Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 83
(#) kameleon2 válasza kobold333 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Kicsit lehet, hogy félreértettél.. Én önszántamból csináltam - saját magamnak spotos halogén világítást, mert akkor még olcsó volt az energia, a természetes - naphoz közeli fényt pedig leginkább ez biztosította. A neon a magas UV sugárzása miatt, a természetellenes fénye és aváltozó fényereje miatt, valamint amiatt, mert nem bírja a sok ki-bekapcsolgatást - nálam szóba sem jött, mert éppen elég rossz tapasztalatot gyűjtöttem be másoknál. Igaz ez a kép egy apróhirdetéshez készült, de jól látható, hogy elég homogén a fény - hiába LED-ek világítanak: LED 3x4W GU10 . Időközben átnéztem a LED fényforrás rendeléseimet és csak az egyik beszállítótól származó fényforrásokkal volt bajom. Ez 12 db. Onnan nem vásárolok többet - ezt meg is írtam nekik. A többi jól teljesít - mint a képen is látható. Most építettünk napelemes rendszert egy helyen, ahol energiatakarékos fénycsövekkel világítanak. Percekbe tellett mire elérték a teljes fényüket és .. hát nagyon messze voltak ettől a fénytől.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) kobold333 válasza jeriko hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Igazad van, én nem ástam bele magam a ledekbe. De ez az 5050-ös ismerős. 1m ledszalag kb3* annyiba kerül, mint a gyengébb... Amit vettem égőt kb 94db. 120 fokos szögben világít. csak asztal fölé jó. Mint említettem, akciósan is 2-3 * annyi volt mint egy 23W-os. Persze ez is akciósan jó.... Akkor inkább marad az utóbbi. Biztos sok féle van, de még nincs "ideje" elterjedni.... Majd körbenézek, okosodok kicsit. Köszi a javaslatokat és segítséget, milyet kutassak. Kobold
(#) kobold333 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Gondoltam. Azóta az energiát is jól megdrágították. Emlékszem még lánykoromban 2.10 volt a tejdropsz cukor. Most 1 csomag 100-200 ft Amúgy miért is drágult? No, nézzük a mA-okon mit lehet spórolni. Az tény, h az óra láthatóan lassabban számol. Az asztali Ikeás lámpámban 10 W-os spot égő volt. Kaptam, használom. Kicseréltem 1.2 W-osra, ledes. Úgyis csak lefelé világít. Nagyon klasz. Még a trafója sem melegszik. Az ilyen ötleteimnek nagyon tudok őrülni... Gondolom mindenki. majd 9 W lefaragva! Ki kell találni valamilyen barkácsolást magamnak, mert ez túl könnyű volt Hajráá. Kobold
(#) crazybob hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziasztok!
Látom mindenki gőzerővel dolgozik, hogy egy energiatakarékosabb módszerrel világítson. Nekem csak annyi bajom volt a ledekkel, hogy a világítási szöge nem megfelelő számomra. Ezért választottam neki egy 3D gömb testet. Ezt csak azért írom, mert szerintem jól néz ki és másnak is adhat ötletet.
(#) kobold333 válasza crazybob hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nagyon tetszik ! Jól néz ki. Gondolom, a csati is megtartja a gömböt, és bárhova lehet függeszteni, akár többet is.
Kobold
(#) crazybob válasza kobold333 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Köszi! Így van a csati egy általános PC power csati, ami elég masszívan tartja a gömböt. Akár 10-et is össze lehet kötni egymással, ez csak a belső vezetékektől függ, hogy mennyi terhelést bírnak.
Köszönöm az elismerést mindenkinek és remélem kaptatok egy kis ihletet a munkához.
(#) lucky válasza crazybob hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Tetszik!
Mit használtál gömbnek? Én egy UFO lámpa átalakításon gondolkodok, hasonló módon.
(#) crazybob hozzászólása Jún 4, 2013 /

Hát a gömböt azt én készítettem egy otthoni vákuum tehcnikával. Egy PET-G lemezből lett megformázva. Az ősforma egy nagy szedőkanál volt. Nagyon egyszerű a technika, ha érdekel akkor leírom. Viszont a lemez az már nem olyan olcsó, mivel a legkisebb darab is 2nm és az kb 8000 Ft.
(#) lucky válasza crazybob hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

A technológia gondolom vákuum húzás melegen. A lemez ára meg nem lep meg
(#) kobold333 hozzászólása Jún 4, 2013 /

Lehet volt már szó róla, de mivel mostanság nem nagyon barkácsolok, nagyon örültem az ötletemnek... Hátha valaki nem ismeri, egy jó megoldás....
Vettem pár m ledszalagot /kb 4 m-ig jó az 1 A-os táp/. Nem akartam sokat költeni rá, de szabályozni is akartam a fényerőt. Találtam a lomtárban egy 220V/12V.DC általános trafót és egy lámpa fényerőszabályozót. Ősszeraktam a helyén az egészet, izgulva, h dolgozom vele és ha netán nem lenne jó az elgondolás, akkor feleslegesen a munkám... De neeem, teljesen jól működik. Nagyon örültem.. Mostanság lehet kapni 1900ft-ért a fényerőszabályozót. Ezek már elég jók és nem kell nekik min. 40-60W fogyasztó oldali ráközés, h ne villogjon a lámpa. Ráadásul, ha mégis megtenné, akkor is trafó kimenete szűrt. Nem is villok a ledsor. Forgó poti szabályozza a fényerőt, és van kikapcsoló része is. Igaz, minimális áram biztos folyik benne, de az nagyon elenyésző. A hasznossága és a bekerülése így nézve bőven fedezi egész élettertamra is az olcsóságát. Kobold
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) xylacc válasza kobold333 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Képzeld, ha több métert akarsz megtáplálni, akkor csak párhuzamba kell kötnöd a vasmagos trafókat, és így összeadódik a teljesítményük, és ugyanúgy Dimmelhető lesz akár hány méterig. Így szoktuk kivitelezni a nagyobb, falról dimmelhető világító plafonokat.
A dimmerrel viszont vigyázni kell, nem mindegyik tudja 10W alatt szabályozni, nagy részük csak 20-30W-tól kezd el normálisan működni. Mármint villogás, zümmögés, és egyéb anomália nélkül.
(#) kobold333 válasza xylacc hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

A dimmerről ezt nem tudtam, de már sokkal jobbak vannak mint régen.... 40W-os égőnél már/még villogott.. Min 60W kellett hozzá...
A trafó párhuzamosítást nem tartom jónak. Annyira nem egyformák a párhuzamosításhoz. Működni fog, ez igaz. Bár én nem tartanám olyan nagyon szakszerűnek. Otthonra lehet, de kunkcsaftnál nem tenném.... 1-1 trafó a saját ledsorjához és közös dimmeléshez viszont jó megoldás. Anyagilag sem marad több a zsebben gondolom, de ilyen nagy falak esetében összehasonlítási lehetőségem, adatom sincs. Ezért csöndben vagyok. Kobold
(#) xylacc válasza lucky hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
Ha ufó lámpa átalakításon gondolkozol, lehet tudok segíteni kicsit.
Van pár kimaradt 216 és 285LED-es nyáklapom.
Csak az egyenirányító kell hozzá, meg a kondik.
(#) szili83 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Ti hol szerzitek be a LEDeket, amikből lámpát csináltok? Valami olcsó, és jó LED kellene.
(#) DöG-1 válasza szili83 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Én a CREE CXA sorozatú PowerLED array-ait néztem ki magamnak. Pl. FDH-nál kapható a 2011-es típus...
Ez szencsére olyan típus, hogy direkt világításhoz fejlesztették: szembarát színspektrum, viszonylag jó hatásfok, közvetlenül hűtőfelületre csavarozható, csak a 2 drótot kell ráforrasztani, a hátlap szigetelt...
Csak egy megfelelő méretű hűtőborda kell mögé, és valami meghajtó áramkör*...
/Mondjuk a max 1A-es ledáram már nem hálózat-barát kategória soros kondis munkaellenállással. /

* Pl. egy gyors diódákból összeállított graetzbe kötve 2db sorosan: akár egy fénycsövet is helyettesíthet: akár hagyományos, vagy elektronikus fénycső előtétben, vagy kompakt fénycső elektronikával (alulhajtva).
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Kína a legolcsóbb. A HEStore által forgalmazott LED éppen az 1/10-edébe kerül náluk : 15000mCd
(#) crazybob válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Van még attól olcsóbb is, ha jobban körül nézel az alibabán. Persze aztán rá kell még számolni a vámot, ami egyenlő a 27% ÁFA-val és a szállítási költséget, de még így is nagyon megéri. Én a KENTO-tól vásároltam 8000-10000mcd-s ledeket és nagyon jók. Egy selejt sem volt köztük. Ha valaki szeretne természetes fényű led világítást csinálni és nem akar sokat rá költeni, akkor érdemes sárga ledel keverni a fényt.
(#) kameleon2 válasza crazybob hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Gondolom Aliexpress-t akartál írni, mert az Alibabán ipari mennyiségek vannak csak...
(#) crazybob válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Hát nem tom én 2-3 ezret szoktam rendelni, mert én eladásra csinálok egyedi desing lámpákat. Őszintén az Aliexpress-t nem is ismerem.
(#) kameleon2 válasza crazybob hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

2-3000 db nem annyira háztartási - hobbi mennyiségnek tűnik...
(#) DöG-1 hozzászólása Jún 7, 2013 /

Úgy nézem Aliexpressnél is hasonló árban van a CXA2011, mint FDH-nál.
Valószínűleg huzallábasból sem olcsóbb 45W-nyi ledet összerakni, de hatásfokban valószínűleg kevesebb, munkaórában meg jóval több lessz, mint egy power-led modul hűtőbordával. (+ Lakásba még ráadásul túl spotos is a legtöbb típusnak a fénye!)...
(#) Wind-Storm hozzászólása Jún 28, 2013 /

Sziasztok!

Ezt a régebbi képet itt találtam a fórumon, de sajnos nincs túl sok időm az egészet végigolvasni.

A képemen látható megoldást szeretném javítani, esetleg a bekapcsolási tranziens áramimpulzustól is védeni egyben.
Két-két LED-et szerelési okok miatt mindenképpen párhuzamosan kell kötnöm egymással, akár polaritással egyezően (bár tudom nem tanácsos ezt tenni az eltérő nyitófeszültségük miatt..), akár ellentétesen.
A LED-ek típusa JSL-502UYC-U

Csoda folytán a képemen látható megoldás pont akkora áramerősséggel működik ahogyan elterveztem. (mert egyenáramú számítást használtam )
A 3 wattos ellenállás eléggé forrósodik. A talált képen sajnos nem található meg a LED-ekről se, nyitófeszültségi, sem az éppen átfolyó áramról adat. Nem tudom milyen LED-ekre terveztétek, de az én ellenállásomhoz képest kis értékű és teljesítményűeket használtatok. Utánaszámolni még nem tudtam, mert nem látom át a működését. Ebben kérnék tőletek segítséget, hogy mekkora ellenállásokat használjak az én LED-jeim esetében ha jobb felső kép alapján akarom összerakni.
Köszi!

sw2.png

(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Az ellenállás forrósodik, mert 2,5W körüli teljesítményt kell eldisszipálnia. Ebben semmi csoda nincs. Már csak azt kellene tudni, hogy mi a szösz az a bizonyos "BELL"?
(#) Wind-Storm hozzászólása Jún 28, 2013 /

Azon kívül, hogy egy 230V-os moduláris csengő, több információ nem derült még ki róla.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Majd ha kiderült, tudasd velünk. Akkor tudunk segíteni.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Annyi biztos, hogy elektromágneses csengő, nem elektronikus.
Jó vacak zörgő (csörgő) hangja van nem mellesleg.

http://villamossagibolt.unas.hu/spd/unas_421262/XBS_BELLmodularis_c...230VMV

230V-os típus.
(#) crazybob válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Az ellenállás helyett tegyél egy kondit 300nF-osat és minden rendben lesz. A kondival párhuzamosan tegyél egy 1MOhmo-s ellenállást ami kisüti majd a kondit. Javaslok utána még egy gratez hidat. Mivel a ledek nem szeretik a másik irányból érkező áramot és 50Hz-en a ledek láthatóan villognak, viszont a híddal már 100Hz-en villognak, ami már nem látható. Az áramcsúcsok kivédésére kell egy 47µF-os elkó kondi.
Vagy hagyd az egészet és használj trafót pl. egy telefon töltőé megteszi és ahhoz egy kis elko.
(#) Wind-Storm válasza crazybob hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!

Pont az imént vettem egy 220nF-os kondit (remélem ez is megteszi) és egy 1 megás ellenállást.
Még graetz is van kéznél
Elkóban nem baj ha nagyobb vagy kisebb értékű? Illetve a fesztűrése mekkora legyen?
Valamint változott a terv is: meleg fehér LED-ekre lettek kicserélve a sárgák és energiatakarékossági okokból legfeljebb 1mA folyna át rajtuk. Mekkora értékű alkatrészeket javasolnál ennek megoldására?
Köszi!
(#) crazybob válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Az adott felállásban, amiben lerajzoltad a kapcsolás, most csak a led áramkört figyelembe véve. Az átfolyó feszültség 4V a felvett áramerősség 20mA (ez az előző verzióra vonatkozik). Igazából azt kellene tudni, hogy mik a mostani paraméterek. Pl.: LED SPEC. xV, yA. azaz, hogy milyenek a LED-ek. Az általad használt kondi 220nF-os 14.1mA áramot fog átereszteni 4V feszültségnél.
A LED-eknél az energiatakarékosság ne abban mutatkozzon, hogy egy energiatakarékos fényforrást nem használunk ki teljesen. Ezt inkább a szükséglet határozza meg, ha szükség van a fényre akkor hajtsd meg 18-20mA-el, viszont, ha csak halvány jelzőfény kell, akkor elég a pár mA.
Elkót úgy kell méretezni, hogy a kondid értékt, ami az áramkorlátod megszorzod pl. 100-al, de akár 1000-el is lehet. Ilyen kis fesznél célszerű 1000-el szorozni, mivel olcsók az alkatrészek.
Viszont ennyi led esetén szükség lesz 1db. előtét ellenállásra is "volt már rá példa", hogy az áram egyáltalán elinduljon a LED-ek irányába. Ez elég, ha 10 ohm -os.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jún 29, 2013 /

A mostani fehér LED-eknek 2,8V-on 8mA-t mértem.
A LED-ek végeredményképp jelzőfények lesznek, de amilyen módon be lesznek szerelve egy kapcsolóba, oda azért kell a nagyobb fényerő, hogy kívülről is látszódjon a világítás.
Ezekből graetz-es megoldással 4 darabot szeretnék sorba kötni.
Következő: »»   46 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem