Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   549 / 840
(#) Robi98 válasza Topi hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Köszi, most már sikerült megoldanom, csak néha akadozik-recseg, főként a magas frekvenciánál, de az gondolom, hogy nem a program hibája. Most csak arra lennék kíváncsi, hogy az én megoldásom miért nem működött?
(#) Topi válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Idézet:
„én megoldásom miért nem működött?”

Elmondtuk.

Módosítottad alacsonyabb értékre az OCR-t, hogy a TCNT már túlhaladott rajta. Ezért nem esett be a compare esemény, nem váltott a port állapotot.
(#) Robi98 válasza Topi hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Persze hogy elmondtátok. Én tudom, hogy miért nem működöt, értem is. Csak arra a kódrészletre lettem volna kíváncsi amit én megoldásnak gondoltam, de nem volt jó:
  1. {
  2.     if(TCNT1<OCR1A)  OCR1A=beolvasADC();
  3.    }
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) macsaba hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok!
Próbálkoztam egy avr programozó építésével, soros portra amit egy korábbi hozzászólásomban is írtam (sajnos nem érkezett rá válasz), de sehogy sem sikerült működésre bírni. Aztán találtam ezt és érdekelne mi a véleményetek róla, esetleg rendelt-e már valaki hasonlót, hasonló árban és melyiket? Valamint kérdés, hogy ez kompatibilis-e az avr stúdióval s ha nem akkor mivel?
(#) varttina válasza macsaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
Gyanúsan olcsó ez a szerkezet.
Már két példányban is megépítettem az alábbi kapcsolást és működött. Igaz elsőre nehezen indult, ugyanis az egyik forrasztási pont nem zárt folyamatosan. Amikor "kicsipogtattam" jónak bizonyult, de amint rádugtam a gépre elengedett.
Bővebben: Link
(#) TavIR-AVR válasza macsaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1

Kuka, 3 körös varázslat...
Minden ami emulált USBvel megy... Az ASP meg különösképpen....

A legbiztosabb: MKII (AT90USB162 / ATMega16U2 chipre) vagy STK500 (nem AVRDoper!)
Az AVR-égetők fórumban van is pár rajz/hozzászólás kb. 1 hónappal ezelőtt ezt a témát körbejárva...
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) macsaba válasza varttina hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1

Szia!
Az én soros égetőm egy ehhez nagyon hasonló és ahogy itt is írtam fel is programozza z avr-t csak az nem csinál semmit. A legjobb az lenne ha erre valaki találna megoldást, lehet hogy a kódban van a hiba vagy mulasztottam valamilyen beállítást. Nagyon kezdő vagyok avr témában szóval legyen az akármilyen alap dolog s nem biztos hogy megcsináltam ha nem írtam le az előző hozzászólásba.
(#) macsaba válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Júl 15, 2013 1 /

Szia!
Rendben hiszek neked akkor ezt hanyagolom. Az MKII-t nem ismerem de SMD-vel még nem próbálkoztam, majd egy kicsit később... Az STK500-nál meg jobb lenne valami olcsóbb szerkezet mivel amit én láttam az 5000 körül van. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mivel új vagyok a fórumon, jobb az ha egyesével válaszolok a válaszokra vagy inkább egy hozzászólásba tegyem?
(#) TavIR-AVR válasza macsaba hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

STK500:
USB illesztő vagy sorosport (usbsoros átalakító) + atmega8 + sallangok....
anyagár kb. 2500-3000Ft...

Vagy LPT port (régi PC) : inyen. Superlowcost programmer

MKII sima pillanatpákával és ónszívó harisnyával forrasztható....
(#) Robi98 hozzászólása Júl 16, 2013 /

Sziasztok!
Nem tudom, hogy miért, de nem tudok programozni az AVR Studio 4-el. Két évvel ez előtt pedig tudtam. A Win AVR-el bezzeg tökéletesen tudok most is. Azért lenne szükségem az AVR Studio 4-re mert a fuse biteket szeretném állítgatni. De amikor lefordítom a programot, ezt a hibaüzenetet kapom az értesítési sávban: avr-objcopy: 'avrproba.elf': No such file.
És mindent ugyan úgy csináltam mint 2 évvel ez előtt.
(#) vagnerjazon válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Nincs esetleg ékezetes karakter az elérési útban?
(#) Robi98 válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Mit kell értenem az elérési út alatt? A mappát, ahol a fájl található? Mert ott nincs.
(#) vagnerjazon válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Igen, de nem csak a mappát, hanem a teljes utat a meghajtótól kezdve. Nekem ugyanis akkor jön ez a hiba, ha van valahol ékezet (bár én a 6-os verziót használom).
(#) Topi válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

AVR Studio 4.18-ban volt utoljára WinAVR support... Ha frissebb verziód van, akkor kézzel kell beállítani az avr-gcc.exe-t és a make.exe-t (ez a project options-ben).
(#) Robi98 válasza Topi hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Valószínűleg ez lehet a hiba, mert 4.19-es változat van rajta. Csak azt nem tudom, hogy miket kell ide betallózni, és mit jelent a a pipa, hogy AVR toolchain?
(#) Topi válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Mint mondottam, az avr-gcc.exe-t és a make.exe-t a WinAVR könyvtárából.
(#) Robi98 hozzászólása Júl 16, 2013 /

Az előző problémámat már sikerült megoldanom, viszont egy új merült fel: Amikor rámegyek a fuse bitek-re és bármit babrálok rajtuk, egyből kijön a szokásos órajellel kapcsolatos hibaüzenet. Viszont hogyha hagyom auto read-en és a programozást ellenőrzöm le(a program fülnél a verify gomb) akkor is kijön a hibaüzenet, pedig minden alapbeállításon van. A célom minden esetre a JTAGEN fusebit kikapcsolása lenne.
(#) TavIR-AVR válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

a, mivel programozol (hardware _pontos_ neve)?
b, oprendszer?

A Winavr telepítése _után_ tedd fel a AVR-Studiot, akkor magától mindent beállít...
(#) keresztesijanos hozzászólása Júl 16, 2013 /

Sziasztok!

A Hestor-nál vásárolt T-BIRD 2 panelra AVR Studio 4.19-ben írt programot nem tudok feltölteni, a kapcsolódás sikertelen. Mi lehet ennek az oka?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv
János
(#) keresztesijanos hozzászólása Júl 17, 2013 /

Előző levelemhez csatoltam a tipikus hibaüzenetet, amit az AVR Studio küld.

Üdvözlettel,
János

AVR_hiba.png

(#) Topi válasza keresztesijanos hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

- Kimozdult a JTAG kábel
- Kitiltottad magadat Fuse bit állítással a cél mikrovezérlőből (JTAGEN bit kikapcsolásával)
- Nem kap tápot a céláramkör.
(#) keresztesijanos válasza Topi hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Ezeken már túl vagyok, más a probléma. Kábel rendben, Fuse bit is, ugyanazt a program ugyanerre a panelra a suliban simán felmegy.

Azért közsi,
János
(#) kapu48 válasza keresztesijanos hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Esetleg nem abba az USB portba dugtad ahova eredetileg telepítetted a JTAG driverét?
Ezért nem találja?
(#) Robi98 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

A programozó neve STK 500, de a win avr STK 500 v2-t jelöl be automatikusan az Mfile-ban.
Az oprendszer windows xp.
(#) Topi válasza kapu48 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Találja, mert a JTAG és a PC között a kapcsolat létrejött. Az üzenet is mondja, hogy adapter megvan, de a céláramkör nem olvasható.
Ilyen esetben a céláramkörrel van a gond, ez nem PC oldali szoftveres, vagy nem JTAG kérdés.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) Robi98 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Ja amúgy tökéletesen tudok vele programozni, csak a fuses biteket nem engedi babrálni semmi képen.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 19, 2013 /

LM7805 re kell hűtőborda, ha egy ATTINY2313-at hajt, meg LM324-et?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
(#) zombee válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Számold ki mekkora teljesítmény esik rajta. 1.5W fölött már érdemes legalább egy
régi egyforintos, vagy egy májkrémes doboz tetejét rárittyenteni.
Apropó. LM324-nek nem biztos hogy elég a 0V-5V, de Te tudod...
(#) zombee válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Konkrétan a kérdésre válaszolva: nem kell! Általános tipp fizikából rosszul teljesítők számára:
nézd meg hogy rendes használat mellett melegszik, ha nem akkor nem kell hűtő. Ennyi!
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 20, 2013 /

Valaki segítene befejezni a programot az ATTINY2313-nak, PWM jel előállításánál akadtam el.
Nos ezt akartam megépíteni: Bővebben: Link Nincs ilyen motorvezérlő ICm, H -Híddal akarom megoldani, mellékelem a módosítást.

Szóval azt szeretném elérni hogy s1-nek deklarált kapcsoló (PB0) csökkentse a motor sebességét, s2 pedig (PB1) növelje, azt hogy előre, hátra stb vezérelje a H-hidat azt a sensortol-függően csinálja.
Következő: »»   549 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem