Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   462 / 507
(#) Barret válasza hevjan hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hát ez nagyon szép munka!
Mintha gyári lenne
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Amit írtál, az teljesen érthető. A 60 fok a három fázis miatt automatikusan beáll. Talán annyi, hogy itt a tekercsekből kell kiindulni a motor állórész miatt, és ehhez választani a mágnes számot, ami viszont itt +-2 lehet.
A Btoti generátorában 36 tekercshez 40 mágnes tartozik. Ezért megnéztem, mi a különbség a 48 és 46, meg a 48 és 44 figura között. Feszültségben semmi, csak az első jobb ragadásra.
Az még elgondolkodtató, hogy a visszaeső feszültséget mennyire kompenzálja a kisebb belső ellenállás egy kevesebb pólusúhoz képest. Talán a legyártása is egyszerűbb egy kevésbé felszerelt műhelyben.
Szerintem ha valaki nem akarja meghagyni a villanymotor eredeti tekercseit, akkor ebbe az irányba kell elindulni.
(#) sziriusz hozzászólása Jún 6, 2013 /

Lacza89 és Hevjan!
Nagyon jó és hasznos az információtok! Remélem sokan elolvassák és segíti őket.
Havjan, Neked aztán volt türelmed a tekercseléshez. Tudom értékelni. (csak nagyon halkan: a mágnesek közé távtartó nem ártott volna).
(#) porhó hozzászólása Jún 7, 2013 /

Sziasztok!Hozzászólóként új,olvasóként régi tag vagyok.Minden tiszteletem az itt szorgoskodó embereknek.Nagy tudást, és sok gyakorlatot halmoztatok fel mindannyiunk megelégedésére.Segít-sget kérnék töletek,egy elképzelésemhez,laikusként.Persze energia a kérdés-.Napelem ,és szél generátor az alap./-esetleg 1db önindítós áramfejlesztö 3.5kw-os/.Van apc szünetmentes táp 2700w, kevés akkutelep 12v-os,1000w-os valószínü módosított szin.hullámú inverter12dc/220 ac,1db 700 w-os szénkefés ,állando mágnesü,220v-os vill .motor,kb 65v-t elérö ,allandó mágnesü ,12v-os vill motor.Az APC -ben 4db akkumulátor.A terv,hogy 1vagy 2db napelemtábla,és, vagy épített generátor/szélnek/,vagy a meglévök hasznosítása,illetve ,elöször csak a meglévökböl készített aramforrás.A kérdéseim /ez majd jó hosszú lesz/.A napelem ,a fezsültség szabályzo,és az akkupakk közé hova milyen védelem kell ?Az apc ben lévö akkuk helyettesíthetök-e külsö akkukal.? A függöleges tengelyüre tervezett generátor és a napelemek adta feszültség/áram, és a generátor/benzines/árama kogyan hozhato szinkronba.Vagyis ha a szél,vagy nap,vagy mindkettö,vagy egyik sem, csak a benzines agregát müködne,ezek hogyan hozhatók ,ugymond fedésbe egymással?Bocsánat az akkumulátorokat kihagytam.Melik napelem fajta az ideális ?Mono vagy polykristályos ,12vagy 24 v-os?Kell-e mppt,a megfelelö relék hova kerüljenek?Hova tegyek biztsítékot,és "visszafolyás" elleni védelmet? -és még amit nem tudok.Elöre is köszönöm a segítségeteket.!
(#) porhó válasza Leraz hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Szia !Kérhetném a könyvedet én is?Köszönöm.
(#) fano válasza Leraz hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Szia!
Nekem is légyszi!
Köszönöm!
(#) porhó válasza hevjan hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

hevjan,nagyon szép munka ,Gratula. Az LG mosóg´pekben van ilyen motor,vagy volt ? Keresgéltem már egy- két helyen ilyent ,de hogy le is gyártható ,erre nem gondoltam.
(#) szelkerek78 hozzászólása Jún 8, 2013 /

Sziasztok!

Elkészítettem FEMM-ben a generátort 16 mágnessel, várom a véleményeket!

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) maszek0005 válasza Leraz hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Szia ! Bocsánat, hogy csak most tudtam gépközelbe kerülni, Így későre jött az infó a citromailes fiókról. Hogyha tudod, lécci küld el a könyvet, a janos63@vipmail.hu-ra.
Köszönettel: Jani
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) gulyi88 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

A femm szumulciós fájlját is feltehetted volna, mert úgy látom hogy nem egykét dolog nem jó.
(#) szelkerek78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Mire gondolsz mi nem jó?
Aluminiumot, hogyan tudok beállítani?
(#) szelkerek78 hozzászólása Jún 8, 2013 /

Itt a femm file.
(#) hevjan válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Szervusztok!

Barret, sziriusz, porhó! Köszi az elismerést.

Régóta gondolkodtam már egy generátor építésén, és volt is 1 - 2 próbálkozásom pl. autógenerátor átalakítására, de a mágnesek ragadása miatt nem volt sikeres. Aztán láttam valahol ezt a páros - páratlan mágnes- vasmag összeállítást, és lassan összeállt ez a megoldás. Nagyon oda kell figyelni, hogy az egymáshoz kötött tekercsekkel szemben egyszerre haladjanak el, az áramot indukáló mágnesek, különben nem igazán fog rendesen dolgozni a gép.

Idézet:
„Havjan, Neked aztán volt türelmed a tekercseléshez. Tudom értékelni. (csak nagyon halkan: a mágnesek közé távtartó nem ártott volna).”

Nem volt túl strapás a dolog, „csak” 36 db 25 menetes tekercset kellett elkészíteni, és behelyezni a hornyokba. Sajnos nem sikerült erősebb „drótot” szereznem, csak 1,1 mm-est, és lehet, kicsit gyenge lesz, le kell majd korlátozni a teljesítményt. A mágnesek között meg nem sok hely maradt távtartónak, mert a 140 mm-es átmérőjű gyűrű kerülete csak szűk 40 mm-el több, mint amennyi helyet a 42 mágnes ragasztó nélkül elfoglal rajta. Felragasztottam először minden másodikat, az előre felrajzolt helyére, majd mikor a kétkomponenses gyorsragasztó megkötött, felragasztottam a közbeesőket is. A már fentlévők alatti ragasztóréteg rádiusza kicsit helyezte az újabbakat, de elismerem, lehetett volna pontosabb.

Mindettől függetlenül a következő lehet, hogy nem ilyen lenne, hanem a Hugh Piggott honlapján található több szélgépkészítésről szóló videóban látható vasmag nélküli. Ehhez ad jó segítséget, a Leraz által felkínált könyv.
Kívánok mindenkinek sok sikert az építésben, és ha tudtam valakinek használható infóval szolgálni, örülök neki.
(#) porhó hozzászólása Jún 8, 2013 /

Sok sikert! Azon gondolkodtam már régebben is ,hogy sokan hajtunk a fütésre,Egyszerü volna -e,hogy egy kompresszort hajtanánk széllel, és azt egy wortex csöre töltve télen meleget nyáron a hideget hasznosítanánk.-elég egyszerünek látszik.
(#) Barret válasza porhó hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Szia!
Lenne hozzád egy kérdésem: Rákerestél már hogy mennyi energia vehető ki a szélből szélkerékkel?
(#) porhó hozzászólása Jún 9, 2013 /

Szia!Fejböl nem tudom mennyi watt,de m2-ként nyilván függ a szélsebességtöl,és bizonyára 1 1200 w-os kompresszor motor lenne a legideálisabb .Gondolom Te alapbol tudod.

Bocs Barret de tényleg így gondolom.Csak kósza 5let volt,de valamilyen dolgok közbeiktat´sával,lehetséges-e?Mondjuk egy veljko féle mechanikai oszcillátorral egybekötve;Ne mindig csak elektronokban gondolkodjunk ,hiszen közösek a problémák.Meg hát nekem tulajdonképpen csak egy elözö kérdésem lett volna amire megoldást szeretnék a segítségetekkel,és közben egy kicsit járt a számDe, nem ragaszkodom a kompresszorhoz, csak csere -berélek.
(#) Barret válasza porhó hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

A legfontosabb dolgot nem mondtad,(vagy nem figyeltem) mekkora gép építésében gondolkodol? Ettől függ a kivehető teljesítmény. Itt magyarországon a 3m/s-os átlag szélsebességgel a megcélzott teljesítményhez,(amit említettél) óriási gép kell!
(#) lacza89 válasza hevjan hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szia Hevjan!

Szép munka az átépített generátorod! Kíváncsi lennék azért, alacsony fordulaton mit produkál egy ilyen generátor. A Pigott félét nem ajánlom.

Alacsony fordulatú generátorok közül én még mindig a toroid generátort tartom a legalkalmasabbnak. Tervben van egy 100-as fordulatú, 1,8kW-os építése, ami már direkt hajtásra is alkalmas lesz.
Teszek fel képet a jelenlegi sztátorról öntés előtt és után. 50cm külső átmérővel és 3kg rézzel büszkélkedik.
(#) erbe válasza lacza89 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Miért kell egy önhordó toroidot kiönteni? Annak elég egy lakkozás, legfeljebb parkettlakkal leápolás. Teljesen felesleges a képen is használatlan területeket kitöltő műgyanta kiöntés. Nem muszáj minden hülyeséget Mr. Piggottól átvenni.
(#) porhó válasza Barret hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Az volt az elképzelésem,hogy 2 db napelem táblával ,/öszz.cirka 200-240w egyelöre/,és jelenleg meglévö 700w-os szén kefés motorból /ami állandó mágnesü/,és kb 200-210 ah akkupakkal,egy ház temperálását oldanám meg,állagmegóvás miatt. Egér riaszto,fütöfolia,szellözés,és majd késöbb a teljes fogyasztás fedezése,ami kb 1500max w lenne szélgenerátorban.Ehhez most az oldal elején lévö hsz-ban lévö dolgok vannak meg .Igen félreérthetö volt az irásom nem 11200,csak1200.Többször nem rövidítek,bocs.Vissza gurulsz az elsö hsz-hez?Csak az elejére az 5.hsz.

Ami még szimpatius dolog lenne ,tudom, hogy nem szélfútta a gondolat,de eléggé kiszolgáltatottak a szelesek.Mi a véleményetek a perendev motorról,vagyis az elvröl .Kihasználhato volna?Elég érdekes ez avideo a yout-on:"free energy now!!Generate your own free elektricity,the"
(#) erbe válasza porhó hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Idézet:
„How the Perendev Motor worked... If it worked.”

A végét figyeld! (If it worked. ???)
(#) btoti válasza lacza89 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Szia! Gratulálok! Valóban nem sokan álltunk ezen az oldalon, a toroid magos generátor létjogosultságának oldalán.
A mérési adatok magukért beszélnek. Köszönjük. Az indítónyomaték elég határeset, de ne legyünk elsőre maximalisták.
Annyi kérdésem lenne, hogy a felvett teljesítmény mit takar, hogy határoztátok meg? Illetve egy, vagy két mágnes tárcsás? Esetleg a mágnes elrendezésről valami vázlat, fénykép jól jönne, sőt az egész generátorról is. (Bocs, ha van valahol, csak nem vettem észre. A fórum visszaolvasás nem az én esetem.)
Nem csak a toroidmag, hanem a ferrit mágnes használhatósága mellett is adu az elkészült és működő generátorod. Nagyságrenddel több, mint bármi gyönyörű, de ki nem próbált elmélet.
(#) Barret válasza porhó hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Még nem válaszoltál a kérdésemre,mekkora gépet akarsz építeni?
Nincs jelentősége hogy mekkora generétort teszel rá.(Nem az végzi a munkát)
Mekkora felületű rotorból akarod kihozni az 1200-1500W-ot?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
(#) btoti válasza porhó hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Szia! Célszerűbb lenne heti energiákkal (Wó/hét) saccolni úgy fogyasztás, akku kapacitás, mint kinyerhető nap- és szélenergia tekintetében. Ezek a teljesítmények beépített max. teljesítmények (nyári felhőtlen déli napsütés, viharvédelem bekapcsolása előtti ritka pillanatok). A teljesítmények (másodpercenkénti energiák, [W]-k) sziget üzemnél (akku telep) inkább csak védelmi szempontokból használhatók.
(#) lacza89 válasza erbe hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Valóban felesleges a kiöntés, amennyiben meg tudod oldani más módszerrel az "önhordó" tekercs rögzítését. A vasmag tekercselt, hegeszteni, csavarozni esélytelen. Másrészt a kiöntés védi a tekercset mindenfajta sérüléstől. De ha van jobb ötleted a felfogatásra, várom.
(#) lacza89 válasza btoti hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Szia!

Köszi!
Igen, emlékszem, ezért is lett lemérve.

Az indítónyomaték 0,83Nm sem lenne, ugyanis a tengelyen van egy szimering, ami legalább a duplájára növeli a tapadást, de szerintem még így sem sok.

A felvett teljesítményt a terheletlen és a terhelt feszültség különbségből és a belső ellenállásból számoltam ki. A generátor fordulata minden méréskor állandó fordulaton volt.

Két mágnestárcsás a generátor. 16 mágnes jut a 24 tekercsre, egy mágnes pedig pont olyan széles, mint egy tekercs. Később lesznek még képek. Nem esküszöm a ferrit mágnesre, de ebben az elrendezésben nagyon jól teszi a dolgát.
(#) btoti válasza lacza89 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Kösz! A képek majd puszta kíváncsiságból is jól jönnek.

A ~0,8 Nm valóban nem sok - végül is ez ~1,5 kW-s generátor. Az én kerékagy motorból generátorom kb. 300 W-s és 0,5 Nm, amit már elfogadhatónak találtam, készülnek rá a lapátok, a Canstein-k.

A neo, vagy szamárium mágnesek persze jobbak, egy nagyságrenddel jobb a HBmax értékük, de vasmagosnál az olcsóbb ferritek is használhatók úgy elméleti számítások, mint a megépített példád szerint is. Tárcsa (inkább Ring) generátornál nagyobb a lehetőség a mágnes vastagság növelésére, mint a hengeres kialakításúaknál - persze korlátok itt is vannak.
(#) porhó válasza Barret hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Most belegondolva a 6m átmérö elég nagynak tünik az 1200w -hoz-adja még lejjebb is az ember köszi
Következő: »»   462 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem