Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1401 / 2505
(#) putr4 válasza reloop hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Köszönöm, nem sokat, de valamennyit segített. A magas alapzajt gondolom az output noise voltage jelöli, de az Rg=10kOhm-ot mire érti?
(#) reloop válasza putr4 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Az Rg a specifikációhoz használt jelgenerátor belső ellenállása. Ha ettől kisebb a bemenet meghajtójának ellenállása, akár kevésbé zajos is lehet.
Az ajánlott 100 ohm-os soros ellenállás értékét mindaddig növelheted, míg a számodra elégséges hangerő rovására nem megy. A zaj tovább csökkenthető.
Alapvetően az IC kiválasztása volt szerencsétlen. A fórum keresőbe írd be a fejhallgató erősítő kifejezést, sok szép megoldást fogsz találni.
(#) putr4 válasza reloop hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Igazából azért építettem ezt, mert ezen volt egy gomb: 3d sound. Ami nem tudom mit jelent elektronikailag, legalábbis amit látok, hogy 100ohmal összekapcsolja a két bemenetet (JP1, bal és jobb csatorna). Viszont hangzásban drasztikus a változás. Ami eddig szétesett volt, összeáll. A közepet a helyére teszi, kiemel részleteket (amiket amúgy a bemenő jelben nem hallanék), amik meg hangosak voltak arányosan csökkenti a többi hangszerhez képest. Valahogy úgy tudnám leírni, mintha meg lenne masterelve rendesen, enélkül, pedig csak a felvett hangszerek nyers hangja egyszerre lejátszva.
Szívesen építenék hasonlót, ha tudnám mi ez, de idáig jutottam a keresésben, ami nem is biztos hogy az amire gondolok.
(#) reloop válasza putr4 hozzászólására (») Szept 2, 2013 / 1
 
Annak, hogy a két csatorna közös jelét más mértékben erősíted a különbségi jelekhez képest semmi köze az erősítést végző eszközhöz. Bármely erősítő visszacsatoló ágában ugyan azt a hatást fejti ki ez az áramköri részlet.
A most belinkelt kapcsolás annyiban kifinomultabb, hogy a csatornánkénti fázisfordító révén a csatornák jeleit összeadni és kivonni is lehet.
Ez a mesterkélt térhatás növelés hosszú távon unalmassá szokott válni - tudom döbbenetes az első találkozás élménye ezzel az effekttel.
(#) melorin hozzászólása Szept 3, 2013 /
 
Ti hogy szoktátok izolálni az RCA csatikat a fémburkolattól, ha nem áll rendelkezésetekre gyárilag szigetelt csati?
(#) Gabó válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Én annó plexiből csináltam.
(#) melorin válasza Gabó hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Tehàt vágtál a dobozra egy jó nagy lyukat, azt befoltoztad plexivel ès abba ment az RCA?
(#) szamóca válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szig. szalag ha végképp nincs más választás.
(#) melorin válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Még valami nem tiszta. A dobozt le kéne testelni valahol, és úgy olvastam, hogy ne a csillagpontból vezessünk rá vezetéket hanem a bemenettöl. Akkor nem egyszerübb le sem izolálni az RCA-t?
(#) szamóca válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 / 1
 
No most lehet kiakadsz, de én az utóbbi két alkalommal, a kasznit nem kötöttem testre.
Nekem nem volt bajom vele, bár ez függ attól milyen erősítőt építesz.
A bemenetet jobb leválasztani, és a konstrukciótól függően kell a testhez vezetékezni.
Értem ezalatt pl. ha nem vezetékezel, hanem egypaneles minden, akkor a nyák helyesen kialakított testfelülete eleve adja a megfelelő összeköttetést.
Ha un. passzív szabályozást alkalmazol, vezetékkel mégy a RCA bemenetekről a hangerőpotira, akkor az árnyékolást is be kell kötnöd mindenhol, (RCA-poti-végfok) és nem kell a csillagpontba kötnöd.
A csillagpontot, a tradicionális tápelkók helyett, érdemesebb a zavarérzékenyebb helyen, pl. az előerősítő, ha nincs, a végerősítő bemenet közelében kialakítani.
(#) melorin válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
1. És nem csipog bele az erősítőbe pl. a közelében elhelyezett mobiltelefon, ha nincs testre kötve a kasztni?
2. Ha nem a tápelkók közös pontján alakítom ki a csillagpontot, hanem pl a bemeneti potinál, akkor a tápelkókat se egymás mellett közösítsem, hanem külön vezessem el mindkét elkó közös lábát a csillagpontba, vagy közösítsem ott helyben a tápelkókat, és egy madzaggal vigyem a csillagpontba?
(#) pucuka válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Azzal a "testeléssel" vigyázni kell. Ha az erősítőt megzavarja a mobiltelefon, akkor az erősítődben földhurok van. Ettől kezdve bármikor, bármi lehet, ha több készüléket, jelforrást összekapcsolsz.
(#) szamóca válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
A mobil, a profi Yamaha szintimbe is belecsipog, de nem nagy ügy, ha gondod lesz, egy kanóccal letesteled a kasznit. (vagy pár ohmos ellenálláson, kondin keresztül ez is helyzetfüggő)
Én most külön viszem a tápelkóktól is.
Egyébként nincs olyan hogy mindenre jó recept, elrendezés. Hol egyik, hol másik variáns ad megfelelő eredményt. Persze vannak kritériumok melyeket mindegyiknél szem előtt kell tartani.
A kis szintű jelbemenetek igencsak érzékenyek a különféle zavarokra, ezért érdemes itt kialakítani a csillagpontot.
(#) melorin válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Én szoktam egy keverőt kezelni hangosításra heti szinten, és ott nagyon jó, hogy odateszem a keverőre a mobilt, és úgy sem zavarja be, elég ciki is lenne.

Amúgy ha nincs mindenre bevált recept, akkor majd kipróbálok különféle megoldásokat.
A kérdés már csak az, hogy mikor lehet "hátradőlni", hogy ez most akkor így jó ahogy van?
Ha nincs alap búgás, zúgás, és ha hozzáérek a kasztnihoz, az sem zavarja be, akkor már minden jó? Vagy a hangminőségre is hatással lehet még ha ezek a hibajelenségek nem jelentkeznek?
(#) szamóca válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Ha nincs brumm, sistergés, pattogás, sercegés, stb, akkor elérted a kitűzött célod.
Már hallottam olyat is, hogy "megkeményíti" a hangzást a csillagpontos testkialakítás.
Fene tudja, én nem alakítanám át két-háromféleképpen a testhálózatot, hogy ezt leteszteljem. Annál lustább vagyok.
(#) hugi00 hozzászólása Szept 3, 2013 /
 
Sziasztok !

R71 es R46 os ellenalas erteket, hogy deritsem ki ? (sajnos nem talaltam doc-ot hozza)
- kisse szet vannak egve.

Most jutottam, hozza. - gondoltam beletekintek.
(#) Gabó válasza melorin hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
A lyuk már meg volt szerencsére, csak abba kellett a plexit bevágni.
(#) szamóca válasza hugi00 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
De mibe? Senki nem Gyurcsók itt, hogy egy panelrészletből felismerjen egy elégett alkatrészt, egy ismeretlen erősítőben.
(#) pucuka válasza hugi00 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Hát akkor sűrűbben tekintgess bele, és szuggeráld, próbáld meg kitalálni, hogy milyen pozícióban volt, és mi a szerepe. Ha mindezt kitaláltad, már nagyjából tudni lehet az értékét. Mások is így csinálják.
Az internet előtti időkben is javítottunk erősítőket, rádiókat, TV -ket, és a dokumentáció egyáltalán nem, kapcsolási rajz kivételes esetben került elő.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
(#) fecameca válasza hugi00 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Idézet:
„(sajnos nem talaltam doc-ot hozza)”
Ne csodálkozz az előttem szólók válaszán. Legalább a gyártó neve és a típusszám kellene ahhoz, ha Te nem találsz, valaki más találjon neked service manualt. Sajnos ekkora képrészletből még az se nagyon derül ki, hogy egyáltalán mi ez? El kell hogy szomorítsalak, az ellenállások sohasem maguktól égnek ki, hanem az a valami zárlatos, ami azokon keresztül kapott áramot, amíg azok el nem égtek. Kiforrasztva, és a festéket lekaparva a kivezetéstől a szakadásig ki lehet azokat mérni, a többit saccolni kell, mert nem lehet tudni pontosan, mennyi égett ki belőlük, egy biztos: hogy törpefeszültségről csak ohmos ellenállás tud így megégni. Ha véletlenül egyformák voltak, akkor még közelebb lehet kerülni a valósághoz. Műszered egyáltalán van?
(#) zsozso72 válasza hugi00 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szia! Próbáld meg az ic alap kapcsolását az adatlapján,hátha az segít.
(#) szamóca válasza zsozso72 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Ezek kis torzítású, kettős audió ME-k. Lehetnek invertáló, nem invertáló, illesztő, korrekciós stb kapcsolások. Vissza lehet rajzolni a panel alapján, és kideríthető, hogy milyen értékek kellenek bele, mi okozta a hibát, de ehhez a kérdező felkészültsége igencsak megkérdőjelezhető.
(#) lukacsp válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Arra azért vigyázz, ha fém dobozt használsz, akkor legalább az életvédelmi nullázás vezetékét kösd rá a fém házra.

A csillagpontot szerintem a puffer elkók GND felőli közös pontján kell kialakítani, mert az egész történetnek pont az a lényege, hogy ne legyen sehol olyan föld vezeték szakasz, amelynek R ellenállásán I "hibaáram" folyhat, így U=I*R "hibafeszültség" eshet, amely végül - mivel egy elektronikus áramkörben minden tápfeszültségről üzemel - a tápfeszültségen keresztül bekerül egy áramköri résznél a jelbe. Röviden ennyi a lényege a "kerüljük el a földhurkot" történetnek.

Persze a való életben néha teljesen valószínűtlen megoldások is segíthetnek a mackót száműzni az erősítőből.
Üdv.!
(#) szaka hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Hozzámkerült egy Ágota DS-1200-as végfok. Totálisan szétbarmolt állapotban sajnos. (szétforrasztgatva, szétszedve stb).
Sikerült az egyik oldalba életet lehelni. Viszont már kis hangerőn is melegszik nagyon. 8-8 db végtranzisztor van benne, de azokbol első indításra 1 db melegszik csak. LEhetséges hogy ennél a kapcsolásnál függő tényező a párba válogatás?
mellékelem a kapcsolásirajzot.
Válaszotokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) szamóca válasza lukacsp hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Kettős szigetelésű készülék kialakításnál szigorúan tilos az általad életvédelmi nullázásnak hívott védőföldelés fémházra kötése!
Ezt a csillagpontos dolgot nagyon szépen leírtad, de amikor brummod van, és keresed a megoldást, akkor a "leghidegebb" pontnak a legérzékenyebb áramkör közelébe vitele általában megoldja a problémát, ezért én már eleve ott is alakítom ki. De mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Nekem ez bejött ezért én így kivitelezek.
(#) lukacsp válasza szamóca hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Ha műszakilag helyesen akarunk fogalmazni, akkor "védővezető"-ről beszélünk. A fogyasztói hálózat Magyarországon jelenleg TN rendszerű. A "védőföldelés" TT, vagy IT rendszerekben használt fogalom. (MSZ 172/1 3.3-3.5 fejezet)

A kettős szigeteléssel kapcsolatban igazad van, azonban nehezen tudok elképzelni olyan otthon készített berendezést, amely fém burkolatú, és a kettős szigetelésre vonatkozó előírásokat maradéktalanul teljesíti. (MSZ 172/1 4.2 fejezet)

Fentiek miatt javaslom, hogy ha fém készülékházat építesz, akkor inkább az I. érintésvédelmi mód szerint szereld, az a biztos. Nehogy neked, vagy valakinek baja legyen belőle. Hidd el, nem kötözködni akarok.

A csillagponttal kapcsolatban félreértettelek. Ugyanarról a topológiáról beszélünk úgy érzem, csak fizikailag írtad, hogy a kisjelű fokozathoz közel érdemes kialakítani. OK.
(#) lukacsp válasza szaka hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Áh, párba válogatásról ennél a végfoknál szó sincs. Mennyire melegszik az a FET, amelyikről írod, hogy melegszik? Ha csak egészséges mértékben melegszik, akkor az is lehet, hogy ez az egyetlen FET amit még életben hagyott az előtted szakköröző kolléga. 0,47 Ohm ellenállásokon kivezérlés nélkül mekkora DC feszültséget mérsz?
(#) pucuka válasza lukacsp hozzászólására (») Szept 4, 2013 / 1
 
Pedig meg lehet oldani a kettős szigetelést fém ház esetén is, sőt meg is kell oldani.
Híradástechnikai berendezések esetében egy kissé más a helyzet, mint egy fúrógép esetében. Ezzel a védő földeléssel nagyon vigyázni kell. Nagyobb híradástechnikai rendszereknél létezik külön híradástechnikai föld, (árnyékolások) ami az életvédelmi földdel egy pontban érintkezhet csak, a földhurkok elkerülése miatt. Egy erősítő sem önmagában van, feltehetőleg csatlakozik más híradástechnikai berendezéshez, jelforráshoz, és akkor már mégha kicsi is, de híradástechnikai rendszerről beszélhetünk. Vagy nézz meg egy hangstúdió felépítését, ahol meglehetősen sok berendezés van a legváltozatosabb formában összekötve, fémházban.
Tehát egy erősítőt úgy kell megtervezni, hogy egy ilyen rendszernek bármikor része lehessen. Ezt pedig korlátozza, ha a védővezető a fémházra van kötve.
(#) pinyó39 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
A teljesítmény végfokok fémháza szinte mind földelt. Még ott van a leválasztótrafó intézménye.
(#) reloop válasza pinyó39 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
... és a földelés "Ground lift"-tel leválaszható.
Következő: »»   1401 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem