Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   32 / 177
(#) ciw válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Mégegy, a TRACE az kell calamire, ha jól látom az mégegy 20 pólusú csati.
Nem elég a JTAG/SWD a normál programozás/debugolás-hoz?
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Elég. A TRACE extra debuggolási lehetőséget ad (én 4 vagy 5 extra lábra emlékszem a standard JTAG-en felül).
Viszont azt nem tudom, hogy milyen szoftver és illesztő kell hozzá.
(#) JoeA hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok!

Keresek ARM hardvert, ami kb egy átlagos okostelefon képességeivel rendelkezik. Kamera, GPS, SIM/GSM kezelés és van lehetőség kb. 4db GPIO kezelésére. Nincs szükség kijelzőre és 3D képességekre. Szóba jöhet komplett telefon is, csak a GPIO miatt nem tudom, hogy mennyire hozzáférhetőek a külvilág számára a doksik. Szoftver oldalon inkább egy pure linux, mint Android a befutó.
Valaki foglalkozott már ilyen készülék kereséssel?

Üdv
Zsolt
(#) kapu48 válasza JoeA hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

(#) kapu48 válasza JoeA hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

(#) cpt.zoltan.simon válasza JoeA hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

(#) HeZ válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

De kijönnek az alkatrészárak 24 EUR-ból, mert sokkal olcsóbbak az alkatrészárak nagy tételben és nem raktak rá nagy árrést (volt szerencsém Nokia telefonokat gyártani ipari mennyiségben).
Emellett le a kalappal a Raspberry gyártónak a kis árrésért.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 6, 2013

Kedves ARM-osok, a málnabokor teljes egészében áttelepítve ide:

Raspberry Pi - Málnatopik
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) kapu48 hozzászólása Máj 11, 2013 / 1

(#) ciw hozzászólása Máj 11, 2013 /

Üdv!

Remélem jó topicba írom, valaki esetleg nem tud valami használható elsősorban api leírást a ChibiOS-hez? Nagyon megtetszett, de az a doxigen-es cucc amit adnak leírás gyanánt, nekem nem sokat ér.
Ennyi erővel a forráskódból is kihámozhatnám, hogy mit hogyan kell, de addigra kinőne a szakállam.
(#) kapu48 válasza ciw hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Biztos sok borotvád elkopik mire ezt mind megérted!
ChibiOS Documentation and Guides
(#) ciw válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Hát igen, ezt én is megtaláltam, de pont azért lenne jó ez az OS, mert HAL layer is van benne, de nem sokat mond a doksija.

Pl. A minap az STM32F4-en az RTC-t akartam beüzemelni és másfél napig kínlódtam, mire összelapátoltam, hogy akkor a sok közül melyik függvényt milyen paraméterezéssel kell meghívnom. És mindezt úgy sikerült, hogy azért volt hozzá valami minimál tesztkód.

Szóval úgy kell elképzelni, mintha a printf függvénynek megadnák, hogy milyen paramétereket vár, de mondjuk nem lenne leírva, hogy a formatstring-be mit kell beírni és melyik paraméter milyen hatást vált ki. (jó nehéz lenne használni).

A freertos-sem rossz, de ott HAL egyáltalán nincs integrálva, azt nekem kellene megírni.
(#) kapu48 válasza ciw hozzászólására (») Máj 12, 2013 / 1

Nem egészen értem a problémádat?
Van, mondjuk 2 féle elindulási irányelv.
1.: Van munkád, és pénzt akarsz keresni?
Megveszed a neked tetsző OSt. Sujos 100 ezrekért!
Így biztosan mindent megkapsz készen!
2.: Csak hobbista vagy? És sosem térül meg a befektetésed!
Kénytelen vagy beérni valami olcsó OS-al!
Ami sajnos korántsem annyira tökéletes!

Ha tovább mész az előzőleg linkelt ágon megtalálod, amit keresel.
Utasítások ismertetése:
http://chibios.sourceforge.net/docs/hal_stm32f4xx_rm/files.html

rtc.c RTC Driver code
http://chibios.sourceforge.net/docs/hal_stm32f4xx_rm/rtc_8c.html
Detailed Description

RTC Driver code.
  1. Definition in file rtc.c.
  2. #include "ch.h"
  3. #include "hal.h"
  4.  
  5. Go to the source code of this file. Functions
  6. void    rtcInit (void)
  7.         RTC Driver initialization.
  8. void    rtcSetTime (RTCDriver *rtcp, const RTCTime *timespec)
  9.         Set current time.
  10. void    rtcGetTime (RTCDriver *rtcp, RTCTime *timespec)
  11.         Get current time.
  12. void    rtcSetAlarm (RTCDriver *rtcp, rtcalarm_t alarm, const RTCAlarm *alarmspec)
  13.         Set alarm time.
  14. void    rtcGetAlarm (RTCDriver *rtcp, rtcalarm_t alarm, RTCAlarm *alarmspec)
  15.         Get current alarm.
  16. void    rtcSetCallback (RTCDriver *rtcp, rtccb_t callback)
  17.         Enables or disables RTC callbacks.
  18. uint32_t        rtcGetTimeFat (RTCDriver *rtcp)
  19.         Get current time in format suitable for usage in FatFS.

Ajánlott kód:
  1. RTC Driver code: http://chibios.sourceforge.net/docs/hal_stm32f4xx_rm/rtc_8c_source.html       
  2. STB:….
  3. [code=c]rtc.h [code=c]  RTC Driver macros and structures
  4. rtc_lld.c [code=c]      STM32L1xx/STM32F2xx/STM32F4xx RTC low level driver
  5. rtc_lld.h [code=c]      STM32L1xx/STM32F2xx/STM32F4xx RTC low level driver header

Kezdésnek a másfél nap egészen jó eredmény!
Aminek jó része gondolom a teszteléssel telttel?
(#) kapu48 válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Ajánlott kód:
RTC Driver code: http://chibios.sourceforge.net/docs/hal_stm32f4xx_rm/rtc_8c_source.html

Minden lényeges kifejezés értelmezése, (ami kékkel van megjelenítve), tovább vizsgálható ha rákattintasz!

Kel ennél jobb Help?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) Moderátor hozzászólása kapu48 hozzászólására (») Máj 12, 2013

Linket javítottam.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) rigo_mate válasza ciw hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Én FreeRTOS-t használom, HAL -nak pedig az ST standard peripheral library -jét. Szerintem nincsen arra szükség, hogy a kettő egy kézből jöjjön.

Aztán hiába van HAL, az adatlapot így is úgyis fel kell néha lapozni. Mellékesen szerintem az ST standard peripheral library remek példákkal jön.
(#) icserny hozzászólása Máj 22, 2013 /

Ilyen JTAG ketyerét próbált már valaki? Azt állítják, hogy az ARM Cortex-M akáráhány mellett a Renesas RX mikrovezérlőket is programozza/debugolja. De gyanús, hogy se szoftver se leírás nincs mellé.
(#) _vl_ válasza icserny hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Szerintem az egy Segger J-Link termék klónja, azért nem raknak mellé szoftvert... az eredeti gyártó szoftverét lehet használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
(#) fehrudi hozzászólása Máj 22, 2013 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, egy új projekthez keresek olyan fejlesztőpanelt, ami tartalmaz több MB memóriát, vagy inkább néhányszor 10 MB-ot - különösebben nem számít, hogy SRAM, SD/DDR RAM vagy valami más. Sajnos az STM32F4 discovery, ami kéznél van, kicsi lesz erre a feladatra..

Ezen felül túl sok megkötés nincs, személy szerint a Cortex M3, M4, M4+M0 változatok között keresgéltem. Előny, ha Magyarországon is megvásárolható.
Eddig az alábbiakat találtam:
www.hotmcu.com
NXP LPC4357-EVB
Freescale TWR-K70F120M

Másik oldalról az ARMv6/ARMv7-A valamely változatával szerelt mikroprocesszoros rendszerek olcsóbban kaphatóak nagy memóriával, de ezekkel nincs tapasztalatom. Mennyire nehéz megoldani, hogy pl. SPI vonalon adatot fogadjon és tároljon el?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) icserny válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Idézet:
„az eredeti gyártó szoftverét lehet használni.”
Na, ezzel kapcsolatban is vannak kétségeim, de ebbe már tényleg ne menjünk bele.
(#) cpt.zoltan.simon válasza fehrudi hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Én a hotmcu LPC1788 board-ját használom 32Mx32bit SDRAM-al, 1Gbit NAND, meg NOR Flash. Szerintem jó. És mivel Cortex-M3, ezért szerintem nem is bonyolult.
(#) ciw hozzászólása Jún 1, 2013 /

Sziasztok!

Ismét kéne egy kis segítség, még mindíg a NAND/NOR/SRAM/TFT vel vacilálok.
STM32F407Discovery boardra rákötöttem a TFT kijelzőt FSMC buszra (FSMC_Bank1_NORSRAM1)

A kijelző működik, de a megjelenítendő képeket valahol tárolnom kellene, erre lenne a vásárolt tárolók valamelyike: NOR vagy NAND flash.
A kérdés az, hogy melyiket lenne érdemes ilyen célra használn?
Mind a kettő kéznél van, de nem tudom, hogy melyiket és milyen módon lehetne használni (bekötés). Illetve, hogy lekezeli e ezeket a kijelzővel együtt a 407-es?

Van még egy SRAM om is, ez esetleg jó lenne framebuffer-nek, de a 407-es adatlapjában nem találtam hogy SRAM és TFT is mehetne együtt.
Nem kis káosz van a fejemben azzel kapcsolatban.

A flash-romokra szokás vagy van e valami butított fájlrendszer, hogy mégis könyebb legyen elérni az adatokat?
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Idézet:
„A kérdés az, hogy melyiket lenne érdemes ilyen célra használn?”

Ha V-s (100lábú) tokod van, akkor csak egy SRAM/NOR flash bankja van + egy NAND flash bankja. Ebből a TFT elviszi az SRAM/NOR flash bankot, ergó csak NAND flasht tudnál mellé pakolni, abból is csak egyet. Az SRAM-nak így már egyáltalán nem jutna hely.
Alternatív megoldás, hogy az egy szem SRAM/NOR flash bankot felosztod, és egy extra 74LVC138/139 dekóderrel a felső címbitek állapota szerint dekódolod, hogy éppen melyik chipet szeretnéd kiválasztani - de ezt mintha már egyszer leírtam volna...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Nekem a Nand is jó lenne.

Most egy másik probléma ütötte fel a fejét (miért ne)

Az tft kijelző projektem működik külön, és egy USB host projekt is működik külön projektben(pendrive írás olvasás).
A kettőt összefésűltem és a következő történik:
1. SystemInit(); et nem hívom meg akkor megy a kijelző, de az usb halott.
2. SystemInit(); et meghívom akkor a TFT lehel ,de megy az usb.

Most mi lehet ez?
A SystemInit(); a system_stm32f4xx.c fájlban van és elvileg a regisztereket helyezi alapállapotba.

Nem tudom miért nem megy egyszerre a kettő, láb ütközés nincs.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Azt gondolnám (anélkül, hogy különösebben ismerném ezt a függvénykönyvtárat), hogy a SystemInit-tel együtt is kéne működnie az USB projektnek, tehát ott keresgélnék először.
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Az FSMC-időzítéseken módosítottam és így működik, de nem értem a logikát benne.
Olyan mintha a SystemInit-tel nagyobb lenne az FSMC órajele (vagy épp akkor normális).
Gyanús is volt, hogy az LCD projektben nem használtam a System Init-et és ha minden késleltetést és időzítést minimálisra vettem az FSMC-init-nél akkor sem tudtam kiütni az LCD-t holott elvileg ilyenkor 60Mhz buszsebesség van.
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Én ezt amit mondasz már komplett megcsináltam. STM32F207. FSMC buszon SRRAM + SSD1963. SRAM-ból a kijelzőre Memory-memory copy-ba DMA-val 800x480 kijelzőre ment az adat legszorosabb időzítéssel olyan 40FPS 120 helyett 155MHz-en hajtva. Csak mivel az én board-omon nem volt NAND, ezért váltottam egy másikra.
A szűk keresztmetszet az SRAM, az SSD bírja sokkal gyorsabban. Egy külföldi ismerősöm a 168MHz helyett 240-el tekert 417-el se tudta az SSD-t kiakasztani.
Én sosem használtam a SystemInit(); részt. Lefut az az elején magától is a startup file végén van behozva, ha jól emlékszem.
Viszont akárhogy is, az USB 48MHz-ét azt tartani kell. SSD-nél azt tudom tanácsolni, hogy FSMC busz sebességet hagyd 60MHz-en, aztán a CPU órajelet kell túltolni, ha kevés a teljesítmény. És a projectet támogasd meg a DMA-val.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) ciw válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Értem, de most akkor ellentmondás van, mert _vl_ azt mondta hogy:
Idézet:
„Az SRAM-nak így már egyáltalán nem jutna hely”
tehát a 407-nél kijelző + SRAM felejtős.

Nekem SSD1289-es 3,2-es kijelzőm van, de nam valami fürge.
Megkérdezhetem, hogy hol lehet az általad használt 800x480-as kijelzőt venni, gondolom 4,3-as?

A DMA-n gondolgodtam én is de hogy tudnám az adatokat DMA-val küldeni, mikor az lcd-nek hol parancs, hol adat módban kell küldeni az információt.
Gondolom, úgy kell, hogy az sramból folyamatosan frissül a kijelző, és az sram-ba rajzolok?
És akkor nem kell kurzort léptetni, meg ilyenek? (gondolom erre utal a memory-memory copy).
És akkor így a kijelző az egy ram területté válik nem?
Tudnál ebben segíteni, hogy hogyan oldjam meg a DMA-s működést?

A nand flasht próbálom most belőni, de a vezérlő lábakat nem tudom hová kell kötni a WE, RE, CE lábak helyét nem lelem.

A flash-hoz használsz valami fájlrendszert?
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Van hely. Tudom, mert működik
A kijelzőm 7-es
Flash-t még nem használtam, de nem fogok file rendszert használni
TFTRAM[384000] az SRAM területre definiált színmélységnek megfelelő szélességű tömb.

DMA használata egyszerű:
Példa: 800x480 pixel = 384000
DMA tud maximum 65535 adatot.

A kijelzőm 6 vízszintes egyenlő részre van osztva.
Command: X = 0-800, Y=0-79 (ez = 64000 pixel)
Data (DMAval): TFTRAM [0] - TFTRAM[63999]

Lejár a 64000, szól a DMA interrupt:
Command: X = 0-800, Y=80-159 (ez = 64000 pixel)
Data (DMAval): TFTRAM [64000] - TFTRAM[127999]

stb
stb.
Tehát az utasításokat a DMA interrupt handleren belül izomból adod, ki, de utána az adatok ömlesztve már DMA támogatással memory-memory copy-ba folynak, SRAM-ból az SSD-be.
Nekem nincs kurzor. Ha ez az automatizmus fut a kijelzőre rajzolás annyi hogy a TFTRAM[] tömbbe kell írni, aztán a következő frissítésnél a DMA automatizmusa miatt meg is jelenik a kijelzőn. Persze ha a DMA számláló 32 bites lenne nem csak 16 akkor egyszerűbb lenne a dolog.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nincs ellentmondás, ha
- neki a Z-tokozású 144-lábú modellje van, esetleg I-s 176-lábú, azokban van több chip select kivezetve, ráadásul nem kell a multiplexált buszokkal se erőlködni,
- vagy egy dekóderrel ugyanarra a chip selectre több periféria van bekötve.
Ahogy néztem, se az SRAM-od, se a NOR flashed nem tudja magától a multiplexált busz kezelését, szóval kell majd oda még meghajtó a címvonalaknak is (ugye V-s chiped van).

Idézet:
„A nand flasht próbálom most belőni, de a vezérlő lábakat nem tudom hová kell kötni a WE, RE, CE lábak helyét nem lelem.”

Ez benne van a doksiban. A V-tokozás esetén csak NCE2-van, NCE3 nincs.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Következő: »»   32 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem