Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „MCF600, nem működik az autostop (minden más igen), megállt a tudomány mert nem egyszerű kapcsolású a vezérlés, dugjuk össze a fejünket hátha együtt rájövünk!” Ezt ugy ertem, hogy nem kapcsol ki. Amennyiben igy van akkor nem hiszem, hogy a jelado problemaja okozna, mivel hibaja eseten mindig kikapcsolna. Szamlalo normalis mukodese is erre utal. Ezert jeladot koveto aramkorben meregetnek.
Az opto jó mert a számláló helyesen működik.
Na ez az, itt ált meg a tudomány két olyan IC-is (L201-L204)van amit nem tudok azonosítani, de valami invertáló cumóra gyanakszom, nehéz ügy. Méregettem már mindent, de elég szűkszavú a leírás is, hogy hol, mit és mennyit kéne mérnem.
Az ilyen áramkörök lelke egy újraindítható monostabil multivibrátor. Nekem nagyon gyanús a harmadik képen allul (Te biztos jobban látod) az a keresztbe kötött flip flop. Ennek kéne utánna nézni, hogy billeg -e. Amíg kapja a bemenetére az optótól az impulzusokat, addíg átbillenve marad, és engedélyezi a motor áramkört. Ha nem jön több impulzus, akkor visszabillen, és tilt.
Benéztem, bocs, nem flip flop, hanem egy flip flop NAND kapukból. Lehet ez a ludas.
Rajzot itt most nem tudom attekinteni. Vegallast behuzo elektromagnes vezerli? Visszafele innen lehetne elindulni.
Szia!
Nem hanem szerintem az optotol jön a jel (ez elsőkörben elmegy a számlálóba onnan van visszaküldve a jel a csévélőmotor áramköréhez, és ahogy Pucuka írja, egy flip-flopot vezérel, bár lehet hogy nem a 4011 nandost hanem a tranzisztorost, (bár ez meg lehet hogy csak az irányváltásért felel) mert a nandba nem látom visszahuzalozva a csévélőmotort. Felteszem a képeket nagyban, ha úgy jobban látható.
Vegallas, csak a motor megallitasat jelenti, mechanikusan nem avatkozik be?
Annyira avatkozik be hogy leállítja a csévélőmotort és leengedi a fejszánt, ahogy böngészem a rajzot a számláló MM5454N-ből jön az F és G vonalon a "tiltó" jel (feltöltöm a képet remélem jól gondolom)(nem töltöm mert átméretezi, keresek valami tárhelyet)
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
Valamivel jobb igy, de a szoveget most sem tudom olvasni.
Mivel darabokban van a kapcsolas, sajat reszedre szerintem nyomtasd ki es rakd egybe, sokat konnyitene az attekinthetosegen. Erdemes ellenorizned a pause kapcsolot es kornyeket, mert pause allapotban biztos , hogy a vegallas kapcsolot reteszelik, mivel ebben e helyzetben sem forog a figyelt orso. Ezt altalaban mikrokapcsoloval oldjak meg, ennek a kapcsolonak a hibaja is okozhat problemat.
Van egy gyanúm. Az MM5454 IC, egy négybites mikrokontroller. Igen nehéz lesz megfejteni, mikor mit csinál, és lehet, hogy a funkció vesztés egy programmhiba. Akkor pedig fel lehet tenni a kezeket magasba, ilyen áramkör pótlása meglehetősen problémás.
Már kb 2 hónapja kinyomtattam 4db A3-as lapra, a kapcsolók jók azzal kezdtem, de jó ötletet adtál, ugyanis Pause üzemmódban 12-12voltot kap a csévélőmotor mindkét pólusa ez működik is, a gond a szalagvégekkel van, hogy nem kapcsolja le a motort.
Ez egy 20 lábú 7szegmenses LED LCD meghajtó ic, sajna nem találok róla leírást sehol sem, pont úgy mint a 16lábú L201 L204 (talán invertáló) ic-ről sem.
Nem az elolapi kapcsolokra gondoltam, a mechanika altal mukodtetett kapcsolokat kene ellenorizni. Rajzon ket behuzomagnest is velek felfedezni, egyik talan a fejszerelvenyt mozgatja, pause allasban ez emeli , ejti le a nyomogorgot , itt lehet a vegallas kiiktatas kapcsoloja is.
Pause allapotban fomotor forog, csak a nyomogorgot emelik el.
A mechanikán nincsenek kapcsolók, jól látod három behúzómágnes is van egy a nyomógörgőért egy a fejhídért egy pedig ezek rögzítéséért felel, nagyon komoly mechanikája van van vagy 2-3 kilogramm, azon gondolkodom, hogy esetleg a CUEmagnet tehát a fixáló mágnes vezérlése is ludas lehet, holnap méregetek még egy sort, hátha rálelek.
Sziasztok!
Aki használ(t) régebbi deckeket is, azoktól kérdezném főleg: a mutatós műszerek által jelzett érték mennyire látványosan térhet el a tehetetlenség-mentes LED-es/fluoreszcens kijelzőkétől? Egy M205-ös Technics-et újítok fel, és már működik, csak fura, hogy az Akai-val felvett, 0dB-ig (vagy kicsit talán tovább is) kivezérelt műsor hallgatásakor inkább csak a -3dB-ig térnek ki a mutatók (pedig ez a felvétel a nálam járt magnók nagy többségén 0 dB-es kivezérlést mutat - gyakorlatilag amin nem, abban nem gyári a fej vagy már eltekergették az elektronikát). És visszafelé is igaz: ha ezzel a magnóval veszek fel, inkább csak -3-nál lesz jó a felvétel, 0-nál már kicsit mosottabb, és az ilyen felvételt egy másikban lejátszva túlvezéreltnek is látszik. Csak azért vagyok bizonytalan, mert ugye a mutatós műszer ,,lassabb", kevésbé mutatja a zenei csúcsokat - de nem tudom, hogy ennyit számíthat-e a dolog. Viszont a magnóban nem látok potmétert, ami a műszerek érzékenységét állítaná, és egyébként is úgy néz ki, hogy én bontottam meg először 30 éves korában... szóval nem tudom, mitől állítódna el. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Üdvözletem. A Kenwood magnók kedvelője vagyok és egy KX880G magnóm sztrájkol. Nem hajlandó törölni és felvenni sem. Lejátszás rendben van. A törlő oszcillátort átvizsgáltam majdhogynem alkatrészenkint, (kondérok és ellenállók kimérve és rendben találtatott) és a helyzet nem változott. Felvételi fronton (a felvevő erősítőt átvizsgáltam, sőt a TX3010-es IC-t kicseréltem)nem tudtam a hibát megtalálni, a tápfeszek megvannak. Már feladtam mert nem tudom hova nyúljak. Az igazság az hogy a vezérlőkörben nem vizsgálódtam. Oszcilloszkópom sajna nincs.
Üdv!
Szerintem itt arról van szó, hogy a 2 magnónak a 0dB kivezérlése nem azonos szintű. Ezt én tapasztaltam más a saját deckjeimmel is, pl a Sony magnóm 0dB-je a Technicsen már +2dB, az Aiwán meg már +5-6 dB. Visszafele is igazak az értékek, tehát az aiwa 0dB-je a sonyn -5dB környékén van. De lehet hogy tényleg a technics műszere a lusta egy kicsit... ![]() Anno a Hi-Fi magazinban olvastam valamerre, hogy akkoriban 3 féle 0dB volt: 160nWb/mm volt a legleső 0dB (alias 0VU) érték kazettás magnókra, aztán jött a Dolby féle 0dB az 200nWb/mm, az "új" szabvány szerint meg 250nWb/mm volt a mágneses térerősség a szalagon.
Szia!
Mérni kellene, felvétel állásban a törlő oszcillátor kap-e DC feszültséget. Ha kap, AC méréssel ellenőrizni a törlés, előmágnesező feszültségeket. Törlőfej kábelének szakadása is leállíthatja az oszcillátort. Felvételnél ellenőrizni az erősítőrész a DC feszültségeit is. Lehet tápegység hiba is ami ezeket a fokozatokat táplálná. KENWOOD
Valoban erröl lehet szo, ill. A méréstechnika is beleszolhat.
Sok elektronikus kijelzö gyakorlatilag csucskijelzö, néha csak a skálával butitották le ( eltolták a skálát). A mechanikus müszerek gyakran amerikai vagy japán iskolát követve, VU-t mérnek megint egészen más karakterisztikával ( inkább a hangteljesiményt mutatják mint a szintet). Az euopai magnokon a mechanikus müszerek viszont szinte mindig csucsértéket mutatnak. Ráadásul a kazettakorszak legvégén egyre jobb, de más-más érzékenységü szalagok jelentek meg, igy a magnok felvételei eléggé szerteágazoak lettek. ( A gyár kénytelen volt kiválasztani egy szalagtipust és arra állitotta be a magnot. Elöfordul, hogy olyan szalag nem is került errefelé kereskedelmi forgalomba). ( Emlékszem, hogy ekkor tértem át egyetlen márkára, mert az adta a legjobb minöséget az általam használt rendszereken. Én ehhez a szalaghoz beállitottam a felvevö magnokat s - a csak lejátszokat nem, vagy alig).
Szerintem ha mechanikus kapcsolo van benne, akkor ezek a kontaktusok mentek tönkre. Tisztáznod kellene, hogy nem töröl vagy nem vesz fel, kis papirdarabot szurj a törlöfej ill. a felvevöfej elé. Nem kell mindjárt a nyakot dozerelni.
Ha elektronikus a kapcsolás, akkor ott kell keresni a bajt. De lehet, hogy valamelyik feltétel nem teljesült.
Üdvözlök mindenkit:
A Vatárán láttam árulni olyan mérőkazettát (Philips TC-MF 31) Amelyiken 315 Hz – 3150 Hz – 10 kHz. -20 dB jelek vannak. Nem külön külön hanem ez egy mérőjel. Kérdésem az lenne, hogy ezzel a mérőjellel a magnó mely tulajdonságát lehet vizsgálni, illetve beállítani. Köszönöm.
A frekvenciamenetet, ha ezt linearitásba hozod, akkor csinálhatod a felvételt. Valoszinüleg célmüszerre csinálták ami ezt a 3 frekit egyszerre méri (az AH használ hasonlo technikát a KH adok reggeli mérésére kb. 4.15 -kor.)
A 3125 Hz -en beállítod a 0 dB szintet, megméred 315 Hz -en, és 10 kHz -en. A 0 dB szinthez képest a mért értékekből lehet következtetni a frekvencia átvitelre. A 315 Hz -en lehet nyávogást mérni. Ha van nyávogás mérő műszered. Nem egy nagyon fontos mérés, a mechanika állapotáról nyújt képet. Ha rendbehoztad a mechanikát, alaposan kitisztítottad, és beállítottad, akkor ennél többet úgy sem tehetsz.
10 kHz -en lehet beállítani a lejátszófej rés helyzetét. A dőlésszöget addíg állítod, amig max feszültséget nem kapsz.
Ehhez persze szelektiv müszerre lenne szüksége, mert a 3 freki egyszerre van jelen....
Ha van neki ilyenje, de mit tud mérni 3,12 meg 10 kHz-n?
Vagy szerez egy spektrum analizátort, az mindet fogja látni.. ![]()
Sziasztok!
Nem tudom, találkozott-e valaki már hasonló jelenséggel, de én mindenesetre furcsállom ezt a magnós problémát, amivel már nem elsőre találkozom... Most javítottam egy Technics RS-B18 decket, ami még a fejet a legjobb hangra állítva is tompán, gyenge magas hangokkal szólt. Mivel kb. egy évvel ezelőtt már javítottam egy ugyanilyen decket, és annak is ez volt a baja, gyorsan megtaláltam a gondot (ami szintén egyezett a másik magnóban levő hibával): a rajzrészleten C9-cel jelölt 18 nanós kondi helyére 10nF-es volt beforrasztva, mindkét csatornán. A forrasztás egyébként gyárinak tűnt a panelon, és ránézésre is most szerelték szét először ezt a magnót. (Ilyen értékű kondenzátor amúgy nem is létezik gyárilag, itthon raktam össze két másik szabványos értékűből.) Na most, ezek a B18-asok Magyarországon eladott darabok (HFM is tesztelte annak idején). A Technicsnek viszont volt ezzel a futóművel egy egész sorozata, és ebből tavaly egy B10-es is járt nálam, motorhibával. Az előerősítő rész ugyanaz, csak a kijelző LED-es, és nincs benne Dolby C meg dbx zajcsökkentő. Abban viszont rendesen 18nF kondik voltak (szépen is szólt), de az magánúton, külföldről behozott darab lehetett, itthon tudtommal nem került forgalomba. Lehetséges, hogy az import készülékek gyárilag mind ilyenek voltak, vagy mégiscsak utólagos átalakítás lehet ez a kondis dolog?
Helló, a kapcs.rajz megvan nekem is és felfedeztem némi külömbséget a rajz és a magnó kapcsolása között. Pl: a Q44 és Q45 alkatrészek nincsenek benne a magnóban és jelzett helyük sincs a fő panelen. Egyébként úgy tűnik tápegységileg rendben van. A törlő oszcillátornál van valami bibi mert nincs váltakozó feszültség a törlőfej felé, a fej és vezetéke jó. Lehet hogy oszcillátor trafó gondja lehet?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |