Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   245 / 400
(#) univerzum válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szerintem jó irányba te haladsz. Eredeti 405ös modell is csak 1 tranzformátorról ment!
(#) Johnny0004 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Na újra átnéztem, ha kikötötm teljesen a kapcsolót, akkor is van áthallás a din bemenetről, ha nem a dinre csatlakozok, hanem az előerősítőre din lekötve akkor nincs, ezek szerint a din a hibás, igen ám, de ha visszarakom a kapcsolóra, akkor din nélkül is van áthallás. Na én azt hiszem feladom.
(#) Doncso válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ha jól értem, akkor ha a DIN-en ha az Isostaton keresztül megy, mindkét esetben áthall. Ha egyiken se akkor jó?
Nem arról van szó, hogy a DIN is és az Isostat is egy helyre van leföldelve, és ha leveszed róluk a kábelt, és úgy adsz neki jelet, akkor pedig nem ér oda a jelföld ahol a din meg az isostat van?

Igen jól érted, most nézem a földet, nem ér össze a din és az Isostat földje.

Sajnos nem látom mi van ott, de itt lesz a probléma.

Köszi mindent, egyenlőre visszakötöttem mindent, reggel korán kelek
Szerintem ahogy reloop-nak is írtam így marad, jól szól csak ha direkt kipróbálod akkor hallod ezt. Nincs ötletem se, lekötöttem a din-t rca-ra cserélve ugyanaz, tehát a lényeg ha rajta a DIN, vagy Isostat akkor áthall, ha egyik sincs akkor nem. Az Isostatnál van összegyűjtve a jel földek, de nem ér a fémhez, próbáltam összekötni Isostat-tal is, meg GND csillagponttal is, de semmi. Ha kidobnám Isostat-ot újra cserélném, vagy relés bemenet ahoz jó ez a kapcsoló is, mert csak tápot kapcsolgat akkor lehet jó lenne, de lehet akkor is kéne DIN-t cserélni, és a kábelét a DIN-nek, lehet aztán csak a DIN kábele hibás, majd lehet egyszer folytatom, de így is szól, mint írtam csak akkor hallja bárki ha direkt csak az egyik oldalba kötünk jelet, és jól feltoljuk a másik oldalt, de ez nem egy megszokott hétköznapi tevékenység (Lehet másnál is van ilyen csak még sose vette észre )
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013

Majd egyszer ha lesz kedved hozzá. Én szvsz utálom az ilyen alattomos, értelmetlen hibákat felderíteni, elég idegesítő tud lenni, mindenesetre reméljük egyszer majd fény derül rá.
(#) Johnny0004 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Akkor lehet ennyi az egész, csak sajnálom szétbontani, olyan szépen be van kötegelve .
Doncso: én is utálom az ilyet, inkább füstöljön le a francba, de akkor tuttira meg van a hiba. A tv-knél is azt szerettem a legjobban ha se kép, se hang .
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013

Egyetértek.
(#) reloop válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szia! Látom elég sok dolgot sikerült feltérképezni.
A bement választód valószínűleg azért csatlakozik csatornánként két vezetékkel az előerősítőhöz, hogy az előerősítés mértéke is változtatható legyen.
Nem tudom volt-e ilyen kísérlet, az egyik csatorna jelvezetékét a bemeneti DIN csatlakozónál lekötném és ott helyben ráforrasztanám a testre. Ezzel nemcsak a jel útja szakadna meg, hanem a nem használt csatorna kapna egy lezárást is. Az eredménye tanulságos volna.
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Szia! Köszi, kipróbálom, de pontosan mit is csináljak?
(#) reloop válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Milyen típusú a bemeneti csatlakozó? RCA, tuchel egyéb?

5 pólusú DIN: Link

A 4-es tedd át a 3-asra!

Jaa ezt értem, azt nem, hogy legyen jel az egyik csatornán, vagy mit vizsgáljak ezzel?

Ettől az átkötéstől a DIN aljzat 5-ös lábáról az egyik csatorna fog csak jelet kapni. Számolj be arról, így milyen mérvű áthallást tapasztalsz.

Ja felfogtam, kipróbálom.

Az is érdekes lenne, milyen az áthallás spektruma. Csak a magas hangok cincognak az elnémított csatornában, vagy a teljes sávszélesség?
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Szerintem inkább a magasak. (Holnap már lesz időm kipróbálni, majd megírom.)
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) Johnny0004 hozzászólása Jún 27, 2013 /

Üdv! Kipróbáltam a bemenet rövidre zárását, így nincs áthallás. Készítettem jobb minőségű fotókat az előerősítőről, és a bemenet kapcsolóról:
Szerk.: a második képen arról a ronda kondiról csak a festék jött le.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) reloop válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Szia! Ebben az esetben nincs semmi tennivalód! A gyakorlatban ezt a lezárást a jelforrás kimenete el fogja végezni. Tehát ha mindkét csatorna rendesen be van kötve és csak egyiken érkezik jel akkor nem lesz komoly áthallásod De ezt tapasztaltad is a meghallgatás során.
A nyitva hagyott bemenetnél, valószínűleg az izostat lábai - mint kondenzátor fegyverzet - okoztak kapacitív csatolást, melyhez az előerősítő viszonylag magas bemeneti impedanciája párosulhatott.
Egyébként szép, míves munka, meg kell becsülni! Az idő előrehaladtával a kiszáradó elkók cseréjére lehet szükség, de abba se vágj belel nyakló nélkül.
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Tehát az egész vizsgálódás felesleges volt, nincs is semmi baja?
Nem vágok bele nyakló nélkül...Köszi.
Még egy kérdésem volna, az miért lehet, hogy több másik erősítővel összevetve a Quad-omat a meghallgatások során egyértelmű, hogy több középhang jön ki, olyan érzet mintha feljebb lenne tekerve a középhang szabályzója, az előerősítőt lekötve is ugyanez az érzet, tehát a végfok ilyen, vagy mint olvastam ahány fajta végfok annyi féle hangzás?

Nekem is ez a tapasztalatom a saját Quad405-öseimmel. Nincs mérőeszközöm a feltételezésem igazolására, de a topológiából eredő relatíve magas intermodulációs torzításra gyanakszom. Ezekre olyan érzékeny a hallás, hogy a sávszéleket elnyomva érzékeli.

Tehát akkor ez ilyen, azonban sajnos egy másik erősítőt meghallgatva ezután sokkal kellemesebbnek tűnik a hangzása, akkor miért szeretik annyira? (Gondolkodtam egy másik fajta panel megépítésén, de akkor teljesen felesleges.)

Nem rossz hangú erősítő ez. A harmonikus torzítása például rendkívül alacsony.
Kinek mi tetszik, és mi motiválja ebben az egy hosszú történet.
A visszacsatolt hurokban elhelyezkedő tranzisztorok nagy száma és a sok fázistolást végző tag determinál bizonyos hibákat.
A Quad405 működését sem egészen úgy látom, mint azt tekintélyes szakemberek már korábban leírták. Ha megfelelő mérőkörnyezetbe sikerül eljutnom és objektív mérésekkel tudom alátámasztani az elgondolásomat, akkor természetes haladéktalanul publikálni fogom.

Kíváncsian várom ha egyszer megcsinálod. Amúgy a hangzása nem rossz valóban, nagyon dinamikusan szól, az én véleményem szerint gyönyörűek a mélyek, a magasok is jók lennének, csak kissé elnyomja az a bizonyos középhang, persze ha csak ez szól megszokjuk. Ahogy néztem neked az újban más kialakítású panel van, mint a régiben, mindkettőnél ugyanúgy hallható ezek szerint ez a hiba?

Azonos hangzásúak.

Értem, akkor a végfok tranzisztor sem számít. Mindegy nekem jó ez, nem építek másikat, bár igaz egy időben használtam úgy is, hogy a végfok paneleket kivettem és egy IC-s végfokkal üzemelt, de ez mégis csak így egy egység, így tervezte meg az alkotója. Mikor megszereztem az egyik végfok halott volt, hiányzott a fejhallgató ajzat, csak a helye volt, közben relét cseréltem a védelemnek, ami mint mutattam szintén az Rt. által közölt cikk alapján készült, szóval kár lenne belenyúlni, ez Quad 405-nek épült, hát legyen az, megmaradva a retró stílusban.

Szia! Még egy utolsó hozzászólás aztán befejeztem Csináltam egy tesztet deck-kel, felvettem csak az egyik csatornára zenét, így le van zárva mind a két oldal, így is van áthallás.

Áthallás szempontjából a decket ne vedd etalonnak! Próbáld hangkártyáról.
Következő: »»   245 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem