Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD probléma
 
Témaindító: Szergely, idő: Júl 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 16
(#) jonyibandi hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Hali! Pár napja írtam egy másik fórumon, hogy a Panasonic autórádiónk kijelzőjével vannak leolvasási gondok. Számomra most tudatosult, hogy teljesen más kijelző van benne, mint amit gondoltam. Tehát LCD kijelzője van, a probléma pedig az, hogy felülről nézve olvashatatlan a kiírása, látszik minden szegmens. Hogyan tudnám elérni, hogy olvasható legyen a felirata a rádiómagnónak?
(#) Buvarruha válasza jonyibandi hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Sehogy. Talán, ha elforgatod a kijelzőt.
(#) jonyibandi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Működik a világítása, érdekes, hogy csak abból a szögből rossz nézni, amelyikből kéne. Ha szemben vagyok vele, akkor rendesen látom. Kipróbáltam azt is, hogy nincs világítása és úgy vizsgáltam meg a kijelzőt felülről nyilván sötéten, de akkor is nagyon látszanak a szegmensek, elfedik az értékes kiíratást.

Buvarruha: az elforgatás jó ötlet, csak az a baj, hogy nem férni bele a helyére, mert levehető előlapi panelje van a rádiónak és így is elég szűkös
(#) pipi válasza jonyibandi hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Én kontraszt feszültség hibára gondolnék, de rajz nélkül nehézkes lesz...
Hirtelen, vagy apránként lett ilyen?
(#) jonyibandi válasza pipi hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Ritkán vagyok otthon, így csak nagy időközönként láttam, nem tudom sajnos biztosra mondani, hogy egyszer csak ilyen lett e. Van alatta egy Sanyo IC LC75854 a típusa, megpróbálom megkeresni a kérdéses lábat. Vagy a kontrasztfesz. azt jelenti, hogy túl nagy feszültséggel vezérli a kijelzőt? Pl. ha kiírja, hogy AUX, a többi elvileg nem világít, akkor is jut a nem vezéreltekre valamennyi feszültség?
(#) pipi válasza jonyibandi hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Nagyjából, nagyobb kontrasztfesz nagyobb "sötétséget" okoz.
Elég bonyolult tud lenni mert a szegmenseket multiplexben vezérli valószinűleg, és ennek a négyszögszerű amplitúdója változik. nem biztos hogy van benne "kontraszt potméter".
Apropó, a rádió menüjében nem állítható esetleg?
(#) rakos28 hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Volna egy kis problémám, van egy hp nc8230 laptopom betört (TX39D99VC1FAA) kijelzővel nos ezt a laptopot kétféle kijelzővel gyártották nekem sikerült vennem egy LP154W01 (TL) (A1) 15.4" ami pont a másik compatibilise a csati is rámegy de a háttérvilágításon és néhány vonalon kívül semmi érdemleges nincs rajta. Szerintetek a kijelző amit vettem hibás vagy csak nem jó típust vettem. És esetleg össze lehet-e hozni hogy működjön, sajnos az eredetiről nem találtam leírást, ahogy látom a csatlakozó egészen jól forrasztható lenne.
Köszönöm!

ui:Remélem érthető voltam.
(#) tom75 válasza rakos28 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Két kijelző nem kompatibilis egymással ami benne volt a készüléked be az itt van.
Amit vettél az meg itt.

A kijelző valószínű jó, de ebbe a készülékbe ez nem fog működni.

Neked ez a kijelző kell.
(#) rakos28 válasza tom75 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Kösz szépen a választ!

Amit írtál az teljesen oké, csak én néztem ezt az oldalt: Bővebben: Link és ez alapján látom, hogy kétféle kijelzővel volt a laptop, de ugy látom hogy rossz volt a következtettem arra, hogy elindul ezzel (LP154W01 (TL) (A1)).
Azért köszi mégegyszer!
(#) Thowra hozzászólása Aug 25, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy vezérlő elektronikát építek ami tartalmaz egy 2x16 karakteres kijelzőt is.
A problémám vele, hogy ha bekapcsolok egy relét a közelébe összeomlik a kijelzés, random ír minden hülyeséget. Csak a reset oldja meg a dolgot. A PIC nem fagy le. Kipróbáltam más gyártmánnyal és azzal minden ok, akár prelleztethetem is a relét, nem csinál hülyeséget. A problémás kijelző BC1602AYPLEHS Bolymin. Több darabbal is próbáltam és a jelenség u. az. 4 bites módba hajtom, a nem használt lábak 4,7K val gnd re húzva. Tápon 100nF+100µF elko. Van esetleg ötletetek a megoldásra? Előre is köszönöm.
(#) nemgyuri válasza Thowra hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Üdv!
Csak néhány gondolat: A relé tekerccsel párhuzamos dióda rendben van? Ha a relé 12V-nál nagyobb feszültséget kapcsol az érintkezőkkel párhuzamosan kötelező szikraoltó tagot tenni. (pl. 100n+100ohm sorba) Én a nem használt lábakat simán földre szoktam tenni.
(#) Thowra válasza nemgyuri hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
A nem használt lábakat próbáltam direktbe gnd re kötni, az egyik kijelzőn most is úgy van.
A relé egyelőre nem kapcsol semmit, nem az érintkezők közti ív zavarja.
A másfajta kijelzővel (sajna noname) nincs gond, ha egy relét mellé rakok és szándékosan beprelleztetem az se zavarja, a pic előbb fagy le.
(#) nemgyuri válasza Thowra hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Egy ötlet: (tudom nem illik) Az LCD összes bemeneti lába és a föld közé 50-100pF. Ez elnyalja a négyszög éleit, de a belengéseket és zavartüskéket csillapítja. Egy próbát megér. Ha kábel van a PIC és az LCD között akkor az LCD-nél kellenek a kondik. A kábelre, ha van, ferritgyűrűt is lehet húzni.
(#) gnorby88 hozzászólása Szept 11, 2013 /
 
Toshiba 19AV713B
Toshiba 19AV713B tipusú lcd tv bekapcsolást követően egy kis idő elteltével vertikálisan becsíkozódik, hangszóró hangosan zúg majd újraindul a tv. 3-4 ilyen újraindulást követően már rendesen dolgozik a tv akár egész nap is. A hiba csak úgymond hidegen jön elő. Tehát amikor már működik valamennyi időt, utána már nem csinálja. Valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a hiba? Tv hangszórója le van halkítva teljesen, és mégis hallatszik ez a zúgás vagy mi. Amúgy 5.1-re van kötve a upc box, azért hallatszik a hang mikor a tv kikapcsol.
(#) adu84 válasza gnorby88 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /
 
Üdv!!

Látatlanba az inverternél néznék szét. Ugyanis ha kontakt hiba van valahol a nagyfeszültségű résznél (CCFL cső vagy Inverteri szekunder oldal) az tud ilyen bibit csinálni. De nem kizárt az sem,hogy a tápegységnél valamelyik kondenzátor gyengélkedik amely látható (púpos vagy ki van folyva az elektrolit).
(#) NaXuS hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
Üdv!

Kaptam egy Lazer hordozható dvd lejátszót. A probléma vele az, hogy sötét a képernyő. Leszedtem a borító lemezt, hátulról megvilágítottam, akkor látszódott a film.
Az egész kijelzőt kéne cserélni, vagy elötte ment tönkre valami?
(#) bbalazs_ válasza NaXuS hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Vagy az invertere vagy a csove. Inkabb az elozo.
Elsokent biztositek, utana az inv. felvezetoi.
Ha igy sem, akkor jon a szivos resz...

Ezek egy resze mar ledes, akkor az aramgenerator resznel lehet baj, sajnos elepzelheto, hogy valamelyik led szakadasba ment, azt nem tudom, hogy lehetne orvosolni konnyeden...
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) NaXuS válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Szakadást, sérülést nem találtam. Sajnos nekem az ilyen eszközök még bonyolultak, inverter részét is csak tippelem, a kijelző bal oldalán van ugye?
A kijelző oldalán van két kivezetés, szerintem ez lenne a háttérvilágítás vezetéke. Rámértem, szakadást jelzett. Lehet, hogy led szakadt meg benne?
Sajnos csak tippelni tudok mi lehet a baj.

DSC_0678.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza NaXuS hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Igen, ez meg csoves, igy szakadast kellett merned.
Az inverternel kutakodj, ami fesz a panelbol belemegy, ott meg kell lennie valamekkora egyenfesznek (altalaban 12V, de neha 5V-t is talaltam), a rozsaszinu kanoc es a trafo masik oldala korul ne kutakodj, mert baromira megrazhat, kb 600V nagyfrekis valto van benne.

Szoval forditsd ki es keress a bevezeto reszeken feszultseget kikapcsolva meg nezz vezetest a biztiken. A bevezetoknel allapitsd meg, melyik a fold (tobb is lehet), aztan a tap (ebbol is lehet tobb, de nem szokott) valamint kb 2db vezerlojel, az egyik a fenyero, a masik a ki-be kapcsolas. Ezek kb 5V-3.3V tartomanyban vannak, a fenyeros ertelemszeruen valtozik, ha a fenyerot valtoztatod a billenyuzetrol.
Ha ez nem vezetett eredmenyre, akkor a rajta levo kis nyolclabu felvezetoket kellene kicserelni es remenykedni, hogy ez volt a baja.
Kezdokent mast nem nagyon tudsz tenni.

Megint eszembe jutott, hogy mi van, ha megis ledes , akkor az az aramgenerator. Ezt a panel tipusabol tudod megallapitani, gugliba beirod a tipusat.
Mert a kinaiak szoktak ilyet csinalni,
Akkor nem kell felni az aramutestol. A ledeken akkor is merhetsz szakadast, mert a sorba kotott ledek nyitofeszultsege joval meghaladja a multimeter szakadasvizsgalathoz hasznalt feszultseget. Masik iranyban meg ertelemszeruen szakadas, hiszen diodakrol van szo.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) pcb12 válasza NaXuS hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Szia!

Egy pillanatra se villan meg a kijelző?

Esetleg ha van egy laptopod és a kijelzőt takaró műanyagot leszeded akkor az inverterre rádugod a csövet így kitudod próbálni, hogy a cső jó-e.
Ez akkor igaz ha fénycsöves alaptop háttér világítása.

Remélem tudtam segíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) bbalazs_ válasza pcb12 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Nem szabad ilyet csinalni. A csomeghajto es a cso egymashoz meretezett. Akar el is romolhat.
Egy olyan kicsi kepernyonek nagyon kis, rovid csove van, ezert alacsony inditasi fesz mellett is begyujt.
Teves eredmenyre vezet, ha egy 15 collos csomeghajtoval megkuldod.
(#) NaXuS válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Semmi villanás. Bekapcsolom, elindítja a filmet, és működne rendesen, csak háttérvilágítás nincs.
Bevezetésekre rámértem 3db 5v, és egy föld. Majd még tovább méricskélek, de szakadást nem találtam.
Köszönöm az eddigi segítségeket!
Elnézést, hogy néha eltűnök, sajnos most a tanulás előrébb van mint a szerelés.:/
(#) bbalazs_ válasza NaXuS hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
OK, megneztem a neten, ez csoves. tehat a feher/rozsaszin vezetekes oldalat ne nagyon babrald. Akkor azt nezd meg, amit a csoves reszrol mondtam.
A 3x 5V valoszinuleg jot jelent, tehat vezerles es tapfesz megvan.
Ki kellene bontanod es ugy is lefotozni elolrol, jo felbontasban, elesen.
(#) NaXuS válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Végig mértem, a feszültség nagyjából 5v körül mozog.
Bevezetések közül egyiken csak akkor mérhető feszültség, ha felnyitom. Azon a vonalon a soklábú ic-ig eljutottam, de tovább nem.
A 8 lábó ic tipusa pedig 9945A.

DSC_0686.JPG
    
(#) Krisszes hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Sziasztok!

Találkozott már valaki olyan problémával, hogy az LCD(162b) kijelzőnek csak a jobb oldala látszik (nagyon, nagyon halványan a bal is) a deszka modellen még semmi baja nem volt.

Tipp, esetleg mi lehet a baj?

ui:4 vezetékes adatbuszos kapcsolásban használom.
(#) vargaf válasza NaXuS hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Szia!
A 8 lábú "IC" adatlapja:
Dual MOS-FET
Üdv.: Feri
(#) NaXuS válasza vargaf hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Köszönöm, helyettesítésnek ez jó lenne?
IRF 7103
Esetleg valami mást ha ez nem lenne jó?
Ilyen kijelzőknél általában ez a mos-fet megy tönkre? Javítani nem sok mindent szoktam, inkább építek.
(#) vargaf válasza NaXuS hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Szia!
Miért kell helyettesíteni olyan alkatrészt mással, ami kereskedelmi forgalomban van?
SI9945AEY
Üdv.: Feri
(#) bzumi hozzászólása Dec 8, 2013 /
 
Sziasztok segítséget szeretnék kérné a következő problémára, van egy pic16f887 mikrovezérlő és egy hd44780a00 kijelzőm.. Picket felprogramozza egy sima alap "hello world" szöveggel és ezt a jelenséget adja. "lásd kép" hiába tekerem a potit az nem változtat a dolgon sajnos vajon mi lehet itt a gond?

DSC_0008.jpg
    
(#) bzumi hozzászólása Dec 9, 2013 /
 
senki nemtudja?
Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem