Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok
Szeretnék egy dc dc konvertert építeni a szándékom hogy 12 Voltból 24 legyen. Ha valaki tudna szolgálni egy kapcsolási rajzzal azt megköszönném. Üdv.
Hello! Teljesítményt nem kellett volna odaírni? Egyébként ha kicsit keresel, találsz. Például itt. üdv!
Köszönöm a segítséget
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az MC 34063 -nek mennyi a maximális kitöltési tényezője. Egy transzformátoros nyitóüzemű konverteren gondolkodom, csak nem tudom hogy az IC hagyna-e elég időt a lemágnesező tekercs "munkájának".
A teljesítmény gyakorlatilag a FET, a dióda és a tekercs függvénye. Én 24Vról 1-2At használok és IRF540N fetet, UF5408 diódát és egy kb 60uH-s PC sárga magjára tekert induktivitást használok évek óta hibátlanul üzemelnek. (ha combosítani akarod akkor érdemes a FET mellé tervezni egy TO220 tokos diódát egy kis lemezzel, én most már teljesen felületszereltre is megcsináltam mert jég hideg volt minden rajta kivéve a tekercset)
R5 - R6 osztó állítja be a kimeneti feszültséget, erre nem emlékszem pontosan mekkorát tettem be de ha teszel alulra egy 1,2k-t felülre pedig egy 22k-t akkor nagyjából 24V körül lesz. Az FB lábán 1.25V-ot kell beállítani.
Szia!
Megtennéd, hogy a kapcsolási rajzát is feltöltöd a step-up-odnak? Köszönöm: hp
Ott van az is, az SCH fájl. Eagle-vel tudod megnyitni legalább 6.1.0ás verzióval.
PDF vagy PNG, ha kérhetnénk. Nem mindenkinek van Eagle-je...
Nagyjából látszanak az értékek remélem.
sziasztok,
A helyzet: Használom a TPS63060 DC-DC konvertert egy akkus projektemhez, a bemenő tápról állítja elő a 3.3 voltot, ami a logikának, meg ennek-annak kell. Az áramkörben van egy H híd, amiben benne vannak a védő diódák is; a hídnak külön van tápláb a logikának, és a terhelésnek is. A terhelés tápja a bemenő feszültség, a logika tápja a buck-boost által előállított 3.3V. A bemenő táp egy 9.6V 760mAh akku. A probléma: Amikor a H híddal megindítom a motoromat, a konverter azonnal és végérvényesen meghal. Kiméricskéltem, hogy a konverter belső FET-jei és az azok diódái rendben vannak, a baj a gate drive és egyéb belső jelalak-előállító résznél van. Ennek a konverternek van egy belső stabilizátora, ez hajtja meg az előbb említett gate drive-okat, meg miegymást. Tehát, ha ez tönkremegy, nincsen kapcsolgatás, és a kimenet nem csinál semmit. Ez a net ki van hozva lábra is, hogy lehessen tenni neki hidegítő kondit, Ha ezt a pontot összekötöm a konverter bemenő feszültségével, megint van 3.3V, de nem képes semmit meghajtani. A kérdés ez volna: Létezik az, hogy a motoroktól származó tüskék kiüssék nekem ezt a belző stabilizátort? A maximum, amit a konverter kaphat, 12V. Lehet, hogy a tranziensek ölik meg? Egy TVSD vajon megoldaná a problémát? Köszi, István
Diódázd le a konvertered bemeneti feszültségét, hátha.... 100nF van minden tápágadon? Ez már szép nagy frekin megy itt már a vonalvezetésed sem mindegy.
Sajnos, arra már késő van, a konverter megégett, egyelőre nem sikerült felforrasszak újat, nagyon apró ez az alkatrész. A vonalvezetés a ''layout spec''-et követi, szinte nyílegyenes sorrendben vannak az alkatrészek, jó közel egymáshoz, groundplane alatta. 100nF kondit nem tettem csak a Vaux lábhoz, és a 3.3V ról betáplált alkatrészek közvetlen közelébe.
Mivel nem értek annyira a konverterekhez, hogy kapásból tudjam, miből mekkora kell, szinte teljesen az ''application example'' után mentem, bemeneten van 20uF, kimeneten 66uF, kis kerámia verzióban. Gondoltam arra, hogy az elkövetkezőkben tegyek egy voltage suppressor diódát (nem tudom magyarul minek hívják) ami megegyen minden tüskét 9.4V felett. Vajon ez működne? István
Hova gondoltad azt a supressort? Mert ha a konverter bemenetére akkor a 9.6Vos akku mellett nem lesz az jó.(pláne ha ez a névleges és nem a mért értéke mert akkor az feltöltve akár 12V is lehet)
igen, a bemenetre akartam, de az akku távolról sem annyi, amennyinek mondják. Azt láttam is, hogy egy kb 2-3 órás töltés után máris 11 volton van. Nem tudom mit találhatnák ki erre, nem akarok még egy buck-ot, főleg mert az akkuról 3 amper is lazán ki kéne jöjjön.
Zárlat esetén annál jóval több is ragaszkodsz ehhez az IChez vagy ez már valami kész megoldás? alapvetően szkóppal végig kellene mérni mindent így most nehéz találgatni.
ez egy kész dolog, azért kínozom....vagyis készülőfélben van. Összeteszek egy újat s jöhet a szkóp. Köszi a segítséget!
Sziasztok! Olyan kapcsolás után érdeklődnék ami 24v dc ből 9v dc t csinál ,elég lenne 100 mA. A gond az hogy teljesen független kellene az alap 24 v os tápfesztől, és minél egyszerűbb annál jobb .
Szia!
Kereskedelmi termék szóba jöhet? Mert ugye tapasztalat és felszerelés hiányában nehéz megcsinálni egy ilyet.
Köszönöm! Megpróbálnám megcsinálni. Felszerelés van,néminemű hozzáértés is, csak rajz kellene mert földfüggetlent nem találtam sehol, vagy ha találtam tekercsadatok nincsenek , tudom ki lehet számolni de konkrét bevált rajz kellene , köszönöm!
Nézd meg itt a "Fast_DCDC.png"-t, ami egy stabilizált flyback-típusú konverter. A tekercsek kezdete-vége jelölve van, és fontos betartani a menetirányt is! Az élesztéshez és beállításhoz ajánlatos oszcilloszkópot használni. A trafóval légréses EI vagy EE típusú legyen.
Sziasztok!
Elsősorban Vicsys-nek szólna a kérdés, de minden értelmes választ szívesen veszek. Az lenne a kérdés, hogy az Overkill órában is használt 555-el felépített dc-dc tápot alkatrész cserékkel mekkora feszültségig lehet "feltekerni"? És persze milyen alkatrészeket, milyen értékekre kellene cserélni? Előre is köszönöm a választ! A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
Köszönöm! Hasznos link volt amit küldtél! Most már elboldogulok.
Inkább először visszakérdeznék: Mire kell és mekkora fesz/áram...?
Szia. A feszültség a tekercsen keletkezik, tehát a végtelen, és tovább, utána csak az alkatrészek feszültségtűrése szab határt. -Szerintem-
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
Szkópcső órához szeretnék tápot, az anód hajtásához 800V és 0,02A kell. Gondoltam ha a táp tudna 400V-ot, feszültségkétszerezővel meg lehetne oldani egyszerűen.
Na igen, gondolom a visszacsatolással kellene valamit operálni, de nem értek hozzá annyira, hogy tudjam, mit mire kell cserélni.
Pedig aki ilyeneket macerál, annak képben kell lenni! De jól sejted, egy kb 1mA-es osztó kellene, ami 800V esetén 0,6V körüli feszültséget oszt.
Idézet: „Pedig aki ilyeneket macerál, annak képben kell lenni!” Egy leírás alapján összerakni valamit, na nekem kb idáig terjed a tudás egyenlőre. Idézet: „De jól sejted, egy kb 1mA-es osztó kellene, ami 800V esetén 0,6V körüli feszültséget oszt.” Ez biztos nagyon fontos infó, de nekem nem sokat mond.
Sziasztok! Van egy L7805CV IC-m ami 5 V 1,5 A fesz. szabályzó és abban szeretnék segítséget kérni hogy kössem be. Mert úgy tudom kell hozzá kondi, de hogy milyen azt nem tudom. A másik hogy 6 V -ból kellene nekem. A gond csak az hogy 400-600 A -ról beszélünk. egy telefont szeretnék vele tölteni aminek a gyári töltője az 5 V, 1 A. az IC az 1,5 A csinál, a az nem teszi tönkre a telefont? illetve még van egy hordózható dokkolom amivel zenét hallgatok és az is 5 V ról megy ( USB vel kell tölteni mind a 2 öt ) tehát ha meg van a bekötése nem e fognak tönkre menni az eszközök? Illetve el bír e az IC a 400-600 A al? És mekkora hűtő borda kellene hozzá?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |