Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   90 / 270
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

A csatolások módjait azt ismerem. Ha nem ismerném, akkor kigugliznám. Azt nem értem, hogy a fémdetektorok fejénél hogyan lehet alkalmazni ezt a módszert?
Fémdetektoroknál még nem találkoztam ezekkel a fogalmakkal. A fémdetektoroknál a két tekercs olyan pozícióba van hozva, ahol az adó tekercs jele nem indukál feszültséget a vevő tekercsbe. Vagyis hogy csak nagyon minimálisat, azt is bizonyos fáziskéséssel. A találat ezen fog változtatni. Mind feszültségváltozás, mind fázishelyzet terén. Csakhogy hab legyen a tortán, a föld is okoz változásokat a vett jelben.
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ge Lee levelére nem kívánok válaszolni, de tőled többet vártam. Mateatek Te komolyan gondolod, hogy két tekercset fedésbe hozol egymással, az nem indukál feszültséget a másikba? Nem tudom
elképzelni, hogy Te ezt komolyan gondolod. Én azért érvelek az utólag állíthatóság mellett, mert ha
már kiöntötted a sablonba helyezett tekercset, nem biztos, hogy optimális lesz a csatolás. Ha valaki úgy épít keresőt, hogy nincs ötlete az soha nem fog eredményt produkálni. A kudarc pedig nem szégyen. Ha én a kollégáimmal beszélünk meg egy témát, nem tüzelünk csípőből egymásra. Az utolsó soromat neked is ajánlom, mert nem is ismersz.

Idézet:
„tőled többet vártam”

De miben? Ha hülyeséget írok, akkor érvekkel sikerülhet meggyőzni, hogy az nem úgy van.

Idézet:
„Mateatek Te komolyan gondolod, hogy két tekercset fedésbe hozol egymással, az nem indukál feszültséget a másikba? Nem tudom
elképzelni, hogy Te ezt komolyan gondolod.”

Erre mit mondjak? Nem azt mondtam, hogy nem indukál, hanem azt, hogy minimálisat. 15-150 voltos rezgéssel az adón, egy-két tized voltot lehet mérni a vevő tekercsen, 20-50-szeres erősítés után, optimális helyzetben. Persze ezt már a hőtágulás is fölborítja, de optimális helyzetben nagyon minimális feszültség van a vevő tekercsen. Erre azt mondják a hozzá értők, hogy ki van egyenlítve. Mint ahogy Gee Lee is érthetően leírta. Nekem ugyan sosem sikerült, de tartom valószínűnek, hogy elméletileg lehetséges az, hogy az indukált feszültség tényleg nulla legyen.

Idézet:
„Ha én a kollégáimmal beszélünk meg egy témát, nem tüzelünk csípőből egymásra. Az utolsó soromat neked is ajánlom, mert nem is ismersz.”

Nem tüzelek csípőből, csak sokak szerint kiállhatatlan ember vagyok, és tapló is. Ezért elnézésedet kérem.
(#) Bu13 hozzászólása Szept 9, 2013 1 /

Amíg lezajlottak a viták én addig dolgoztam. Csak az alsó kapacosat építettem meg, minden a várakozásom szerint alakult, már 5cm távolságból is 2v van az RX tekercsen!!! Ha az alsó kapac 47nF.
akkor az RX-en 4v van, ha 470nF van akkor pedig 0.8v mértem. A tekercsek nem fedték egymást, csak érintették. De mivel nekem ilyen keresőm nincs, élesben lehet egy kis eltérés. Zolinak köszönöm a figyelmeztetést. Részemről a témát lezártnak tekintem.

DSCF6572.jpg

A vevő tekercsen létrejövő feszültség változás mellet a vett jel fázisa is változik az adóhoz viszonyítva?

Szerk: mármint a találat szimulálása esetén?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) Zs_21 hozzászólása Szept 16, 2013 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy vállal e valaki fémkereső építést? Talán egy másfél éve építettem egy Equinox-et,ami működik is.Ebben az évben megpróbáltam egy TGSL-t de belebuktam,a tekercseket megcsináltam nagyjából gond nélkül de valami gond volt az áramkörrel,és nekem max digitális multiméterem van itthon .Tudom akinek ennyije van az ne is áljon neki építeni,de annyira akartam hogy sikerüljön de mégsem.Mateatek segített,el is küldtem neki az áramkört és a tekercseket ,de érthető módon neki is van ezer dolga.Az bosszant a legjobban hogy nem kevés pénzbe kerültek az alkatrészek és most kuka. Akkor inkább odaadtam volna egy olyan embernek aki összerakja nekem.Természetesen pénzért.Ha van itt olyan aki vállal ilyet az kérem pm-ben jelentkezzen előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) motyo válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Üdv!
Ha még nem kezdtél bele a megvalósításba felsorolt lehetőségek közül és ha már így feldobtad a labdát akkor én kíváncsi lennék egy alsó kapacitásos TGSL-re. Hátha tanulok valami újat, hasznosat. Addig is amíg készül, írhatnál pár sort róla mert szeretném érteni a működési elvét. Köszi!
(#) Attilawap hozzászólása Szept 18, 2013 /

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy van egy ilyen kisebb fémkereső Bővebben: Link és lehet-e LF357-es műveleti erősítővel, vagy tranzisztorral, FET-el erősebbét tenni. Nagy elvárásaim nincsenek, csak legyen képes érzékelni 5 Ft-os méretű érméket a talajban. Sematikus rajzot mellékeltem.
(#) igor4122 hozzászólása Szept 18, 2013 /

Üdv mindenkinek.

Feltöltök két képet a keresőmröl.
Nem valami szép de működik.
(#) Vackor válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

A mellékelt kapcsolás egy primitív BFO-rendszerű detektor.
Alapjaiban kellene a kapcsolást áttervezni és az sem lenne sokkal jobb. A BFO lelke a stabil keverő. Ezen áll vagy bukik minden. 4011-es IC nem a legjobb választás erre.

Csodát a BFO-elvű detektoroktól ne várj: a kis tárgyakra is jeleznek ugyan, csak olyan kicsi a kijelzett hangfrekvencia változása, hogy azt még jó fülű zenész sem hallja. A frekvencia növelésével javul a helyzet, viszont a talajba való behatolás mélysége (a keresés mélysége) drámaian lecsökken, mert a nagyobb frekvenciák erősen csillapodnak a talajban.
Ha meg csökkentjük a működési frekvenciát, akkor csak a nagyobb tárgyak okoznak hallható változást.
Ezért a kompromisszumos működési frekvencia valahol 80--100kHz körül van.
Ráadásul állandóan (folyamatosan) sípol, amit egy idő után eléggé fárasztó hallgatni, továbbá gyakori utánhangolást igényel (elmászik a frekvencia az elem merülésével, hőmérséklet változásra, stb.)
Hátrányaik miatt a BFO-elvű detektoroknak ma már csak történeti érdekességük van (a hőskorban egyszer volt ilyen is... ). A legjobb BFO-k is csak a közvetlen talajfelszín közelében jeleznek.

Két előnye van: az egyik az egyszerű (primitív) felépítés, a másik a működési elvből adódó diszkriminációs képesség.
(#) Ge Lee válasza Vackor hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Ezzel azért vitatkoznék. A csatolt rajz valóban semmire sem való, de azért léteznek használható BFO detektorok is. Nyilván nem a frekivel kell játszani, mert a fül nem fogja érzékelni a csekély változást, hanem a jelfeldolgozáson és a kijelzésen kell javítani. Ha jól emlékszem a DX-1000-el már elindultak itthon is ebbe az irányba, az is hoz már a levegőben 15-20cm-ről nagyobb érméket. De ez közel sem az elv csúcsa, létezik olyan BFO detektor is, ami hozza az egyszerűbb IB készülékek érzékenységét.
(#) Attilawap válasza Vackor hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Köszönöm a kimerítő választ. Igazából nekem arra kellene ez a fémkereső, hogy ha egy "nagy" fémkereső által találunk valamit és elkezdünk ásni, akkor a kiásott földkupacban lehessen "keresgélni", ha a "nagy" keresővel pici fémtárgyakat nem tudunk egyértelműen beazonosítani (helyileg). Gondolom már ti is szembesültetek ezzel a problémával. Másik kérdésem: valaki írta, hogy egy fémkereső gerjedhet egy negatív STAB IC-re. A kérdésem az lenne, hogy a pozitív STAB kockára is gerjedhet? (A Delta Pulse-ról van szó)
(#) deexteer válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Van jobb is ilyen célra ami nem sokkal bonyolultabb,pici és elég jól működik:
Bővebben: Link
(#) Vackor válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ezek szerint egy pinpointert szeretnél. Számos kapcsolás létezik. Többségük ferritrudat használ.
Fontos a ferritrúd megfelelően stabil rögzítése, mert az üvegkemény porkohászati ferritrúd ütésre (pl. leejtés, stb.) könnyen törik. A törés használhatatlanná teszi.

Pinpointer kapcsolás pl. itt
Bővebben: Link
(#) Vackor válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szerintem jó elrendezésű panel, hibátlan építés, jó áramköri elemek és hatásos táp szűrés esetén nem lenne szabad gerjednie. Távolból nagyon nehéz megmondani, hogy mi okozhatja a gerjedést, de szerintem nem a tápstabilizátor.
Van minden IC-nél 100nF-os tantál kondi a táp hidegítésre?
Alacsonyfrekvenciás ferritgyűrű & 100nF a tápvezetéken?

Néha a dinamikus hangszóró által keltett jelek is gerjedést okozhatnak. Ha az audio egység próbaképpen külön tápról megy és a gerjedés megszűnik, akkor ez az egyik lehetséges hiba.
(#) Vackor válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Lehet, de ezek már összemérhető bonyolultságúak a más rendszerűekkel. Nem akarnék ablakkomparátorral is bíbelődni csak azért, hogy ne fütyörésszen állandóan és csak találatra jelezzen.
15-20cm-es érzékenységet könnyen el lehet érni középhullámú zsebrádió-oszcillátor kombóval is, kipróbáltam egykoron. Mostanában nem a levegőben keresem az érméket.
(#) erbe hozzászólása Szept 20, 2013 /

Kedves Kollégák!
Sürgős segítségre szorultam. Meg kellene találnom falburkolat alatt ~8-10 cm-rel vezetéket, kötődobozt. Van-e valakinek Zalaegerszeg közelében erre képes keresője. Akiket e témában ismertem, kerestem, már eladták, vagy éppen olyan képességűvel rendelkeznek, ami 2-3 cm-nél mélyebben már nem hatásos.
(#) Yowie válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Vakond.hu -Vakond zalai, keresd meg. Egyébként nem értem, hogy kerül olyan mélyre a doboz. Vagy a villanyászod vagy a kőműveses szorul cserére.
(#) SirLeslie válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ha még aktuális, akkor ilyenem van megépítve: "Velleman K7101 Mains Voltage Detector Kit". Nem biztos, hogy jó ilyen mélységre, de talán egy próbát megér. Ha kell, délután elérhető vagyok - és ha kell segítek, mint villanyász
(#) erbe válasza Yowie hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Egykor villanyszerelő voltam. ~21 évig. Most éppen a napelemeket kötném be, de a sógorék a másik lakásban leburkolták a falat és a dobozokat nem hozták ki. Így szebb a tapéta. Az emlékezetem meg 28 év távolából nem tudja cm pontossággal a dobozok helyét.
(#) erbe válasza Yowie hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Vakond oldala alapján talán Zalaköveskúti. Amíg elérek hozzá és vissza kétszer, addig összetákolok egyet. Amit ugye el akartam kerülni.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Egy ilyen egyszerűbbet pár perc alatt összecsapok. Azt írják rá, 20-30 cm mélységig használható. (első elektronikai könyvemből)
Nem is értem, eddig miért nem készítettem el?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Erre egy fémkereső nem éppen a legjobb, van amelyik nem is jelez egy szál drótot csak ha zárt hurkot képez. Ahol lakom ott pl. téglasoronként van acéldrót a falban, tehát ez az opció eleve kilőve. Erre fali vezetékkeresőt szoktak használni. Két félét láttam ami hatékony is volt, az egyik egy sávszűrős FET bemenetű, nagy érzékenységű 1-2 tranyós valami, a másik meg egy kis passzív áramkör a szkóp bemenetére kötve. Elvileg csorgatni is kellet valamekkora áramot a kábelban, mondjuk egy izzóval a végén.
A neten ilyeneket lehet csak találni, hogy használható-e azt nem tudom.

wirescan.gif

(#) Yowie válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Zalaköveskúti, de szinte minden keresőst ismer Zalában.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

ez részben igaz, bár egy 1,5-ös tömör rezet minden normális gép jelez, hát még ha több van. 10cm-t kis fejjel is tud minden normális gép. Én kerestem már vezetéket zsebrádióval is, az is működött, igaz nem 10cm mélyen.
(#) Yowie hozzászólása Szept 21, 2013 /

Buy the way valakinek van ötlete, honnét szerezhetek egy tda2002-t így szombat délelőtt Budapesten? Javítok egy kütyüt és mostanra derült ki...
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2013 1 /

Jó ötlet, használható is lehet. Mint az egykori egycsatornás rádióvevő. Legerősebb adásra. Majd megírom, mit ér a kapcsolás.
3*2,5-ös réz kötegről van szó. Azt nem tudom, hogy azt az ágat tudnám-e terhelni. Eredetileg a padlásra szántam, végül a sógorék kihúzták a drótot is, csövet is. A dugalj alatti dobozból még elindul a 3 szál felfelé, de ők ferdén fektetett csőről regélnek. Ilyet magam el nem követtem volna. Ha jól rémlik, ezen a szálon megy át a fürdőbe a mosógéphez, tehát talán mégiscsak lehet terhelni.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Megépítettem a kapcsolást. Tökéletesen működik. Kézzel közelítve kigyullad a LED, távolodva lassan elalszik. Nem találtam éppen olyan FET-et, BSN304 került bele.
A gyakorlatban hasznavehetetlen. Semmit nem talál meg.
Lássuk a szkópot! Mérőcsúcson 40 cm szonda, érzékenység max. -1. Maximumon ki-kilógott a képernyőről.
Kapcsolókhoz közeledve kikapcsolt állapotban is már jelez, bekapcsolva nő a szinusz. A vezetéket még normál vakolat alatt sem lehet kitapogatni. 8-10 cm-nél teljesen esélytelen. Vasaló, porszívót kapcsoltunk be terhelésnek, semmi. Nem csoda, hogy a FET-es nyomozó se talált semmit.
Végülis érthető a dolog, hiszen egymáshoz közeli párhuzamos vezetékben folyó áram mágneses tere minimális (bifiláris...)
Végső megoldás: Ferdén átfúrtuk a főfalat, bele a villanyóraszekrény oldalába. ~50 cm. A fenék fölött 1 cm-rel jött ki. Utána egy födém, burkolattal együtt 32 cm. 3 m kábelcsatorna és 1 m cső.
Gyanítom, egy gyengébb valódi fémkereső is simán követte volna a 3*2,5-ös vezetéket.
(#) Yowie válasza erbe hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Okos ember a maga kárán tanul. Egyébként a többszázezer forintos kütyük is elsősorban valamilyen fémdetektor elvet alkalmaznak, másodsorban nézi csak némelyik a vezetékben lévő jelet, hiszen egy vezetéket akkor sem lehet elfúrni, ha éppen nincs benne delej, meg vannak kisfeszültségű vezetékek is, sőt vízvezetékek... A feszültség érzékelés leginkább azért kell, hogy ne vágja agyon a dolgozót az áram.
(#) Cavalier hozzászólása Szept 23, 2013 /

Tudtok olyanról, hogy valaki nyáklemezbe maratva alakította ki a PI fémkereső fejet? (20cm környékén pl?)
Google-ztam, nem találtam ilyet, pedig használható ötletnek -tűnik-.
Következő: »»   90 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem