Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
Nemsokára megyünk egy Balcsi körüli bicajtúrára és egy elemes telefontöltőn gondolkodtam. ilyen kis 4db-os ceruzaelem tartón. Ha ezt közvetlenül rákapcsolom a maga 6V-jával a telóm vagy GPS-em USB portjára akkor kinyírhatja? vagy az USB szabvány ennyit megenged? Esetleg egy soros diódával fogjam vissza? Vagy tud valaki ajánlani egy olyan kapcsolást, ami pl 4-6V bemeneti delej mellett stabil 5V-ot csinál? A telóban és a GPS-ben is lipoly akksi van. Szerintem a töldőelektronikájuk megbírkózna a 6V-tal is de gondoltam megkérdezem, nehogy kinyírjam valamelyiket. A tavalyi dinamós telefontöltés nem jött be. Nehéz tekerni és a dinamó is kinyiffant pár km után. A napelem pedig drága és nagy és kényelmetlen. Ceruzaelemet pedig mindenhol lehet venni 4db elem vajon elég ahhoz, hogy feltöltsön egy 1500mAh-s akksit?
Helló
Én nem lennék olyan bátor,hogy 6v-ot rákapcsolnék a telefonom töltőjére ,bár üresjáratban az eredeti mobiltöltö 7,2V-ot ad le,de ha terhelem(telefonnal)akkor már csak 3,4V-ot ad le Ha kevés a feszültség(énis szórakoztam már elemes töltéssel ),akkor a telefonom kiírja,hogy nincs töltés,szóval lehetséges,hogy valamit lépne a dupla feszültségre(pozitív irányba gondolom) Viszont stabilizálásra ott van a 7805-ös stabilizátor... Sorba kötött diódával,csak a polarításcsere ellen tudsz védekezni... Ide párhuzamosan kötött zener diódára lesz szükség... A 4db "elem" töltése a 4d elem kapacitásától függ,hogy meddig birja De szerintem ha egy ceruzaakku vagy hasonló letudja adni azt az 1500mAh-t egy meghatározott időn belül,akkor feltudja tölteni,de szerintem akkor az aksinak adja át,és ezután a ceruza akkuban nem lesz szufla de majd jönnek még a "hozzáértőbb" kollégák is Tomi A zener dióda,és a stabicé is feszültséget stabilizál,akkor mi a különbség?
javitás
"Én nem lennék olyan bátor,hogy 6v-ot rákapcsolnék a telefonomra"
A 7805 nem jó, mert min 7,5V kell neki.
A soros diódán esik 5-600mV ami után a kimenet az 5V+-10%-ban benne van A párhuzamos zenerhez kéne soros ellenállat is. Tölteni akarok az elemekkel, nem fűteni
Szerintem, megoldható egy soros diódával is, de akkor minimum 1A-es diódát kössél be. Egy 1N4001 jó is lesz. Mivel a töltők sem mindig pontosan 5V-ot adnak ki, így ezzel sem lehet probléma. Még az USB sem mindig ennyit ad ki magából. Szokott kevesebb és több is lenni.
Szia! Egész bátran, a mio okostelefonomat hónapok óta használom így, csak én nem elemekről hanem napelemről. Ha USB minis a telefonod, gps-ed,... akkor gond nélkül müködik. Az USB mini 5,5v-ot használ, de minden ilyen cuccban van egy belső töltésvezérlő ami ebből a feszültségből kb: 4,7v-ot állít elő. Mindenképp tartós elemeket használj mert amikor az elemek összfeszültsége 4,5-5v alá esik megáll a viszatöltés, soros dióda felesleges, nem tudja "visszaszipkázni" az akkumulátort.
Köszke
Nekem egy Glofiish X650 van és egy miniUSB-s Holux M-1000. A GPS-t talán nem is kell majd tölteni, mert nagyon sokat bír. A teló azért fontos, mert állandó GPRS kapcsolat kell, hogy a neten nyomon lehessen majd követni, hogy merre járunk
Hi Jó utat, én a jövő honapra tervezem ugyanezt a túrát
2 kerék rulez!!!
Helló,
az lenne a kérdésem, hogy ha tényleg simán csak ráteszem az usb-t a 4 ceruza aksira akkor az ugye 4,8V ami tökjó, de a kb 2.5A nem lesz sok? Pl a gps autós töltője 1A-es. Nembaj ha ezt dublázza az elemes cucc?
Ezt hogy kene erteni ?
Az USB kimenet nem akutolto , a kimenetre kotik az USB-hez tervezett akutoltot ez szabalyozza a toltest illetve a maximalis aramot valamint a toltesi folyamat lezarasat. Hamarossan az uj USB szabvany szerint megnovelik a kimeneti aramot ,jelenleg 0,5A-rol 1A-re de lehet hogy tobbre is .Mindezt azert mert rengeteg cuccot USB-rol taplalnak. "AA " NiMh 2500mA-es akukhoz van tolto ami USB-rol is mukodik es halozatrol is valamint 12V egyenaramrol is. Ebben van kapcsolouzemu tapegyseg errol gyors-tolti egy automatikaval a negy akumulatort.Van egy ilyen nekem is a tobb fajta kozott "FOTON" a tipus.
őőő
Valójában a gps-t szertném tölteni ceruza aksiról. A gps töltődik az 0.5A-es usbről és az 1A-es autóstöltőről is. A kérdés, hogy mitszólna a 2.5A-es aksihoz!? Azt mondod, hogy magában a gps-ben van valamilyen szabályozó??Vagyis szinte akármerkkora áramot rátehetnék? Nem úgy van, hogy mivel az autó a normális felhasználási környezete ezért az 1A-es töltőre van kitalálva és az usb a fél amperével max lassabban tölti. nem!? Szóval azért csak kéne valami szabályozó a 2.5-ös aksik elé aminek 1A a kimenete. Vagy nem így működik?
Nem így működik. Itt is Ohm bácsi törvénye a mérvadó. Tehát a te esetedben csak a feszültség számít. Ha ez annyi amennyi megengedett, nem lesz több az áram sem.
A gyengébbek kedvéért(nekem), tegyek rá egy ellenállást? Vagy akkor annyi sem kell?
Az ellenállást ha kell akkor meg hogy számaljam, mivel az áram folyamatosan csökken!? Sorry, de nemértem
Sziasztok!
Valaki nem tudná megmondani, hogy EZ hogyan működhet? Vagy egy kapcsolási rajz is jó lenne.
Üdv!
Én azt akarom kérdezni, hogy akkor ez az elemes telefontöltés hogy is megy? Csak adok neki 5 V-ot és kész? 6120c Nokiám van és szeretnék én is valami hasonlót csinálni! PLS valami kapcsolást!...
heló
egy 4 ceruzaelemes elemtartót összekötöttem egy a telómhoz való töltőcsatlakozóval és bele 4 egyenként 700 ma-s akkut ez együtt 2800ma és a telóm akkuja csak 1000 ma vmi olyan alkatrész kéne ami csak 500 mah-t enged át magán. előre is köszönöm
Szia!
Az MC 34063 ic vel működik fesz növelő üzemmódban. Van is ilyen topic 34063 dc-dc . kapcsolási rajzokkal és kitárgyalva.....
Szia!
MINEK? minden telefonban benne van a töltő áramkör+az algoritmus is.tehát magától tudja ha a feszültség minimum meg van . a maximumot meg ne keresd! A négy db akku sorba kötve CSAK 700 mAh óra!
szia!
a töltője is 700 mah-s de valami mégis van mert rendes töltésnél egyenként mennek föl a csíkok ha meg ezzel töltöm ha például 2 csík van aztán azonnal öt ez nem baj? samsung gt-s 5230 am van és még egy kérdés a neten hogy lehet telefont vagy gprs-t követni?
A töltője nem 700 mAh -s, hanem 700 mA -es! Az akku biztosan jó? Ha hirtelen változik a töltöttség a kijelzőn, akkor többnyire akkucsere következik.
A telefont semmilyen üzemmódban nem lehet a net -en követni. (adatkezelési tv.)
helo!
rendes töltővel jó és próbálgattam a mikor nem egészen jó az érintkezés akkor úgy mutatja mint töltővel és ha elhasznált gyenge elemmel próbáltam akkor jól működött úgyhogy mégis az akukkal van a baj a követéssel kapcsolatban nézelődtem a neten de ingyen nem találtam ingyen de ingyenes kéne az nem baj ha nem legális
szia!
mégegy amikor elhasznált gyenge elemet tettem bele akkor jól működött tehát mégis az akuk feszültségével lehet baj
Üdv!
Építettem egy 5V-os stabil tápot az LM2576 alapkapcsolásából USB csatira kivezetve, mert egy mobiltelefont táplálna amit lehet usb-n keresztül tölteni.A Táp egy 3cellás Li-Po akksi. A problémám az hogy a telefon észre se veszi hogy rádugom, egyszerűen nem tölti, Nokiával Samsunggal is kipróbáltam de semmi. Az 5V a kimenet szépen jelen van.
Sziasztok.
Eléggé kezdő vagyok és segítségeteket kérném. Az utóbbi időkben egy laptopból hozzájutottam 6 Li-Ion cellához (DataSheet-et is mellékelve) és csináltam töltőt is hozzá egy régi telefonból, és a biciklim világítását is ez viszi. Most új telefonom van, ami felveti ezt a témakört: Építeni szeretnék egy vagy li-ion cellával üzemelő telefontöltőt. Lehet, hogy egyszerű, de sehol se találtam hasonlót. Előre is köszönöm.
Ennek hamar bezárás lesz a vége. De a megoldás: Egy DC-DC konverter kell neked, ami átkonvertálja a feszültséget. Mivel a töltést a telefon elvégzi, annak csak egy fesz. generátoros meghajtás kell. A névleges feszültség pedig rá van írva. (Azt nem közölted.) Egyébként ha 2db 18650-es cellát sorba kötsz, akkor 6-8,4V között lesz a kapocsfeszültség a töltöttség függvényében. Elég sok DC-DC létezik, ami ebből képes előállítani 5V-ot. (Valószínűleg annyi kell a telefonodnak) (Kulcsszavak: Step-up, Step-down) Amennyiben telefon töltő kell. Olvasd át a LI-ion akkuk töltése topicot, abból sok mindent meg fogsz tudni. Gondolom most a telefon töltővel egy cellát töltesz direktben rákötve. De az nem hogy nem egészséges a cella szempontjából, de még gyúlásveszélyes is.
Nos a cellákat egyesével töltöm úgy hogy a régi telefon akkuját szétszedtem és az abban levő elektronikát is használom. Eddig nem volt vele baj, már vagy 8X töltöttem vele.
A telefon töltője 5V és 850mA van kimenetként megadva. Köszönöm a válaszod és elkezdek utánaolvasni az leírtaidnak.
Megismétlem hogy nem vagyok még profi, de a leírtak alapján, ezt találtam:
MAX738ACPA+ Csatoltam egy DataSheet-et is róla. Jó lenne ez nekem?
A telefon, pontosabban a legtöbb lítiumos akkumulátorral működő készülék akkumulátorában egy védelmi elektronika van. Feladata a robbanás, kigyulladás elleni védelem, semmi több.
Sziasztok! 12v-os 4-amperes akkuról szeretnék telefont tölteni. Szerintetek ezzel biztonságosan lehet tölteni? http://www.brighthubengineering.com/diy-electronics-devices/55313-m...arger/
|
Bejelentkezés
Hirdetés |