Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én értem amit mondasz, csak te nem érted, amit kellene.
Azzal, hogy megszűrted a földvezetéket egy nagyobb kapacitással, még nem szűnt meg a földhurok, pusztán a búgófeszültség csökkent. Azért kellene a soros 10 ohmos ellenállás, vagy elszigetelni a bordától (ez utóbbi a legkorrektebb megoldás).
Sorba kötöttem egy 10Ohmos ellenállást de úgy sem csökkent a búgás. Próbáltam úgy hogy a StabIC elé, majd a StabIC és föld közé végül pedig a venti fele, tehát mindhárom lábán 0 sikerrel. Földhurok van és lesz de lehetetlen megszüntetni és mivel már nem zavar, értelmetlen ezzel kínlódni, az IC testjét úgy sem lehet hermetikusan elzárni a váztól mert oda van csavarozva.
Idézet: „Földhurok van és lesz de lehetetlen megszüntetni” Idézet: „az IC testjét úgy sem lehet hermetikusan elzárni” A kedves segítők biztos bajban vannak ilyenkor ,de rajtuk úgysem lehet kifogni.
Persze én értem hogy a probléma megoldása helyett a tüneteket kezeltem, de ha az embernek fáj a feje, a tünetet kezeli, a probléma megoldódik.
Jó persze itt nem ez a helyzet, a kimeneten üresjáraton még mindíg van 8mV, ha rárakom a fejem a hangsugárzóra akkor hallani is lehet, de egyébként nem. Viszont ha lehúzom a stabICről a kábelt és leáll a venti akkor is ott van az a 8mV és nem tudok megszabadulni tőle, mert ez a lapos vas gyárilag tele van földhurkokkal. 2napot küzdöttem azzal hogy ezeket fölszámoljam, de csak rontott a helyzeten így szerintem okkal lett kialakítva. Persze ha van mód arra hogy teljesen eltüntessem minimális forrasztással akkor megteszem, mert nyílván úgy van rendjén viszont ez a nyák esik szét, van hogy egy gyári elkó kiforrasztásával is följön a vezetősín. Az STK -t viszont nem lehet elszigetelni a háztól mert a csavarokról úgy is kapja a földet, meg amúgy szerintem ha a levegőben lógatom, akkor is meg fog jelenni a kimeneten az a parazita 8mV.
Szerintem azzal a 8mV-al ne is foglalkozz. Volt nem egy STK-s erősítő nálam, sőt az én erősítőm is STK-s de a gyárinál is ilyen 20-50mV kimeneti DC szokott lenni, szerintem ennél jobb nem lesz.
Itt másról van szó! *
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Nálad DC offset hibáról volt szó, itt pedig földhurokról. Földhuroknál zavaró AC komponens szokott keletkezni. De visszaolvashattál volta Te is.
Nem szabadna legyen a kimeneten 1mV feszültség sem, akkor lesz csak néma teljesen alapjáraton. A másik erősítőmben STK-4181 -s IC van, mindkét kimeneten 0mV. Ott meg vannak oldva a földhurkok és így nem kerülnek a bemenetre kóbor áramok. Az 50mV azért meredek, az búghat azért rendesen. Mielőtt nem szűrtem a ventit tápláló feszStabIC -t, 24mV volt a kimeneten és az már annyira zavaró volt a számomra hogy 3 napon át szenvedtem a megszüntetésével. Főleg ha érzékeny vagy a legkisebb zajokra is, nagyon zavaró tud lenni. 8mV nem hallható tartomány ha csak nem a mélysugárzón alszol , de az 50mV azért meredek...
Egyébként akik annyira el akarják szigetelni az STK -t a háztól: nem a ház okozza a 8mV -s zajt mivel a hűtőborda alá beraktam egy műanyag lemezt így nem érintkezett vele és így is megjelent ott az a parazita fesz. Az STK 2 lábon kapcsolódik a földre, és az a baj hogy a negatív táp földje 3 centivel odébb van. Ezt onnan tudom, hogy egy rézhuzallal ráhúztam a negatív táp elkójának földjét az STK bordájára és már is a 8mV-ból 4mV lett a kimeneten. Viszont nem akarok gányolni vele, lassan csak vezeték lesz benne... OFF Ami ezeket az ICk -t illeti nagyon szép hangjuk van, nem hiába tapétázzák ki vele a prémium kategóriás Pioneer erősítőket is.
"Viszont ha lehúzom a stabICről a kábelt és leáll a venti akkor is ott van az a 8mV és nem tudok megszabadulni tőle"
Ha a stabiról lehúzom a tápkábelt tehát egyáltalán esélye nincs hogy áram folyon rajta(mindhárom lába az éterben), akkor is 8mV van a kimeneten. Nem a stabból jön a kóboráram, azt teljesen megszűrte az elkó. UPD Azon kívűl esélytelen elszigetelni mert akkor egy hűtőborda kéne rá amit szintén el kéne szigetelni, mivel 8V -s feszstab, a 25V -ből 17V -t eléget. Ha körbetekerem szigetelőszalaggal kigyullad. Hidd el egy másik ICvel a kezemben próbálgattam hozzáérinteni a testhez, és olyan gyorsan fölforrósódott hogy még ma is érzem az újamon, pedig 4 napja történt. A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Szigetelőszalag nem ér semmit! Szilikonalátét vagy csillámlemez kell! És közéjük hővezető paszta. A csavarra pedig szigetelő gyűrű.
Ez egy 2cm vastagságú erősítő, így elég korlátozott a bővítést illetően. A StabIC -t odafogató csavar így is épp hogy eléri a trafótartót aminek az alja(a stabic vastagságával szorítva) így is 1,5-2mm -re van az aljától, ha két réteg csillámlemezt teszek fölül alúl és a csavarhoz még műanyag gyűrűt, nem tudom rárakni az alját. Azon felül értelmetlen lenne mert nagy meló, és egy olyan földhurkot szüntetek meg amit azért csináltam hogy ne gerjedjen a cucc. Magyarul tö*ön szúrnám magam az egésszel, mert válaszhatom le a bekötött elkót és a plusz földeket majd oldjam meg hogy az IC a lábán kapja a földet ami plusz logó vezetéket, rontó légáramlást és 0 mV csökkenést jelent a kimeneten. Tehát pluszba dolgoznék a semmiért. Engem nem zavar ha földhurok van, csak ne halljam. Ha végletekig tekerem a potmétert is csak 8mV lesz a kimeneten, amit nem hallok, és ha föloldanám a földhurkot is ugyanez lenne csak plusz munka.
Az a 8mV -t eredményező földhurok nem a stabICből jön, hanem valahonnan máshonnan. Konkrétan a negatív táp földje túl messze van az STK -tól, így ott lesz valahol egy földhurok aminek konkrét helyét nem találom. Viszont több kábelt nem akarok berakni mert valahol levegőznie is kell.
A kimeneti DC-től nem lesz zajos, inkább a bemeneten lévő komponensektől lesz zajos. 10-20mV-nyi DC-nek nincs jelentősége. És a kimeneti DC offszet, nem egyenlő a földhurokkal, nagyon nagy tévedésben vagy ezzel az egésszel.
Így van! Egyenáram egy hangszórót csak "melegíti" (kitolja a feszültséggel arányosan a hangszórót, mondjuk 0,001mm-rel) , 10-20mV-nál minimálisan melegszik a tekercs, ahhoz hogy búgjon, vagy hangot adjon, váltóáramnak kell lennie a hangszórón!
Szerintem félre értelmezted a mondatomat. Váltóáram volt 8mV. Földhurok van és az okoz némi áram szivárgást a bemenetre amit az IC fölerősít, a kimeneten meg megjelenik az erősített tényezője ami 8mV. Az STK alatt van egy csavar ami a nyákot rögzítí a vázhoz és egyben földeli is azt. elvágtam a nyákon a csavar melett a vezetősínt, már csak 4mV van a kimeneteken és már semmi nem hallatszik a hangszórókon.
Sziasztok!
Nemrég vettem a lenti képeken látható mp3 lejátszót. Ez a kis készülék rendelkezik egy szteró néhány W-os teljesítmény erősítővel (végfokkal). Akitől vettem, azt állítja 2x3W. Én próbáltam több hangszórón és hangdobozon, természetesen hozzámérhető teljesítményig. A hangereő skála 30-ig terjed, max 22-ig tudtam kivezérelni, ahol a rendszer reszetel. ez valószínű azért van, mert túl van terhelve a kicsi végfok, és annyira lehúzza a tápfeszt. A szóban forgó tápfesz 5V. Én ennyiről üzemeltetem, de 2,7-5,5V-ig lehet megtáplálni. Hogy mekkora az áram felvétele, nem tudom, de lehet ez nem is fog számítani ahhoz amit szeretnék vele. Az volna az elképzelésem, hogy erre a piny kis végfokra alapoznék, és kapna egy buffer fokozatot pl. Mayan kísérleti erősítője ötlete alapján, vagy egy canopus headphone amp elv alapján egy egyszerűbb egy tranzisztoros áramerősítést használni. A tápfeszt azért taglaltam, mert ezen értéknél több nem jelenhet meg a kimeneten. A táp szimpla. Milyen módon tudnám elképzelésem megvalósítani? Természetesen az áramerősítő fokozat teljes külön egység lenne, külön tápfeszről. Ami lehet akár szimmetrikus, akár szimpla. Köszönök minden segítő ötletet és hozzászólást!
Az akkor a tápből érkező brumm, nem földhurok, a lényeg az, hogy normális vezetékeléssel meg lehet szüntetni.
Miért nem inkább egy tda? szinte alkatrész sem kell hozzá,pár perc alatt kész van és szerintem neked tökéletes lenne.
Hát ahogy olvasgatom tovább nem csak én értelmeztem félre ezt a 8mV-os dolgot... De szerintem igen csak elég itt az OFF-ok ból. Persze én is úgy írtam, hogy gyári erősítő meg STK meg egyéb, hogy kimeneti DC erre mindenkinek kiugrik a szeme, hogy OFF...
Épp az volna a lényeg, hogy a saját erősítőjére alapozni.
Tudon, hogy egy tda7294-hez alig kell pár kondi és ellenállás, de mint technikai lehetőség is érdekel ez a fajta kivitel.
Nem lehet, hogy csak a kevés áram miatt resetel?
Az ezgész bisztos, hogy azért reszetel! 5V/2A-es töltőről hajtottam meg. Ennyivel tölt a tabom.
Az mp3 lejátszót 8 Ohm kb 10W-os hangsugárzóval terheltem. Elképzelésem sincs hogy mi lehet a névleges kimenő teljesítménye. Azt is észre vettem, hogy hangszin függő a reszet, tehát tuti az áram "fogy" el, mert mikor jön egy keményebb basz dob vagy gitár, resetel, de ha magasabb hangfekvésűre állítom a hangszint, akkor jobban kihajtható. De ennek a jelenségnek az okával tisztában vagyok, a főbb kérdésem az, hogy egy egyszerű egyfokozatos tranzisztoros erősítőt meg tud-e hajtani? Na meg, hogy kell méretezni? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Szia! 8 ohm terhelésen 3W szinuszos teljesítményt 14Vp-p feszültséggel lehet elérni. Ezt 5V-ból igen bonyolult lenne kicsiklandozni.
A reset oka az is lehet, hogy a táptól a prociig érő vezeték vagy vezetősáv ellenállása magas. Tégy rá voltmérőt, úgy terheld! A tápesésből levonhatod a megfelelő következtetést. Visszatérnék még a bufferre: gondolj bele a tranzisztorok maradék feszültségét levonva az 5V-ból mekkora amplitúdót érhetnél el? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Az több mint valószínű, hogy nem 8 Ohm-ra tervezték. Ez csak az én merészségem... Nem is lepődök meg hogy letílt...
A szaturációs fesz nem a nyitó fesz? Miből adódik a szaturációs feszültség? Vagy ez típus függő?
A szaturációs feszültség alapvetően az áramerősségtől és a tranzisztor típusától függ.
A maradék feszültség alatt azt értem amennyire a teljesen kivezérelt jel csúcsa elmarad a tápfeszültségtől. Ebben a topológia is közrejátszik az előzőeken felül.
Ez miért jelent gondot?
Vagy máshogy kérdezem. Ha a buffert 30V-tal táplálom, akkor kevés az 5V kimenő (beneő) fesz? Nem fogja tudni kivezérelni a tranzisztorokat?
Kevés, mivel a buffer nem erősít feszültséget, csak áramot.
Ha van 30V-od arra egyszerűen építs egy normál erősítőt.
Köszönöm a segítséget! Akkor építek egy normál erősítőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |