Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   22 / 91
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Nem én mondtam, de nem hiszem, hogy extra szűrő lenne benne, legalábbis ami a természetes szűrőt (47 - 860 MHz) illeti. És a keverőnek ehhez semmi köze, a be, és a kimenet között csak épp "átszalad" az RF jel. Ehhez csatolódok a modulátor jele, ha van.
Mindenképpen megváltozott a kábelhossz, mert a két egység között is kell lenni valamekkorának. És ha a DVB - T vevő bemenete okozta a reflexiót, azt egy rövid kábellel ki lehet ejteni. Ha a kábelben, ill. az egész antenna rendszerben illesztetlenségből eredő reflexió van, bizony a zavar érzékenység is megnő, különösen a sávon kívüli zavarokra.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Idézet:
„a be, és a kimenet között csak épp "átszalad" az RF jel”

Csak közben van pár tranzisztor (vagy fet) ami belekeveri az STB által dekódolt jelet a TV felé menő antennajelbe (ez a keverő).

Ha igazad lenne és a BE és KImenete közt csak egy pár centis rövidzár van, akkor a beiktatott box-ot felesleges lenne bedugni a 230V konnektorba. Ez az emlegetett "átfűzés".

Azt valóban nem tudom, hogy mit csinál a DVB-T STB -je, mert ahhoz nem volt még szerencsém. De a KTV STB-je nem kever egy szálat se, sehova. Az analóg jel csak úgy átszalad rajta, ha ki van kapcsolva akkor is, és a dekódolt digitális csatorna jele egy RF csatornán sem jelenik meg, csak az alapsávi kimeneten (nálam scart). Nem hinném, hogy a DBV-T esetén másképp lenne, De nem tudom.
Nem lehet, hogy összetéveszted a videó magnókkal, ott volt ez a megoldás használatban, de a bemenő jelet az se kevergette sehova, csak a vídeó lejátszott jelét adta hozzá egy modulátorral az antenna jelekhez egy meghatározott RF csatornán.
Megasztán hová is lehetne kevergetni, mikor majd minden csatorna használatban van.
(#) Inhouse hozzászólása Aug 1, 2013 /

Mielőtt sokan nekiállnak lecserélni/átépíteni az antennáikat, hogy a magasabb sávon folyamatosan jó legyen a vétel, inkább várjanak egy kicsit. Az analóg adások lekapcsolása után rövid időn belül lejjebb fognak költözni a digitális csatornák. Jellemzően pl. 62-ről 23-ra nagyságrendben...
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ezt már én is jeleztem, hogy be fog következni, ha már az analóg sugárzás megszűnt.
(#) kadarist válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Szia!
Ezt az információ honnan van? Hol lehet ennek utánajárni?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Erről így én sem láttam konkrét infót, meglehetősen diszkrétek. Nem akarják jobban megzavarni az átlag TV -zőt. Azonban arról igen, hogy 700 MHz felett már folynak az osztozkodások európai, nemzetközi szinten. Nem véletlen, hogy az FNFT (az NMHH oldalán) hatályát vesztette, talán kicsit korán.
(#) jan15 hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!Üdvözlet mindenkinek!
Itt van a leendő frekvencia kiosztás.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Lehet, hogy tényleg illesztési gondok vannak, de az analóg vétellel sosem volt probléma. A régi mpeg2 vevőm is stabilnak mutatja a jelet, ha nincs átfűzve.
A kábelhosszt meg variáltam, kétféle átkötőt is beiktattam, ugyanaz a helyzet.
De 610Mhz nincs ez a probléma csak 750 és 800Mhz-nél.
Arra tudok gondolni, hogy nincs megfelelő szűrés az új vevő bemenetén, mivel van benne egy 5V-os antennatáp feladási lehetőség. Ezért lehet, hogy egy kicsit kompromisszumosra tervezték, esetleg valami gyári hibája van (kimaradt vagy hibás szűrőtekercs).
Most kikapcsoltam az mpeg2 vevőmet, 7% esett a jelerősség mind két csatornán, de még így is megy. Pedig analógban így már mákos, majd estére megfigyelem, akkor jönnek a nagyobb zavaró jelek.
(#) kadarist válasza jan15 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Köszönjük! De vajon a frekvencia.hu-nak ki súgta meg ezeket az adatokat? Végül is, ha hiteles a forrás, akkor mindegy.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Sok értelme lesz a "C"multiplex-et 30Mhz-el lentebb vinni, tényleg nagy javulást fog okozni. És akik nem tudják majd átállítani, főleg a nyugdíjasok, ismét fizethetnek az átállításért.
Felszabadul 3 adócsatorna és erre képesek?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Igen, majd jönnek az emberek, hogy nézzem már meg, hogy mi lelte a dobozt, mert elment a tv2.
(#) Doky586 válasza jan15 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

A frekvencia.hu -n levő adatok nem hivatalosak mert ahogy a képen is látszik a honlapnak semmi köze se az állami szervekhez, se az NMHH-hoz, se a műsorszóróhoz (AH)...

Lehet hogy úgy lesz ahogy mondja, de az is lehet hogy nem...

Lehet hogy igazad van, nem tudom.

Ha a két koax csatlakozó közt csak egy rövidzár van, akkor az antennakábelt terhelő impedancia attól függően változik hogy rádugod-e a TV-t is vagy sem ?

Ha nem dugod rá akkor 75ohm ahogy kell; ha rádugod a TVt akkor 38ohm..? ettől valóban működésképtelené válna a rendszer.. Mégha nincs is modulátor és keverő akkor is kell elektronika a be és kimenet közé.
Persze ha olcsó GAGYI akkor ez sem elvárható.

Lehet hogy nem rövidzár, de pl lehet egy ellenállásos összegző. Mindenesetre semmi processzálás nincs az RF ki -és bemenet között.

Pl egy 3utas splitter? lehet, de ez ugye felére csökkenti a jelszintet.
De a "A kábelhossz megváltozásával az állóhullám..."kérdéskörében a splitter egyúttal határol is, az állóhullám nem alakul ki benne, nem hosszabodik vele a kábel..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Az állóhullám arány javítható csillapítással is. Hogy milyen van benne nem tudom, azért írtam idéző jelbe, hogy "átszalad". Hogy aktív elem nincs benne, az biztos.
(#) Inhouse válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Tegnap elég sok mindent elolvastam a neten erről. Csak simán keresgettem, az adatok elmondásból, félig kitöltött ismeretlen eredetű táblázatokból, országos híroldal utánajárásos leírásából álltak leginkább. (Mindig elképedek, hogy a MindigTv oldalán mennyire nem igazodom el én sem, hátha még Mari néni keres valamit...) Ami biztos volt, az egy hivatalos pdf, ami 2015-ig vázolja a frekvenciák sorsát sok oldalon keresztül. Itt ugyan nincs konkrétan leírva, hogy melyik DVB-T mux mennyivel lesz lejjebb, de az benne volt, hogy a felső sáv másra lesz kihasználva, mobilinternetre. Erről már regéltek régebben mindenhol.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) Inhouse válasza Nanok hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Idézet:
„Sok értelme lesz a "C"multiplex-et 30Mhz-el lentebb vinni, tényleg nagy javulást fog okozni. És akik nem tudják majd átállítani, főleg a nyugdíjasok, ismét fizethetnek az átállításért.”

Nem 30MHz-el, hanem 30-40csatornányival lejjebb, az több száz MHz inkább... Jellemzően a legmagasabb frekvencián volt gond a jelszinttel, ez azért majd javulni fog.
Nem kell majd mást csinálni, mint újrakerestetni a beltérivel/TV-vel a csatornákat, amire valószínűleg majd figyelmeztet a Rózsa Gyuri időben... Van telefonos ügyfélszolgálat, ha felhívják, megmondják, hogy kell megnyomni azt a 2-3 gombot, amitől újra szappanozhatja az operát Mari néni...
(#) Inhouse válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

(#) kadarist válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszönjük!
(#) Doky586 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

A frekicsere táblázatból mi derül ki?

legfeljebb az hogy ez se hivatalos, nem biztos benne semmi, csak az biztos hogy nagyon ügyetlen volt aki készítette, és senki se ellenőrizte.
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Nagy valószínűséggel nem Pistike firkálta le unalmában, lesz annak valami köze, ahhoz ami történni fog. Mivel mindenhol leírták már, hogy a felső sávok mobilinternetre lesznek, valamint az NMHH dokumentumában is benne van, nem tudom mi a gondod...
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Aug 5, 2013 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az autóm erősítős antennája meghalt, találtam rajta egy forrasztási hibát, megforrasztottam, de találtam rajta a bemenetén egy üvegtokos alkatrészt DPS felirat van mellette, ami nem tudom, hogy mi, de szürkés belül. Mi az az alkatrész, és normális, hogy kicsit szűrkés belül?
Mi célt szolgál?

Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) kadarist válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Szia!
Az egy villámvédelmi szikraköz. Mérj rá kiforrasztott állapotban, ha van ellenállása, akkor rossz.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Köszi szépen, ma megnézem még, ha lesz időm
(#) pucuka válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 1

Nem csak villámvédelmi, hanem statikus feltöltődés elleni is. Az autó antennája ezt elő tudja adni menet közben.
(#) gyulank válasza lac08 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Lényeg az, hogy nekem már volt sokféle, és azóta se jó. Már én se tudom, hogy erős a jel, vagy gyenge, de én még mindig nem értem, hogy ha erős a jel, akkor a 44-es csatorna miért jön be legtöbbször normálisan egy készülékre, és miért szaggat, ha kettéosztom, és amúgy 3-felé kéne majd. A 69-es pedig miért szaggat mindig egy készüléken is? Nem az lenne a logikus, hogy az antennaerősítő nem elég erős, hogy szétossza több készülékre, és nem eléggé(kevesebbet, mint 44-esen) erősít a 69-es csatornán? Ha meg antennaerősítőt kéne venni, akkor honnan tudjam, hogy milyen megfelelő? Nem akarok mindenfélét venni, hogy az egyik majd csak jó lesz. Na meg amúgy is csak rendelni tudok, mert Egerbe még azt se lehet venni.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Pedig már többször átbeszéltük problémádat. Szerinted mi a gond 13 km -re egy gerincadótól, egy mély, és viszonylag szűk völgyben? Biztos nem térerősség. Sőt az a baj, hogy a nagy térerősség erős reflexiót is okoz, lehetetlenné téve a digitális TV -zést. A nagy térerősség egyúttal kizárja a szélessávú antenna erősítő használatát is, mert a nagy térerősség blokkolja az antenna erősítő bemenetét, és ettől kezdve rosszabb a helyzet, mintha ott sem lenne.
Sajnos, addíg nem sok esélyed van a digitális adások vételére, amíg a Siroki átjátszót át nem állítják. Akkor arra egy erősen irányított antennával várhatóan megoldódik a problémád, de az antenna erősítő akkor is problémát okoz. Megoldás lehetne esetleg egy csatorna szelektív erősítő használata, de ez is csak a végleges állapot beállta után dönthető el.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

De erősítő nélkül nincs digitális egyáltalán, erősítővel pedig jó a 44-es csatorna, ha csak 1 készülékre van kötve. Tekintve, hogy az erősítő abból a régi lepkéből való, valószínű, hogy a 69-es csatornán rosszul erősít. Ha az antenna lenne rossz, mert túl nagy nyeresége van a túl nagy jelből, akkor a 44-es se jöhetne be. Ha pedig kettéosztom, akkor jobbnak kéne lenni, mert csillapítana, de ehelyett még az sem jó ami amúgy igen.
Következő: »»   22 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem