Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A gate-feszültséget a source és a gate között kell mérni. Így mérve mekkora a gate-feszültség? És még annyit, hogy az izzót helyezd át a drain oldalra, mert így soha nem kap teljes feszültséget az izzód. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Megtettem, amit kértél. A source-ot egy ampermérőn át a földre raktam, az izzót pedig a drain ágba raktam. Viszont most rögtön világít, ha jól mértem, most is 220V van rajta. A gate és a source között 62V-ot mérek.
Viszont, ha átrakom az izzót a drain oldalra, akkor nem az történik, hogy az "elkajálja" a feszültséget a FET elől, így az nem tud szabályozni csak kinyit?
Idézet: „Esetleg van ötlete valakinek a kondi gyors kisütésére is?” Majdnem javasoltam egy fordított diódát a táp felé,de rájöttem ,ez így ellentmondás.Ha a kondit gyorsan kisütöd ,leköveti a szinuszt ,ha meg nem ,akkor a következő bekapcsolás nem lesz lassú.
Közben szimuláltam még egyet. Érdekes, ha a kiveszem a soros 1n4007-et az időzítőtag elől, akkor leesik a kimenő feszültség. Tegnap Gáborral arra jutottunk, hogy azért kell bele a didóa, mert ahogy a drain kinyit, leszívja a kondit a fogyasztó felé. ezért meg kell akadályozni a visszáramot. Viszont ilyenkor nem tud kisülni a kondi. ezért került rá a kisütő tag, ami viszont azt okozza, hogy a gate feszültségosztóra kerül...
Elméeltben úgy gondoltuk, hogy a FETen nem is szabadna jelentős teljesítménynek elesnie, igazából terhet csak addig visel, amíg beindul az izzó és akkor is 100Hz-es implzusüzemben...
Igen, ez már eszembe jutott. Végül is az történt, hogy a lekapcsoláskor a kondi azonnal kisült olyan 60V környékére és az 1M innen sütögette tovább szép lassan.
Szia! A tirisztort nem lehet egy az egyben FET-tel helyettesíteni, teljesen más a műdökési elve. A FET-ek G-S átmenete nem bír többet 20-25V-nál, a 60V-os feszültségtől már valószínűleg tönkre is ment.
Hát igen, vannak még gondok. De abból indultunk ki, hogy ha a csöves tápban jól működik, akkor az izzónál is jól kellene. Egy dolgot nem tettem meg, méghozzá a gate védő diódát kihagytam botor módon. Sajnos szűrt eygenfeszültséget nem adhatok neki, mert akkor az izzóra jóval magasabb feszültség jutna, mint 230V. Ha meg zenerrel megfogom a gate-et és ezzel stabilizálok az izzóbna, akkor meg elmegy a levesbe rengeteg teljesítmény. Azon gondolkodtam, hogy triakot miképpen lehetne mégis csak alkalmazni a FET helyett.
A kavalkád dolgot elismerem. A gate-nél arra gondolok, hogy ha nem nyitom ki teljesen és megfogom egy zenerrel, akkor a FET úgy állítja be az izzónak a kívánt feszt, hogy leharapja a csúcsokat. És hoppá, ez máris eldisszipál teljesítmény (aktív feszültségstabilizálás).
Az alapkoncepció az volt, hogy a triakot utánzom le FET-el. Mivel a FET csak egyenáramról mehet, így fogtuk és beraktunk egy diódahidat. ettől ugye nem változik semmi, csak a szinusz alját felfordítom, ergo az izzóra jutó feszültség nem változik. És utána ezt a lüktető egyenáramot futtattom fel a FET-el. Így amikor az telejsen kinyit, a belső ellenállását leszámítva mintha ott sem lenne, ami a maximum 1-2ohm miatt elhanyagolható. Bevallom, hogy nem ismerem kellőképpen a FETek lelkivilágát, de úgy tudtam - valószínűleg rosszul - hogy azt nem szeretik, ha a source feszültsége meghaladja a gatepotenciált és ezért raknak oda általában egy 15V körüli zenert. Lehet, hogy úgy lenne az optimális, ha a FET gateje egy növekvő amplitúdójú lüktető egyenfeszültséggel lenne megvezérelve, ami jelen van a drainen is. sajnos a berakott kondenzátor miatt ez nem kivitelezhető ebben a formában. Hogyan lehetne a triakot mondjuk így megvezérelni, hogy 3-4mp-es felfutással nyisson ki teljesen?
Köszönöm a segítséget.
Azt hiszem, ezt a dolgot mégsem lehet egyszerűen megcsinálni. Az a bizonyos U2008-as áramkör már elém bukkant a topicban visszafelé olvasva, de drágának és feleslegesen bonyolultnak tűnt a dolog. Megnézem, hogy abban hogyan lehet esetleg a lágyindítást beállítani. A linkelt cikk is egy irgalmatlan áramkör erre a célra, de végigolvasom természetesen. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Már más is foglalkozott ezzel a kérdéssel, de igaz, hogy nem hálózati feszültség mellett. A gate-source közé be kell tenni egy Zenert és az R1-et arányosan meg kellene növelni, ha nagyobb feszültséget használsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Igen, itt elsősroban a hálózati feszültség és még inkább annak jó hatásfok miatti pufferelhetetlensége okozza a gondot. Már az is eszembe jutott ,hogy a vezérlésnek külön tápot lenne érdemes készíteni.
Hétvégén, amint lesz időm megint, újra előveszem a dolgot. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Nem az 1320 forint a sok, hanem hogy a hagyományos izzók árához képest sokszoros,a fetes meg kijön a harmadából, de meg fogom építeni egy példányban.
Helóztok, olyan kérdésem lenne, hogy egy 230V-os izzónak a fényerejét szeretném vezérelni, tirisztorral. Ilyen kapcsolási rajza van valakinek? Átnéztem a fórumot, de csak triakkal találtam, nekem meg tirisztoros kéne.
A segítségeket előre is köszönöm!
A sima triakos szabályzás jó szerintem ,annyi módosítással ,hogy a 230V egy graetzre kötöd ,ettől kezdve már tirisztor triakként funkcionálhat,talán még a triakos rajzok is jók hozzá.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Sziasztok!
Egy kis segítséget,tanácsot szeretnék kérni. Egy 220V 250W-os trafónak kellene a teljesítményét szabályoznom teljes tartományban,fokozatmentesen. A szekunder oldalon kis feszültség ( 1-3V ),nagy áram ( 60-120A ) van,ami egy fűtőszálat táplál. A fűtés nagyságát szeretném szabályozni. U2008-as IC-vel vezérelt lámpaszabályzóra gondoltam,hogy az jó lenne,csak a trafó visszarúgásaitól kellene megvédenem a triacot. Mit javasoltok védelemnek? Jó az elgondolásom,vagy nem? Esetleg nektek valami ötlet rá? Segítségetek előre is köszönöm. Üdv. Peti
Hello! Ha a trafón fix, állandó ohm-os terhelés van, nem olyan borzasztó a helyzet. Egy 100nF/250V~ X2 típusú kondival sorba kötött 220ohm/2W-os ellenállást kötsz a trafóra, az várhatóan megteszi hatását. üdv!
Szia!
Köszönöm válaszod és tanácsod. Akkor így próbálom majd meg. Üdv. Peti
Szia!
Lenne még egy kérdésem. A trafónál a fűtőszálat ki-be kell kapcsolgassam majd. Erre jó megoldás az,ha triac G-je és az U2008 8-as lába közé teszek egy opto triacot,ami kapcsolgatná a vezérlő jelet a triacnak? Üdv. Peti
Hello! Nem ismerem az U2008-at, de szerintem nem szükséges optoriac hozzá. Mert egy sima optóval is tudod kapcsolni, ha a szabályzó poti áramát kapcsolod ki-be. Így legalább nem kapcsolva, hanem "fel-le szabályozva" lesz ugyan ez a funkció. (Egyébként a triac Gate áram it nem kétirányú, csak egy. Mivel a triac általában a negatív Gate áramra érzékeny, a tápfesz is negatív az áramkörben..) üdv!
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Összeraktam próbapanelon a mellékelt kapcsolást,de nem úgy működik,ahogy kellene. A P2-es potira reagál csak az áramkör,azt is úgy hogy a potinak kb a fél állásánál van csak szabályozás, 10-15%-os tartományban. Mit és hogyan módosítsak,hogy a poti teljes tartományban dolgozzon és szépen finoman lehessen a fnyerőt szabályozni. Ami változtatás a kapcsirajzhoz képest,hogy TIC225 helyett BTA26-ot használok a nagyobb áramok miatt. Segítségetek előre is köszönöm.
Hello! Nem ismerem a 2008-at, de a leírásodból arra következtetek, hogy a szabályozás nyílthurokban dolgozik, azért ilyen meredek a változás. A kapcsolásban van egy CDS fényellenállás, amin keresztül a visszacsatolás létrejön. Az benne van az áramkörben, értéke is megfelel a kapcsolásénak és látja is az izzót? üdv!
Szia!
A fényellenállás nincs benne,az a rész direktre van kötve. Amúgy a 2008 adatlapját nézegetvén a mellékelt kapcsolás a "soft start" -os lesz szerintem kisebb módosításokkal,úgy hogy benne van a foto ellenállás. Az adatlapon a másik kapcsolás a "load current sensing". Nem lehet hogy nekem a trafó szabályzásához ( amit már korábban említettem ) ez nekem jobb lenne? Az izzóval csak próbálgatom a kapcsolást. Régebben a load current-es verziót is megépítettem,de ott is nagyon meredek a szabályzás. Lehet hogy ott csak annyi a hiba,hogy az R6-os árammérő ellenállás van rosszul méretezve és azért meredek a szabályzás?
Sajnos fogalmam sincs mert mint írtam, nem volt kezemben az IC, az adatlap meg számomra nem elég bőbeszédű.
De azért érdekes a gondolkodásod. Felteszed a rajzot, aztán kiderül, nem is az vagy úgy van megcsinálva, végül, hogy nem is ahhoz szeretnéd használni... Nem gondolod, hogy így kérdésnek ez ebben a formában egy cseppet inkorrekt? Egyébként lehet az is, hogy induktív terhelésre egész másként fog viselkedni a szabályozás. De én csak azért szóltam hozzá, mert próbáltam logikát keresni a hiba és a rajz között.. üdv!
Én áramkört tervezni sajnos nem tudok. Ezért csak az itt lévő fórumtársak segítségével tudok valami működőképeset alkotni,ha az amit gondoltam nem működik.
Vannak elképzeléseim,amik vagy jó,vagy nem. Lehet hogy rosszul közelítettem meg a problémám megoldását,de az elektronikai tudásomból arra következtettem,hogy az a kapcsolás jó lesz,mert kissé visszább azt írták,hogy ez már bevált. A tervem az volt,hogy a fotoellenállás helyére optot teszek,ami a trafó kapcsolgatását végzi majd,úgy hogy a beállítás nem változik. Bocsánat,ha ezzel megbántottalak,nem akartam. Remélem azért még szóba állsz velem... Üdv. Peti
Egyáltalán nem bántottál meg, csak ha félrevezeted (még ha nem is szándékosan) a "segítőidet", hamar elfáradnak. Meg ha cseppenként adagolják az igényeket, vagy folyamatosan "nő az étvágy", attól is. (Legalább is én, mert csak magam nevében beszélek..)
De lehet front van, vagy lesz, mert ma türelmetlenebb és nyűgösebb vagyok az átlagosnál. üdv!
NEM VAGYOK LUSTA! Már több napja ezen kutakodok.
a.: sok témát átnéztem és úgy éreztem a problémám megoldásához ez áll a legközelebb ( vagy javasolj valamit,hova kellett volna írnom,ha nem ide...) motorok fordulatszám szabályzása? ; hegesztő transzformátor szabályozása? ; b.: sokszor néztem az IC adatlapját is,de az angolom nem igazán jó,ezért kértem további segítséget itt a fórumon,aki már többet foglalkozott ezzel az IC-vel Az alapkapcsolást is megépítettem már,de ott is meredek a szabályzás.
Köszönöm még egyszer az eddigi segítséged. Igen én voltam a hunyó,rosszul adtam elő az egész dolgot és problémámat.
A 0-ról 100%-ra történő szabályzás a szabályzó poti kb fél állásánál van csak 20-25%-os úthossz mellett. A cél az lenne,hogy a lehető legfinomabban a poti teljes úthosszán történjen a szabályzás.
A alap kapcsolásban ( load current) a 3 poti közül csak az egyikre van a fent említett változás. A másik kettő érzéketlen.
Köszönöm válaszod. Összerakom azt a kapcsolást is,hátha az jó lesz.
Üdv. Peti
Üdv. Mindenkinek!
Ismételten hozzátok fordulnék segítségért. ( Tudom a trafó végett nem ide illik a téma,de itt kezdtem el a problémám boncolgatását,ezért írok ide. ) Az U2008-at elvetettem,mert sehogy se sikerült a szabályzás vele,ahogy akartam volna. A csatolt kapcsolással viszont sikerült,csak az optocsatoló beillesztésével a kapcsolásba vannak problémáim. MOC 3051-el próbáltam,úgy hogy R1 és a DIAC közé tettem az optocsatolót. Működött is ,csak egy bizonyos leszabályzás után már nem kapcsol be. Ez kb 40% alatt következik be. Hova tegyem a MOC-ot,vagy mit illesszek még hozzá,hogy az alsó tartományban is működjön. Vagy mit javasoltok helyette egyéb megoldást. A lényeg hogy úgy kellene kapcsolgatni a triac-ot,hogy a beszabályzás ne változzon. Segítségetek előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |