Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Egyelőre csak elméleti szinten érdeklődöm a probléma megoldhatóságában/kivitelezhetőségében, ami a következő: Létezik egy SW (mindegy a probléma szempontjából, hogy mit csinál). Egy miniprojekt keretében a SW-t ki kellene terjeszteni (ha megoldható) HW irányítással. Az elv az lenne, hogy adott egy asztal. Az asztal szektorokra van bontva. Az asztalon el vannak helyezve kis méretű tárgyak. Tehát mondjuk el lehet képzelni úgy, mint egy társas játék, mint egy sakktábla, stb. Feladat lenne meghatározni, hogy melyik tárgy melyik szektorban helyezkedik el az asztalon. Ezzel az információval dolgozna a SW. A HW kimenete tetszőlegesen az lenne, hogy vagy megmondja, hogy egy tárgynak mi az x,y (esetleg z) koordinátája az asztalon, amiből a SW kiszámítja, hogy melyik szektorban van, vagy a HW interfész azt mondja meg, hogy egy tárgy melyik szektorban van. Nyilván az is elegendő, ha érzékeli valami, hogy egy tárgy belép vagy elhagyja a szektort. A tárgyaknak megkülönböztethetőknek kell lenniük, nem elég azt mondani, hogy egy tárgy van valamelyik szektorban. A szektorok kiterjedése nagyjából 0,1m^2 (30x30 cm) nagyságrendű. Az asztalba akár beépíthető hozzá szükséges kütyű. de a tárgyakba nem lehet aktív eszköz (ami áramforrást igényel) (de mondjuk pl. RFID antenna igen, ha az a javaslat). Kérdés, hogy van-e olyan megoldás, amely könnyedén és relatíve olcsón kivitelezhető. A relatíve olcsóság azt jelenti, hogy anyagárban nem több 200k HUFnál. Ha ilyen megoldás nem képzelhető el, akkor megy a kukába a koncepció. Optikai elven működő megoldás nem lehet (pl. kamera képéből felismerni a tárgyat a szektorban) Én olyasmi megoldást (is) el tudnék képzelni, mint volt régen olyan vezeték és áramforrás nélküli egerem, aminek volt spéci egérpadja és azt hiszem talán indukciós elven működött, és az egérpadban valami rácsszerkezettel érzékelte, hogy hol tartózkodik az egér éppen mozgatáskor. De nem akarok senkit sem befolyásolni az ötletekkel... A javaslatokat előre is köszönöm.
És hány egered volt a padon? És névszerint? És melyiknek állt fel magasabbra a farka? :eek2:
bocsi! proli007
Köszönöm a lényegretörő, előremutató és konstruktív hozzászólást.
A tárgyak felismerésére az RFID szerintem jó lenne. Kérdés az, hogy a tárgyakon chipeket elhelyezhetsz-e?
Akár igen. Bizonyos fizikai korlátok között De csak akkor, ha mondjuk nem igényel saját áramforrást. Tehát egy RFID tag (amennyire értek hozzá) akár megengedett.
Szerintem 3 ultrahangos adó, és egy ilyen vevő hozzá...
megadott protokoll szerint mérnéd a távolságot mindháromtól, és háromszögeléssel meghatároznád a pozíciót... meg lehet oldani kettővel is, hogyha van még vmi plussz infód hogy a két lehetséges megoldás közül (amit kiad a két kör mettszéspontja) melyik a helyes... de mivel ez egy spec probléma (most olvastam el rendesen), ezért bőven elég két adó, mert a másik megoldás már asztalon kívül lenne, így megvan az a plussz infód, hogy hol vagy... ilyen ultrahangos távolságmérős topic volt már, onnan szedd ki az infókat, kettőt megcsinálsz belőle, megméred a két távot, és innen egy hihetelenül bonyolult képlettel kiszámolod a pozíciót
annyit elfelejtettem írni, hogy az adókat az asztal két egymás melletti sarkára kell tenni
2 problémám van ezzel:
1) ultrahangos távolságméréshez szabad rálátás kell a tárgyra, nem? Az asztalon több tárgy is van egy időben, amelyek az adó és a tárgy közé állhatnak 2) Ez hogyan különbözteti meg a tárgyakat egymástól? Továbbá ha jól értem, akkor a vevőnek a tárgyon kellene lennie?
A tárgyaknak vmi módon egyedi azonosító kell, ez mondjuk megnehezíti a kérdést. Én az asztalba épített -mátrixba szervezett nyomáskapcsolókban, reed kontaktokban gondolkoznék. Persze tudni kéne, hogy milyen tárgyakról lenne szó.
Nem túl nagy tárgyak. Akkora mondjuk mint egy gyufásdoboz. Milyen tulajdonságai fontosak? A tárgyaknak csak jelölő szerepük van. Nincs benne elektronika, az alkalmazás szempontjából nem lényeges az anyaga, formája. Bele építhető akár nagyon kicsi méretű valami elektronika ha szükséges, például korábban említett rfid tag szerű valami.
Félre értettél!
Csak arra akartam rámutatni, hogy az egérpadon mások voltak a fizikai feltételek, tehát az a megoldás nem jó! Csak viccesen, de ha ez gáz, akkor bocsi! üdv! proli007
Semmi gond. De nem értem mire céloztál, illetve miért nem jó
Az RFID tagnak nem kell semmilyen más külső táp forrás. Most így hirtelen, este nemtudom megmondani pontosan, se az oldal címét, se hogy miből állít elő magának feszt/áramot. Úgy emlékszem, hogy a vevő jeléből, pont annyit tud előállítani, amivel a chip a beletáplált azonosítót vissza tudja sugározni. Egyébként ilyeneket mépítettek bele már emberbe még kis koromban hallottam a tvben. nyomkövetés, hogy az anyja mindig tudja hol van, nem-e veszett el..
Egyébként ha jól emlékszem itt az oldalon, is olvashatsz róla, talán a cikkekben. Szerk.: Meg is van. Tessék.
(a) És hány egered volt a padon?
(b) És névszerint? (c) És melyiknek állt fel magasabbra a farka? Mert az egérpadon, csak egy egér volt (a), amit nem kellett beazonosítani (b) és a tárgy magasságáról sincs információd (c). Erre gondoltam. üdv! proli007
Ok. De mi a helyzet a helymeghatározással? Abban hogyan tud segíteni? Az rfid technológiával nem csak azt mondom meg, hogy egy ID az olvasó közelében van-e, vagy sem? A távolságát az olvasótól is tudja? Az említett cikk erre nem tér ki.
Csak kíváncsiságként:
Egy szektorban lehet több tárgy? Van az azonosítás sebességére feltétel? Az egyes szektorokat tekercs venné körül. A tekercsek ( kapcsolhatóan ) egy GDO-hoz csatlakoznának. A tárgyakban rezgőkör, különböző frekvenciákra hangolva. A vezérlő elektronika kapcsolja a tekercseket / szektorokat és minden szektornál végighangolja a GDO-t. A rezonanciafrekvenciák azonosítják a tárgyakat. Az érzékelő tekercsek nem egyformák, ki kell őket egyenlíteni soros tekercsekkel. A tárgyakban a frekvenciastabilitást talán kvarcokkal lehetne növelni ( azt most nem tudom kell-e és hogyan ). Érdemes kitekinteni az áruházi lopófogó technikákra. 200 kHUF-ért nem olcsóbb egy állástalan villamosmérnököt odaültetni az asztal mellé egy billentyűzettel?
Sok RFID egymas mellett nem OK.
Csak probald ki hogy rateszel egymasra ket proximity kartyat es egyiket sem erzekeli.... > akkor megy a kukába a koncepció. Ize, mi is a koncepcio? Nekem legalabbis nem jott le...
Igen, egy szektorban több tárgy is lehet egy időben.
Azonosítás sebességéről annyi, hogy néhány másodpercen belül legyen. Idézet: „.... > akkor megy a kukába a koncepció. Ize, mi is a koncepcio? Nekem legalabbis nem jott le...” Az egész felvetett problémára gondoltam, mint koncepció. Tehát a SW-hez nem készül ez a "kiegészítés", ha relatíve egyszerű módon és alacsony költségen nem megvalósítható.
Úgy gondolom, az RFID, csak a tárgyak azonosítására szolgál, helyének meghatározása, továbbra is megoldatlan probléma.
De hogy ne érjen az a vád ismét, hogy nem konstruktív a hozzászólásom, megpróbálok felvázolni, egy általam megvalósíthatónak képzelt megoldást. - A tárgyasztal alatt, szektoronkat néhány menetes tekercseket körbetekerjük. A tekercseket, sor és oszlop formában sorbakötjük. (Persze egy láncot egy huzallal képzeltem el, minden egymás melletti cellának ellentétes menetiránnyal tekerve, hogy amikor a tárgy a cellahatáron van, ne működjön mind két cellában.) - A sor és oszlop tekercseket egy-egy "adó" gerjeszti, de különböző frekvenciával, mely egymásnak nem harmonikusai. Időmultiplexelve gerjesztjük a sor-oszlopokat. (mind egy billentyűnél) - Egy adott cella, úgy lesz kiválasztva, hogy ott és csak ott, egyidőben mind két frekvencia jelen van. - Ez a gerjesztés egyben táplálja a tárgyban elhelyezett aktív eszközt is. (azokat a tárgyakat is, melyek az adott sorban, vagy oszlopban vannak elhelyezve) A tárgyban, egy nW technológiájú conroller lenne elhelyezve. - A cella kiválasztottságának detektálását úgy végezzük, hogy a tárgyban két egymástól független de hangolt tekercs van demodulátorral. Ezt a két demodulált "DC" jelét "és" kapcsolatba hozva, megkapjuk a "cella kiválasztott" jelet. A kiváasztás után kis szünetet tartunk. - Ha a tárgy érzékelte a kiválasztottságát, a multiplexer szünetében, válaszol az "adónak". - A válasz a controller USART-ján keresztül, a tárgy azonosító kódjából (cím) és "Z" (adadt) tulajdonságából állna. Az RS232-es adat, vagy AM modulált formában, (vagy FSK modulációval) küldenénk vissza. Ezt az információt pld. az oszlopvezérlő tekercsen keresztül vennénk. - A multiplexer vezérlését és RS232 kódok feldolgozását, valamint az információ átadását a PC felé a "központi vezérlő" controller végezné el. Problémák: - A két freki egyidejű létrehozása zavaráss nélkül. - Megvalósítható méret, és kellő energia a válszhoz, a tárgyban. - Amennyiben a "Z" koordináta és nem tulajdonság, (tehát a tárgy magassági pozíciója, és nem a magassága) akkor azt külön kell mérnie az aktív tárgynak. - Milyen gyorsan kell az eredményt megkapni? - Határfelületen elhelyezkedő tágy detektálása. - Ha egy szektorban több tárgy helyezkedne el. Hát remélem az "elmélet" úgy ahogy érthető volt, és tudtam segíteni, legalább a továbbgondolkodásban. ui. Most látom, hogy a 2. oldalt még nem is olvastam üdv! proli007
az rfid helyett már létezik egy még újabb technológia, ami a nfc névre hallgat. ez kb pont akkora területen érzékeli a csipet, mint amekkora neked kell. elvileg nokia telefonok közül van pár, ami ismeri...
ha több dolog van az azstalon, akkor már az rfid se túl jó, hiszen azt meg tudod mondani, hogy melyek vannak az asztalon, mást nem. ezért jobb az nfc, mert lokálisabb, azaz kissebb területen belül lehet a jel a vevőtől. a másik, ami eszembe jutott, hogy ha a tárgyak súlya módosítható, akkor ha sorra 2 (vagy valami más szám) hatványai súlyú tárgyakat használsz, akkor elég az asztal lapjára mérlegeket helyezned, majd az adott ponton mért súlyból ki tudod számolni melyik tárgyak vannak az adott cellában. (pl. 37-et kapsz eredméynül, akkor a 32, a 4, és az 1 súlyú tárgyak vannak az adott mérlegen) egyébként miért nem lehet kamerát használni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |