Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ez nagyon szép munka!
Mintha gyári lenne
Amit írtál, az teljesen érthető. A 60 fok a három fázis miatt automatikusan beáll. Talán annyi, hogy itt a tekercsekből kell kiindulni a motor állórész miatt, és ehhez választani a mágnes számot, ami viszont itt +-2 lehet.
A Btoti generátorában 36 tekercshez 40 mágnes tartozik. Ezért megnéztem, mi a különbség a 48 és 46, meg a 48 és 44 figura között. Feszültségben semmi, csak az első jobb ragadásra. Az még elgondolkodtató, hogy a visszaeső feszültséget mennyire kompenzálja a kisebb belső ellenállás egy kevesebb pólusúhoz képest. Talán a legyártása is egyszerűbb egy kevésbé felszerelt műhelyben. Szerintem ha valaki nem akarja meghagyni a villanymotor eredeti tekercseit, akkor ebbe az irányba kell elindulni.
Lacza89 és Hevjan!
Nagyon jó és hasznos az információtok! Remélem sokan elolvassák és segíti őket. Havjan, Neked aztán volt türelmed a tekercseléshez. Tudom értékelni. (csak nagyon halkan: a mágnesek közé távtartó nem ártott volna).
Sziasztok!Hozzászólóként új,olvasóként régi tag vagyok.Minden tiszteletem az itt szorgoskodó embereknek.Nagy tudást, és sok gyakorlatot halmoztatok fel mindannyiunk megelégedésére.Segít-sget kérnék töletek,egy elképzelésemhez,laikusként.Persze energia a kérdés-.Napelem ,és szél generátor az alap./-esetleg 1db önindítós áramfejlesztö 3.5kw-os/.Van apc szünetmentes táp 2700w, kevés akkutelep 12v-os,1000w-os valószínü módosított szin.hullámú inverter12dc/220 ac,1db 700 w-os szénkefés ,állando mágnesü,220v-os vill .motor,kb 65v-t elérö ,allandó mágnesü ,12v-os vill motor.Az APC -ben 4db akkumulátor.A terv,hogy 1vagy 2db napelemtábla,és, vagy épített generátor/szélnek/,vagy a meglévök hasznosítása,illetve ,elöször csak a meglévökböl készített aramforrás.A kérdéseim /ez majd jó hosszú lesz/.A napelem ,a fezsültség szabályzo,és az akkupakk közé hova milyen védelem kell ?Az apc ben lévö akkuk helyettesíthetök-e külsö akkukal.? A függöleges tengelyüre tervezett generátor és a napelemek adta feszültség/áram, és a generátor/benzines/árama kogyan hozhato szinkronba.Vagyis ha a szél,vagy nap,vagy mindkettö,vagy egyik sem, csak a benzines agregát müködne,ezek hogyan hozhatók ,ugymond fedésbe egymással?Bocsánat az akkumulátorokat kihagytam.Melik napelem fajta az ideális ?Mono vagy polykristályos ,12vagy 24 v-os?Kell-e mppt,a megfelelö relék hova kerüljenek?Hova tegyek biztsítékot,és "visszafolyás" elleni védelmet? -és még amit nem tudok.Elöre is köszönöm a segítségeteket.!
Szia !Kérhetném a könyvedet én is?Köszönöm.
hevjan,nagyon szép munka ,Gratula. Az LG mosóg´pekben van ilyen motor,vagy volt ? Keresgéltem már egy- két helyen ilyent ,de hogy le is gyártható ,erre nem gondoltam.
Sziasztok!
Elkészítettem FEMM-ben a generátort 16 mágnessel, várom a véleményeket! Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Szia ! Bocsánat, hogy csak most tudtam gépközelbe kerülni, Így későre jött az infó a citromailes fiókról. Hogyha tudod, lécci küld el a könyvet, a janos63@vipmail.hu-ra.
Köszönettel: Jani A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
A femm szumulciós fájlját is feltehetted volna, mert úgy látom hogy nem egykét dolog nem jó.
Mire gondolsz mi nem jó?
Aluminiumot, hogyan tudok beállítani?
Szervusztok!
Barret, sziriusz, porhó! Köszi az elismerést. Régóta gondolkodtam már egy generátor építésén, és volt is 1 - 2 próbálkozásom pl. autógenerátor átalakítására, de a mágnesek ragadása miatt nem volt sikeres. Aztán láttam valahol ezt a páros - páratlan mágnes- vasmag összeállítást, és lassan összeállt ez a megoldás. Nagyon oda kell figyelni, hogy az egymáshoz kötött tekercsekkel szemben egyszerre haladjanak el, az áramot indukáló mágnesek, különben nem igazán fog rendesen dolgozni a gép. Idézet: „Havjan, Neked aztán volt türelmed a tekercseléshez. Tudom értékelni. (csak nagyon halkan: a mágnesek közé távtartó nem ártott volna).” Nem volt túl strapás a dolog, „csak” 36 db 25 menetes tekercset kellett elkészíteni, és behelyezni a hornyokba. Sajnos nem sikerült erősebb „drótot” szereznem, csak 1,1 mm-est, és lehet, kicsit gyenge lesz, le kell majd korlátozni a teljesítményt. A mágnesek között meg nem sok hely maradt távtartónak, mert a 140 mm-es átmérőjű gyűrű kerülete csak szűk 40 mm-el több, mint amennyi helyet a 42 mágnes ragasztó nélkül elfoglal rajta. Felragasztottam először minden másodikat, az előre felrajzolt helyére, majd mikor a kétkomponenses gyorsragasztó megkötött, felragasztottam a közbeesőket is. A már fentlévők alatti ragasztóréteg rádiusza kicsit helyezte az újabbakat, de elismerem, lehetett volna pontosabb. Mindettől függetlenül a következő lehet, hogy nem ilyen lenne, hanem a Hugh Piggott honlapján található több szélgépkészítésről szóló videóban látható vasmag nélküli. Ehhez ad jó segítséget, a Leraz által felkínált könyv. Kívánok mindenkinek sok sikert az építésben, és ha tudtam valakinek használható infóval szolgálni, örülök neki.
Sok sikert! Azon gondolkodtam már régebben is ,hogy sokan hajtunk a fütésre,Egyszerü volna -e,hogy egy kompresszort hajtanánk széllel, és azt egy wortex csöre töltve télen meleget nyáron a hideget hasznosítanánk.-elég egyszerünek látszik.
Szia!
Lenne hozzád egy kérdésem: Rákerestél már hogy mennyi energia vehető ki a szélből szélkerékkel?
Szia!Fejböl nem tudom mennyi watt,de m2-ként nyilván függ a szélsebességtöl,és bizonyára 1 1200 w-os kompresszor motor lenne a legideálisabb .Gondolom Te alapbol tudod.
Bocs Barret de tényleg így gondolom.Csak kósza 5let volt,de valamilyen dolgok közbeiktat´sával,lehetséges-e?Mondjuk egy veljko féle mechanikai oszcillátorral egybekötve;Ne mindig csak elektronokban gondolkodjunk ,hiszen közösek a problémák.Meg hát nekem tulajdonképpen csak egy elözö kérdésem lett volna amire megoldást szeretnék a segítségetekkel,és közben egy kicsit járt a számDe, nem ragaszkodom a kompresszorhoz, csak csere -berélek.
A legfontosabb dolgot nem mondtad,(vagy nem figyeltem) mekkora gép építésében gondolkodol? Ettől függ a kivehető teljesítmény. Itt magyarországon a 3m/s-os átlag szélsebességgel a megcélzott teljesítményhez,(amit említettél) óriási gép kell!
Szia Hevjan!
Szép munka az átépített generátorod! Kíváncsi lennék azért, alacsony fordulaton mit produkál egy ilyen generátor. A Pigott félét nem ajánlom. Alacsony fordulatú generátorok közül én még mindig a toroid generátort tartom a legalkalmasabbnak. Tervben van egy 100-as fordulatú, 1,8kW-os építése, ami már direkt hajtásra is alkalmas lesz. Teszek fel képet a jelenlegi sztátorról öntés előtt és után. 50cm külső átmérővel és 3kg rézzel büszkélkedik.
Miért kell egy önhordó toroidot kiönteni? Annak elég egy lakkozás, legfeljebb parkettlakkal leápolás. Teljesen felesleges a képen is használatlan területeket kitöltő műgyanta kiöntés. Nem muszáj minden hülyeséget Mr. Piggottól átvenni.
Az volt az elképzelésem,hogy 2 db napelem táblával ,/öszz.cirka 200-240w egyelöre/,és jelenleg meglévö 700w-os szén kefés motorból /ami állandó mágnesü/,és kb 200-210 ah akkupakkal,egy ház temperálását oldanám meg,állagmegóvás miatt. Egér riaszto,fütöfolia,szellözés,és majd késöbb a teljes fogyasztás fedezése,ami kb 1500max w lenne szélgenerátorban.Ehhez most az oldal elején lévö hsz-ban lévö dolgok vannak meg .Igen félreérthetö volt az irásom nem 11200,csak1200.Többször nem rövidítek,bocs.Vissza gurulsz az elsö hsz-hez?Csak az elejére az 5.hsz.
Ami még szimpatius dolog lenne ,tudom, hogy nem szélfútta a gondolat,de eléggé kiszolgáltatottak a szelesek.Mi a véleményetek a perendev motorról,vagyis az elvröl .Kihasználhato volna?Elég érdekes ez avideo a yout-on:"free energy now!!Generate your own free elektricity,the"
Idézet: „How the Perendev Motor worked... If it worked.” A végét figyeld! (If it worked. ???)
Szia! Gratulálok! Valóban nem sokan álltunk ezen az oldalon, a toroid magos generátor létjogosultságának oldalán.
A mérési adatok magukért beszélnek. Köszönjük. Az indítónyomaték elég határeset, de ne legyünk elsőre maximalisták. Annyi kérdésem lenne, hogy a felvett teljesítmény mit takar, hogy határoztátok meg? Illetve egy, vagy két mágnes tárcsás? Esetleg a mágnes elrendezésről valami vázlat, fénykép jól jönne, sőt az egész generátorról is. (Bocs, ha van valahol, csak nem vettem észre. A fórum visszaolvasás nem az én esetem.) Nem csak a toroidmag, hanem a ferrit mágnes használhatósága mellett is adu az elkészült és működő generátorod. Nagyságrenddel több, mint bármi gyönyörű, de ki nem próbált elmélet.
Még nem válaszoltál a kérdésemre,mekkora gépet akarsz építeni?
Nincs jelentősége hogy mekkora generétort teszel rá.(Nem az végzi a munkát) Mekkora felületű rotorból akarod kihozni az 1200-1500W-ot? A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Szia! Célszerűbb lenne heti energiákkal (Wó/hét) saccolni úgy fogyasztás, akku kapacitás, mint kinyerhető nap- és szélenergia tekintetében. Ezek a teljesítmények beépített max. teljesítmények (nyári felhőtlen déli napsütés, viharvédelem bekapcsolása előtti ritka pillanatok). A teljesítmények (másodpercenkénti energiák, [W]-k) sziget üzemnél (akku telep) inkább csak védelmi szempontokból használhatók.
Valóban felesleges a kiöntés, amennyiben meg tudod oldani más módszerrel az "önhordó" tekercs rögzítését. A vasmag tekercselt, hegeszteni, csavarozni esélytelen. Másrészt a kiöntés védi a tekercset mindenfajta sérüléstől. De ha van jobb ötleted a felfogatásra, várom.
Szia!
Köszi! Igen, emlékszem, ezért is lett lemérve. Az indítónyomaték 0,83Nm sem lenne, ugyanis a tengelyen van egy szimering, ami legalább a duplájára növeli a tapadást, de szerintem még így sem sok. A felvett teljesítményt a terheletlen és a terhelt feszültség különbségből és a belső ellenállásból számoltam ki. A generátor fordulata minden méréskor állandó fordulaton volt. Két mágnestárcsás a generátor. 16 mágnes jut a 24 tekercsre, egy mágnes pedig pont olyan széles, mint egy tekercs. Később lesznek még képek. Nem esküszöm a ferrit mágnesre, de ebben az elrendezésben nagyon jól teszi a dolgát.
Kösz! A képek majd puszta kíváncsiságból is jól jönnek.
A ~0,8 Nm valóban nem sok - végül is ez ~1,5 kW-s generátor. Az én kerékagy motorból generátorom kb. 300 W-s és 0,5 Nm, amit már elfogadhatónak találtam, készülnek rá a lapátok, a Canstein-k. A neo, vagy szamárium mágnesek persze jobbak, egy nagyságrenddel jobb a HBmax értékük, de vasmagosnál az olcsóbb ferritek is használhatók úgy elméleti számítások, mint a megépített példád szerint is. Tárcsa (inkább Ring) generátornál nagyobb a lehetőség a mágnes vastagság növelésére, mint a hengeres kialakításúaknál - persze korlátok itt is vannak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |