Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1387 / 2508
(#) sny válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Én értem amit mondasz, csak te nem érted, amit kellene.
Azzal, hogy megszűrted a földvezetéket egy nagyobb kapacitással, még nem szűnt meg a földhurok, pusztán a búgófeszültség csökkent.

Azért kellene a soros 10 ohmos ellenállás, vagy elszigetelni a bordától (ez utóbbi a legkorrektebb megoldás).
(#) mythbuster válasza sny hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Sorba kötöttem egy 10Ohmos ellenállást de úgy sem csökkent a búgás. Próbáltam úgy hogy a StabIC elé, majd a StabIC és föld közé végül pedig a venti fele, tehát mindhárom lábán 0 sikerrel. Földhurok van és lesz de lehetetlen megszüntetni és mivel már nem zavar, értelmetlen ezzel kínlódni, az IC testjét úgy sem lehet hermetikusan elzárni a váztól mert oda van csavarozva.
(#) saraha hozzászólása Júl 29, 2013 / 1
 
Idézet:
„Földhurok van és lesz de lehetetlen megszüntetni”

Idézet:
„az IC testjét úgy sem lehet hermetikusan elzárni”

A kedves segítők biztos bajban vannak ilyenkor ,de rajtuk úgysem lehet kifogni.
(#) mythbuster válasza saraha hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Persze én értem hogy a probléma megoldása helyett a tüneteket kezeltem, de ha az embernek fáj a feje, a tünetet kezeli, a probléma megoldódik.

Jó persze itt nem ez a helyzet, a kimeneten üresjáraton még mindíg van 8mV, ha rárakom a fejem a hangsugárzóra akkor hallani is lehet, de egyébként nem. Viszont ha lehúzom a stabICről a kábelt és leáll a venti akkor is ott van az a 8mV és nem tudok megszabadulni tőle, mert ez a lapos vas gyárilag tele van földhurkokkal. 2napot küzdöttem azzal hogy ezeket fölszámoljam, de csak rontott a helyzeten így szerintem okkal lett kialakítva. Persze ha van mód arra hogy teljesen eltüntessem minimális forrasztással akkor megteszem, mert nyílván úgy van rendjén viszont ez a nyák esik szét, van hogy egy gyári elkó kiforrasztásával is följön a vezetősín. Az STK -t viszont nem lehet elszigetelni a háztól mert a csavarokról úgy is kapja a földet, meg amúgy szerintem ha a levegőben lógatom, akkor is meg fog jelenni a kimeneten az a parazita 8mV.
(#) matyusz válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szerintem azzal a 8mV-al ne is foglalkozz. Volt nem egy STK-s erősítő nálam, sőt az én erősítőm is STK-s de a gyárinál is ilyen 20-50mV kimeneti DC szokott lenni, szerintem ennél jobb nem lesz.
(#) sny válasza matyusz hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Itt másról van szó! *
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) matyusz válasza sny hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Kössz az OFF-ot... Akkor miről van szó?
(#) sny válasza matyusz hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Nálad DC offset hibáról volt szó, itt pedig földhurokról. Földhuroknál zavaró AC komponens szokott keletkezni. De visszaolvashattál volta Te is.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) mythbuster válasza matyusz hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Nem szabadna legyen a kimeneten 1mV feszültség sem, akkor lesz csak néma teljesen alapjáraton. A másik erősítőmben STK-4181 -s IC van, mindkét kimeneten 0mV. Ott meg vannak oldva a földhurkok és így nem kerülnek a bemenetre kóbor áramok. Az 50mV azért meredek, az búghat azért rendesen. Mielőtt nem szűrtem a ventit tápláló feszStabIC -t, 24mV volt a kimeneten és az már annyira zavaró volt a számomra hogy 3 napon át szenvedtem a megszüntetésével. Főleg ha érzékeny vagy a legkisebb zajokra is, nagyon zavaró tud lenni. 8mV nem hallható tartomány ha csak nem a mélysugárzón alszol , de az 50mV azért meredek...

Egyébként akik annyira el akarják szigetelni az STK -t a háztól: nem a ház okozza a 8mV -s zajt mivel a hűtőborda alá beraktam egy műanyag lemezt így nem érintkezett vele és így is megjelent ott az a parazita fesz. Az STK 2 lábon kapcsolódik a földre, és az a baj hogy a negatív táp földje 3 centivel odébb van. Ezt onnan tudom, hogy egy rézhuzallal ráhúztam a negatív táp elkójának földjét az STK bordájára és már is a 8mV-ból 4mV lett a kimeneten. Viszont nem akarok gányolni vele, lassan csak vezeték lesz benne...

OFF
Ami ezeket az ICk -t illeti nagyon szép hangjuk van, nem hiába tapétázzák ki vele a prémium kategóriás Pioneer erősítőket is.
(#) sny hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Én a stabit szigeteltettem volna el, nem az STK-t.
(#) mythbuster válasza sny hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
"Viszont ha lehúzom a stabICről a kábelt és leáll a venti akkor is ott van az a 8mV és nem tudok megszabadulni tőle"

Ha a stabiról lehúzom a tápkábelt tehát egyáltalán esélye nincs hogy áram folyon rajta(mindhárom lába az éterben), akkor is 8mV van a kimeneten. Nem a stabból jön a kóboráram, azt teljesen megszűrte az elkó.

UPD
Azon kívűl esélytelen elszigetelni mert akkor egy hűtőborda kéne rá amit szintén el kéne szigetelni, mivel 8V -s feszstab, a 25V -ből 17V -t eléget. Ha körbetekerem szigetelőszalaggal kigyullad. Hidd el egy másik ICvel a kezemben próbálgattam hozzáérinteni a testhez, és olyan gyorsan fölforrósódott hogy még ma is érzem az újamon, pedig 4 napja történt.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) sny hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Szigetelőszalag nem ér semmit! Szilikonalátét vagy csillámlemez kell! És közéjük hővezető paszta. A csavarra pedig szigetelő gyűrű.
(#) mythbuster válasza sny hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Ez egy 2cm vastagságú erősítő, így elég korlátozott a bővítést illetően. A StabIC -t odafogató csavar így is épp hogy eléri a trafótartót aminek az alja(a stabic vastagságával szorítva) így is 1,5-2mm -re van az aljától, ha két réteg csillámlemezt teszek fölül alúl és a csavarhoz még műanyag gyűrűt, nem tudom rárakni az alját. Azon felül értelmetlen lenne mert nagy meló, és egy olyan földhurkot szüntetek meg amit azért csináltam hogy ne gerjedjen a cucc. Magyarul tö*ön szúrnám magam az egésszel, mert válaszhatom le a bekötött elkót és a plusz földeket majd oldjam meg hogy az IC a lábán kapja a földet ami plusz logó vezetéket, rontó légáramlást és 0 mV csökkenést jelent a kimeneten. Tehát pluszba dolgoznék a semmiért. Engem nem zavar ha földhurok van, csak ne halljam. Ha végletekig tekerem a potmétert is csak 8mV lesz a kimeneten, amit nem hallok, és ha föloldanám a földhurkot is ugyanez lenne csak plusz munka.

Az a 8mV -t eredményező földhurok nem a stabICből jön, hanem valahonnan máshonnan. Konkrétan a negatív táp földje túl messze van az STK -tól, így ott lesz valahol egy földhurok aminek konkrét helyét nem találom. Viszont több kábelt nem akarok berakni mert valahol levegőznie is kell.
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Rendben , köszönöm a segítséged
(#) Buvarruha válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 30, 2013 / 2
 
A kimeneti DC-től nem lesz zajos, inkább a bemeneten lévő komponensektől lesz zajos. 10-20mV-nyi DC-nek nincs jelentősége. És a kimeneti DC offszet, nem egyenlő a földhurokkal, nagyon nagy tévedésben vagy ezzel az egésszel.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) Kovidivi válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 30, 2013 / 1
 
Így van! Egyenáram egy hangszórót csak "melegíti" (kitolja a feszültséggel arányosan a hangszórót, mondjuk 0,001mm-rel) , 10-20mV-nál minimálisan melegszik a tekercs, ahhoz hogy búgjon, vagy hangot adjon, váltóáramnak kell lennie a hangszórón!
(#) mythbuster válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szerintem félre értelmezted a mondatomat. Váltóáram volt 8mV. Földhurok van és az okoz némi áram szivárgást a bemenetre amit az IC fölerősít, a kimeneten meg megjelenik az erősített tényezője ami 8mV. Az STK alatt van egy csavar ami a nyákot rögzítí a vázhoz és egyben földeli is azt. elvágtam a nyákon a csavar melett a vezetősínt, már csak 4mV van a kimeneteken és már semmi nem hallatszik a hangszórókon.
(#) V1rusH hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Nemrég vettem a lenti képeken látható mp3 lejátszót.
Ez a kis készülék rendelkezik egy szteró néhány W-os teljesítmény erősítővel (végfokkal). Akitől vettem, azt állítja 2x3W. Én próbáltam több hangszórón és hangdobozon, természetesen hozzámérhető teljesítményig. A hangereő skála 30-ig terjed, max 22-ig tudtam kivezérelni, ahol a rendszer reszetel.
ez valószínű azért van, mert túl van terhelve a kicsi végfok, és annyira lehúzza a tápfeszt.
A szóban forgó tápfesz 5V. Én ennyiről üzemeltetem, de 2,7-5,5V-ig lehet megtáplálni. Hogy mekkora az áram felvétele, nem tudom, de lehet ez nem is fog számítani ahhoz amit szeretnék vele.

Az volna az elképzelésem, hogy erre a piny kis végfokra alapoznék, és kapna egy buffer fokozatot pl. Mayan kísérleti erősítője ötlete alapján, vagy egy canopus headphone amp elv alapján egy egyszerűbb egy tranzisztoros áramerősítést használni.
A tápfeszt azért taglaltam, mert ezen értéknél több nem jelenhet meg a kimeneten. A táp szimpla.
Milyen módon tudnám elképzelésem megvalósítani?

Természetesen az áramerősítő fokozat teljes külön egység lenne, külön tápfeszről. Ami lehet akár szimmetrikus, akár szimpla.

Köszönök minden segítő ötletet és hozzászólást!
(#) Buvarruha válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 30, 2013 1 /
 
Az akkor a tápből érkező brumm, nem földhurok, a lényeg az, hogy normális vezetékeléssel meg lehet szüntetni.
(#) Flatlander válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Miért nem inkább egy tda? szinte alkatrész sem kell hozzá,pár perc alatt kész van és szerintem neked tökéletes lenne.
(#) matyusz válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Hát ahogy olvasgatom tovább nem csak én értelmeztem félre ezt a 8mV-os dolgot... De szerintem igen csak elég itt az OFF-ok ból. Persze én is úgy írtam, hogy gyári erősítő meg STK meg egyéb, hogy kimeneti DC erre mindenkinek kiugrik a szeme, hogy OFF...
(#) V1rusH válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Épp az volna a lényeg, hogy a saját erősítőjére alapozni.
Tudon, hogy egy tda7294-hez alig kell pár kondi és ellenállás, de mint technikai lehetőség is érdekel ez a fajta kivitel.
(#) Buvarruha válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Nem lehet, hogy csak a kevés áram miatt resetel?
(#) V1rusH válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Az ezgész bisztos, hogy azért reszetel! 5V/2A-es töltőről hajtottam meg. Ennyivel tölt a tabom.
Az mp3 lejátszót 8 Ohm kb 10W-os hangsugárzóval terheltem. Elképzelésem sincs hogy mi lehet a névleges kimenő teljesítménye.
Azt is észre vettem, hogy hangszin függő a reszet, tehát tuti az áram "fogy" el, mert mikor jön egy keményebb basz dob vagy gitár, resetel, de ha magasabb hangfekvésűre állítom a hangszint, akkor jobban kihajtható.

De ennek a jelenségnek az okával tisztában vagyok, a főbb kérdésem az, hogy egy egyszerű egyfokozatos tranzisztoros erősítőt meg tud-e hajtani? Na meg, hogy kell méretezni?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) reloop válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szia! 8 ohm terhelésen 3W szinuszos teljesítményt 14Vp-p feszültséggel lehet elérni. Ezt 5V-ból igen bonyolult lenne kicsiklandozni.
A reset oka az is lehet, hogy a táptól a prociig érő vezeték vagy vezetősáv ellenállása magas. Tégy rá voltmérőt, úgy terheld! A tápesésből levonhatod a megfelelő következtetést.
Visszatérnék még a bufferre: gondolj bele a tranzisztorok maradék feszültségét levonva az 5V-ból mekkora amplitúdót érhetnél el?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) V1rusH válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Az több mint valószínű, hogy nem 8 Ohm-ra tervezték. Ez csak az én merészségem... Nem is lepődök meg hogy letílt...
A szaturációs fesz nem a nyitó fesz? Miből adódik a szaturációs feszültség? Vagy ez típus függő?
(#) reloop válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
A szaturációs feszültség alapvetően az áramerősségtől és a tranzisztor típusától függ.
A maradék feszültség alatt azt értem amennyire a teljesen kivezérelt jel csúcsa elmarad a tápfeszültségtől. Ebben a topológia is közrejátszik az előzőeken felül.
(#) V1rusH válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Ez miért jelent gondot?
Vagy máshogy kérdezem. Ha a buffert 30V-tal táplálom, akkor kevés az 5V kimenő (beneő) fesz? Nem fogja tudni kivezérelni a tranzisztorokat?
(#) reloop válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Kevés, mivel a buffer nem erősít feszültséget, csak áramot.
Ha van 30V-od arra egyszerűen építs egy normál erősítőt.
(#) V1rusH válasza reloop hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget! Akkor építek egy normál erősítőt.
Következő: »»   1387 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem