Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1540 / 2208
(#) csikben válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 16, 2013
Igen, a high-end is értelmezhető többféleképpen, én inkább a szó "gyengébbik" jelentésében használom, szóval nem milliós rendszereknek akarok konkurenciát állítani, csupán a legtöbbet kihozni bizonyos árból, ha már csinálok valamit. Abban személy szerint nem hiszek, hogy mindent ki lehet hallani, mondjuk ezüst kábeleket, stb.
Áttérve a teljesítményre, legalább egy 30W-ot szeretnék elérni, azzal talán nem lesznek hosszútávon elégtelenségi problémák
(#) csikben válasza silent15 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Még egy kérdés, igazából a többieknek is írom.

Jelenleg egy saját kézzel épített A-osztályút hallgatok és nagyon jó a hangja. Kevés benne az alkatrész ami beleszólna.
Ezt a hangminőséget egy csövessel lehet "űberelni" ?
(#) mayky válasza csikben hozzászólására (») Jún 16, 2013
Persze, csak kérdés, hogy mit építesz és miből? Attól, hogy valamiben cső van az nem garancia arra, hogy jól is fog szólni. Tehát ezt is el lehet rontani, ugyanúgy mint egy tranzisztorost.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
(#) bakos13gab válasza csikben hozzászólására (») Jún 16, 2013
Akkor, ha nem akarsz sokat agyalni és azért egy kis pénzmagot szánsz rá, akkor EL34-ből építenék, mert ebből biztosan lesz később is és széles árpalettáról lehet válogatni. EL84 kevés lesz, esetleg párhuzamosan 4 csővel oldalanként. De árban már ott lenne bele egy csőkészlet, ahol kettő darab EL34 vagy 807-es. Titkos tippem lenne egy GU50 PP 30-40W-ra méretezve (nyugodtan el mehetsz vele 60W-ig is nagyon jó minőségben). Ehhez most annyi csövet tudsz még venni az EL34 vagy EL84 kvartettek árából, hogy életed végéig el leszel vele. De az "csak" egy GU50 lesz és nem trendi 6L6, EL34, KT... stb.
(#) silent15 válasza csikben hozzászólására (») Jún 16, 2013
Elérkeztünk, a csöves vagy nem csöves háborúhoz, sajnos erre nem szeretnék, és nem is tudok válaszolni, vannak nagyon jó csöves , és vannak nagyon jó félvezetős erősítők is, mint ahogy ezeknek az ellenpéldája is igaz. Ha hangminőség alatt értjük pl a freki átvitelt, a csövessel meg lehet közelíteni a tranyósakat, de utolérni nemigen, de ez nem jelent semmit, hangra lehet ugyanolyan jó, sőt még jobb is lehet, ez tényleg egy elég kényes kérdés.
(#) mayky válasza silent15 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Egy csövessel is simám a hallható sáv alá és fölé lehet menni átvitelben, a többi meg nem számít. Az hogy 10 Hz-et vagy 100 kHz-et nem visz át egy csöves, az nem sok vizet zavar. A másik dolog a hangdoboz kérdése, az olcsó kommersz hangdobozok nem nagyon szólnak 40-50 Hz alatt, és sajnos Mo.-n nem sok embernek van annyi pénze, hogy megvegyen egy ILYET. Ugye valahol itt kezdődik az a bizonyos High-End kategória, olyan 8 milla körül.
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Jún 16, 2013
Éppen utóbbi miatt szerintem értelmetlen egy (kezdő) hobbi fórumon high endet emlegetni.
(#) mayky válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 16, 2013
Így van, építsen az ember egy olyan csövest amiben kedvét leli és élvezi rajta a zene hallgatását, ezt azért mo-i körülmények között is meg lehet csinálni. Ezeket a tesco-s házimozi erősítőket azért meg lehet velük verni simán.

Persze a nyálat azért lehet csurgatni.
(#) Andris85 hozzászólása Jún 16, 2013
Szeretnék kérni egy működő kapcsolási rajzot, ECC85 és EL84 csöves erősítő építéséhez. Előre is köszönöm!
(#) granpa válasza Andris85 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Téma képei közt szétnéztél?
(#) csikben válasza granpa hozzászólására (») Jún 16, 2013
Hogy lehet kilistázni? Engem is nagyon érdekelne
(#) kocsgab002 válasza Andris85 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Ezt nagyon sokan megépítették már igen nagy sikerrel:
Bővebben: Link
(#) Zenner hozzászólása Jún 16, 2013
Sziasztok!
Szereztem egy régi csöves rádiót. EBL21 van benne. Akitől vettem, azt állítja, hogy működik, én nem bírom ebben, tekintve, hogy több eldurrant alkatrészt is találtam. Igazából csak alkatrésznek vettem. A kimenőtrafó, ami lényeges volt számomra.
A lényeg nem is ez, hanem a véleményetekre vagyok kíváncsi. Gitár erősítőbe milyen lenne egy EBL21? Azon hezitálok, hogy El84 vagy EBL21 kerüljön-e bele? A kimenőtrafó az adatlapokat nézve elvileg jó mindkettő csőhöz. Egyébként kb 4 cm2-es a vas.

Teszek fel egy képet is a csőről, hátha megtudja valaki mondani mennyire lehet használt.

Üdv!
(#) mofesa válasza Zenner hozzászólására (») Jún 16, 2013
Nem tudom milyen rádió az, de legtöbbjük 7K -ra illesztett. Tudtommal az EL84 5.2K -ra illeszt. Az EBL21 elég "ritka" darab, nem is sokáig gyártották, de lehet használni gitárerősítő végcsöve ként is.
(#) Zenner válasza mofesa hozzászólására (») Jún 16, 2013
Értem, és a csőállapotáról mi a véleményed?
(#) pucuka válasza Zenner hozzászólására (») Jún 16, 2013
Nem tudom miből gondolod, hogy kép alapján bárki is megmondja mennyire használt.
Az a katód állapotának függvénye, csak úgy lehet megállapítani a használtság fokát, ha megméred a rácsáramot, és a cső meredekségét. Ha ez jelentősen eltér az adatlapi adatoktól, akkor lehet mondani valamit a cső használtságáról.
(#) Zenner válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2013
Abból gondolom, hogy járnak ide nagy szakik, akik láttak már elhasznált csövet. Én sajnos nem értek hozzá annyira, hiszen a szakmámtól meglehetősen messze áll. Gondoltam a kicsapódás mértéke elárul valamit a cső állapotáról.
(#) mofesa válasza Zenner hozzászólására (») Jún 16, 2013
Ez így lutri. Ha tudsz ilyen csövet szerezni, akkor építs belőle, ellenkező esetben én hagynám és olyat választanék, amit később is nagyobb eséllyel tudok majd pótolni.
(#) pucuka válasza Zenner hozzászólására (») Jún 16, 2013
Lehet, hogy nagy "szakik", de annak nem sok köze az üzemidőhöz. olyan vagy igen, vagy nem. Persze változik valamennyit az idők során, még állásban is, de nem sok köze a használtsághoz. Ahol sok csövet üzemeltettek anno, ott mindíg volt csővizsgáló. Ha a getter állapotából meg lehetett volna mondani a cső állapotát, nem lett volna szükség rá.
(#) Zenner hozzászólása Jún 16, 2013
Értem, akkor marad az EL84. köszönöm a segítséget!
(#) Andris85 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Köszönöm!
(#) mc-4 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2013
Szia!
Akkor a vastagabb hat óránál és attól jobbra az 1-es?
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 16, 2013
Ha jól látom, az a vastagabb láb, az anód, és az a 4 láb. Ha ez van felül, (12 óránál) akkor balra 3, 2, 1. és jobbra 5, 6, 7.
(#) granpa hozzászólása Jún 17, 2013
Helló!
Szerintetek meg bírná hajtani a drótlábú 6Sz7B, a 6P14P-t.
(#) mofesa válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2013
Ha lehet hinni az internetnek és az adatlapoknak, akkor az 70 -et erősít, hasonló az EABC80 -hoz. Elektromosan közel áll a 6AQ6 -hoz. .Szerintem meg kéne tudnia hajtania.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) mc-4 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2013
Szia!
Már próbából meg is fűtöttem 11V-ot mértem és 3A sorba kötve.
Köszönöm a segítséget!
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 17, 2013
Szívesen. Nem nagy dolog, csak a megfelelő adatlapot kell előbányászni. Nem véletlenül mondogatom: adatlap, adatlap, adatlap. Amúgy is szükséged lesz rá a beállításkor.

6S33S.pdf

(#) granpa válasza mofesa hozzászólására (») Jún 17, 2013
Köszönöm. Megnéztem én is, de vártam egy profira; biztos, ami fix.
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2013
Ami kritikus lehetne, az a kisebb anódfeszültség, ami miatt esetleg kevés lehetne a végfokot meghajtó feszültség teljes kivezérlésnél. De szerintem nem lesz probléma ezügyben sem.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2013
Köszönöm. Amúgy sem akarom csontra kihajtani.
Következő: »»   1540 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem