Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
hy
úgy döntöttem jó lenne lekezdeni PIC-el foglalkozni. a első kérdésem az lenne, hogy a programot milyen programnyelvben kell megírni? vagy bármilyen programozási nyelvet lehet hozzá használni? én a pascalhoz értek úgy nagyjából. második kérdésem: ha megírtam a programot, akkor azt hogyan lehet hex fájlá konvertálni amit a PICbe tudok égetni? (ha jól tudom hex kiterjesztésűnek kell a filenak lenni amit a picbe égetünk, de ha nem, így van akkor javítsatok ki)
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:milyen hosszú lehet a programozó és a PIC közötti ICSP kábel,és milyen kábel javasoltok hozzá?Most kb 25 cm-es szalagkábelt használok,de meg szeretném növelni kb.50cm-re.Lehet?16F877-et programozok vele. kösz a segítséget . üdv.
Nem nagyon, de próbáld ki! El nem rontasz vele semmit, max nem megy át amit akarsz!
Én is kérdeznék valamit: miért nem kezded azzal, hogy elolvasod ezt a témát az elejétől? Jelentős a valószínűsége annak, hogy nem te vagy az első kezdő, aki ide ír.
Én az icd2-esemhez egy 60 centis darabot használok, a hat eres telefonkábelből lett csinálva, és sok bajom még nem volt eddig. Az usb az egy jó méteres darab, és az igazából egy másik méteres darab végére megy rá, ami a gép elejéből jön ki, vagy ha laptoppal nyomulok az a méteres darab megy a laptop oldalába.
Összességében tehát van minimum másfél méter kábelem, akkár robbanthatom a picet akkor sem sérülök meg
rfPIC509-el csinált már valaki közületek adót? Antenna körül vmi zűröm van és nincs ötletem...
Sziasztok!
Kérdezném a mesterektől hogy egy BATT LOW jelzést hogyan szokás kivitelezni egy PIC el? Én az egyik komparátorra gondoltam, ami megszakítást okoz ha átbillen. A belső programozható refereciát beállítanám "X" V ra, adnék neki egy kis hiszterézist hogy ne billegjen pl a terheléstől...stb. Ez a kérdés viszont felveti bennem hogy a komparátor hiszterézisét hogyan szoktátok beállítani? Kívülről , a belső perifériát "hagyományos" komparátorként kezelve vagy esetleg valami szoftveres módszerrel? Nézegettem az adatlapokat de csak a 18F ekben láttam LVD lehetőséget. Szimplán csak érdekel semmi konkrét project..egyelőre. Köszi
A letöbb PIC-ben a referencia feszt be lehet állítani programból. Megszakításkor átállítod, kész a hiszterézis.
Áhhh, ötletes! De szeretnék már szoftveresen is gondolkodni nem csak hardveresen...
De kívülről is beállíthatom nem? Csak ez nem túl "elegáns" módszer egy PIC nél...
Dehiszen ez szoftveres, csak hardvert kapcsolsz vele. Egy analog komparátort hogyan akarnál másképp hiszterézisre bírni menet közben?
Beállíthatod kívülről, de abból nem lesz hiszterézised.
Kicsit figyelj már oda! Itt nyomtatókábelről van szó!
Ha úgy használja a komparátort, hogy a bemenetei és a kimenete is kint vannak a PIC lábain, akkor lehet ellenállásokkal egy kis pozitív visszacsatolást csinálni, amitől hiszterézise lesz a komparátornak.
Bocsi de ebben hol van nyomtatókábel?
"programozó és a PIC közötti ICSP"
Én egy szabad AD csatornával mérném, és szoftveresen oldanám meg a szinteket meg a hiszterézist, ez csak egy lábat visz el... Lehet nem is kell hiszterézis csak egy időzitő, hogy pl. x érték alatt x másodperc battlow jelzés. Ha nagyon battlow úgyis összefolyik, ha nem, akkor meg villog
Feltételezve, hogy van az adott PIC-ben A/D! Eddig mi azt feltételeztük, hogy nincs. Egyébként az A/D sokkal időigényesebb és bonyolultabban lekezelhető eszköz, én akkor is komparátorral oldanám meg, ha lenne A/D az eszközben. Első fő indok, a megszakítása!
Jó ötlet! Ha ilyenbe futok, ki is próbálom!
Szerintem egy ADC perifériát feláldozni egy ilyen "alantas" feladat kezelésére szerintem luxus. (meg az ADC kezelésével (is... ) hadilábon állok egyelőre.. A komparátoros külső ellenállásos módszert ki fogom próbálni hamarosan. Ennyivel is okosabb leszek, hogy működik - e vagy sem...Ha tényleg független komparátorként tud működni akkor mennie kell.
Lehet, hogy luxusnak tűnik az A/D ilyenre történő használata, de szerintem mégis meggondolandó.
Épp a minap nézegettem, és azon méláztam el, hogy jónéhány 16F-ben az A/D modulnál választható egy belső, fix referencia, mint mérendő bemenet. Ha az A/D Vdd referenciára van állítva, és megmérem a fix referenciát, akkor abból vissza tudom számolni az aktuális valós tápfeszültséget. Nem kell hozzá lábat elhasználni, semmilyen külső alkatrész nem szükséges hozzá. Ha nem egy gyors kikapcsoláskori vészintézkedések miatt kellene a tápfeszfigyelés, hanem mondjuk egy akkuról működő cuccnál, hogy tudjon szólni, ha kezd merülni a telep, akkor valamilyen rendszerességgel meg lehet mérni így a tápfeszt. Persze, ha nagyon gyorsan kell reagálni, akkor a komparátor és az azzal generált interrupt a legtutibb.
Ez tényleg nem rossz...Én igazándiból majd azt szeretném hogy egy telepes rádióvevő ami az LCD re a vételi jel erősséget (térerő) írja ki folyamatosan, megszakítsa a mérést és az LCD re írja ki a BATT LOW feliratot. Azért gondolkodtam komparátorban mert az AD az AGC ből nyert fesz feldolgozása miatt (térerő) már foglalt.
Egy másik (talán legegyszerűbb, és olcsóbb) módszer A/D vel való mérésre, feltételezve, hogy használ fesz szabályzót (akku és PIC között), az egy egyszerű 2 ellenállásos feszültség osztó az akkura.
Ezt majd méri az A/D vel, és összehasonlítja egy előre meghatározott értékkel. (értéktartománnyal)
Bocs, én voltam a hülye.
Egyébként erre a kábelre az ICD2 doksija maximum 45cm-es szalagkábelt ad meg. Persze ez csak az ICD2 kimeneti fokozata esetén érvényes, viszont az egyéb programozók lassúbb jelmozgatásából kifolyólag valószínűleg nem okoz azoknál sem problémát. De tényleg ki kell próbálni, és esetleg a felhúzóellenállásokat kisebbre venni az égetőben.
Sziasztok
Megépítettem a dobókockát (vicsys féle) kész is lettem vele már régebben, és most vagyok túl a megfázáson annyira hogy ráégetem a pic-re a dolgokat. Ugye PIC12F629-es PIC való bele. 14V-ot adok neki adapterről, mert olvastam hogy volt már az baj hogy kevés volt 11V neki, én 14-et adtam neki, viszont ugyanazt az üzit kapom mint ő:ITT NI. Az égetőm: Innen való Valaki tud valamit mondani hogy mi lehet a bibi vele? Köszi szépen
A hivatkozott oldalon minimum 2 égetőfajta van.
A hiba azt jelenti, hogy már az első címen sem egyezik a kiolvasott tartalom, ráadásul 0-kat olvas, ami azt jelenti, hogy az adat bemeneten nincs jel. naszóval milyen égetőd van? Csak nem JDM!
Ilyen égetőm van
Azt hogy JDM vagy nem azt meg nem mondom, mert nem tudom
Ez nem JDM, ezért működnie kell. Az LPT kábel nem lehet hosszabb 60cm-nél, az ICSP pedig első körben 25cm-nél. Ha már műkszik, kísérletezhetsz hosszabítással, de előbb működjön!
Le kell csekkolni a vonalakat a port check menüben, és ha jól működnek, akkor lehet próbálkozni a PIC-el. Addig ne tedd bele! A feszültségeket is illett volna előbb leellenőrizni(Vpp=13V, Vdd 5V). Egyébként már a könyökömön jön ki, ezt annyiszor leírtuk itt a topicban, érdemes lenne visszaolvasnod, keresőt használva! |
Bejelentkezés
Hirdetés |