Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 27 MHz távirányítós autó kérdések
Lapozás: OK   12 / 24
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Nem olyan nagy terhelés az. Viszont jelzi a "macerálást". De ha látnánk a fólia oldalt, könnyen eldönthető lenne a kérdés. Szerintem inkább a vevő hangolódott picinység el.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
(#) vargaf válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Szia!

Ha TX-2B az adó IC , akkor a LED annak 10-es lábára van kötve. A láb megnevezése az adatlap szerint: Power control output pin, akkor világít a rákötött LED, ha a kimeneten kódolt jel van. A nagyfrekvenciás jel attól még lehet hibás.
Üdv.: Feri
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Szerintem is vevő gond van, lehet hogy nem sávközépre lett hangolva a vevő rezgőköre.
(#) gerenk válasza vargaf hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Így gondolom én is, az 500 mW 1 W körüli komolyabb adóknál alkalmaznak LED-et vagy DEPREZ műszert kimenő rf. teljesítmény indikálására, vagy mérésére.
(#) Tergi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

A vevő másik oldala.
(#) vargaf válasza Tergi hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Szia!
Ez az adó fényképe? Mi az IC típusa?
Üdv.: Feri
(#) Tergi válasza vargaf hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Szia. Ez előbb rosszul írtam, az az adó volt. Ez a helikopteren vevő rész.:
(#) Tergi válasza vargaf hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Az adó IC-n sajna nem látok számokat. Nagyító alatt sem, tök fekete az egész.
(#) gerenk válasza Tergi hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Válasz Ferinek. A vevő supreg redszerű , a 8 lábú smd 358-as dual-opa, a másik százlábú az
dekóder.
Az adó LED , a tipped igazolódott.
(#) Tergi válasza Tergi hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Szia. Kezd javulni a dolog, ma összeraktam a távirányítót, és a következőt produkálja. A helikopter antenna vezetékét ha megfogom, akkor rendesen veszi a jelet messzebbről is. Mi lehet a gond?
(#) pucuka válasza Tergi hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Ez is jelzi, hogy picinység hangászni kéne azt a vevőt. Ha megfogod az antennát, elhangolod többé kevésbé. De szakemberre kéne bíznod a dolgot.
(#) Tergi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Hol-hogyan lehet hangolni? Veszprém környékén ismertek valakit aki meg tudná csinálni?
(#) yagi hozzászólása Szept 30, 2013 /

Sziasztok,

egy ismerősöm megkért hogy nézzem meg a vásárban szerzett távirányítós autóját. Olcsón (2000Ft-ért) vette a 2db autót és az 1db távirányítót. Az egyik autó megy a távirányítóval a másik pedig nem. Azt kellene megoldanom hogy a másik autó is menjen vele, egyszerre nem használná mindkét autót, tehát egyformára kellene őket "hangolni". Az adóra 27.145Mhz van feliratozva, a vevőre pedig 27.125Mhz, viszont egyikben sincsen kvarc. A vevőben egyetlen hangoló tekercs van, lehetne ezzel hangolni? Bár lehet hogy abszolút nem jó az egész, mert az adó IC TX2B, a vevő IC pedig SM6135W. Ismeri valaki ezeket az IC-ket? Egyáltalán tudnak ezek együtt működni?

Válaszaitokat előre is köszönöm
(#) Lucifer válasza yagi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Túl sok infó nincs a SM6135W-ről, de lábkiosztása majdnem azonosnak tűnik az RX2B-jével. (TX2 vevő párja).
Nézd már meg kérlek a TX2 11-12 és a SM6135W 4-5 lábai közti ellenállások értékét.
(#) yagi válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Szia,

a TX2 11-12-es láb között 200k-s ellenállás van, az SM6135W 4-5-ös láb a között pedig 270k-s ellenállás.
Az SM6135W-ről én csak kínai nyelvű datasheet-et találtam, túl sokat nem tudtam kibogarászni belőle.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Lucifer válasza yagi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Én is csak kínait találtam. A két ellenállásnak egyformának kellene lennie.
Logikai analizátorod/szkópod van-e?
(#) pucuka válasza yagi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Mondjuk én a 200, és a 270 kOhm -ot ugyanakkora ellenállásnak tekinteném. Elég ha valahol más egy erősítés, és a beméréskor így volt jobb. Mindkettőnél egy jelformáló erősítő visszacsatolása.
Egy szkóp valóban jó volna, azzalel lehetne végezni az áthangolást is, figyelve a jelformáló erősítő jelalakjait.
(#) yagi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Szkópom az van, szerencsétlenségemre nem ott van ahol én vagyok. ( albérletben tengődöm, a szkóp meg otthon,kb havonta járok haza ). Úgyhogy majd megróbálok valamit összehozni, viszont azt még nem tudom hogy egyáltalán a vevő IC tud-e a TX2-nek a jelével valamit kezdeni, ha jól olvasgattam itt a hozzászólásokat, akkor a kódolás/ dekódolás között is vannak eltérések az egyes gyártó IC-jei között. Sohasem foglalkoztam ezzel a témával, így nem is ismerem milyen IC-k, milyen kapcsolások léteznek.
(#) pucuka válasza yagi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Általában párban biztos, de ezeknek sok klónjuk van. Aztán ebből mi sül ki, az kérdéses. Mindenesetre tanulmányozd a TX/RX2 -t, abból rájöhetsz a működésre, és van adatlapja is. Aztán ebből felfedezheted a különbségeket is. A gugli segít. A fordítójával is operálhatsz, csak kijön valami.
(#) Lucifer válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Az OSCI ellenállás a TX2/RX2-nél a szerializáció/deszerializáció órajelét állítja, így a 200K vs. 270 igenis számít. Az adó a 4+1 (turbó) gombból csinál egy soros jelfolyamot amit betol a rádióba. A vevő (RX2) meg ebből a jelfolyamból csinál 4+1 digitális kimenetet. Én amondó vagyok, hogy mielőtt az RF részét elhangoljuk hasonlítsuk össze az adó IC kimeneti jelét a vevő IC bemenetére érkezővel.
(#) pucuka válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Lehet, hogy benéztem, de nekem úgy tűnt, hogy a jelformáló erősítő visszacsatoló ellenállása. Legalábbis az RX2 ben. De az órajelek minél pontosabb egyformára állítása fontos dolog, ez tény.

TXRX2.pdf

(#) Lucifer válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Nekem a blokkdiagrammból úgy tűnik, hogy ezek az ellenállások az oszcillátorhoz vannak bekötve amelyek kimenete a Timing generatorba megy, ami az enkódoló/dekódoló egység számára szolgáltat órajelet.
(#) jozsefka hozzászólása Okt 12, 2013 /

Sziasztok!
Nem régiben kaptunk egy rc autot.viszont valami szakzsonglőr forditva rakta be a 9V-os elemet a távirányitóba és azóta nem csinál semmit.Tudtok ebben segiteni,hogy mit nézzek át rajta elöször?Mi szálhatott el?
köszi
(#) Medve válasza jozsefka hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Szia, a tápfeszültség csatlakozásához közeli félvezetőkkel. Lehet hogy megúsztad a stabilizátor pusztulásával, ha van benne. Az IC megkapja a nyers telepfeszültséget?
(#) jozsefka válasza Medve hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Na ezt nem tudom.Még nem nagyon méregettem.De megnézem.
(#) jozsefka válasza jozsefka hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Utánna néztem.Stab Ic nincs benn.Viszont tele van pakolva "103" feliratú kis kondikkal.Létezhet hogy ezek közül szált el vmeik?
(#) pucuka válasza jozsefka hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Ilyesmitől kondik nem mennek tönkre, legalábbis az említett fólia kondik. Az elkók meg többnyire látványos kalapemeléssel jutalmazzák eme cselekedetet. Inkább a motormeghajtó hidak tranyói között keresgélj, azok csontra a tápra vannak kötve. Az IC, és a vevő tranzisztora lehet hogy megúszták.
(#) Lucifer válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Idézet:
„viszont valami szakzsonglőr forditva rakta be a 9V-os elemet a távirányitóba és azóta nem csinál semmit”
A hiba szvsz. a távirányítóban keresendő.

jozsefka:
Hogy konstruktív is legyek: tegyél fel képet a panel mindkét oldaláról!
(#) pucuka válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Igazad van, elkerülte a figyelmemet. Akkor lehet, a távirányító adójának tranzisztora védte meg a többit. Abban az kapja meg a tápot direktbe.
(#) marki34 hozzászólása Nov 5, 2013 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van két egyforma táv. autóm. Egy-egy távirányító mindkét autót üzemelteti. Két gyerek egyszerre nem tud majd így játszani vele. Hogyan tudnám átalakítani a vevőt meg az adót, hogy más frekin működjenek, egymást ne zavarják.
Köszönöm segítségeteket.
üdv
Következő: »»   12 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem