Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2115 / 3998
(#) pucuka válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

A 2N3055 tranzisztornak a maximális (letörési) kollektor emitter feszültsége gyártótól függően 55, 60 V. Ha a bázis emitter között kisebb mint 100 ohm van akkor 70 V. Ezek azonban abszolút maximális értékek. Ráadásul 60 V feszültség esetén 0,8 A egyenáramot tud kapcsolni.
Javaslom tanulmányozni a csatolt ON adatlapot.
Ne téveszd össze a max kollektor - bázis feszültséggel, ez általában mindig nagyobb, mint a kollektor emitter feszültség. A bázist lehet negatívba vinni az emitterhez képest, ez a kapcsoló üzemben fontos, így lehet a tranzisztor lezárását gyorsítani.
Ha egy félvezetőt határon, vagy annak közelében használsz, nem lesz hosszúéletű, és tönkremenetelével tud rendes károkat okozni.

2N3055-D.PDF

(#) hariimi hozzászólása Szept 20, 2013 /

Sziasztok.Kezdö vagyok még. Volna egy erölködöm amikor be kapcsolom azonnal levágja az 1.6a biztit.De ha megpatkolt biztit teszek bele akkor be indul és 5-6 másotperciglead és szol a zene is és utánna meg auto matikusan lekapcsol.Ez mitöl lehet?
(#) szili83 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Nálam Uce 52V-nál már katapultált....
(#) proli007 válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Hello! Azért azt vedd figyelembe, hogy a DIP kapcsoló nem azonos a mágneskapcsolóval. Ha valahol nagy áramok folynak, akkor az a pufferkondi az egyenirányítónál. De ha egy feltöltött és egy kisütött kondit fogsz "egymásra kapcsolni" a DIP-el, azt is nagyon meg fogja köszönni. üdv!
(#) pucuka válasza szili83 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Hát igen, pedig nem nagy különbség az 55, 52 V. És milyen munkát tud csinálni, ha teszemazt ez épp egy táp áteresztő tranzisztora, és a 3,3 V helyett kiküldi a 60 V -ot. Lészen füstbe ment terv.
(#) usane válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Prolinak igaza van.Pufferkondikra nem igazán jó kapcsolgatni.
Ha mindíg kikapcsolgatod a tápot akkor talán elmegy egy darabig, de gondolom nem szeretnél a kapcsolgatással bajlódni, úgy viszont nem lesz hosszú életű a 25mA-es DIP switch.
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 21, 2013 /

Akkor mit ajánlasz? milyen kacsolóval kéne? Fontos lenne hogy lehessen kapcsolni. De itt most kicsi áramokról beszélünk max 10-15mA. Mert kb 5-8V-os váltóáram lesz, és egy viszonylag eléggé nagy ellenállás feszkóját fogjuk nézni oszcilloszkóppal
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) nedudgi válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ha nagy ellenálláson keresztül kapcsolsz kondenzátort, akkor valóban kicsi lesz az áram. Ha nincs ellenállás, akkor az áram -pillanatokra ugyan- nagy lesz, ami a kapcsolót gyorsan tönkreteheti. A károkat csak rendes méretű kapcsolóval lehet elkerülni.
(#) mpetrooo válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ilyen kapcsolóim vannak itthon, csak ezek ilyen batár nagyok, de ha szerinted ezek jók, akkor ilyet kell beleraknom(Főleg az első fajtából van itthon sok, 6 lábas bizots ismered. A második képen meg olyasmi van mint az elosztóban, csak nincs benne glimm lámpa)

A második képen levő megfelelő lehet. Az első képen levők gyengébbek.
Majdnem minden kapcsolóra rá van írva, mekkora áram és feszültség kapcsolására alkalmas.

http://www.hestore.hu/prod_10026595.html ilyen az első képen a kisebb kapcsoló, akkor szerinted az kicsi hozzá? Csak mert ilyenből van itthon nekem elég

Ja és még az első képen a nagyobb kapcsolóra az van írva hogy KC121.121- ebből nekem nem jöttek le az adatok

Ha ilyenből van elég, akkor azt kell használni. Az segíthet, ha kis csalásként a kondenzátorokkal sorbakötsz egy ellenállást, ami töredéke a kisütéshez, méréshez használtnak.
(#) gambler hozzászólása Szept 21, 2013 /

Sziasztok!
TDA7375 erősítőt készítettem, ehhez a számítógépről nyerem a tápfeszültséget. (sárga-fekete vezeték, ami a winchesterre is csatlakozik.) Viszont szeretnék egy előfokot elé,amellyel a hangerőt tudom szabályozni, esetleg magas, mély hangszín és egy fejhallgatót meghajtó op-amp), az ehhez használandó 4580-as műveleti erősítőnek +- 12V-ot szeretnék használni. Ehhez kellene nekem egy kovnerter áramkör, ami asszimetrikusból szimmetrikus tápfeszültséget szolgáltat.
Köszönöm a segítségeteket.
(#) BEMcorp válasza gambler hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

A pc-tápban van -12V -os ág is (kék vezeték).
Igaz, az csak az alaplaphoz megy, de megcsapolhatod még a csatlakozó előtt valahol.
(#) efraim válasza gambler hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Van neked ott -12V is.

atx.gif

(#) gambler válasza efraim hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Tényleg. Köszönöm a tippet. Ez beterhelhető 2-3 műveleti erősítővel simán.
(#) reloop válasza gambler hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szia! Ne legyen igazam, de nagyon zajos lesz. A PC táp test és a hang kimeneti test között mindig adódik valami váltakozó-feszültség különbség. Ha van módod tápláld független tápról az erősítőt.
(#) Csongi_ hozzászólása Szept 21, 2013 /

Sziasztok!
Van egy par kerdesem MOSFET-tel kapcsolatban, amiket nem ertek.
Labortapon probaltam ki N csatornas FET-eket, D-re +-ot, S-re --ot kotottem. Amikor hozzaerek a G-hez, elkezd vezetni. Ha elengedem akkor is vezet, egeszen addig ameddig megszakitom a tapfeszultseget, es mindharom labat egyszerre megfogom. Utanna est megint el tudom jatszani. Tudom azt, hogy ha G es S koze rakok egy 100Kohm-os ellenallast, akkor es megszunik. Ezen a kapcsolason miszont nincs csak Gate ellenallas, es a megepitett aramkorben, a FET folyamatosan nyitva van.
Mit csinalok rosszul? A Gate jel megszunese utan miert nem zar a FET?
(#) cross51 válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Velem is volt már ilyen csak P csatornás feten és akkor történt ez mikor kinyírtam a fetet és egy egyszerű vezetőt kaptam belőle amin csak átfolyok az áram és nem tudom kapcsolgatni.
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szia!
Amikor megszűnik a pozitív gate-feszültség, akkor az 555-ön keresztül testre kapcsolódik a gate. Ezért zár le és ezért szűnik meg a drain-áram. Tehát működnie kellene az áramkörnek. Esetleg próbáld ki az ellenállásos testre húzást mert van olyan 555 példány, amely nem mindig kapcsol testet a kimenetére.
(#) kokimy hozzászólása Szept 21, 2013 /

Van egy 15,5V-os transzformátorom, és egy 7812CV stabilizátorom.
Ebből kb. maximum 1.2A-t fogok használni, de tipikusan csak 0.8A-t.

A 7812 bírni fogja? Szóval 10V 1.2A, azaz maximum 12W-ot kell leadnia a környezetének.
(#) cross51 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Mi van rá írva pontosan a 7812 re? mer van olyan ami 100mA 1A 2A árammal terhelhető

Berakok, de nem barmolja szét az egyenirányított áram grafikonját? Mert demonstráláshoz kéne
(#) bancsi15 hozzászólása Szept 21, 2013 /

Sziasztok!
Tudom, hogy sok mindentől függ, de egy 2,4V 0,75A-es izzót körülbelül hány darab nagyfényerejű fehér 5mm-es Leddel lehetne kiváltani?
(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szia!
Erre azért sem lehet korrekt választ adni, mert a LED eleve irányítottan sugároz, az izzó meg majdnem minden irányban.
(#) bancsi15 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Igen, tudom, ezért is írtam, hogy sok mindentől függ. Csak úgy saccra akartam tudni, hogy a fényerejét kb. hány leddel lehetne kiváltnai.
(#) kokimy válasza cross51 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

L7812CV
Ez tudtommal 1.5A-t tud.

Na akkor annyit tegyél ha 1.5A terhelést bír. 1,2-0,8A kell használnod akkor érdemes hűteni a dolgot mert ekkora áram általában megjelenik hő formájában is, de ha nem terheled hosszan akkor nem kell. Hosszú terhelésnél meg hűtsd de 100 fokig ki bírja, felette már veszélyes.
(#) kokimy válasza cross51 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Persze a hőtőborda az csak természetes.

Köszönöm!

Amúgy ezeken mennyi hő termelődik, azt hogyan tudom kiszámolni?
Drop feszültség X átfolyt áram?

Nem tudom anyit tudok hogy minnél nagyobb áram annál nagyobb hő.
Következő: »»   2115 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem