Fórum témák
» Több friss téma |
Egy optocsatoló kimenetével mennyire elegáns egyből egy relét meghajtani? A relé 12 V-os 275 Ohm-os (44 mA) tekercsű az optocsatoló tranzisztorának a kollektorárama max. 50 mA.
Szerintem ha adatlap szerint max. 50mA a kollektoráram, akkor azzal a 44mA névleges áramú relét nem kéne erőltetni... Ha raksz mögé még egy tranzisztort, akkor még a CTR sem lesz gond.
Ha cserélem az optocsatolót egy darlington kimenetűre (Ic = 125-150 mA), akkor már nem probléma, hogy közvetlenül vele hajtom a relét ugye? Az a baj, hogy elég zsúfolt már a panel nem biztos, hogy beférne még egy tranzisztor meg ellenállás.
Optokapu és relé? Miért van szükség dupla galvanikus leválasztásra?
A relé nagy feszültséget és áramot kapcsol, az optocsatoló pedig elválasztja a teljesítményelektronikát a vezérléstől.
De miért nem kapcsolhatja az optokapu helyett egy tranzisztor azt a relét?
Mert akkor a relé induktív vége és a vezérlőáramkör közös tápról/földről lenne kénytelen menni. Teljesen érthető, ha valaki ezeket el akarja különíteni.
Sziasztok,
össze szeretnék rakni egy olyan áramkört, amiben az érzékelést egy Optoreflexiós/megszakítós elem végzi. Az a probléma vele, hogy ha lassan mozgatom a fényvisszaverő elemet illetve a fény megszakító lemezt, a jel felfutási görbét eléggé el lehet nyújtani. Ismer valaki olyan típust ezekből az elemekből, amibe alapból be van építve egy jelfordító és egy előre meghatározott feszültségnél átbillenti a jelet ugrásfüggvényhez hasonlóan.? Nem szeretnék külön tranzisztort használni, de amiket eddig találtam azok mind analógok voltak. Mellékeltem két példát az érzékelőkre.
Hello! Ha megnézed, általában négy lába van. Ami egyből feltételezi, hogy csak egy dióda és egy tranyó (vagy darlington) van bennük. Vagy is nincs hiszterézise. De egy tranyó sem a legjobb választás, inkább egy hiszterézises CMOS, (40106, 4093) egyszerűbb megoldást kínál. Létezik belőlük felület szerelt egy "inverteres" is. üdv!
Sziasztok!
ezt a kapcsolást készítem és a képen látható bontott optocsatolóm van. Bővebben: Link Valaki be tudná nekem rajzolni ,hogy melyik lába melyik a rajzon? illetve a LED hova kell?
Sziasztok!
Van e ötletetek hogy egy Dc0-5v változtatható feszültségü kimenetet ,miként lehetne áttvini az optó kimenetére hogy ott is mérhető legyen a bemeneti 0-5v feszültség változás ami a bemeneten jelentkezik?? Vagy miként oldható az meg hogy a feszültség galvanikusn leválasztva mérhető legyen?? Bármilyen megoldás érdekelne,ami leválasztja Ohm-mikusan a két vezetéket a mérő egységről(pic).
Hello! Ez sok mindennek függvénye, pld. tápfeszültség megoldhatósága a bementi oldalon, és a mérés pontossági igénye. De lehet analóg vagy PWM is az átvitel.
Egyébként biztos szükséges az elválasztás? üdv! A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Létezik pl. irreálisan drága pénzért lineáris optocsatoló, TIL300 néven.
Én viszont inkább a mérőáramkört raknám át a túloldalra, és digitalizálás után a mért eredményt hoznám át egy soros vonalon, egy mezei optocsatolón átvezetve. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Köszönöm válaszod!
Sajnos szükséges valamiként leválasztanom a pic-et a mérendő max5v feszültségről,mert amint közösítem a mérendő negatívot a piccel egyből leesik a a mérendő fesz. Véletlen valami látható magyarázatod nincs az ötletedre? Rajz?kép? Idézet: „Sajnos szükséges valamiként leválasztanom a pic-et a mérendő max5v feszültségről,mert amint közösítem a mérendő negatívot a piccel egyből leesik a a mérendő fesz.” Nagyságrendileg egyszerűbb feladat a PIC-et átrakni a mérendő oldalra, és a PIC 5V-os tápját leválasztani egy trafós DC-DC konverterrel a táplálásról (vagy végiggondolni, hogy mire nem gondoltál, és azt kijavítani, ha lehet).
Bocsi de csak tanulom az ipart...
Szóval úgy érted hogy a pic tápját tegyem függetlenre a mérendő készülék mérendő feszültégétől? Vagyis pl:a picet hajtsam meg elemről vagy hasonlóró? Így érted?
Így csak a "levegőbe beszélünk", mert nem tudni semmit a tápellátásról, pontosságról. Célszerűbb lett volna a komplett rajzot feltenni, hogy érthető legyen az igényed. Mert ahogy _VL_ is írja, lehet "megkerülő út is a problémádra..
Igen. Az elem sem rossz ötlet, de valami trafós konstrukció is jó lehet.
Bocsáss meg.igazad van!
Bár rajzom nincs,de leírom az összetételt. 1db 230v 50A inverteres hegesztő (itt kellene mérni a kimenő feszültséget) 1db 100/1 ellenálás osztó 1db 12v kapcsüzemü táp (erről megy a pic panelja) Multival mérve a kimeneti fesz az osztón után 2.6v. De amint a pic-es panel bekapcsolom a fesz leesik, 0.260v ra.mind a picen leolvasva mind a multiméteren. ez a nagy gondom... Valahogy elkel kerüljem a gnd-közösítést, ezért keresnék megoldást a leválasztásra. Bár a külön trafós táp a pic-nek sem rossz ötlet,sőtt tetszik is ha nincs más megoldás.
Akkor most rajzold is le, hogy mi mivel hogyan van összekötve, és rá fogsz jönni, hogy hol csináltál zárlatot.
sajnos zárlat az nincs...legalább is nem mérhető...
valami más lehet, de nem tudom mi..
Biztosan van. Csak valószínűleg az ellenállásosztó nagy értéke miatt nagyon kicsi áramok folynak.
Nagyon egyszerűen megállapítható, hogy hol: amikor az utolsó olyan vezetéket kötöd be, amitől a multiméterrel mérve éppen "elromlik" a mérendő érték, na az az utolsó vezeték zárja az áramkört. Az összekötés előtt feszültséget kell mérni ott, és látni fogod, hogy miért lesz abból zárlat.
Hacsak nem zárlatos lenne a pic AD0 lába..?Lehetséges?
De pl:9 v -os elemet vagy hasonlót hibanélkül megmér,kijelez.
Az utolsó vezeték pont a hiba okozója, azaz mikor rákötöm a picre egy 1K ellenálással a + ágat,
és összekötöm a pic táp GND-jét a mérendő GND-vel,,,no ekkor már leesik a mérendő fesz a fesz osztó kimenetén. Ez a fesz osztó a mellékletben.
Szerinted most mindenki telepítse a Sprint6-ot, hogy láthassa a három vezetéket, amit lerajzoltál?
Minddegy,már nem kell, a külön trafós táp leválasztás megoldotta a gondot!
Hálás köszönetem a segítségekért mindanyiótoknak!
Sziasztok.
A csatolt képen lévő kapcsolást akarom megcsinálni, ami 24V-ról üzemel. A CNY17 helyett LTV817 vettem, mert ez csak 4 lábú /helyspórolás/, de úgy tűnik, rósz választás volt /vagy mégse/. A LTV817 adatlapjában az OUTPUT Collector-emitter voltage, Vceo 35 Volt és az Emitter-collector voltage, Veco 6 Volt. Érdeklődnék, hogy mi ez a Veco 6V, a 24V nem teszi tönkre? A CNY17 adatlapjában nincs is feltüntetve a Veco feszültség. Ui.: A relékártya napi 24 órán át menne, tehát üzembiztosnak kellene lennie. Vagy használjak más optocsatolót? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |