Fórum témák
» Több friss téma |
Ahhoz a 10-20W-hoz amit az IC tud, felesleges szétbombázni egy PC trafót. A standby trafója viszont átalakítás nélkül is jó hozzá.
Hello! "Ha lehetne látni, akkor lehetne látni." De a tippem az, hogy amiről Katt beszél, ez a kettő közül lesz valamelyik. üdv!
Köszönöm szépen, meg van
![]()
Szia. Köszönöm a választ. Egyet már lecsupaszitottam. kb sem tudnád megmondani hogy primernek hány menet kellene ? Milyen vastagság kb ? Választ elöre köszönöm
Fogalmam sincs, de kiveszed egy rossz monitor táptrafóját az egy az egyben használható hozzá. De ha nem tetszik hogy nem kell szenvedni vele akkor szét is bonthatod, és megszámolod a meneteket, illetve megméred a légrést. Az alapján már el tudod készíteni a PC trafóból is (csak minek, ha egyszer már kész van).
![]()
Helló!
Egy TV kapcsoló üzemű tápegységét szeretném felhasználni egy más készülékben. Feltöltöttem a TV szervízrajzát a kapcsolási rajz a pdf legalján látható a tápegység pedig a kapcsolási rajz bal alsó részén. A tápegység úgy nagyjából tiszta. A transzformátortól balra lévő részeket teljesen átveszem az egyenirányító hídig utána csak a zavarszűrőt. A transzformátortól jobbra lévő résszel már több gondom van. A 20V-os a12V-os és az 5V-os részeket értem a gond a többivel van, itt van a visszacsatolás a 6,3V-os kimenet és az elektronikus bekapcsolás. Szeretném elhagyni az elektronikus bekapcsolást csak nem tudom hogy minek kel megmaradni, hogy a visszacsatolással ne legyen gond. A jobb oldalról még elhagyom az R604-et az R634-et valamint a köztük lévő részt. Feltöltöttem a kapcsoló IC adatlapját is. Felteszem még az SE140 adatlapját is nem tudom menyit segít. erről az IC-ről az adatlap sem mond túl sokat csak azt hogy egy hibaerősítő. A segítséget előre is köszönöm.
Én nem látok ott semmilyen elektronikus bekapcsolást. Te mire gondoltál?
Az R604/634 környéke pedig nem más, mint a lemágnesező áramkört kapcsoló relé vezérlése. Nyilván reléstől komplett kimarad az egész lemágnesező áramkör.
Ha megnézed a kapcsolást, akkor látsz feljebb egy (POWER) nevű vezetéket ami a Q604-be érkezik ez közvetlenül a processzorból jön én arra gondoltam, hogy kikapcsoláskor az ezen keresztül érkező jel segítségével helyezi magát standby állapotba a TV, de lehet hogy rosszul gondolom, a kapcsolás ezen részét (Q602,Q603,Q604 stb) nem nagyon értem ezért nem tudom hogy mit lehetne onnan elhagyni úgy, hogy a tápegység működőképes maradjon ugyanis a visszacsatolás is ide csatlakozik be.
Igen a teljes lemágnesező áramkört elhagyom, ahogy az első hozzászólásomban írtam a greatz híd előtti részt elhagyom kivéve a zavarszűrőt.
Nekem több részlete is gyanús annak a kapcsolási rajznak. Pl. a visszacsatolás nem jut el az FB lábra, holott az erre szolgálna. Emiatt azok a tranzisztorok is gyanúsak, továbbá el nem tudom képzelni, hogy a visszacsatolás forrásoldalán hogyan lehetne tranzisztorokkal standby funkciót megvalósítani. Ha a visszacsatolást komplett letiltja, akkor leáll a komplett táp, és teljesen "áramtalanodik" a rendszer (továbbá amikor elfogy a kondikból a töltés, akkor vissza is kapcsolna). Ez így nem működhet. Hogy ez akkor mire lehet jó, azt én sem látom.
Meg kéne nézni a panelon, hogy milyen viszonyban van egymással rajz és a valóság...
A kapcsolási rajzon az FB láb a túláramfigyelést hajtja végre. A visszacsatolást a VIN nevű lábra kell kötni, ahogy a kapcsolási rajzon is van, ha megnézed az IC adatlapját akkor ott látod a belső elrendezést azon a rajzon az FB lábat OCP/FB-nek jelölik.
Úgyhogy a kapcsolási rajzzal nem hiszem hogy sok gond lenne, de a tranzisztoros áramköri rész működését én sem értem.
A kapcsolási rajzon az FB láb a túláramfigyelést hajtja végre. A visszacsatolást a VIN nevű lábra kell kötni, ahogy a kapcsolási rajzon is van, ha megnézed az IC adatlapját akkor ott látod a belső elrendezést azon a rajzon az FB lábat OCP/FB-nek jelölik.
Úgyhogy a kapcsolási rajzzal nem hiszem hogy sok gond lenne, de a tranzisztoros áramköri rész működését én sem értem.
Én nem látom az adatlapból, hogy hogyan lehetne a VIN lábon keresztül "szabályozni" a kimenő feszültséget.
Itt van egy kicsit emészthetőbb és bővebb adatlap, ebben van leírás is, mintapélda is, az is azt támasztja alá, amit leírtam. Az OCP/FB láb egyszerre végzi a túláramfigyelést is, és a visszacsatolást is. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Szia!
Hagyd meg az egész tranzisztoros részt és adj a POWER vezetékre 5V-ot. 5V-ot a tápegység készenléti kimenetéről tudsz venni.
Hello! Pedig úgy látom, hogy a feszültséget az IC602 szabályozza. A Q603 is egy szabályzó, mai a D616-on keresztül hat az optóra. Ez egy alacsonyabb feszültségszintet állít be Sandby üzemmódban. (Ekkor vélhetően a TV egyéb áramkörei letiltódnak.) A Q604 hatástalanítja Q603 munkáját ha POWER vonalon megjelenik a feszültség. Ekkor lezárja Q603 bázis emitterét. A Q602, stby állapotban magasabb feszültséget juttat az 5V-os stabi számára, hogy a CPU táp meglegyen.. Vagy is Q603 bázis-emitter rövidzárral is hatástalanítható ez a fokozat, vagy D616 kivételével. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
Az lenne a kérdésem, hogy egy nyomógombos ki-be kapcsolóval egybeépített tápban milyen IC vezérli ezt? Csak PIC/AVR-re oldható meg vagy van rá valami relét indító IC, mondjuk ami állandóan +5Vot kap a hálózatból pl standbi trafóval ?
Csillióféleképpen megoldható. TTL vagy CMOS IC-ből, de akár kisjelű tranzisztorokból/FET-ekből is felépíthető.
Értem, köszi. Példázatról nézhetnék egy-két kapcsolást valahol netán a góglébe hogyan kereshetnék rá?
Szerintem a logikai áramkörökkel kéne először összeismerkedni, pl.: kapuk, flip-flopok, meg hasonlók működése. SN7400 SN7474
Javaslom, keress valami "Digitális technika" vagy hasonló tantárgyhoz való egyetemi jegyzetet (Bővebben: Link), vagy esetleg egy antikváriumból egy "Texas TTL receptek" nevű könyvet.
Szia!
Nézz be ide. És valóban, a készenléti tápegységről mehet az öntartó kapcsolás.
Egy kis önkéntes házi feladat gyanánt, megkérhetnék néhány kollégát átnézne nekem egy tápomat ? Nemrég lettem vele kész, és mivel az előző nagyon gány munka lett, így hát teljesen új kövekre építeném meg. Ebben szeretném segítségeteket kérni.
Megkukkantaná valaki? Lay-be csináltam meg. ![]()
Ami kapásból látszik, hogy a gate trafó szekundereinek egyik fele hiányzik. Tehát a 8 ér helyett csak 4 van. Az alaposabb áttekintéshez több idő kell.
Igen, tényleg. Ezen át is siklottam véletlen. Köszi!
Módosítottam. A képen elneveztem mind a 4 szekundert (8 kivezetés) A -ra, mint induló, és B-re, mint vég.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Nem mindenki használ lay kiterjesztésű progit... És van, aki fel sem akarja telepíteni. Nekem az a véleményem, hogyha segítséget kérsz, akkor ne bonyolítsd mások életét. Csinálj belőle pdf-et, vagy jpg-t.
Tessék parancsolni!
![]()
Mi a koncepció, ez érintésvédelmileg hogyan szeretne működni? Mert az látszik, hogy a kimenetnek se a pozitív, se a negatív pontja nem köthető össze se a készülékházzal, se pl. egy jack aljzat árnyékolásával...
Ez egy olyan fórum, ahol elvileg az emberkék egymást segítik... ha neked kétségeid vannak, akkor miért nem írod le őket? Esetleg, a helyes megoldást? Errefelé kevés gondolatolvasót lehet találni... vagy csak kritikát akartál megfogalmazni... ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |