Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
De, ennyit szoktak hazudni. Igaz, nem is szokott annyit tudni - én nem mértem, de elolvastam egy-két ilyen hirdetésnél a visszajelzéseket, és bizony rendszeresen van olyan, hogy valaki megrendeli, leméri, és beírja, hogy tud az akksi kb. 1500-2000mAh-t (ami hihető).
Amikor utoljára kerestem, néztem még a két darabos szetben árult '4000mAh' cellákat árulták - azt lerendeztem magamban, hogy a két cella összesen 4000mAh.
Sziasztok!
Elég rég volt már, hogy utoljára pákát fogjak a kezembe és még régebben, hogy számolgassak. Az elméletre még nagyjából emlékszem, de mielőtt rendelésbe kezd az ember, szeret megbizonyosodni a dolgokról, így pár apró kérdést tennék fel irányotokba ebay-ről vásárolnék 3db power ledet (mindhárom 50 wattos, ám kék/zöld/piros színben pompáznak). Az áramgenerátoros meghajtást értem, viszont a 3 led esetében a kék és zöld üzemi feszültsége 30-34V a spec. szerint, a piros esetében pedig 18-22V. Szeretném a lehető legegyszerűbben meghajtani őket, így gondolom minimális összeállításban két tápra van szükségem (ebből az egyik nagyobb terhelhetőséggel, a két led miatt) vagy esetleg megtudom oldani egy darab nagyobbal? A másik problémám hogy szeretném őket dimmelni, erre már a led miatt kézenfekvő a PWM, így szimplán elég egy FET/etc. -n keresztűl meghajtani megfelelő kitöltési tényezővel? Köszönöm előre is a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
Ekkora teljesítményeknél az ellenállásos, disszipatív áramgenerátor szerintem felejtős. Azaz valami kapcsolóüzemű cuccot kéne oda használni, logikusan színenként egyet-egyet.
Köszönöm a választ. Kapcsolóüzemű tápegység választása esetén mire kell figyelnem?
Illetve a PWM vezérlés kapcsolóüzemű táppal mehet egyszerűen, vagy valami magic-re is szükségem lesz?
A PWM akkor működhet, ha a kapcsolóüzemű áramgenerátor tudja ezt. A PT4115 pl. tudná, de az neked a 30-34V-hoz már nem lesz jó.
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy van egy 30W-os LED vezérlőm, talán 1 órát, ha használtam összesen, aztán pihent kb. 3 hónapot, és amikor bedugtam pár napja jó volt, aztán kihúztam, és utána visszadugtam még egyszer, és azóta csak villog max fényerőn a led, mintha valami letiltaná a vezérlőt. A LED jó, kipróbáltam másikkal. A vezérlőn van egy LM393-as IC, ami nem tudom mit csinál, de mivel ütemes villogás van max fényerőn, ezért én arra tippelek, hogy esetleg az lehet rossz? Mértem áramot, és 1A-ert vesz fel a led, és annyit is kellene, szóval nem értem mitől villog, mi tilt le esetleg. Lenne ötletetek? Küldök képet a vezérlőröl. A panelt mikroszkóp alatt tüzetesen átnéztem, sérülés, forrasztási hiba nincs. Előre is köszönöm szépen a segítségetek.
Értem. Nem is feltétlen építeni szeretnék hozzá tápot, kész megoldás jobban érdekel, inkább csak puhatolózok ilyen irányban
Néztem egy ilyet: 50 watt led driver Méretéből adva kapcsolóüzeműre tippelnék, adatlap alapján jó is lenne nekem, az ára is baráti (gyanúsan is az), van valakinek tapasztalata ilyen vagy hasonló táppal? Szerk: Illetve ha ezt választom, akkor búcsút inthetek a pwm vezérlésnek? A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
Biztos, hogy kapcsolóüzemű belül. Viszont nem csak a PWM vezérlésnek mondhatnál búcsút, hanem minden vezérlésnek: ez egy fix áramot tud, és csókolom, és természetesen a 220-as oldalon sem tudod dimmelni. Lehet keresgélni, talán akad olyan, aminél az áram is állítható, meg esetleg talán olyan is van, amit PWM-mel modulálni is lehet.
Az is gond szerintem, hogy ha neked RGB LED-ed van, akkor ahhoz három külön áramgenerátor kell. Valószínűleg olcsóbb egy 220-ról üzemelő fix DC táp törpefeszültségű kimenettel + 3 valamilyen DC-DC áramgenerátor, mint három 220-ról üzemelő áramgenerátoros táp.
Értem.
Vagyis ha veszek egy nagyobb tápot és veszek három ilyet, akkor biztonságosan el tudom táplálni a három ledet. Mivel csak egyszer szeretném beállítani a fényerőt (nem létszükség a pwm) ezt megtehetem itt a kimeneti feszültség alacsonyabbra állításával is, vagy azt nem tolerálják ezek a high power ledek? Idézet: „akkor biztonságosan el tudom táplálni a három ledet.” Nem, mert a belinkelt DC-DC konverter fix feszültséget ad (CV), nem pedig fix áramot (CC). Idézet: „ezt megtehetem itt a kimeneti feszültség alacsonyabbra állításával is, vagy azt nem tolerálják ezek a high power ledek?” Az alacsonyabbra állítással nincs gond, a gond a meghajtással van: ha fix feszültségről hajtod, akkor nem lehetsz biztos, hogy holnap is akkora áram fog folyni, mint most. Mert a LED karakterisztikája függ sok mindentől, pl. a hőmérséklettől is, de ahogy öregszik a LED, a karakterisztika is változhat. A korrekt megoldás a fix áramú meghajtás. Lehet fix feszültség + előtétellenállásban gondolkodni; minél nagyobb az ellenállás, annál stabilabb lesz az áram, viszont annál nagyobb teljesítmény fog az ellenálláson veszendőbe menni, ami egy 50mW-os LED-nél kb. mindegy, itt azért már nem annyira.
Igen, valóban benéztem
Akkor egy ilyen lesz az én barátom úgy érzem, mert ezzel szépen be tudok lőni mindent (ebben azért még erősíts meg kérlek). Köszönök mindent!
Sziasztok!
Ilyen ledet szeretnék vásárolni. Kettőt.Stroboszkóp lenne belőle. Milyen áramgenerátor kapcsolási rajzot javasoltok?Plusz milyen vezérlést a villogtatásra?
Sziasztok!
Mennyi a power ledek ajánlott max. üzemi hőmérséklete? (hosszú távon, hogy az élettartam is megmaradjon) Köszi
Általában szerepel magán a led adatlapján, de ahogy néztem általánosságban elmondható, hogy 70-80 fok fölött már jelentősen csökken az elérhető üzemóra
Led bar -t szeretnék építeni és nem nagyon van elképzelésem hogyan lehetne megoldani a hűtést olcsón. Autóra kerülne nyilván, ott a súly nem lényeg. Az autó saját vízhűtése nem jó, 80-90°C -on üzemel. Valami leegyszerűsített külön vízhűtés akkor lenne jó, ha nem kéne hozzá szivattyú. De anélkül szerintem nem lesz jó. (vagy igen?) Marad a hűtőborda, ami szintén drága.
Ez jobban hangzik. Persze ez step-up, szóval a legalacsonyabb feszültség alá kell pozícionálni a betápot. Mondjuk 12..15V valószínűleg jó lesz.
Szia!
Én nem bonyolítanám túl a dolgot, alapvetően az a kérdés, hogy milyen tápegységed van. Feltételeztem, hogy van egy laptoptöltőd vagy hasonlód, ami tud (legalább) 17V-ot, és 1A-t. (Szerintem ez nem túl extra.) ehhez firkantottam egy kapcsolást, mely tömören a következőket tudja: R5 potméterrel a világos, R4-gyel pedig a sötét időket tudjuk szabályozni kb. 3msec és másfél sec között. R3-al tudjuk állítani a fényerőt, R7-el pedig be tudjuk állítani az áramerősség maximumát, nehogy szabályzás közben túltekerhessük R3-at. Ha felkeltette érdeklődésedet, vagy bárki máséét a dolog, vagy kérdés van, szívesen írok még. Sőt, ha valaki nagyon szeretné, akár még nyáktervet is küldök.
Szia!
Köszönöm a segítségedet de találtam már kapcsolást Skori weblapján.
Ezek a bordák ex has az i486 körüli processzorokhoz készültek, ha nem folyamatos üzemben használod, megfelelhet.
Sziasztok!
Múltkor kérdeztem a power ledek max. hőmérsékletét, amit mint kiderült az adatlapok is megadnak, viszont nem tudom, hogy a minimum hőmérsékletre kell-e figyelni? Van valami általános minimum érték? (Cree adatlapon nem találtam) Köszönöm
Stroboszkópba lennének. Ott egész éjszaka üzemelnének. Ez nem tudom hogy folyamatos üzemnek számít-e.
A stroboszkóp nem olyan villogó izé? Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy jó lesz. A megfelelő hővezetést biztosítani kell, ha nagyon melegszik, akkor ventillátor nem árthat.
Nekem folyamatos üzemben 2 db 1w-os üzemel ilyen bordáról, nem melegszik. Ez északi hídról való, nem 486-ról, mint korábban írták. Mivel a stroboszkópnál a kitöltési tényeződ gondolom 50% alatt lesz, emiatt biztos elégnek kell lennie. Azért ellenőrizd, üzemi körülmények között is.
A Cree 4550 -40o-on még üzemeltethető az adatlap szerint. Problémát esetleg jelenthet a hirtelen melegedés, nagy árammal, ezért a sarkkörön túli használat esetén lágyindításon gondolkodnék.
Köszönöm mindkettőtök segítségét.
Sarkkörön nem mennék túl, csak itt Magyarországon lenne használva de azért itt is tud lenni -20°C téli éjszakákon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |