Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   130 / 188
(#) Hp41C válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

(#) (Felhasználó 5823) válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Szia!

Természetesen!

Amit kiír az a memória effektus számszerűsítve,itt olvashatsz róla!

Bővebben: Link

Leiszt Jani
(#) san398 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

1000uF=1mF (mF=milifarad)
Az m12 -ről pedig itt a cikkben olvashatsz: Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 5823) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Grat! Gyorsabb voltál!

Lhanzi
(#) Melphi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Köszönöm ez így tiszta lett, még lenne egy kérdésem:olyan jelenség áll fenn, hogy mikor bekapcsolom, és kalibrálom akkor azt irja ki hogy -0-0,1pF és pillanatok alatt elmászik -40,3 pF ig ez vajon miért lehet?

Szia!

Az 1.00mF-ra némi reagálás. Mivel ez a következő prefixum a mikró után és ugye épp ezer a milli, itt vált a műszer méréshatárt!

Leiszt Jani

Hamar hozzá lehet szokni! Spafi annak idején nagyon szerette, sok ember mikronak olvasta.
De ez már történelem!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 2

Szia!

Mivel komplett KIT-et rendeltél (szinte) az alkatrészekkel nem igazán lehet gond! Valami átvezet a nyákon! Lemostad denszesszel? Szerelt nyákról néhány nagy felbontású kép, tömörítve! Több szem többet lát!

Leiszt Jani
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Nafene lemostam hígítóval, és halál pontosan Cx=0,0pF, nem is mászkál.

Szia!

Mivel a honlapomon van komplett építési útmutató, belinkelem, mert ott erre is felhívom a figyelmet! Másnak hátha jól jön!

Bővebben: Econ
(#) Melphi hozzászólása Ápr 22, 2013 /

Már csak egy kérdéssel zavarnálak titeket, becsíptettem egy 4,7Kr ellenállást, erre 17pF ír ki.
Itt nem az ellenállás értékét kellene kiírni?
(#) (Felhasználó 5823) válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1

Szia!

Ha valóban 4,7 Kohm akkor nem méri meg, mert a műszer pár 10 ohm-ig mér! Magyarul nem ellenállásmérő! MilliOhm-ok mérésére hivatott!

Leiszt Jani

Ui: Tegyél rá egy 0,1 Ohm egy 1 Ohm és egy 10 ohm-os ellenállást! Ezzel szoktuk ellenőrizni az ESR mérést!

Lehetőleg fémréteget!
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013

Köszönöm
(#) Melphi hozzászólása Ápr 22, 2013 /

Leteszteltem 0,13r ellenállás van a csipeszben erre 5,43r ír ez kicsit gyanús.

Szia!

L mérés volt kalibrálva, amíg az nem történik meg nem pontos az ESR mérés! A honlapom nem árt olvasgatni!

Leiszt Jani

Amit most írogatok mind rajta van! Lásd LCM3 kérdések hibák!

Rendben holnap el fogok mélyülni a leírásban.
Köszönöm
(#) whitecar hozzászólása Máj 6, 2013 /

Sziasztok.
Előre bocsátom, hogy olvastam a http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcm3_alkatresz_mero_muszer_-_...l?pg=8 valamint a http://econ.5mp.eu/ oldalakon leírtakat, ennek dacára nem világos előttem, hogy ELKO mérésénél milyen számszerű paramétert jelent pl. az
m7
m99
sz25
kijelzés.
Tudnátok segíteni?
(#) (Felhasználó 5823) válasza whitecar hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Idézetek következnek:

Többféle képen lehet mérni, kisütés utáni feszültség növekedést, vagy töltés utáni feszültség csökkenést mérünk.
Én a következőképp mérem:
- Az elkó mérése 1 V feszültségváltozás idejének
mérésével (47,2 us és 0,38666 s között) történik, nagy elkóknál pedig
amennyire fel tud töltődni a maximális (0,38666 s) alatt.
A mérés végén közvetlenül pontosan megmérem a feszültséget, majd 100 ms
múlva és újabb 100 ms múlva ismételten megmérem az elkó feszültségét.
- memóriaeffektusról akkor van szó ha fesz. csökkenés logaritmikus (a
második 100 ms alatt már nem jelentős a feszültség esés. A kijelzett
szám pedig az első 100 ms alatti feszültségesés 1,6 mV egységben.
- Akkor szivárog ha a közel lineáris a feszültségesés.
- Persze ez csak nagyon durva közelítés, főleg a szivárgást tekintve
(nagyobb feszültség és több idő kellene), de másra itt nincs lehetőség.

Minél kisebb egy másik ugyanakkora kapacitású kondenzátorral összehasonlítva ez az érték, annál jobb!

Nagyobb elkóknál már nehezebb -ezzel a hardverrel- a memória effektus és a kis értékű szivárgás megkülönböztetése, ezért a kijelzés billegése nagyobb elkóknál 1-2 körüli "m" és "sz" értéknél nem problémás.
Okozhatja ezt bizonytalan érintkezés is a csipesz-banándugó-kapcsoló kontaktusainál...

Leiszt Jani alias Lhanzi

Ui: Te is rá tudsz keresni fent pipára klikk, menüben - Csak ebben a témában keres - Beír a sor végére Memória Effektus - Ennyi!
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) whitecar válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Kedves Lhanzi!

a) Köszönöm a tájékoztatást. Nem ismertem e fórumnak azt a tulajdonságát, hogy adott témában is keresni lehet, 132 oldalt pedig nem akartam végigolvasni.

b) Az általad írtakat úgy értem, hogy az ELKO kapacitását határozod meg abból, hogy ismert időbeli lefolyású árammal töltöd a kondenzátort, és méred, hogy mennyi idő alatt változik a feszültsége 1V-al (ha ez 47,2 us és 0,38666 s közé esik), vagy mekkora feszültségre töltődik fel, ha 0,38666 s alatt a feszültségváltozás kisebb 1V-nál.
Ez után következik a memória effektus vagy a szivárgás meghatározása úgy, hogy az előző mérés végén pontosan megméred a feszültséget, majd 100 és 200 ms után ismét. Ha a mindkét 100 ms időközben közel azonos a feszültségesés, akkor ír ki a műszer sz... értéket, ha pedig a második 100 ms alatt sokkal kisebb, akkor m... értéket, 1,6 mV egységekben. Nagy kapacitású ELKO-nál a memória effektus több 100 ms idejű, ezért nem lehet azt a kis értékű (1-2) szivárgástól megkülönböztetni.

Még maradó kérdés: a http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcm3_alkatresz_mero_muszer_-_...l?pg=8 szerint a memória effektus max. 60 mV értékű. Ezek szerint (és 1,6mV egységekkel) 38-nál nagyobb m érték nem fordulhat elő?

Kösz: János alias whitecar
(#) vottokar hozzászólása Jún 13, 2013 /

Nagy nehezen "elkészült" az LCM3-asom. Köszönet a tervezőknek és lhanzi fórumtársunknak aki a panelt és pár alkatrészt biztosított hozzá. Szoftververzió 1.20 F0=507,1kHz Fcal=361,4kHz.
Eddig még minden szükséges tekercset és kondenzátort meg tudtam vele mérni. (Bár nem épp atompontos műszerekhez tudtam hasonlítani, de azért komoly eltérést nem tapasztaltam. Van pár kézzel feliratozott Remix kondim. Ott is maximum 1-2% eltérést mértem.

LCM_3.jpg

(#) blaci hozzászólása Júl 23, 2013 /

Üdv!

Volt egy jól működő LCM3-műszerem. Annyi történt, hogy az elemtartó kiszakadt, és ezután véletlen bedugtam egy váltóáramú 9V-os tápot a műszerbe. Azóta csak két sor fehér téglalapot mutat a kijelző. Próbálta a PIC-be újra égetni az 1.2 illetve az 1.25 szoftvert, de a helyzeten nem változtat.
Mit tehettem tönkre?
(#) Kera_Will válasza blaci hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Bármit ami nem szereti a fordított polaritást !
Sok sikert ! LCD , PIC tranzisztor csere ... a többi passzív alkatrésznek mindegy , habár a relében lévő revers dióda is elmehetet ha van benne ...
(#) Hp41C válasza blaci hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Szia!
Be van építve D1 dióda? Ha be volt építve, a váltó feszültséget egyutasan egyenirányította. A C3 kaphatott nagyobb feszültséget (kb. 12V -ot), a stabilizátor kicsit jobban fűthetett, de nem feltétlenül ment tönkre. Ezt jelzi, hogy az LCD -n valami látható. Meg kell mérni, hogy a PIC megkapja-e a +5V -ot. Ha negatív vagy túl nagy feszültséget kapott volna a PIC, nem tudtad volna felprogramozni sem - ez sajnos nem jelenti azt, hogy sértetlenül megúszta.
Ha a pic megkapja a +5V-ot, mérd meg a OCS2 (3. láb) kivezetésen a feszültséget (2 ..3V között kellene lennie). Ha van lehetőséged nézd meg a jelet oszcilloszkópon is.
Mivel megbontottad a készüléket, lehet, hogy az LCD vezetékei közül nem érintkezik valamelyik. Az első példányban nekem is csak téglalapok jelentek meg - valamelyik adatvonal nem érintkezett.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) blaci válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Szia!

A dióda bent van, de sajna a stabilizátor tönkrement, gyakorlatilag az elem feszültségét adta a PIC felé. Most sajna nincs több időm foglalkozni vele, a szabadság után próbálok beszerezni alkatrészeket hozzá.
(#) nox72 hozzászólása Júl 23, 2013 /

Sziasztok! Használt már valamelyikőtök multiméterekben lévő induktivitás mérőt? Tapasztalat érdekelne, hogy építsek egyet vagy vegyek egy olyan multimétert amiben van. Maxwell 25306-ost néztem.

(#) CIROKL hozzászólása Júl 30, 2013 /

Valaki megtudná mondani az LCM3 -hoz használható müanyag doboz tipusát, nevét , stb és hol lehet beszerezni jelenleg ?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) CHZ válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 30, 2013 /

LOMEX, én ott vettem.

DOBOZ.PDF

(#) Kasamiko hozzászólása Aug 1, 2013 /

What is the latest version of this of this tester?
(#) efraim válasza nox72 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Van NEWCASON XC4070L

tipusu , de szívesebben használom az LCM3-at, az megbízhatóbb.
(#) nox72 válasza efraim hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Köszönöm! Megnézem ezt a műszert is.
(#) rockersrac hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy kacérkodok azzal, hogy pic helyett egy Atmega88-as ic lenne az eszköz lelke(természetesen avr-re lefordítva a pices programot). Erről mi a véleményetek?
Következő: »»   130 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem