Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   34 / 177
(#) ciw válasza Topi hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

a misc.h fájlban is átállítottad a vektortáblát?

1. #define NVIC_VectTab_FLASH           ((uint32_t)0x08000000) // erről
  2. #define NVIC_VectTab_FLASH           ((uint32_t)0x08008000) // erre

Én két nepig szívtam miatta és sosem volt jó a bl.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) Topi válasza ciw hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Az alábbi függvény
  1. NVIC_SetVectorTable(NVIC_VectTab_FLASH, 0x8000);

Ezt tartalmazza:
VTOR = param1+offset. Azaz 0x08000000+0x8000 = 0x08008000 lenne.

Misc.h-ban definiált NVIC_VectTab_FLASH-t nem láttam sehol felhasználva (csak én használtam a main-ben). Se a CMSIS, se startup semmi nem használta ahogy látom.

Vagy tévedek, és rossz helyen néztem?
(#) ciw válasza Topi hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Azért írtam, mert nekem sem működött addig, míg át nem írtam.

Jól értelmezed én is így értelmeztem, de nekem addig nem működött amíg a misc.h ban át nem lőttem.
  1. 1.NVIC_SetVectorTable(NVIC_VectTab_FLASH, 0x8000); // Ez nekem is volt, nem ért semmit!!!

Egy próbát megér állítsd át a misc.h-ban, a SetVectorTable meg kommentelheted is szerintem.

És egy kis idézet:
Idézet:
„To build such application, some special configuration has to be performed:
1. Set the program load address at 0x08004000, using your toolchain linker file
2. Relocate the vector table at address 0x08004000, using the "NVIC_SetVectorTable"
function from the misc.h/.c driver or by modifying the value of the constant
"VECT_TAB_OFFSET" defined in system_stm32f4xx.c file.”
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) ciw válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Üdv!

Úgy gondltam, amíg megérkezik a fejlesztőcucc, addig kipróbálom a jelenlegi kialkítást, úgy, hogy a belső ramot használom és a kijelző egy részét töltöm csak fel.

Tehát a kijelzőm SSD1289 és 320*240 felbontású.
A sima rutinokkal gyönyorűen működik, (most egyelőre DMA nélkül) úgy gondoltam, hogy csinálok egy 32 k tömböt (a kijelző fele) és azt simán kimásolom a FSMC címre nekem 0x60020000 on van a kijelző. És ha minden oké akkor a kijelzőn megjelenik a kép, amit előzőleg bemásoltam a tömbömbe.
De sajnos nem ez történik a kijelzőn semmi nem jelenik meg.

Kérdés: asima inithez képest mit kell máskép initelni a kijelzőnél, hogy pixeldatát küldhessek neki?
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia!
Most nem nagyon vagyok képben, mert az árvízen szívok, de próbálok figyelni.
SSD1289-hez nem értek. Én a 1963-at használom.
Gondolom azért nem jelenik meg, mert előbb a parancsot kell adni a kijelzőnek, aztán kell elkezdeni a memória területet feltölteni a kijelzőre.
(#) ciw válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Mostmár megy, csak ugye nekem egy tömb első elemének a címét kellett átadnom és kihagytam előle az & operátort.

A dma isr-ben letiltom a dma-t visszaállítom az lcd koordinátáit 0.0-ra és a timer2 50hz isr-ében engedélyezem újra, csak nekem nincs szinkronban a rajzolás az lcdvel.
Ha mondjuk egy kitöltött kockát mozgatok, akkor vibrál, mert a kocka még felibe-harmadába van kész, amikor a timer/dma páros meg közben pakolgatja a kijelzőbe az adatokat.
Amúgy baromi gyors eddig én azt hittem, hogy az lcd tud ennyit.
Sok sikert az árvíz ellen!
(#) Topi válasza ciw hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Köszönöm! Kipróbáltam, és debug init után a VTOR ugyan úgy maradt. Legelső ASM sorban már rossz (de sajnos ekkor még flag aktív és eldobná - de rossz helyre)

Most úgy fejleszerintem, hogy visszatettem 0-ra a kezdőcímet, aztán amikor Release-t fordítok akkor azt meg 0x8000-el arrébra fordítom. Főprogram bootloader nélkül 0-án megy. De nem tud valamiért indulni offset-elt VTOR-al...
Gyanítom, hogy ez az openocd hibája.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) icserny hozzászólása Jún 8, 2013 /

Keil MDK és az STM32F0 Discovery kártyát próbálom összebarátkoztatni - vegyes sikerrel. Most ennek a leírásnak az útmutatóját próbálom követni (bár ez STM32F4, de az eltéréseket eddig sikerült áthidalni).

Most a 11. szekciónál tartok (View Variables Graphically with the Logic Analyzer ), de ha az útmutató szerint próbálom bekapcsolni a Trace enable opciót, akkor lehülyéz: "Trace HW not present". Ha ez tényleg így van, akkor a Cortex-M0-nál nem lehet használni a logikai analizátort? Vagy valami svédség van a beállításoknál?
(#) El_Pinyo válasza icserny hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Trace-hez ULINK debugger kell. ST-Link-el nem működik!
Keil honlap lap alja
Idézet:

Real-Time Trace features are only available in MDK 4.02 or higher and are not support by ULINK1.
Data and Event trace is available with ULINKpro, ULINK2, or ULINK-ME.
Instruction trace is only available with ULINKpro.
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Az előző hozzászólásomban linkelt dokumentumban egyértelműen a Discovery kártya ST-link/V2 debuggerét használják. Tehát ezzel is menni kellene.

Ez mondjuk nem az a trace, amire én gondoltam. A megfelelő .ini fájlt megadtad a debugger beállításoknál?
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Természetesen, hiszen az útmutató külön felhívta rá a figyelmet.

És egészen pontosan milyen .ini fájlt használsz? Csak mert a 407-hez való biztosan nem jó! Tedd fel ide, hátha ki lehet belőle hozni valamit. A Trace tab-en a Core Clock korrektül be van állítva, elég kényes rá.
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Idézet:
„És egészen pontosan milyen .ini fájlt használsz? Csak mert a 407-hez való biztosan nem jó!”
Hmmm, ez volt a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy az adatlapokban történő kutakodás után az derült ki, hogy STM32F0-ban egyáltalán nincsenek olyan bitek, amelyeket itt be kellene állítani (DBGMCU_CR regiszter TRACE_IOEN=1, TRACE_MODE<1:0> =00). Ez akkor semmiképp sem fog menni...
(#) El_Pinyo válasza icserny hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a meglátásod helyes!
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Most kivételesen nem tudok örülni neki, hogy igazam van.
(#) icserny hozzászólása Jún 9, 2013 /

Coocox CoIDE és Nuvoton Cortex-M0 (NuTiny-SDK-NUC140) páros esetében sikerült beüzemelni a semihosting funkciót. Ez azt jelenti, hogy debugolás közben üzeneteket is kiírathatunk a PC-re, a debuggeren keresztül.

Semihosting beállítása
----------------------------

1. A Repository ablak Peripherals fülére kattintva jelöljük ki (pipa) a COMMON szekcióból
a Semihosting komponenst! Ez valószínűleg magával vonja (ha nem, akkor jelöljük be!) a Retarget printf és a C Library komponenseket is.

2. A főprogramba csatoljuk be a semihosting.h fejléc állományt!

3. A projektbe automatikusan felvett printf.c állományba is csatoljuk be a a semihosting.h fejléc állományt, emellet definiáljuk felül a PrintChar() függvényt így:

1. void PrintChar(char c)
  2. {
  3.         SH_SendChar(c);        //Semihosting is used!!!
  4. }

4. A Configuration ablak Link lapján a Library paraméter beállítását állítsuk át Semihosting-ra!

5. A Configuration ablak Debugger lapján tegyünk pipát a Semihosting enable elé!

6. Az alábbi kis program lefordítása és a Debugge elindítása után a CoIDE jobb alsó sarkában megjelenik egy Semihosting nevű ablak, amelyben - kissé darabosan ugyan - de sorra megjelennek a kiírások. Akkor történik kiírás, amikor a néhány karakteres buffer megtelik...

Kiíratás SH_Sendchar(), SH_SendString() vagy akár printf() függvényhívással történhet.

1. #include "NUC1xx.h"
  2. #include "Driver\DrvGPIO.h"
  3. #include "Driver\DrvSYS.h"
  4. #include "semihosting.h"
  5. #include "stdio.h"
  6.  
  7.  
  8. int main (void)
  9. {
  10.     UNLOCKREG();                                 // unlock register for programming
  11.     DrvSYS_Open(48000000);                       // set System Clock to run at 48MHz (PLL with 12MHz crystal input)
  12.     LOCKREG();                                   // lock register from programming
  13.     SH_SendString("Start up the system\n");      // Debug message through semihosting
  14.     DrvGPIO_Open(E_GPA, 10, E_IO_OUTPUT);        // GPA10 pin set to output mode
  15.     DrvGPIO_SetBit(E_GPA, 10);                   // GPA10 pin output Hi to turn off LED
  16.  
  17.     while (1)                                    // forever loop to keep flashing LED
  18.     {
  19.         DrvGPIO_ClrBit(E_GPA, 10);               // output Low to turn on LED
  20.         printf("LED is on...");                  // Debug message sent through semihosting and printf retargeting
  21.         DrvSYS_Delay(250000);                    // 250 ms delay
  22.         DrvGPIO_SetBit(E_GPA, 10);               // output Hi to turn off LED
  23.         printf(" ...LED is off\r\n");            // Debug message sent through semihosting and printf retargeting
  24.         DrvSYS_Delay(250000);                    // 250 ms delay
  25.     }
  26. }

Előzmények: CooCox CoIDE és a NuTiny-SDK-NUC140 kártya összebarátkoztatása
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Most akkor megy? Sikerült a tömb első elemét megadni indirekt címnek?
Vibrál? Az nem lehet, nekem folyamatos volt. Valós időben mértem az FPS-t, mert minden teljes képfrissítés után (6x80 sor) billentettem egy lábat és mértem a frekvenciát. Milyen képsebességet értél el? Én ha feltúrom a gépeket, lehet még videókat is találok róla.
Tudtad használni a kódot, vagy annak részeit amit kaptál?
(#) ciw válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Amikor a DMA végez a kirajzolással, akkor beállítok egy jelzőflaget, ami jelzi a főprogramnak, hogy most rajzolhatok a framebuffer-be, így mire a következő Timer megszakítás jön addigra megvan rajzolva az új kép és így már hibátlan, nem vibrál, nincsenek félig kirajzolt adatok.
Én nem mértem sebességet, de majd leesett az állam a különbségtől a sima LCD kurzormozgatós rajzoláshoz képest. Folyamatos a kép. Tökéletes a cucc. Remélem ha meg lesz a külső SRAM-os verzió, akkor sem fog sokat lassulni. Ráadásul még marad hely, az SRAM-ban, hogy rétegeket hozhassak létre.

Képdekódoló eljárásból van amit szabadon lehet használni. Szeretnék animált gifet megjeleníteni, de eddig csak fizetős könyvtárak voltak.
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Elmondom neked, hogy valami bibi lehet a programoddal, mert ha a DMA folyamatosan tolja a képet, akkor nem villoghatna a képed. Nem tudom milyen frekin dolgozik most az STM-ed, de ha egy félkép kijelzés közben beleírsz az SRAM-ba akkor se szabadna villognia, mert hát 25Hz fölött a speed, és a következő frissítésnél (amit a sebességnél fogva a szem nem képes követni), már mindennek ki kell kerülnie a képre. Nekem nem villogott, amikor 16 bitnyi színskálával kiszíneztem a teljes képernyőt.
Van külső SRAM-os cuccom, igaz 207-es de a 40fps-t tudta. És úgy hogy ugyan azon az FSMC buszon volt az SRAM amiből ki kellett szedni a kép adatot, és ugyanarra a buszra kellett kiküldeni az SSD1963-ra. A 407-nek van 192k belső SRAM-ja, tehát abba azért elférne egy kisebb video buffer.
Mutasd már meg nekem kérlek a DMA interrupt részt kérlek. Én a kijelző 0-5ig terjedő egyenként 80 soros szektorait a DMAcounter nevű számlálóval tartottam kordában, és amikor az 5-lett, akkor nullázva a következő alkalommal már újra a bal felső sort kezdtem.
Milyen felbontású kijelzőre fogsz írni?
(#) ciw válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Itt a kód ,most jól működik. Egyébként ez a flages dolog régen is működött, a videokártyáknál is volt ilyen flag anno.

Most a belső ramot használom tesztre 320*240 kijelzővel.

1. void TIM2_IRQHandler(void)
  2. {
  3.         if (TIM_GetITStatus(TIM2, TIM_IT_Update) != RESET)
  4.         {
  5.                 TIM_ClearITPendingBit(TIM2, TIM_IT_Update);
  6.                 DMA2_Stream0->CR                        |= 0x01;                        //Enable DMA2Stream0, next part of the TFT can be processed    
  7.         }
  8. }
  9.  
  10. void DAM_STREAM_IRQHANDLER(void)
  11. {              
  12.         SetFlag();
  13.                 LCD_WriteReg(0x004e, 0 );
  14.     LCD_WriteReg(0x004f, 0 );
  15.                 LCD_WriteIndex(0x22);
  16.                 DMA2->LIFCR = 0x30;                                                                                     //Clear DMA2Stream0 Interrupt                                                  
  17.                 DMA2_Stream0->NDTR                      = 38400;                                //DMA transfer consist of 64000 element (additional)
  18.        
  19.        
  20.                 DMA2_Stream0->CR                &=~1;// |= 0x01;                        //Enable DMA2Stream0, next part of the TFT can be processed                    
  21. }
(#) cpt.zoltan.simon válasza ciw hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Úgy látom akkor tudtál meríteni az én progimból...
Mi volt a hiba?
Fura volt a kód, aztán rájöttem hogy ez nem SSD1963.
Előbb Timer nélkül csináld meg, és nézd meg hogy mennyi a max sebesség.
És akkor kiderül mit tud a procid, és finomíthatod az FSMC időzítését is.
Timer-es részt (buszterhelés csökkentésére) hagyd a végére.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013

Igen, köszönöm, a kódot, sokat tanultam belőle.

Ja és tényleg egyszerűbb az init a cmsis nélkül, végülis pic-nél sem használtam a mikrochip librarit ha nem volt muszály. Mire összelapátolom a fájlokat a cmsis-hez addigra kézzel beállítom.

Hogy mi volt a baj? a kijelző osc beállítása

Igy szokott ez lenni. Értékadó utasításokkal direktbe a regiszterekbe sokkal egyszerűbb, mint a CMSIS-ek értelmezése, szintaktika, stb stb. CMSIS számomra csak az OSI layer egy fél szelete, csak lassít, bonyolít és nem látod tőle a lényeget. Szerintem.

Viszont az a baj, hogy nincsenek ékezetes karakterek

Akármilyen karakterkészlet kódot vadászok a CE verziónek se híre se hamva.

Nem értem. Mihez nincs ékezetes karakter? Ha a TFT-re akkor nem kell vele foglalkozni, úgyis mindent neked kell megrajzolni. És olyan lesz amilyet te csinálsz. Én a HD44780 karakterkészletét koppintottam le, 5x7 formában. Akárhogy is, a videómemória fölött az 512k SRAM-ba el fog férni fölötte egy ASCII tábla.

Értem, csak amik nekem vannak karakterkészletek több méretben abban nincs ékezet. Most akkor sajátot kell konvertálni.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jún 16, 2013 /

Jónagyokat!
Érdeklődnék, van -e bárkinek bare-metal tapasztalata on-chip TFT vezérlővel lehetőleg NXP LPC típuson. Annyira bare-metal hogy a CMSIS libeket is hanyagolnám. Most kezdek nekiállni, és hátha lesz egy két meglepi, amit átugranék, érdeklődés hiányában.
(#) ciw hozzászólása Jún 17, 2013 /

Üdv!

Én meg keresném az STM32 SFU (secure firmware upgrade) leíráshoz való firmware demót, de nem találom, csak a doksiját.
A titkosítás nélküli az már megy pendrive-ról tudok upgradelni, de nekem a titkosított mód kellene.

Illetve mégegy az STM32-nél hogyan lehet azt megcsinálni, hogy ne tudják kiolvasni a kódot belőle? Tehát írni mindíg tudjam, de kiolvasásnál csak nullákad adjon.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Bővebben: Link Read Protection kell neked.
Következő: »»   34 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem