Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   382 / 782
(#) Ge Lee válasza David 3g hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Ahhoz a 10-20W-hoz amit az IC tud, felesleges szétbombázni egy PC trafót. A standby trafója viszont átalakítás nélkül is jó hozzá.
(#) proli007 válasza barabasattila86 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Hello! "Ha lehetne látni, akkor lehetne látni." De a tippem az, hogy amiről Katt beszél, ez a kettő közül lesz valamelyik. üdv!

MeanWell.png

(#) barabasattila86 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Köszönöm szépen, meg van
(#) David 3g válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Szia. Köszönöm a választ. Egyet már lecsupaszitottam. kb sem tudnád megmondani hogy primernek hány menet kellene ? Milyen vastagság kb ? Választ elöre köszönöm
(#) Ge Lee válasza David 3g hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Fogalmam sincs, de kiveszed egy rossz monitor táptrafóját az egy az egyben használható hozzá. De ha nem tetszik hogy nem kell szenvedni vele akkor szét is bonthatod, és megszámolod a meneteket, illetve megméred a légrést. Az alapján már el tudod készíteni a PC trafóból is (csak minek, ha egyszer már kész van).
(#) HöTö hozzászólása Jún 27, 2013 /

Helló!

Egy TV kapcsoló üzemű tápegységét szeretném felhasználni egy más készülékben.
Feltöltöttem a TV szervízrajzát a kapcsolási rajz a pdf legalján látható a tápegység pedig a kapcsolási rajz bal alsó részén.
A tápegység úgy nagyjából tiszta. A transzformátortól balra lévő részeket teljesen átveszem az egyenirányító hídig utána csak a zavarszűrőt. A transzformátortól jobbra lévő résszel már több gondom van. A 20V-os a12V-os és az 5V-os részeket értem a gond a többivel van, itt van a visszacsatolás a 6,3V-os kimenet és az elektronikus bekapcsolás.

Szeretném elhagyni az elektronikus bekapcsolást csak nem tudom hogy minek kel megmaradni, hogy a visszacsatolással ne legyen gond. A jobb oldalról még elhagyom az R604-et az R634-et valamint a köztük lévő részt.

Feltöltöttem a kapcsoló IC adatlapját is.
Felteszem még az SE140 adatlapját is nem tudom menyit segít. erről az IC-ről az adatlap sem mond túl sokat csak azt hogy egy hibaerősítő.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) _vl_ válasza HöTö hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Én nem látok ott semmilyen elektronikus bekapcsolást. Te mire gondoltál?
Az R604/634 környéke pedig nem más, mint a lemágnesező áramkört kapcsoló relé vezérlése. Nyilván reléstől komplett kimarad az egész lemágnesező áramkör.

Ha megnézed a kapcsolást, akkor látsz feljebb egy (POWER) nevű vezetéket ami a Q604-be érkezik ez közvetlenül a processzorból jön én arra gondoltam, hogy kikapcsoláskor az ezen keresztül érkező jel segítségével helyezi magát standby állapotba a TV, de lehet hogy rosszul gondolom, a kapcsolás ezen részét (Q602,Q603,Q604 stb) nem nagyon értem ezért nem tudom hogy mit lehetne onnan elhagyni úgy, hogy a tápegység működőképes maradjon ugyanis a visszacsatolás is ide csatlakozik be.

Igen a teljes lemágnesező áramkört elhagyom, ahogy az első hozzászólásomban írtam a greatz híd előtti részt elhagyom kivéve a zavarszűrőt.

Nekem több részlete is gyanús annak a kapcsolási rajznak. Pl. a visszacsatolás nem jut el az FB lábra, holott az erre szolgálna. Emiatt azok a tranzisztorok is gyanúsak, továbbá el nem tudom képzelni, hogy a visszacsatolás forrásoldalán hogyan lehetne tranzisztorokkal standby funkciót megvalósítani. Ha a visszacsatolást komplett letiltja, akkor leáll a komplett táp, és teljesen "áramtalanodik" a rendszer (továbbá amikor elfogy a kondikból a töltés, akkor vissza is kapcsolna). Ez így nem működhet. Hogy ez akkor mire lehet jó, azt én sem látom.
Meg kéne nézni a panelon, hogy milyen viszonyban van egymással rajz és a valóság...

A kapcsolási rajzon az FB láb a túláramfigyelést hajtja végre. A visszacsatolást a VIN nevű lábra kell kötni, ahogy a kapcsolási rajzon is van, ha megnézed az IC adatlapját akkor ott látod a belső elrendezést azon a rajzon az FB lábat OCP/FB-nek jelölik.
Úgyhogy a kapcsolási rajzzal nem hiszem hogy sok gond lenne, de a tranzisztoros áramköri rész működését én sem értem.
(#) HöTö válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

A kapcsolási rajzon az FB láb a túláramfigyelést hajtja végre. A visszacsatolást a VIN nevű lábra kell kötni, ahogy a kapcsolási rajzon is van, ha megnézed az IC adatlapját akkor ott látod a belső elrendezést azon a rajzon az FB lábat OCP/FB-nek jelölik.
Úgyhogy a kapcsolási rajzzal nem hiszem hogy sok gond lenne, de a tranzisztoros áramköri rész működését én sem értem.

Én nem látom az adatlapból, hogy hogyan lehetne a VIN lábon keresztül "szabályozni" a kimenő feszültséget.
Itt van egy kicsit emészthetőbb és bővebb adatlap, ebben van leírás is, mintapélda is, az is azt támasztja alá, amit leírtam. Az OCP/FB láb egyszerre végzi a túláramfigyelést is, és a visszacsatolást is.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) kadarist válasza HöTö hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Hagyd meg az egész tranzisztoros részt és adj a POWER vezetékre 5V-ot. 5V-ot a tápegység készenléti kimenetéről tudsz venni.
(#) proli007 válasza HöTö hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

Hello! Pedig úgy látom, hogy a feszültséget az IC602 szabályozza. A Q603 is egy szabályzó, mai a D616-on keresztül hat az optóra. Ez egy alacsonyabb feszültségszintet állít be Sandby üzemmódban. (Ekkor vélhetően a TV egyéb áramkörei letiltódnak.) A Q604 hatástalanítja Q603 munkáját ha POWER vonalon megjelenik a feszültség. Ekkor lezárja Q603 bázis emitterét. A Q602, stby állapotban magasabb feszültséget juttat az 5V-os stabi számára, hogy a CPU táp meglegyen.. Vagy is Q603 bázis-emitter rövidzárral is hatástalanítható ez a fokozat, vagy D616 kivételével. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
(#) voodoo hozzászólása Júl 1, 2013 /

Az lenne a kérdésem, hogy egy nyomógombos ki-be kapcsolóval egybeépített tápban milyen IC vezérli ezt? Csak PIC/AVR-re oldható meg vagy van rá valami relét indító IC, mondjuk ami állandóan +5Vot kap a hálózatból pl standbi trafóval ?
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Csillióféleképpen megoldható. TTL vagy CMOS IC-ből, de akár kisjelű tranzisztorokból/FET-ekből is felépíthető.
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Értem, köszi. Példázatról nézhetnék egy-két kapcsolást valahol netán a góglébe hogyan kereshetnék rá?
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Szerintem a logikai áramkörökkel kéne először összeismerkedni, pl.: kapuk, flip-flopok, meg hasonlók működése. SN7400 SN7474
Javaslom, keress valami "Digitális technika" vagy hasonló tantárgyhoz való egyetemi jegyzetet (Bővebben: Link), vagy esetleg egy antikváriumból egy "Texas TTL receptek" nevű könyvet.
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Szia!
Nézz be ide. És valóban, a készenléti tápegységről mehet az öntartó kapcsolás.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Köszi. Utánna nézek.
(#) voodoo hozzászólása Júl 6, 2013 /

Egy kis önkéntes házi feladat gyanánt, megkérhetnék néhány kollégát átnézne nekem egy tápomat ? Nemrég lettem vele kész, és mivel az előző nagyon gány munka lett, így hát teljesen új kövekre építeném meg. Ebben szeretném segítségeteket kérni.

Megkukkantaná valaki? Lay-be csináltam meg.
(#) voodoo válasza voodoo hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ő lenne az.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ami kapásból látszik, hogy a gate trafó szekundereinek egyik fele hiányzik. Tehát a 8 ér helyett csak 4 van. Az alaposabb áttekintéshez több idő kell.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Igen, tényleg. Ezen át is siklottam véletlen. Köszi!
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Módosítottam. A képen elneveztem mind a 4 szekundert (8 kivezetés) A -ra, mint induló, és B-re, mint vég.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Nem mindenki használ lay kiterjesztésű progit... És van, aki fel sem akarja telepíteni. Nekem az a véleményem, hogyha segítséget kérsz, akkor ne bonyolítsd mások életét. Csinálj belőle pdf-et, vagy jpg-t.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Tessék parancsolni!

Voodoo2kW.pdf

(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Mi a koncepció, ez érintésvédelmileg hogyan szeretne működni? Mert az látszik, hogy a kimenetnek se a pozitív, se a negatív pontja nem köthető össze se a készülékházzal, se pl. egy jack aljzat árnyékolásával...
(#) (Felhasználó 46585) válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ez egy olyan fórum, ahol elvileg az emberkék egymást segítik... ha neked kétségeid vannak, akkor miért nem írod le őket? Esetleg, a helyes megoldást? Errefelé kevés gondolatolvasót lehet találni... vagy csak kritikát akartál megfogalmazni... ?
Következő: »»   382 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem