tranzisztorok vezérlését behuzalozni. Erre azért volt szükség, mert az itthon lévő rossz tápokban ezen célra szolgáló trafó mindegyikének pont fordítottja az eredeti tervben szereplő trafó lábkiosztásának.

AT TÁP3.LAY

(#) hapro válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szénkefés DC motorokról beszélünk, amiknek bár egyszer szedtem szét egy ilyen motort és ha jól emlékszem volt kommutátora. Egy gépben nagyjából 60db ilyen motor van, és egyszerre csak egy darabot forgat a motorvezérlő. Minden motoron van soros dióda is 1N4007 személyében.
(#) _vl_ válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A szénkefés motorok tudják zavarni a környezetüket. Én nem raknék megfelelő árnyékolás nélkül semmilyen érzékeny elektronikus eszközt, kommunikációs kábelt a közelükbe.
(#) emmzolee válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Ez egy gyári táp volt amit vissza rajzoltam. Ez a táp 14V 5A-t tudott.
Az a terv amit betettél már át lett alakítva. Beteszem az eredeti tervemet és az eredeti nyák képét is. Hátha segít jobbá tenni a tervedet. Látom át tervezted, mert gondolom nem találtál pont ugyan ilyen meghajtó trafót bele.

A primer is a szekunder között tartani kellene a távolságot a biztonság érdekében.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013

Egy hálózati földre lehúzott fém doboznak elégnek kéne lenni árnyékolásnak szerintem, ami vagy 1 méterre van az említett motoroktól. Esetleg ha mégis ez az eset állna fenn amit említettél, akkor esetleg egy soros induktivitás nem segíthet amit a motorokkal kötnék sorba, azaz a gyakorlatban a motorvezérlő kimenetére, és a mocik azon keresztül kapnák a feszt?
(#) _vl_ válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Arról beszéltél, hogy a soros kommunikációval van a gond. A soros kommunikáció is teljesen a fémdobozon belül történik? Mert ha kijön belőle a vezeték, akkor ne csodálkozz, hogy ott összeszedi a zajt.

Az a kommunikáció a fém dobozon kívül van összekötve, viszont a kábel is árnyékolt. Az hogy tud összeszedni így zajt?
(#) Ge Lee válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A vezetett zavarokat csak ez a fajta szűrő csillapítja hatékonyan, van is erről egy jó kis cikk csak most nem találom. A PC tápokban is ezt használják, már amikor nincs kispórolva. A kritikus helyekre szoktak tenni "ívoltó" kondit is a kefés motorokra.

sz.jpg

(#) scooby_ válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Igen, átalakítottam, pont azért amit mondtál. Sajnos máshogyan nem tudom megoldani a huzalozást.
(#) voodoo hozzászólása Jún 2, 2013 /

Full híd meghajtáshoz tud valaki valami jó IC-t és kapcsolást, topológiát (legalább valami kiinduló pontot) mutatni?
(#) granpa válasza voodoo hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A képek között nézted? Van egy nagyon jó 2kW-os, a 3. lapon.
(#) voodoo válasza granpa hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Ha a trafós megoldásra gondolsz akkor azon már túl vagyok.

Mert én arra gondoltam, hogy megfogok 3 darab IR21856-ot ebből az első bemenetére simán rákötném az osscillátort pl valami 494-et HIN1/2 és LIN3 lábaira, a másik kettőt pedig az első jeladónak a kiementeire kötném rá. Így lenne alsó 1-2 és felső 3-4 jelalakom.
Valaki valami?
(#) etm hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok! Le tudná-e valaki írni hogy a képen látható táp hogyan kapcsol be,és működik? Van ilyen tápom,és nem indul be,pedig mindent jónak találok.Pár alkatrészt kicseréltem már benne,pl.MOS FET.Mindent jónak mérek multiméterrel.Van-e ötletetek mi lehet a baj?
(#) granpa válasza voodoo hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Pl. EL7202/...42/ FET-meghajtóval is lehetne. Itt szerepel valahol, a gyűjteményem nincs kéznél (sajnos). Ebből van invertáló, nem invertáló, és kettesével hajt.
(#) oibacsi válasza etm hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Mérj rá analóg multival (én már szinte csak azt használok) vagy szkóppal a tápfeszre, és látod, hogy egyáltalán akar-e indulni.
(#) etm válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hogy kell hogy induljon?
(#) kyrk hozzászólása Jún 2, 2013 /

Helló,

Van valakinek Mean Well S-60-12 -hez kapcsolási rajza? Vettem egyet, de elégedetlen vagyok az áramkorláttal és át szeretném építeni. Visszafejteni nem szeretném, de ha nincs más mód...

Köszönöm

Ühm értem. Köszi, ám szívesen fogadnék valami rajzot is hozzá mégis hogyan képzeljem el? Például 7252-esnek a ABCD bemeneteire kössem rá a 7242-esnek az ABCD -hez. Így kapok két felső és két alsó meghajtást, egyik záró a másik oda nyitó lesz. Csak azért nem értem, mert van 8 lába ebből 4 be és 2 kimenete van.
(#) Sebi válasza etm hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Amikor a graetz utáni pufferen elegendő feszültség van, az R2 (120k) kezdi felhúzni az UC táplábát. Ennek el kell érnie (gyártófüggő kissé) 16...18V-ot, minek hatására elindul a belső söntstabilizátora, ami visszahúzza 12V körüli értékre. Ekkor a kimenete elkezdi hajtani a kapcsolóeszközt, a segédtekercsen megjelenik neki az üzemi tápfesz, amiről tovább él.
Kritikus alkatrészek:
Ha nem indul - R2 megnyúlt, szakadt. Ide legjobb a régi szovjet MLT fél W-os típus, ez bírja az impulzusterhelést.
Ha elindul, de "pumpál" - a tápfeszlábon lévő kondi kapacitásszegény.

PS.: Most nézem, a rajzon eggyel több a pacni... D7 természetesen csak L2-re megy!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) etm válasza Sebi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Köszönöm szépen a választ,sokat segítettél! Aztán ráméregetek,hogy mi lehet a gond,és majd beszámolok!Üdv
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Ha lenne egy 100-200V körüli tápod amin van egy soros analóg árammérő, akkor látnád hogy a táp próbál-e elindulni, vagy egyáltalán meg se nyikkan. Előbbi esetben a visszacsatolásban szokott lenni a hiba, utóbbi esetben a primer körben.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Ha egy egyszerű trafót sem sikerült működésre bírni akkor gondolod ez a megoldás majd jó lesz? Elárulom, hogy nem véletlenül csináltam trafósra a meghajtást. Szinte biztos vagyok benne hogy az IC-s fetmeghajtós megoldásokkal még több FET fogja a kukában végezni.
Következő: »»   379 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem