Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   132 / 313
(#) spgabor hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni. Mivel tanultam elektronikát régen így valami fogalmam van a dolgokról, de nem nevezném szakmabelinek magam. Viszont a téma érdekel, ezért hobbiként szoktam foglalkozni ilyen dolgokkal.

Adott egy Samsung BN44-00123D inverterrel, amivel több problémám is van. Első az volt, hogy nem ment a háttér világítás. Ezt bizonyos szintig orvosolta, hogy úgy kezdtem a dolgot, hogy lecseréltem az összes elkót. Így lett világítás, de csak pár másodpercig. Ezt orvosoltam a csőcserével egy másik bontott monitorból ideiglenesen. A Samsung egyik csöve alapból is kicsit sötétebb volt, valamint világítás közben is. Így már a megvilágítás folyamatos.

A problémám, amiért írtam az a következő lenne:
Az inverter trafó erősen zizeg, ami nagyon zavaró. Először arra gondoltam, hogy kezd menetzárlatos lenni. Ezért kipróbáltam egy másikkal, ami biztos jó. Ez is zizegett. Volt, aki javasolta, hogy cseréljem le a kék szűrőkondikat a cső csatlakozónál. Ez bizonyos mértékig megoldotta a problémámat, mivel a zizegés oly mértékben csökkent, hogy csak kicsit hallható, ha összeraknám a monitort, akkor valószínűleg minimálisra csökkenne a zaja. Viszont nem akarom összerakni addig, amíg teljesen nem javul meg. Utoljára azt az ötletet kaptam, hogy lehet valamelyik dióda ment tönkre, de ezeket kimérve nem találtam hibát. Van esetleg ötletetek, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv:
spgabor
(#) bbalazs_ válasza jethro hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Kisfesz panel, biztositekok. Utana a mikroproci, tipus alapjan labkiosztas, tapfeszek meglete, reset meglete, rezonator vagy kristaly es kondenzatorainak meglete.
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

esetleg az 5V utani egyeb segedfeszek eloallitasanak ellenorzese - ha van ilyen, pl. 3.3-as stabIC.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Júl 4, 2013 1 /

Nem hiba a zizegés, a fényerőszabályzás miatt hallani a PWM-et. Ha maximálisra állítod a fényerőt abbahagyja.
(#) spgabor hozzászólása Júl 4, 2013 /

Akkor ezt kipróbálom.

Köszönöm!
(#) 1984white válasza spgabor hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!
Ha van szkópod, óvatosan a !primerre! rámérhetsz, hogy "szép" e a négyszögjel.
Ha csúnya a jel alakja, akkor még valamelyik smd vagy normál szűrőkondi is okoz ilyet. Amennyiben nem hangos ez a hang, akkor valóban normális valamilyen szintig.
(#) spgabor válasza 1984white hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!

Sajnos nincs szkópom, de szeretnék egyet, mert gyakran érezni a hiányát.
Van egy ugyanilyen monitorom, annak nincs semmi hangja, ezért gondolom, hogy valami még nem klappol.
(#) 1984white válasza spgabor hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Akkor nézd meg a következőt: Az inverter vezérlő ic-je össze van kötve vagy két darab smd dual fet-el vagy "normál" fet/tranzisztorral. Ha ezen a vonalon van valamilyen csatolókondi, akkor azt is szükséges cserélni. Esetleg még az említett vezérlő ic órajeléért felelős kondi is lehet hibás.
(#) emmzolee hozzászólása Júl 7, 2013 /

Hello

Van egy Samtron GH17MT 17"-os monitorom, ami rosszalkodik.
Első sorban szeretnék segítséget kérni, hogy honnan tudok letölteni hozzá service manualt, mert a nyák alapján nem tudom vissza követni.
Esetleg tudtok ötletet adni a javításhoz.
Következő a hiba jelenség: A monitor nem kapcsol be, csak kapcsolgat. Ez valószínű a táp védelme miatt van. A háttér világítás nem megy. Amikor szét szedtem láttam benne a fénycsövek tápjánál 2 fojtót, ami egyszerűen leforrasztotta magát a nyákról. Vissza forrasztottam A fénycső tápban volt egy 3A-es smd bizti. Az is elszállt. Ezt cseréltem. A 230-as táp nyákján volt egy "P" tipusú TO220 fet, ami szakadt volt minden irányban. Ezt is cseréltem. Valószínű a fénycső táp vágta szét a monitort. Ha megpróbálom elindítani a monitort úgy, hogy a fénycső tápját nem dugom rá, akkor is ki be kapcsolászik. Tehát nem terheli így a fénycső táp. A tápfeszeket mértem amikor a fénycső táp nélkül bekapcsoltam. A 12V helyett csak 7.7V van és az 5V helyett is valamivel kevesebb. A 230-as tápból egy kábelem a monitor processzoros peneljére megy a feszültség, ott van egy csomő fesz stab... Onnan volt meg táplálva a fénycső táp is.
A fénycső táp típusa:Samsung SIC1803 REV0.2
A 230-as táp model name: GH5/17 Rev3.0
A processzoros panel: matricán írva_: GH17L 20020423 Ver:EH3.0+
Panelre írva: Model: GOGH_17LS/VS/ES/LT

Ha valaki tud kérem segítsen. Köszi.
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /

A fénycsőtáp, az inverter és, ha a folytók kiestek belőlük, akkor ott nagy áram volt, ami az inverter meghajtóinak rövidzára miatt lett. Elég valószínű, hogy a trafók is tönkrementek, emiatt ment szét az egész. A sikeres javítás esélye kb. 0, ne foglalkozz ezzel. Az sem kizárt ezek után, hogy a scaler panel is halott..
(#) emmzolee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Nem nem nem. Nem lemondani akarok róla, hanem megjavítani.
A 230-as táp alapvetően működik, de valami terheli. A fénycső tápot nem tudom hogy kell a környező elektronikák nélkül be indítani. Ezt is jó lenne kipróbálni. Ez eddig nem lenne bonyolult, ha lenne rajz. A procis panelen lehetnek csodák. Azt nem tudom.

Az inverterben 100%, hogy rosszak a trafók, nem fogsz tudni bele szerezni alkatrészt, nem tudsz vele mit kezdeni.

De szedd kia biztosítékot ami tönkrement, ha az inverter abszolút nicns rajta és mégis terheli valami a tápot, akkor az a scaler lesz amit kinyírt a táp, miközben meghalt, esélytelen, többet költenél rá, mint a monitor használt piaci ára és eredménye nem lenne. Ha nem a táp van agyon terhelve, akkor a vezérlő IC-től kezdve az optokapuig bármi lehet hibás, vagy mind.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013

Semmi égés nyom nincs a nyákon. Annak semmi baja sincs. A bemenetén voltak fojtók azok jöttek le, mert olyan frankók a gyári forrasztások. Mondom a nagyfesz trafókon semmi gáz nincs.

Attól, hogy nem égett még hibás, az inverter biztosítéka is tönkrement, tehát onnan indult a probléma. Mutass róla egy fényképet alul felül, ha van ilyenem, tudok mérni neked párat.

Ok akkor megmérem valamikor a trafók induktivitását és szigetelését.
Vissza térve a lényeghez. A főtápot még mindig terheli valami. Pedig ez az inverter még be sincs dugva. Ezt keressük, hogy hol lehet a bibi.

Nem biztos, hogy terheli valami, lehet, hogy szimplán megdöglött még valami áramköre. Ha a scaler terheli, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni.

Az invertertrafók szekunderének mérd meg az ellenállását, az már elég.

596 és 585 ohm között van mind a 4 trafó szekunder ellenállása. Akkor ezt ki lehet pipálni.

Az önrezgetős trafóknak hajszál pontosnak kell lenniük márpedig csak ezekhez kell folytótekercs. Fényképet próbálj róla csinálni, nem népszerű típus és a modelszámból nem lehet tudni, hogy miről van szó.
(#) kadarist válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Szia!
Ha két egymás mellett lévő menet lesz zárlatos, akkor ezt a zárlatot nem mutatod ki ellenállásméréssel. Itt az induktivitásmérő vagy még inkább az impulzusüzemű trafóvizsgáló ad megbízhatóbb eredményt.
(#) Buvarruha válasza kadarist hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /

Ha már kiolvadnak a folytók, akkor nem két menet zárlatos..

Te mindenképpen be akarod adni, hogy ezek a trafók rosszak. Szerintem nem. Mondtam, hogy le fogom mérni induktivitás mérővel is. Azt is írtam, hogy a fojtók a rossz gyári forrasztástól estek le. Ha valamitől meghalt, az az volt, hogy a fojtók le estek. Ettől a szekunder kör nem terhelődhetett túl, csak akkor tudna túl terhelődni, ha a fénycsőnek annyi lenne. Ok egy cső elromlik az ok, de nem mind a kettő. Ezek ellenére nem találtam különbséget a nyákon a két cső környékén. Ezért mondtam, hogy jó lenne ha tudnátok kapcs rajzot szerezni hozzá, mert akkor részegységenként el tudom indítani.
Fényképezni nem tudok most, de a neten találtam képet az inverterről. Azt beteszem. Az pont ugyan az mint az enyém.
Látszik a nyák közepén 2 db ferrit magos fijtó KEL47 felirattal. Azok estek le.
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Anyim van ebből, mint égen csillag, mindnek döglött valamelyik fele! Tipikus haldokló inverter és pont ettől terhelődik túl a szekunder. Mérd meg a meghajtótranzisztorait, valószínű, hogy mind rövidzáras. Ezekben a kapcsolásokban a cső is, mint alkatrész részt vesz a rezgőkörben, ha a cső elöregszik ezek az inverterek tönkremennek és kizárt, hogy annyira rossz lett volna a forrasztás, hogy mind a kettő leesen és főleg ennyi idősen, ilyen nincs! Az is ezt bizonyítja, hogy a biztosítéka megszakadt, mit gondolsz miért? Ha a folytók csak leesnek, egyszerűen nem kap tápfeszt az inverter, azok a folytók addig melegedtek amíg kiestek a helyükről.

Megmértem most egyet aminek az egyik felén OK felirat van a trafókon és a tranzisztorok is jók, mindkettő 570ohm, a másik felén, ahol nincs ok felirat és a tranyók is le vanna bontva, az egyik 580 a másik 585...
(#) 1984white válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Idézet:
„Az inverterben 100%, hogy rosszak a trafók, nem fogsz tudni bele szerezni alkatrészt, nem tudsz vele mit kezdeni.”

Azért ez nem teljesen így van. Vannak univerzális inverterek amivel gazdaságosan lehet javítani az ilyen monitorokat illetve bontottan is lehet trafót szerezni!!
(#) Buvarruha válasza 1984white hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /

Rá sincs dugva az inverter és terheli a tápot, ráadásul a primer fet is tönkrement, ez a monitor teljesen halott, kár is kínlódni vele.
(#) emmzolee válasza 1984white hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Főleg, hogy írja is Buvarruha kolléga, hogy ebből neki rengeteg van otthon. Én sem tartom lehetelennek, hogy ez az inverter valaha jó legyen. Mondom sokadjára, hogy azzal kellene foglalkozni, hogy a procis panel mitől terheli túl a nagy tápot? Ha a procis panel nem javítható, akkor minek pörögjünk az inverteren.

Milyen primer fet? Az a fet ment tönkre, ami ha utasították, akkor bekapcsolta az invertert. ez a 12V-os táp részen van. Nem a 230-as oldalon.
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Vagy úgy, akkor biztos, hogy az inverter döglött. A tápon ellenőrizd a szekunder diádákat, illetve próbáld ki úgy, hogy a scaler nincs rádugva. Ezek offline tápok, mindíg van rajtuk fesz, ha hálózatra kerülnek. Ha lehúzott scalerrel is alacsony a fesz, akkor a táp hibás, ha úgy jó, akkor a scaler hibás. Amikor megterhelte a döglött inverter a tápot (12V), akkor az 5V jelentősen megemelkedhetett ami kinyírja ilyenkor a scaler-t.

Na ez már hasznos lehet! Arra nem is gondoltam, hogy az 5V el tud szállni, ha a 12V-ot túl terhelik, mert egy trafó van a főtápban.

A fő tápom ha nincs rádugva semmi akkor szépen tudja az előírt feszültségeket. (Sajnos) Lehet bef..gott a procis panel? Ott is van egy csomó fesz stab. LM317 meg ilyenek. Azokat is le kellene venni egyesével, hogy melyik után van a probléma. Sőt. Ha van benne fesz stab, akkor először annak kellene kimennie. Bár nem látom át rajz nélkül.
Találtam a neten valami hasonlót. A 18P típusú hasonlít erre. Legalább is a tápot tekintve.
Esetleg nézz rá. Itt a link:
Bővebben: Link

Az inverterben a nagy diódákra mindjárt rá nézek.

Ha valamelyik feszstab megdöglik, akkor általában utána is megdöglik az IC. Még egyet sem sikerült észheztérítenem, mert helyrehoztam a stabokat, feszek rendben voltak,de a monitor nem is reagált, vagy fűtött az IC, mint az őrült....

Szép kilátások. Ic fűtés? Hát nem is tudom pontosan. Lehet volt ilyen, de erre nem esküszöm meg. Az a baj, hogy csak kedden tudok vele tökörészni. Ezeket meg fogom nézni. Mit ellenőrizzek még?
Következő: »»   132 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem