Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit lehet, hogy félreértettél.. Én önszántamból csináltam - saját magamnak spotos halogén világítást, mert akkor még olcsó volt az energia, a természetes - naphoz közeli fényt pedig leginkább ez biztosította. A neon a magas UV sugárzása miatt, a természetellenes fénye és aváltozó fényereje miatt, valamint amiatt, mert nem bírja a sok ki-bekapcsolgatást - nálam szóba sem jött, mert éppen elég rossz tapasztalatot gyűjtöttem be másoknál. Igaz ez a kép egy apróhirdetéshez készült, de jól látható, hogy elég homogén a fény - hiába LED-ek világítanak: LED 3x4W GU10 . Időközben átnéztem a LED fényforrás rendeléseimet és csak az egyik beszállítótól származó fényforrásokkal volt bajom. Ez 12 db. Onnan nem vásárolok többet - ezt meg is írtam nekik. A többi jól teljesít - mint a képen is látható. Most építettünk napelemes rendszert egy helyen, ahol energiatakarékos fénycsövekkel világítanak. Percekbe tellett mire elérték a teljes fényüket és .. hát nagyon messze voltak ettől a fénytől.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Igazad van, én nem ástam bele magam a ledekbe. De ez az 5050-ös ismerős. 1m ledszalag kb3* annyiba kerül, mint a gyengébb... Amit vettem égőt kb 94db. 120 fokos szögben világít. csak asztal fölé jó. Mint említettem, akciósan is 2-3 * annyi volt mint egy 23W-os. Persze ez is akciósan jó.... Akkor inkább marad az utóbbi. Biztos sok féle van, de még nincs "ideje" elterjedni.... Majd körbenézek, okosodok kicsit. Köszi a javaslatokat és segítséget, milyet kutassak. Kobold
Gondoltam. Azóta az energiát is jól megdrágították. Emlékszem még lánykoromban 2.10 volt a tejdropsz cukor. Most 1 csomag 100-200 ft Amúgy miért is drágult? No, nézzük a mA-okon mit lehet spórolni. Az tény, h az óra láthatóan lassabban számol. Az asztali Ikeás lámpámban 10 W-os spot égő volt. Kaptam, használom. Kicseréltem 1.2 W-osra, ledes. Úgyis csak lefelé világít. Nagyon klasz. Még a trafója sem melegszik. Az ilyen ötleteimnek nagyon tudok őrülni... Gondolom mindenki. majd 9 W lefaragva! Ki kell találni valamilyen barkácsolást magamnak, mert ez túl könnyű volt Hajráá. Kobold
Sziasztok!
Látom mindenki gőzerővel dolgozik, hogy egy energiatakarékosabb módszerrel világítson. Nekem csak annyi bajom volt a ledekkel, hogy a világítási szöge nem megfelelő számomra. Ezért választottam neki egy 3D gömb testet. Ezt csak azért írom, mert szerintem jól néz ki és másnak is adhat ötletet.
Nagyon tetszik ! Jól néz ki. Gondolom, a csati is megtartja a gömböt, és bárhova lehet függeszteni, akár többet is.
Kobold
Köszi! Így van a csati egy általános PC power csati, ami elég masszívan tartja a gömböt. Akár 10-et is össze lehet kötni egymással, ez csak a belső vezetékektől függ, hogy mennyi terhelést bírnak.
Köszönöm az elismerést mindenkinek és remélem kaptatok egy kis ihletet a munkához.
Tetszik!
Mit használtál gömbnek? Én egy UFO lámpa átalakításon gondolkodok, hasonló módon.
Hát a gömböt azt én készítettem egy otthoni vákuum tehcnikával. Egy PET-G lemezből lett megformázva. Az ősforma egy nagy szedőkanál volt. Nagyon egyszerű a technika, ha érdekel akkor leírom. Viszont a lemez az már nem olyan olcsó, mivel a legkisebb darab is 2nm és az kb 8000 Ft.
A technológia gondolom vákuum húzás melegen. A lemez ára meg nem lep meg
Lehet volt már szó róla, de mivel mostanság nem nagyon barkácsolok, nagyon örültem az ötletemnek... Hátha valaki nem ismeri, egy jó megoldás....
Vettem pár m ledszalagot /kb 4 m-ig jó az 1 A-os táp/. Nem akartam sokat költeni rá, de szabályozni is akartam a fényerőt. Találtam a lomtárban egy 220V/12V.DC általános trafót és egy lámpa fényerőszabályozót. Ősszeraktam a helyén az egészet, izgulva, h dolgozom vele és ha netán nem lenne jó az elgondolás, akkor feleslegesen a munkám... De neeem, teljesen jól működik. Nagyon örültem.. Mostanság lehet kapni 1900ft-ért a fényerőszabályozót. Ezek már elég jók és nem kell nekik min. 40-60W fogyasztó oldali ráközés, h ne villogjon a lámpa. Ráadásul, ha mégis megtenné, akkor is trafó kimenete szűrt. Nem is villok a ledsor. Forgó poti szabályozza a fényerőt, és van kikapcsoló része is. Igaz, minimális áram biztos folyik benne, de az nagyon elenyésző. A hasznossága és a bekerülése így nézve bőven fedezi egész élettertamra is az olcsóságát. Kobold A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Képzeld, ha több métert akarsz megtáplálni, akkor csak párhuzamba kell kötnöd a vasmagos trafókat, és így összeadódik a teljesítményük, és ugyanúgy Dimmelhető lesz akár hány méterig. Így szoktuk kivitelezni a nagyobb, falról dimmelhető világító plafonokat.
A dimmerrel viszont vigyázni kell, nem mindegyik tudja 10W alatt szabályozni, nagy részük csak 20-30W-tól kezd el normálisan működni. Mármint villogás, zümmögés, és egyéb anomália nélkül.
A dimmerről ezt nem tudtam, de már sokkal jobbak vannak mint régen.... 40W-os égőnél már/még villogott.. Min 60W kellett hozzá...
A trafó párhuzamosítást nem tartom jónak. Annyira nem egyformák a párhuzamosításhoz. Működni fog, ez igaz. Bár én nem tartanám olyan nagyon szakszerűnek. Otthonra lehet, de kunkcsaftnál nem tenném.... 1-1 trafó a saját ledsorjához és közös dimmeléshez viszont jó megoldás. Anyagilag sem marad több a zsebben gondolom, de ilyen nagy falak esetében összehasonlítási lehetőségem, adatom sincs. Ezért csöndben vagyok. Kobold
Szia!
Ha ufó lámpa átalakításon gondolkozol, lehet tudok segíteni kicsit. Van pár kimaradt 216 és 285LED-es nyáklapom. Csak az egyenirányító kell hozzá, meg a kondik.
Ti hol szerzitek be a LEDeket, amikből lámpát csináltok? Valami olcsó, és jó LED kellene.
Én a CREE CXA sorozatú PowerLED array-ait néztem ki magamnak. Pl. FDH-nál kapható a 2011-es típus...
Ez szencsére olyan típus, hogy direkt világításhoz fejlesztették: szembarát színspektrum, viszonylag jó hatásfok, közvetlenül hűtőfelületre csavarozható, csak a 2 drótot kell ráforrasztani, a hátlap szigetelt... Csak egy megfelelő méretű hűtőborda kell mögé, és valami meghajtó áramkör*... /Mondjuk a max 1A-es ledáram már nem hálózat-barát kategória soros kondis munkaellenállással. / * Pl. egy gyors diódákból összeállított graetzbe kötve 2db sorosan: akár egy fénycsövet is helyettesíthet: akár hagyományos, vagy elektronikus fénycső előtétben, vagy kompakt fénycső elektronikával (alulhajtva).
Kína a legolcsóbb. A HEStore által forgalmazott LED éppen az 1/10-edébe kerül náluk : 15000mCd
Van még attól olcsóbb is, ha jobban körül nézel az alibabán. Persze aztán rá kell még számolni a vámot, ami egyenlő a 27% ÁFA-val és a szállítási költséget, de még így is nagyon megéri. Én a KENTO-tól vásároltam 8000-10000mcd-s ledeket és nagyon jók. Egy selejt sem volt köztük. Ha valaki szeretne természetes fényű led világítást csinálni és nem akar sokat rá költeni, akkor érdemes sárga ledel keverni a fényt.
Gondolom Aliexpress-t akartál írni, mert az Alibabán ipari mennyiségek vannak csak...
Hát nem tom én 2-3 ezret szoktam rendelni, mert én eladásra csinálok egyedi desing lámpákat. Őszintén az Aliexpress-t nem is ismerem.
2-3000 db nem annyira háztartási - hobbi mennyiségnek tűnik...
Úgy nézem Aliexpressnél is hasonló árban van a CXA2011, mint FDH-nál.
Valószínűleg huzallábasból sem olcsóbb 45W-nyi ledet összerakni, de hatásfokban valószínűleg kevesebb, munkaórában meg jóval több lessz, mint egy power-led modul hűtőbordával. (+ Lakásba még ráadásul túl spotos is a legtöbb típusnak a fénye!)...
Sziasztok!
Ezt a régebbi képet itt találtam a fórumon, de sajnos nincs túl sok időm az egészet végigolvasni. A képemen látható megoldást szeretném javítani, esetleg a bekapcsolási tranziens áramimpulzustól is védeni egyben. Két-két LED-et szerelési okok miatt mindenképpen párhuzamosan kell kötnöm egymással, akár polaritással egyezően (bár tudom nem tanácsos ezt tenni az eltérő nyitófeszültségük miatt..), akár ellentétesen. A LED-ek típusa JSL-502UYC-U Csoda folytán a képemen látható megoldás pont akkora áramerősséggel működik ahogyan elterveztem. (mert egyenáramú számítást használtam ) A 3 wattos ellenállás eléggé forrósodik. A talált képen sajnos nem található meg a LED-ekről se, nyitófeszültségi, sem az éppen átfolyó áramról adat. Nem tudom milyen LED-ekre terveztétek, de az én ellenállásomhoz képest kis értékű és teljesítményűeket használtatok. Utánaszámolni még nem tudtam, mert nem látom át a működését. Ebben kérnék tőletek segítséget, hogy mekkora ellenállásokat használjak az én LED-jeim esetében ha jobb felső kép alapján akarom összerakni. Köszi!
Az ellenállás forrósodik, mert 2,5W körüli teljesítményt kell eldisszipálnia. Ebben semmi csoda nincs. Már csak azt kellene tudni, hogy mi a szösz az a bizonyos "BELL"?
Azon kívül, hogy egy 230V-os moduláris csengő, több információ nem derült még ki róla.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Majd ha kiderült, tudasd velünk. Akkor tudunk segíteni.
Annyi biztos, hogy elektromágneses csengő, nem elektronikus.
Jó vacak zörgő (csörgő) hangja van nem mellesleg. http://villamossagibolt.unas.hu/spd/unas_421262/XBS_BELLmodularis_c...230VMV 230V-os típus.
Szia!
Az ellenállás helyett tegyél egy kondit 300nF-osat és minden rendben lesz. A kondival párhuzamosan tegyél egy 1MOhmo-s ellenállást ami kisüti majd a kondit. Javaslok utána még egy gratez hidat. Mivel a ledek nem szeretik a másik irányból érkező áramot és 50Hz-en a ledek láthatóan villognak, viszont a híddal már 100Hz-en villognak, ami már nem látható. Az áramcsúcsok kivédésére kell egy 47µF-os elkó kondi. Vagy hagyd az egészet és használj trafót pl. egy telefon töltőé megteszi és ahhoz egy kis elko.
Szia!
Pont az imént vettem egy 220nF-os kondit (remélem ez is megteszi) és egy 1 megás ellenállást. Még graetz is van kéznél Elkóban nem baj ha nagyobb vagy kisebb értékű? Illetve a fesztűrése mekkora legyen? Valamint változott a terv is: meleg fehér LED-ekre lettek kicserélve a sárgák és energiatakarékossági okokból legfeljebb 1mA folyna át rajtuk. Mekkora értékű alkatrészeket javasolnál ennek megoldására? Köszi!
Szia!
Az adott felállásban, amiben lerajzoltad a kapcsolás, most csak a led áramkört figyelembe véve. Az átfolyó feszültség 4V a felvett áramerősség 20mA (ez az előző verzióra vonatkozik). Igazából azt kellene tudni, hogy mik a mostani paraméterek. Pl.: LED SPEC. xV, yA. azaz, hogy milyenek a LED-ek. Az általad használt kondi 220nF-os 14.1mA áramot fog átereszteni 4V feszültségnél. A LED-eknél az energiatakarékosság ne abban mutatkozzon, hogy egy energiatakarékos fényforrást nem használunk ki teljesen. Ezt inkább a szükséglet határozza meg, ha szükség van a fényre akkor hajtsd meg 18-20mA-el, viszont, ha csak halvány jelzőfény kell, akkor elég a pár mA. Elkót úgy kell méretezni, hogy a kondid értékt, ami az áramkorlátod megszorzod pl. 100-al, de akár 1000-el is lehet. Ilyen kis fesznél célszerű 1000-el szorozni, mivel olcsók az alkatrészek. Viszont ennyi led esetén szükség lesz 1db. előtét ellenállásra is "volt már rá példa", hogy az áram egyáltalán elinduljon a LED-ek irányába. Ez elég, ha 10 ohm -os.
A mostani fehér LED-eknek 2,8V-on 8mA-t mértem.
A LED-ek végeredményképp jelzőfények lesznek, de amilyen módon be lesznek szerelve egy kapcsolóba, oda azért kell a nagyobb fényerő, hogy kívülről is látszódjon a világítás. Ezekből graetz-es megoldással 4 darabot szeretnék sorba kötni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |