Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   292 / 981
(#) zohlih hozzászólása Aug 7, 2013 /

Sziasztok!

Van egy régi betonkeverőnk elég masszív, 1/4 köbös, 5kW-os motorral. Anno volt rajta egy csillag delta kapcsoló, de szétrohadt, üzemen kívüli.
Jelenleg direktben megy 4 pólusú dugóval, használni lehet a 3*C16A elviszi.
A kérdésem az lenne, hogy találtam tegnap egy GANZ-os motorvédő kapcsolót, ezt érdemes lenne bekötni, illetve hasonló az elve mint egy csillag-delta kapcsolónak, vagy teljesen más dologról beszélek? Nem vagyok hozzáértő.

Köszi előre is.
(#) proli007 válasza zohlih hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Hello! Az "értőknek" legalább egy típusszámot, v. alkatrész felsorolást, v. fényképet feltehettél volna. üdv!
(#) zohlih válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Elnézést, a kérdés elsősorban általánosságban kérdeztem, hogy a 2 kapcsoló lényegében ugyan az e, vagy csak én gondolnám annak, konkrét típust nem tudok, de ha szükséges ma leolvasom a modellszámot, külsőre egy ilyenről van szó:
(#) kadarist válasza zohlih hozzászólására (») Aug 7, 2013 / 1

Szia!
Teljesen másról beszélsz. A motorvédő a motor túlterhelése miatt bekövetkező leégéstől véd úgy, hogy figyeli a motorba folyó áramot és ha az nagyobb lesz egy bizonyos beállított értéknél, akkor lekapcsolja a motor áramellátását.
(#) Gabó válasza zohlih hozzászólására (») Aug 7, 2013 / 1

Ez nem csillag delta átkapcsolására szolgál. Van benne egy nyitó egy bontó nyomókapcsoló, egy hővédelemre szolgáló hőkapcsoló, és egy relé. A hővédőn beállítod mekkora a motor felvett teljesítménye, és ha fölé megy, akkor leold. A nyomó gombbal meg értelem szerűen ki-be lehet kapcsolni. Ennyi az egész dobozka tartalma.
Kompletten
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) pont válasza zohlih hozzászólására (») Aug 7, 2013 / 1

Ha jól értem, nincs kapcsoló csak dugalj? Akkor, ha a te dobozod teljesítményben megfelelő kösd be!!! Ha a hálózatod elbírja nem kell csillag/delta. Csak deltában legyen, mert csillagban, ha nem tud felpörögni leéghet.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) ötfelezős válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Áram-aszimmetriára kihegyezni nyilván bonyolultabb lenne a kapcsolást, de a motor anyukája nyugodtabb lenne.
(#) Dempsey válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Hát ez igaz, de van hőkioldó is rajta, így nem tartok tőle hogy baja lesz.
(#) elektrorudi hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sok szó esett mostanában a fázisfigyelőkről, illetve, hogy a motor által gerjesztett feszültség gyakorlatilag működésképtelenné teszi azt. Felvetődött bennem a kérdés, hogy akkor mire jó?
Gondolom, nem a világítási hálózat fáziskimaradására figyelmeztet, mert azt csak észrevenném, hogy sötét van...
(#) fordkapcs válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Meg lehet azt úgy is csinálni, hogy jól működjön.
(#) szamóca válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

A mai "gyári" fáziskimaradásvédelem, igencsak összetett IC-s, SMD-s csodakutyagumi.
Talán a régi GIF-et kellene másolni.
(#) Szirty válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Üdv fordkapcs!

Idézet:
„A háromfázisú motor akár egy fázisról is üzemeltethető..., (két fázisról szintén), önmagában ettől még nem szökik az egekbe az árama.”

Egy fázisról? Már amelyik!
Pl. egy 0.37 kW (230/400V 1330 rpm) 3 fázisú aszinkron motor két fázisról 2.94A áramot vesz fel. Ez a megengedett legnagyobb áram közel háromszorosa.
10 kW-os motor 2 fázisról 60-70A áramot is felvesz. Erre szerintem lehet akár azt is mondani hogy az "egekbe szökik"...
Ez elég ahhoz, hogy pár perc alatt szénné égjen a tekercselés.
(#) ötfelezős válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Ez az egész csak egyszerű bal zseb és jobb zseb kérdése. Nyilván nem érdemes egy ötezer forintért vásárolható motort ötszázezer forint értékű automatikával védeni. De azért az előző oldalon elhangzott az aszimmetria esetén fellépő egyik jelenség, a vas túlzott melegedése. A szigetelőanyagok élettartamát meg nem véletlenül tudják vizsgálni emelt hőmérséklettel. Merthogy attól előbb megy tönkre. Az aszimmetriának további káros hatásai vannak. A csapágyakra például. A mágneses mező, és a nyomaték felbontható két ellentétes irányban forgóra. Kell-e nekünk fékező nyomaték? Nem. Szimmetrikus esetben az áram növelésével a motor egyenletesen melegszik, majd leég. Aszimmetrikus esetben a mérhető áram lehet alacsony, de attól még egyes helyeken túlmelegedhet a szerkentyű.
(Az én egyik tanárom azt mondta, hogy a motorvédő kapcsoló a lelkiismeretre hat. Pláne, ha a motor kazánházban dolgozik, a motorvédő meg jégszekrényben fért el. Annál egy fokkal pontosabb a tekercsbe és/vagy a vasmagba becsempészett termisztor.)
Mindezeket csak azért, hogy jobb kedved legyen. A gyakorlatban tényleg nem érdemes túlragozni.
(#) Dempsey válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Van igazság a szavaidban, de tényleg nem ragozom túl . Több mint 10 éve működik már a sima hőkioldós védelemmel ez csak egy plusz extra lett volna rá.
(#) fordkapcs válasza Szirty hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Tehát ha jól értem találtál egy olyan motort ami nem megy 1 fázisról. Vagyis ebből szerinted az következik, hogy általában nem lehet a három fázisú motort egy fázisról üzemeltetni? Ehez a logikus, kiváló és meggyőző érveléshez csak gratulálni tudok
(#) fordkapcs válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Persze lehet olyan motorvédő elektronikát is csinálni, ami nem fázishiány esetén old le, hanem minden olyan asszimmetria esetén is ami a motor számára már rendellenes lenne.
A korábban említett elektronika is könnyen módosítható ilyenre.
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Valami konkrét kapcsolás?
Nem mintha most készíteni szeretnék egyet, csak az okulás végett...
(#) kadarist válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

A Ganz GFV rajza: Bővebben: Link

Helló fordkapcs!

Idézet:
„Ehez a logikus, kiváló és meggyőző érveléshez csak gratulálni tudok”

Köszönöm. Én pedig a fenti megjegyzésedhez gratulálok, mert:

Idézet:
„Tehát ha jól értem találtál egy olyan motort ami nem megy 1 fázisról”

Nem jól érted. Én ugyanis ezt írtam: "Már amelyik!"
Nyilván elég nagy kondenzátorral és 400V egy fázisról menne egy 45kW-os 400/690V-os motor is, de ilyen megoldás nem gyakori a "természetben".

Idézet:
„Vagyis ebből szerinted az következik, hogy általában nem lehet a három fázisú motort egy fázisról üzemeltetni?”

Ebből ilyen nem következik, de ilyet én nem is írtam.
Azt írtam, hogy nem mindegyik üzemeltethető illetve a gyakorlatban nem mindegyik használható úgy sok műszaki ok miatt.
Bármilyen 3 fázisú motor egy fázisról való üzemeltetése egy kényszer megoldás, komoly műszaki kompromisszum a maga sok problémájával együtt.

Ha egy kicsit figyelmesebben és sokkal kevesebb indulattal újra elolvasod amit írtam, akkor azt látod, hogy leírtam mi történik ha egy 3 fázisú motor két fázist kap három helyett.
(#) Szirty válasza maszek0005 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Helló maszek0005 !

Ha azt a 300 Hz-et elektronikus inverter állítja elő (frekvenciaváltó, szervó drive, stb) az nem szokott engedni ilyesmit, mert egy motorfázis kiesésekor hibával leáll. Persze itt is lehet kivétel (pl. ha egy nagyobb inverterről párhuzamosan egyszerre több kisebb motor is üzemel).

Helló fordkapcs!

Idézet:
„Azonban ha egy háromfázisú motor, egy vagy két fázisról üresben forog (tehát az üresben forog alatt azt értve, hogy terhelés nélkül) attól nem fog leégni.”

Már amelyik
Szerintem ez nagyban függ a motor teljesítményétől is. Egy néhány száz W-os terheletlenül forgó motor lehet hogy elpöfög egy darabig leégés nélkül ha kellően jó a hűtése).
Nagyobb teljesítményűnél ez kizárt. Két fázissal üresjáratban is leég.

Egy három fázisról üzemeltetett motornál ha kiesik két fázis és csak egy marad, akkor egyszerűen leáll
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sziasztok, viszonylag gyorsan kellene segítség, holnap reggel megyek egy helyre hangosítani és világosítani, nem túl nagy cuccal, ez egy iskola tornaterme, régi, a villanyszerelése sem biztos hogy jó mindenhol, ami a földelést illeti. Van két aljzat amiben biztos nincs föld, a többiről nem tudom, az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom kideríteni, hogy jó e a föld, mert ha itthon bemérek fázis-föld közé egy olyan mérővel, ami két műanyag dobozka összekötve vezetékkel, és az egyikben vannak ledek, azok jelzik a feszt(nem tudom mi a pontos neve, remélem értitek miről beszélek), természetesen lemegy a fi, előferdül, hogy az iskolában is van fi, és ha az lemegy, nem tudom hol van, hol lehet visszanyomni, fontos lenne minimum egy aljzat amiben van földelés. A választ előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Szia!
És mi van, ha hangosítás meg világítás közben megy le egy kismegszakító? Mielőtt hozzákezdesz egy ilyen dologhoz érdemes alaposan tájékozódni a helyi viszonyokról és lehetőségekről, különös tekintettel a biztosítékokra és az érintésvédelemre. bár nem teljesen szabályos, de sokan használnak áramvédőkapcsolós (FI-relés) kis elosztódobozt a saját cuccuk ellátására. Ezzel növelheted az érintésvédelem biztonsági fokát.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Bátor gyerek vagy, hogy egy bármilyen hangosítást a szerencsére bízol.
A hangosítás előtt mindíg kell egy helyszíni szemle, ahol kideríted hogy hol lehet üzembiztosan csatlakozni a hálózathoz, megfelelő csatlakozási teljesítmény rendelkezésre áll-e, földelés rendben van, stb. A helyi műszaki vezetővel, villanyszerelővel, felelős személlyel megállapodtok, hogy mi hol van, hogy tudsz hozzáférni, ad-e valakit aki ismeri a helyszínt ügyeletesnek.
Persze azt gondolod, hogy ez csak egy kis "buli" lesz, de mi van, ha kikapcsol a biztosíték, vagy bármilyen esemény történik, ki fog tudni intézkedni. Nem annyira egyszerű ez, egy ismeretlen helyen. Ha baj van és nem vagy körültekintő, téged vonnak felelősségre.
(#) fordkapcs válasza Szirty hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Idézet:
„Egy három fázisról üzemeltetett motornál ha kiesik két fázis és csak egy marad, akkor egyszerűen leáll

Azthiszem ezt (és a többi részt is nagyjából) már egyszer kiveséztük nemegészen egy oldalnyi hozzászólással ezelőtt . Az idézett részt nagyjából
ennek a hozzászólásnak a környékén Önmagában a vita kedvéért meg nem fogom a billentyűzetet koptatni, pláne nem a villaynszerelés témában, mikor van pl. "háromfázisú motor üzemeltetése egy fázisról" c. téma is.

Idézet:
„Már amelyik

Pontosan így van, jól megfogalmaztad! Van amelyik igen , és van amelyik nem! Én történetesen arról beszéltem amelyik nem ég le! Hogy melyik a gyakoribb, vagy melyikből van több, esetleg, hogy mi az oka a leégésnek, vagy a le nem égésnek lehetne agyalni. Pont a szakmai érveket szoktam hiányolni a HE-n. pl. kijelenti valaki hogy megnő az árama, és leég - mint valami felsőbbrendű kinyilatkoztatás. Jó esetben ott van, hogy ez a tapasztalatom, de szakmai érvek még ritkábban. Pl. leírhatnám, hogy egyetlen fázis is létrehoz forgó mezőt ha a forgórész már pörög, vagy pl. sokszor nem kell üzemi kondi, csak egy indító - áramrelével kapcsolva (azaz lényegében egyfázisú üzemben megy a motor). Vagy hogy az aszinkronmotor generátorként is működik, és ezért állítja elő a harmadik fázist amikor éppen kettőről forog, ami az eredeti kérdésben a motorvédő szokatlannak tűnő viselkedését okozza. De itt úgy látom a szakmai érvekkel a többség nem foglakozik. Néha el is gondolkozom, ki tudja, talán így van ez jól, és minek is strapáljam magam. A kérdezőnek a motorvédővel kapcsolatban SENKI sem tudtam megmondani mi a szokatlan működés oka, kivétel nélkül a kapcsolásban , a megépítésben kereste a hibát mindenki! Történetesen akkor éppen senki sem akart "megmondó ember lenni", talán nekem is ki kellett volna várnom, hogy: "na, rájön valaki, vagy marad a szokásos sötétség". Szerinted legközelebb strapálom majd magam, és bizonygatom az igazamat? Hozok fel szakmai érveket? Van értelme? Vagy inkább csak röhögjek a "jobbnál jobb" öttleteken?
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Biztos ami biztos, elmentem a helyszínre(itt van 3 utcára) és utánakérdeztem a dolgoknak, megkerestük, megnéztük a kapcsolószekrényt a helyi gondnokkal(erre holnap úgy is sor került volna) és kiderült, hogy egy fi van, az is a térelválasztó függöny motorját biztosítja. Az biztos, hogy van földelés, csak nem biztos, hogy a nekünk legközelebbi aljzatban is... Elvileg minden aljzat bír annyit amennyit neki szántunk, sőt még többet is, mivel ez egy kis buli lesz nem több 10kW sem a hang sem a fény.(fény:1,5kW, 3, egyenként 500W-os PAR, hang pedig a 300W-ot kerülgeti) tehát ha kell, közvetlen a szekrény melletti földelt aljzatból is vehetünk, csak akkor kell kb 30-40m hosszabbító, azért gondoltam, hogy jobb lenne a bentiekből venni, csak ott ugye kérdéses a föld megléte. De mivel kiderült, hogy nincs FI ezért holnap kicsit nyugodtabban mérek fázis föld közé., de azért megtartjuk a kintről hozás lehetőségét is.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Igen, az a megoldás. Közvetlen a szekrényből, és akkor kell a "sok hosszabbító"
De ez üzembiztos, és a legkevésbé problémás.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Rendben, akkor onnan oldjuk meg, köszönöm a segítséget, Viszont mostmár kiváncsi vagyok, arra is, elméleti síkon, hogy FI relénél hogyan lehet kimérni a föld meglétét annak leoldása nélkül?
(#) voriand hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sziasztok!

Villanyszerelés sajnos nagyon a gyengém, ezért is bátorkodom itt feltenni a kérdésemet
Adott egy panellakás, egy légkondi és egy biztosíték szekrény (Simovill Ipari Szövetkezet TYP: BST-4-1, 3db B-10 és 2db B-16 biztosíték, az érintett típusa B-10-es).

A problémám, hogy a légkondi felkapcsolásakor ill. véletlenszerű időközönként a légkondi ágára kötött biztosíték felől kattogó/búgó hangot hallani. Volt egyszer arra is példa, hogy a biztosíték lecsapta magát, amikor felkapcsoltam a lámpát is mellé, ami ugyanerre az ágra van kötve. Utána visszakapcsoltam és azóta nem csinált ilyet.

Ennek mi lehet az oka? Ki kéne cserélni a biztosítékot, túl van terhelve az ág, vagy a légkondi kezd zárlatos lenni?

Előre is köszönöm a válaszokat és segítséget!

Üdv.
Péter
(#) elektrorudi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Köszönöm.
Ez gyakorlatilag megegyezik Dempsy kapcsolásával. A legnagyobb különbség talán a Smith-trigger. Semmi IC, PIC, meg akármi. Akkor ez sem működött vajon a visszatáplált feszültség miatt? Egyébként én is készítettem egy ilyesmit kb. 15 éve, de sosem próbáltam ki, úgyhogy nincs gyakorlati tapasztalatom a működéséről.
Következő: »»   292 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem