Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1541 / 2208
(#) bakos13gab válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2013
Az EL84-nek ha jól rémlik 4-6V közötti meghajtófeszültség kell. Szerintem ezt tudnia kell.
(#) granpa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 17, 2013
Köszönöm. Tábla szerint tudhatja.
(#) christal hozzászólása Jún 17, 2013
Meg szeretném osztani kezdő tapasztalataim. Egy ZK145 magnó táp, kimenő trafó és az ECL86 pentódáját felhasználva kezdtem ezzel:

Bővebben: Link

majd mofesa fórumtárs segítségével át lett kicsit szabva. Rákerült egy 100ohmos ellenállás a g2 rácsra plus egy 47mikrós kondi a 270R és a 100R közé.

Leporoltam a régi RFT szkópom és az alábbi eredményt kaptam. A mélyekre azt mondják érdemes nagyobb vasmagot választani a kimenő trafóhoz. A kapcsolás 270V-ról ment és 50mA áram folyt a katódon.
(#) christal hozzászólása Jún 17, 2013
Azután kopróbáltam egy Lenco féle kapcsolást ami eléggé hangszedő erősítőnek tűnik. Nekem nem akart akkora jellel dogozni amit egy dinamikus pickup szolgáltat. Gondolom kristályhoz van. Amit módosítottam:

A táptrafó nem középső megcsapolásos.
A tápnál lehagytam a 8,16 és 32 mikrós kondikat (párszáz VDC hiányukban kénytelen voltam)
A tápnál a 47k és 4k7 ellenállásokat 62k és 6k2-vel helyettesítettem (kéznél voltak)
5-ös lábon a fűtést és a kimenő tr. egyik kivezetését nem húztam le.
A 25nanós kodni helyett 22-es stiroflex került be.
A 390pikósat 330-as stiroflex helyettesíti.

Ez az egész 280V helyett 300-on üzemel. g2-270V és a trióda anódja 220V.
(Nem túl egészséges, 250V a max. anódfesz amit a doksi javasol.)

Az eredmény a csatolt képen. Ebben az esetben szépen jönnek a mélyek. Mégsem trafó kiváltsága? A magasak vannak "bedugulva" pettyet. Kicsit többet erősít így. Könnyen túl is vezérelhető a dolog. A végcél egyébként hangszedőhöz lett volna, de csak hangkártyáról tudtam eddig megszólaltatni, bárhogy tekertem is. Van mikor begerjed, ha túltekerem a rácsnak. Vélemények?
(#) kristikoma válasza christal hozzászólására (») Jún 18, 2013
Idézet:
„A tápnál lehagytam a 8,16 és 32 mikrós kondikat (párszáz VDC hiányukban kénytelen voltam)”

Azért is gerjed, mert kihagytad a puffer kondikat a tápban. Ha nincs, akkor is kell szerezni valahonnan. Csak az nem fér a fejembe, hogy a mp beállító ellenállásokat nem cserélted, mégis érzékenyebb lett.
(#) mc-4 hozzászólása Jún 18, 2013
Sziasztok!

Szeretnék a frissen szerzett 6c33c-v csövekből egy pp építeni.
Nagyon szimpatikus ez a kapcsolás , nektek mi a véleményetek?
Köszönöm a válaszokat!
(#) kristikoma válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 18, 2013
Ha úgy látod jó, építs! A csöveket párba válogatva vetted? Egyébként az alkatrészeket is ajánlott válogatni. A kimenő transzformátort érdemes mással megtekertetni, kivéve, ha magad is tekertél sok trafót. Az utánépítéshez sok sikert!
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 18, 2013
Érdekes kapcsolás. Én olyan sémákat láttam, ahol 1.2k-ra van illesztve a kimenő.
A cső összeválogatás azt hiszem álom a közönséges halandóknak, nekem is össz-vissz 6 csövem van, amiből 2 SE sztereót szeretnék kihozni, ott kevésbé érdekes a pár.
(#) viktorio333 hozzászólása Jún 18, 2013
Üdv. Nemtud valaki egy jó kapcsolást PL509 SE erősítőre?
(#) mayky válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 18, 2013
Lpcollector épített EL519-el.
(#) viktorio333 válasza mayky hozzászólására (») Jún 18, 2013
Köszi de nekem 509 em van ahoz kellene ecc808 előfokkal
(#) mc-4 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 18, 2013
A csöveket még nem mértem meg, de ahogy olvastam egy burán belül nagyok az eltérések.
Mondjuk itt 600 ohm-ra van illesztve, nem tudom melyik lesz a jobb.
(#) mofesa válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 18, 2013
Ha jól keresel, akkor a böngésző is tud (sokszor) támpontot adni.
Például itt .
(#) bakos13gab válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 18, 2013
A két cső egyforma!
(#) christal válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 18, 2013
Azért mertem lehagyni, mert van egy dolog ami nem látszik ezen a rajzon. A táp után van 4db schottky-ból kirakva egy híd + 2db 200µF/400V kondi + egy nx10 nanós 630V-os stiroflex velük párhuzamosan. Az elkókkal puffel és alacsony frekis zajt (brummot) szűr. A stiroflex pedig a nagyobb frekvenciás zajokra szántam. Így igyekeztem elkerülni azt, hogy eldurranjanak a elkók és a stiro átüssön. Ugyanis a 270V névleges táp gyök kettőszerese majdnem 400VDC. Gondoltam így lehagyható az a 3db nehezen megoldható kondi. Elég tróger, de megy. Zenekaros webshop-okban láttam elvileg minőségi kondikat. A véglegesbe rászánom a pénzt.
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 18, 2013
Én azt olvastam, hogy bár egyforma, az 519-es nagyobb áramokat visel el.
Azt tudtam, meg tapasztaltam a puffer elkókkal párhuzamosan kötött nem elektrolit kondi jótékony hatását. A minőségi kondikról lesz egy link, ezek bisztosan jók, megérik a pénzüket, bár drága.(Az oldal pillanatnyilag nem elérhető)Bővebben: Link
(#) christal válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 18, 2013
Ismerem az oldalt. Kicsit valóban hajmeresztő. Ezt a ceglédi céget néztem ki:

etronic

Tele vannak gitárkombóhoz való pótalkatrészekkel.
Valóban elviselhetőbbek az árai. Érdemes a végleges előtt segítségül hívni az orosz kondikat, Remix ellenállásokat, puffer kondiként MM-eseket, hátha jobban tetszik.
(#) Robid hozzászólása Jún 18, 2013
Sziasztok! Pcl86 pp esetében reális érték a 7w színuszos kimenő teljesítmény ? (a kimenő ultralineárba kötve)
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Jún 18, 2013
Igen. Hány %-nál van az UL leág? Mekkora a tápfesz? Milyen a trafó illesztése?
(#) Robid válasza mayky hozzászólására (») Jún 18, 2013
A trafó tervezésében még te segítettél, 40%-nál van a leágazás,8-8kohm az illesztés,a tápfesz 280v.A kimenőn szépek a jelalakok, nincs túllövés és berezgés a négyszög jeleken, egyirányba van tekerve minden réteg. (köszönöm a javaslataidat) Képeket is teszek fel majd a napokban a mérésekről.Hangra majd kiderül mit tud,a 6c33c SE-t le tudja e váltani. Örülnék ha igen, mert az éves villanyszámla elszámolás 25 ezres hiánya az erősítő miatt van.
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Jún 18, 2013
Hát teljesítményben biztos lesz némi hátránya, de egyébként én is ezért hallgatok most is egy kis PCL82 PP-t. Ez ha egész nap megy akkor sincs nagy gond. Mennyit vehet fel, talán 80 W-ot?
(#) kristikoma válasza mayky hozzászólására (») Jún 18, 2013
80W körül lehet a hálózatból felvett teljesítménye, ha sztereó.
(#) bakos13gab válasza mofesa hozzászólására (») Jún 18, 2013
Igazad van, de ez nem érdekes. Nyilván az 519-es későbbi, "erősebb" verzió. De audió szempontból tök egyformák, csereszabatosak.
Hehe, ha tök egyformák lennének, akkor 509 lenne mind a kettő vagy 519 és nem 509 és 519
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 19, 2013
Én még azonos gyártó, azonos tipusú csövében sem láttam két teljesen egyformát, csak mint érdekességet említettem meg. Ezért sem értem a high-end fogalmát, amiről jól elbeszélgetnek az emberek. Ez olyan nesze, semmi, fogd meg jól.
(#) crapgame hozzászólása Jún 19, 2013
Üdv mindenkinek.
Lett egy Perpetuum Ebner HSV-20- as erősítőm.
Tudna valaki kapcsolási rajzot küldeni? Csak a radiomuseum.org-n van, de oda nem könnyű regisztrálni, mert az nem is fórum, hanem valamiféle spanyol csöves klub
(#) bakos13gab válasza mofesa hozzászólására (») Jún 19, 2013
Nyilván annyira nem egyformák, mint egy EL84 meg egy másik EL84 és ugye ott is lehet erős különbség. De annál egyformábbak, mint egy 807-es és egy 6L6.

Az audiofilséghez: most dolgoztunk egy Úrnál, akinek valami csoda újzélandi erősítője van, a két hangfalát 1200000ért árulja a német e-bayen és az audioquest kábelt szóbahozván azt lefitymállta, valami speckó, ránézésre gyűrűs, ürege hangfalkábele van, amiket kis tartók tartanak el a földtől. Akkor most miről is beszélünk itt tízezrekért high-end cuccokról?
Az audiofília talán kicsit más, inkább eszmerendszer vagy irányzat, ami kevésbé kötődik a technikai megvalósításhoz, mint inkább a végeredmény élvezhetőségéhez.
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 19, 2013
Nemrég vettem egy pár hangfalat. Az eladó egekbe magasztalta a Vandenhull M.C.CS 122 Hybrid (piszok drága) hangfalkábelt. Állítólag szénszálba behúzott, különféle méretű huzalokból sodort árnyékolt kábel. Nem véltem felfedezni semmiféle hangi különbséget ezen kábel és a normál 1.5mm vastag szintén sodort árnyékolt sima között. De lehet, hogy az én hallásom kopott meg cseppet.
(#) Orbán József válasza mofesa hozzászólására (») Jún 19, 2013
Az is lehet ám, hogy a te, vagy az én Trabantomba hiába rakunk F1 váltót, nem fog gyorsabb lenni...
Következő: »»   1541 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem