Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! A következő problémával fordulok hozzátok, megvásároltam a következő kitet http://www.hestore.hu/prod_10027687.html ami egy infra sorompó ami egy relét húz be ha kapja az infra jelet, a relé egyik érintkezőjére rákötöttem a + tápot így ha valami tárgy kerül az infra adás útjába a feszültség megjelenik a kivezetéseken, ami egy ledszalagot hajt meg, a célom az lenne hogy a ledszalag ne kapcsoljon ki, ezt egy öntartó relé kapcsolással gondoltam megoldani, de nem működik. A következő a jelenség a sorompó reléje kattogg a ledszalag ennek megfelelően villog de az öntatró relé nem húz be, ha csak magában az öntartó relének adok feszültséget akkor működik.
szerintetek mi lehet erre megoldás?
Szia!
Relével úgy oldható meg az öntartás, ha az egyik záró érintkezőt párhuzamosan kötöd a behúzótekerccsel... Üdv.: Peti
sorba !.... Én ha egyen feszről megy a dolog akkor a relé telkercsével párhuzamosan kötnék egy kondit mert a bekapcsolásnál a terheléstől leesik a feszültség és ezért elejt a relé
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
A relé akkor kerül öntartásba ha az egyik záró érintkezőjével kapcsoljuk a behúzótekercset, azaz ha a behúzótekercsre csak egy pillanatra is feszültség kerül, meghúzza magát, ha ezzel a tekerccsel párhuzamosan van kötve az egyik záró érintkezője a relének, akkor már ezen (is) folyik a behúzó árama! Ezért öntartás.
A kondis dolog amit írtál helytálló lehet, de ha jól emlékszem azt írta a kérdező, hogy gyárilag van egy relé a kithez, tehát ha jól értem az a cél, hogy az infrasorompó megszakításkor ne csak egy ideig vagy csak egy pillanatra húzzon meg a relé hanem maradjon öntartásban ameddig le nem kapcsoljuk. Jól értem Fillx? vagy én értettem fére mert akkor bocs..
Annyit pontosításképpen, hogy a bekapcsolást végző gombbal kell párhuzamosan kötni a relé segédérintkezőjét. Ha a tekerccsel kötnénk párhuzamosan, akkor zárlatot idéznénk elő. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
Lehetséges hogy kevés lesz a tápforrás áramerősség, túl nagy a feszültség esés a led szalag működésekor, ahogy kaqkk is megemlíti.
Nos te állasz a legközelebb a dolog megértéséhez acdc, nem az volt a kérdésem hogy hogyan lehet megvalósítani az öntartó kapcsolást mert az önmagában működik, az infra sorompó reléjére ejt azaz ekkor kapcsolja a 12 voltot a másik relére amely a tartást végezné egyidejűleg a ledszalag működtetésével, viszont ehelyett csak kattog a sorompó reléje az öntartás pedig nem valósul meg. viszont ha egy pillanattal később értintem oda az érintkeő és a tekercs közös pontját akkor működik egyidejűleg nem.
Én is pontosan erre gondoltam először, hogy ez lehet a probléma, de nem egy gyári kapcsolóüzemű ledtápot használok (2*12V 10A), két műszerrel is lemértem egy mutatós Ganzuniv 3-al és egy Metex digitális mérővel a tápfesz stabil nem vehető észre esés, ledszalag áramfelvétele 800 mA
Vagyis az alapvető probléma a fénysorompó vevőegység panelján lévő relé ki-be kapcsolgatás okozza a problémát. Ezt csak az adó-vevő rész megfelelő beszabályozással összehangolással lehet a folytonos relé kattogást (prellezést) megszüntetni.
Ha pontosan a rajz szerint kötöttél be mindent, akkor az infra reléjének első behúzására a LED vezérlő relé öntartásba kerül, bármennyiszer is kapcsol utána az infra reléje. Szerintem nézd át még egyszer a megvalósított áramkört. Egy általad említett tápnak simán el kell bírnia lényeges feszültség esés nélkül a 2 relét és a LED sort. A relékről ugyan nem írtál, de egyes típusok meghúzásnál csak a tápfesz pontos értéke közelében hajlandóak kapcsolni, kicsit kisebb tápáram nem biztosít rendes meghúzást, így újra elengedhet. Az önartó relének, ha van másik záró érintkező párja, a LED sort arra is teheted. Túl vékony vezetékezés is okozhat meglepetést (!) A kikapcsolásról sem írtál, bár a táp elvételével egyszerűen kialszik a LED sor.
En igy oldanam meg!
Kicsit atszerkesztettem a rajzodat....... S nem kotnem sorba a LED szalagot a kapcsolasara szant relevel! A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Nos srácok köszönöm az ötletelést, a probléma kreatívan meg lett oldva, kidobtam az öntartó kapcsolást. A sorompó reléjével működik most a dolog, úgy hogy a relé egyik érintkezőjére a ledszalag van kötve a másik érintkezőjére pedig a sorompó jeladója, a közös a táp, így mikor megszakítom a jelet egy tárgyal ejt a relé és megszűnik a jelforrás is, köszönöm hogy foglalkoztatok a témával.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |