Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Például egy ilyennel: Bővebben: Link Üdv! Tomi Kérlek használd a link gombot! A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Ha 1600W -os gépben volt, akkor az a MAXIMÁLIS teljesítmény amit rá kapcsolhatsz. Tehát kisebbet nyugodtan.
Üdv!
A grillhez és a lámpához tökéletes, az aszinkron motorhoz nem nagyon lesz jó. Azokat nehéz/nem igazán lehet így szabályozni. Nem tudod teljesen leszabályozni a fordulatot, mert megáll a motor és ha hagyod, akkor leég. Kicsit csökkenteni tudod, de egy bizonyos határ alá nem fog menni. Ilyenkor nagyon morogni fog és leáll.
Összeraktam, tökéletesen szabályozza a 750W-os grillt. De kár, hogy korábban nem jutott eszembe. Egy próbára azért rátettem a 130W-os IMI aszinkron motort. A legkisebb fokozaton is úgy pörög, mint a maxon. Ez egy ventilátort hajt, aminek nem kell nagy forgatónyomaték. Majdnem olyan, mintha üresen menne. Eléggé melegedett, a motor de most alig melegszik, viszont ugyan úgy forog, persze kézzel le lehet fogni. Így energiatakarékos lett a ventilátorom.
Amúgy mennyire szórja tele zavarral, "nem szép terheléssel" a hálózatot? Építenék belőle párat, mert még az 1000W-os régi rezsót is korszerűsíteni lehet vele. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van 3db 12V-ról üzemelő számítógépházba építendő ventillátorom. A három venti csatlakozásait közösítettem. Kérdésem, hogy milyen pótméterrel tudnám szabályozni a ventilátorok fordulatszámát. Illetve elég e egy pótméter? Esetleg szükséges hozzá még teljesítmény ellenállás? Várom válaszotokat! Köszi, István
Hello! Kicsit itt keresni kellett volna. Potival nem szabályozunk áramokat..üdv!
Szia!
Igen tudom. Ezért is kérdeztem rá de igazából nincs lehetőségem nyákot maratni sehol. Tehát valami egyszerű megoldásra gondoltam. Hátha létezik ilyen.
Ehhez aztán nem is kell feltétlen nyák, még a levegőben is össze lehet drótozni..
Ha jól tudom a számítógép ventik általában uControlleres kommutációval mennek. A potméter nem segít.
Sziasztok!
Bocsánat a buta kérdésért, de miért nem építenek gyárilag tirisztoros, fázishasításos szabályozót villanytűzhelyekhez, rezsókhoz, és akár hősugárzókhoz? Szerintem a kerámialapos tűzhelyeknél sokkal jobban lehetne szabályozni a főzést mint a termosztátos ki-be kapcsolókkal. Egyetlen hátrányával találkoztam: nagy teljesítményű készülékek nagy leszabályozásánál "kerreg mint a tv képkimenője". Ezen kívül sok a zavar is, pl. a rádió is "kerreg" a közelében. Meg lehetne oldani a zavarszűrést pontosabban?
Nagy teljesítményű tirisztoros szabályzást sok helyen használnak, ahol váltóáramból egyenáramot kell előállítani. Pl. a V43 vilanymozdonyban. Ha váltóáramú teljesítményt kell szabályozni, akkor triakot használnak. Ez is széleskörűen elterjedt megoldás, ahogy láttad, pl. porszívóban.
A fűtőtestek szabályozásánál régen használatos bimetállos kapcsoló tökéletesen megfelel, egyszerű, és olcsó. Ahol pontos hőmérséklet szabályzás szükséges, ott használnak elektronikus triakos szabályzást. Pl. autoklávokban. Ma már léteznek korszerűbb nagy teljesítményű elektronikus kapcsolók, amiket kényelmesebben lehet vezérelni mint a tirisztorokat, és triakokat. Pl. FET, és IGBT. Ilyenekkel készítenek nagy teljesítményű áramirányítókat. Nagy áramok kapcsolgatása mindig zavarral jár, ennek elfogadható mértékűre csökkentése a hálózati szűrők, és megfelelő árnyékolás feladata. Ezeket elég sokszor lespórolják, aztán lőn zavar dögivel. A régi csöves készülékek sorvégfokozata nem csak érintésvédelem, hanem árnyékolás miatt is került a "kutyaházba".
Sziasztok
Segitségre lenne szükségem, egy beforrasztott tranzisztorrol hogy tudom megállaittani hogy PNP vagy NPN mert semmmi nincs a tetején (SMD-ről van szó).
Szia!
A V43-as mozdonyon nincs tirisztor, sima szilícium diódákkal egyenirányítanak. A szabályozást a trafó szekunder kivezetéseinek kapcsolgatásával oldják meg. Ezért van az a jellegzetes rángatás induláskor. A V46, és a V63-as sorozaton van tirisztor. Egyébként van a MÁV-nak IGBT-s mozdonya is, aszinkron motorral: pl. 480, 1047. Igaz, ezek nyugati importból vannak. Induláskor nincs "rángatás" egyenletesebben húznak, és hallani lehet, ahogy a frekvenciaváltó "szolmizál". (Pont ilyenre sikeredett, először azt hittem, hogy valami vicc, elsőre hangszóróra tippeltem, de kiderült a vontatómotorok tekercseiből jön.) Visszatérve a lényegre: Ha nagy teljesítményeket szabályozunk egyszerű (persze megfelelő kivitelű) triakos, vagy tirisztoros szabályozóval, akkor nem okoz gondot a szinuszjel "vagdalása"?
Gondot nem, csak RF zavart. Azt pedig szűrni kell.
Még egy utolsó kérdés: Meg lehet oldani egy 12V-os izzó, vagy peltier elem (az utóbbi egyenárammal megy, de 12V-os) tápellátását trafó nélkül, fázishasítással? Fixen bekötve, szabályozás nélkül. (Így nem lenne meddő teljesítmény mint az előtétkondis megoldásnál.)
Elvileg tirisztoros egyenirányítással lehetne, de gondolom hogy a nagy gyújtásszög miatt instabil lenne.
Miért probléma a meddő teljesítmény? Fizetni nem kell érte, ezért is használják, ha csak lehet.
Végül is kapacitív meddővel nem ártok senkinek, a villanyórát pedig nem forgatja.
Nem úgy van, hogy csak a hasznos teljesítményért fizetünk?
Nem! Adott a 230V (körüli) feszültség és a dróton befolyó áram.
Ipari üzemeknél van még a kapacitív és az induktív meddő mérő. Ezek alapján van visszatérítés és felár.
Ha pl. menne egy 100W-os fogyasztó 800W kapacitív meddővel, akkor annyit fizetek, mintha 900W-os fogyasztó menne adott ideig?
Igen. Ha ipari fogyasztó lennél hatalmas bírságot is kapnál. Ez olyan mintha a vízcsövön befolyó víz árából csak a ténylegesen elhasznált vizet akarnád kifizetni. Ami elcsöpögött azt nem. De a mérő azt is méri.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Helló kérdező!
Idézet: „Pont ilyenre sikeredett, először azt hittem, hogy valami vicc, elsőre hangszóróra tippeltem, de kiderült a vontatómotorok tekercseiből jön” Vagy inkább a vasmagokból (magneto-strikció). Idézet: „Visszatérve a lényegre: Ha nagy teljesítményeket szabályozunk egyszerű (persze megfelelő kivitelű) triakos, vagy tirisztoros szabályozóval, akkor nem okoz gondot a szinuszjel "vagdalása"?” Az ilyen teljesítmény szabályzásnak is vannak hátrányai, de azok részben kiküszöbölhetők (ami azonban költségtöblettel jár). Nálunk voltak 110kW-os DC motorok tirisztoros (igen tirisztoros és nem triacos) teljesítmény szabályzással. Brutálisan erős zavarforrás és jelentős hálózat szennyezést okoz. Hűtőszekrény mérető fojtótekercsek kellenek hozzá és nagyon gondosan kell védeni a túlfeszültségtől :-/
Helló pjg!
Ej-ej... A fogyasztásmérő csak a hatásos teljesítményt méri. Vagyis a meddőt nem. Csak ezért az energiáért kell fizetned, ami munkát végzett nálad valamilyen készülékben. Való igaz, hogy közületi fogyasztóknál van meddő mérő. De ott is csak a hatásos teljesítményért kell fizetni. A meddőmérő által mért meddő csak büntető tarifa, amivel a fogyasztót a hálózat kompenzálására kényszerítik. Lakossági fogyasztóknál ilyen nincs, annyi meddőt teszel a hálózatra amennyit a biztosítékod kibír. Semmit nem kell utána fizetned.
Sziasztok!
A rajz szerinti kapcsolás működni fog ahogy szeretném? Egy középleágazásos 2*22V-os transzformátorom lenne, ami 3A-t tud, ezért LM350-el szeretném megoldani. Kérdésem, hogy így a kimenet összeköthető-e, azaz így közösítkező, és akár a 40V kivehető-e? Illetve lehet ebbe valami áramszabályozást beépíteni? Vagy nem? Köszönöm!
Szia! A negatív kimenet nincs szabályozva. Az egyenirányítás nem hiányzik?
Ajánlok egy témát, kattints ide! A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
A negatív oldalt LM337-tel tudod szabályozni.
Ha a transzformátorod a középleágazásnál megbontható, akkor nyílik lehetőség két arra, hogy két egyforma, szabályozott kimenetet párhuzamosan köss. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |