Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 27 MHz távirányítós autó kérdések
Nem olyan nagy terhelés az. Viszont jelzi a "macerálást". De ha látnánk a fólia oldalt, könnyen eldönthető lenne a kérdés. Szerintem inkább a vevő hangolódott picinység el.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Szia!
Ha TX-2B az adó IC , akkor a LED annak 10-es lábára van kötve. A láb megnevezése az adatlap szerint: Power control output pin, akkor világít a rákötött LED, ha a kimeneten kódolt jel van. A nagyfrekvenciás jel attól még lehet hibás. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Szerintem is vevő gond van, lehet hogy nem sávközépre lett hangolva a vevő rezgőköre.
Így gondolom én is, az 500 mW 1 W körüli komolyabb adóknál alkalmaznak LED-et vagy DEPREZ műszert kimenő rf. teljesítmény indikálására, vagy mérésére.
A vevő másik oldala.
Szia!
Ez az adó fényképe? Mi az IC típusa? Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Szia. Ez előbb rosszul írtam, az az adó volt. Ez a helikopteren vevő rész.:
Az adó IC-n sajna nem látok számokat. Nagyító alatt sem, tök fekete az egész.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Válasz Ferinek. A vevő supreg redszerű , a 8 lábú smd 358-as dual-opa, a másik százlábú az
dekóder. Az adó LED , a tipped igazolódott. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Szia. Kezd javulni a dolog, ma összeraktam a távirányítót, és a következőt produkálja. A helikopter antenna vezetékét ha megfogom, akkor rendesen veszi a jelet messzebbről is. Mi lehet a gond?
Ez is jelzi, hogy picinység hangászni kéne azt a vevőt. Ha megfogod az antennát, elhangolod többé kevésbé. De szakemberre kéne bíznod a dolgot.
Hol-hogyan lehet hangolni? Veszprém környékén ismertek valakit aki meg tudná csinálni?
Sziasztok,
egy ismerősöm megkért hogy nézzem meg a vásárban szerzett távirányítós autóját. Olcsón (2000Ft-ért) vette a 2db autót és az 1db távirányítót. Az egyik autó megy a távirányítóval a másik pedig nem. Azt kellene megoldanom hogy a másik autó is menjen vele, egyszerre nem használná mindkét autót, tehát egyformára kellene őket "hangolni". Az adóra 27.145Mhz van feliratozva, a vevőre pedig 27.125Mhz, viszont egyikben sincsen kvarc. A vevőben egyetlen hangoló tekercs van, lehetne ezzel hangolni? Bár lehet hogy abszolút nem jó az egész, mert az adó IC TX2B, a vevő IC pedig SM6135W. Ismeri valaki ezeket az IC-ket? Egyáltalán tudnak ezek együtt működni? Válaszaitokat előre is köszönöm
Túl sok infó nincs a SM6135W-ről, de lábkiosztása majdnem azonosnak tűnik az RX2B-jével. (TX2 vevő párja).
Nézd már meg kérlek a TX2 11-12 és a SM6135W 4-5 lábai közti ellenállások értékét.
Szia,
a TX2 11-12-es láb között 200k-s ellenállás van, az SM6135W 4-5-ös láb a között pedig 270k-s ellenállás. Az SM6135W-ről én csak kínai nyelvű datasheet-et találtam, túl sokat nem tudtam kibogarászni belőle. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Én is csak kínait találtam. A két ellenállásnak egyformának kellene lennie.
Logikai analizátorod/szkópod van-e?
Mondjuk én a 200, és a 270 kOhm -ot ugyanakkora ellenállásnak tekinteném. Elég ha valahol más egy erősítés, és a beméréskor így volt jobb. Mindkettőnél egy jelformáló erősítő visszacsatolása.
Egy szkóp valóban jó volna, azzalel lehetne végezni az áthangolást is, figyelve a jelformáló erősítő jelalakjait.
Szkópom az van, szerencsétlenségemre nem ott van ahol én vagyok. ( albérletben tengődöm, a szkóp meg otthon,kb havonta járok haza ). Úgyhogy majd megróbálok valamit összehozni, viszont azt még nem tudom hogy egyáltalán a vevő IC tud-e a TX2-nek a jelével valamit kezdeni, ha jól olvasgattam itt a hozzászólásokat, akkor a kódolás/ dekódolás között is vannak eltérések az egyes gyártó IC-jei között. Sohasem foglalkoztam ezzel a témával, így nem is ismerem milyen IC-k, milyen kapcsolások léteznek.
Általában párban biztos, de ezeknek sok klónjuk van. Aztán ebből mi sül ki, az kérdéses. Mindenesetre tanulmányozd a TX/RX2 -t, abból rájöhetsz a működésre, és van adatlapja is. Aztán ebből felfedezheted a különbségeket is. A gugli segít. A fordítójával is operálhatsz, csak kijön valami.
Az OSCI ellenállás a TX2/RX2-nél a szerializáció/deszerializáció órajelét állítja, így a 200K vs. 270 igenis számít. Az adó a 4+1 (turbó) gombból csinál egy soros jelfolyamot amit betol a rádióba. A vevő (RX2) meg ebből a jelfolyamból csinál 4+1 digitális kimenetet. Én amondó vagyok, hogy mielőtt az RF részét elhangoljuk hasonlítsuk össze az adó IC kimeneti jelét a vevő IC bemenetére érkezővel.
Lehet, hogy benéztem, de nekem úgy tűnt, hogy a jelformáló erősítő visszacsatoló ellenállása. Legalábbis az RX2 ben. De az órajelek minél pontosabb egyformára állítása fontos dolog, ez tény.
Nekem a blokkdiagrammból úgy tűnik, hogy ezek az ellenállások az oszcillátorhoz vannak bekötve amelyek kimenete a Timing generatorba megy, ami az enkódoló/dekódoló egység számára szolgáltat órajelet.
Sziasztok!
Nem régiben kaptunk egy rc autot.viszont valami szakzsonglőr forditva rakta be a 9V-os elemet a távirányitóba és azóta nem csinál semmit.Tudtok ebben segiteni,hogy mit nézzek át rajta elöször?Mi szálhatott el? köszi
Szia, a tápfeszültség csatlakozásához közeli félvezetőkkel. Lehet hogy megúsztad a stabilizátor pusztulásával, ha van benne. Az IC megkapja a nyers telepfeszültséget?
Na ezt nem tudom.Még nem nagyon méregettem.De megnézem.
Utánna néztem.Stab Ic nincs benn.Viszont tele van pakolva "103" feliratú kis kondikkal.Létezhet hogy ezek közül szált el vmeik?
Ilyesmitől kondik nem mennek tönkre, legalábbis az említett fólia kondik. Az elkók meg többnyire látványos kalapemeléssel jutalmazzák eme cselekedetet. Inkább a motormeghajtó hidak tranyói között keresgélj, azok csontra a tápra vannak kötve. Az IC, és a vevő tranzisztora lehet hogy megúszták.
Idézet: A hiba szvsz. a távirányítóban keresendő.„viszont valami szakzsonglőr forditva rakta be a 9V-os elemet a távirányitóba és azóta nem csinál semmit” jozsefka: Hogy konstruktív is legyek: tegyél fel képet a panel mindkét oldaláról!
Igazad van, elkerülte a figyelmemet. Akkor lehet, a távirányító adójának tranzisztora védte meg a többit. Abban az kapja meg a tápot direktbe.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van két egyforma táv. autóm. Egy-egy távirányító mindkét autót üzemelteti. Két gyerek egyszerre nem tud majd így játszani vele. Hogyan tudnám átalakítani a vevőt meg az adót, hogy más frekin működjenek, egymást ne zavarják.
Köszönöm segítségeteket. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |