Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A 2N3055 tranzisztornak a maximális (letörési) kollektor emitter feszültsége gyártótól függően 55, 60 V. Ha a bázis emitter között kisebb mint 100 ohm van akkor 70 V. Ezek azonban abszolút maximális értékek. Ráadásul 60 V feszültség esetén 0,8 A egyenáramot tud kapcsolni.
Javaslom tanulmányozni a csatolt ON adatlapot. Ne téveszd össze a max kollektor - bázis feszültséggel, ez általában mindig nagyobb, mint a kollektor emitter feszültség. A bázist lehet negatívba vinni az emitterhez képest, ez a kapcsoló üzemben fontos, így lehet a tranzisztor lezárását gyorsítani. Ha egy félvezetőt határon, vagy annak közelében használsz, nem lesz hosszúéletű, és tönkremenetelével tud rendes károkat okozni.
Sziasztok.Kezdö vagyok még. Volna egy erölködöm amikor be kapcsolom azonnal levágja az 1.6a biztit.De ha megpatkolt biztit teszek bele akkor be indul és 5-6 másotperciglead és szol a zene is és utánna meg auto matikusan lekapcsol.Ez mitöl lehet?
Nálam Uce 52V-nál már katapultált....
Hello! Azért azt vedd figyelembe, hogy a DIP kapcsoló nem azonos a mágneskapcsolóval. Ha valahol nagy áramok folynak, akkor az a pufferkondi az egyenirányítónál. De ha egy feltöltött és egy kisütött kondit fogsz "egymásra kapcsolni" a DIP-el, azt is nagyon meg fogja köszönni. üdv!
Hát igen, pedig nem nagy különbség az 55, 52 V. És milyen munkát tud csinálni, ha teszemazt ez épp egy táp áteresztő tranzisztora, és a 3,3 V helyett kiküldi a 60 V -ot. Lészen füstbe ment terv.
Prolinak igaza van.Pufferkondikra nem igazán jó kapcsolgatni.
Ha mindíg kikapcsolgatod a tápot akkor talán elmegy egy darabig, de gondolom nem szeretnél a kapcsolgatással bajlódni, úgy viszont nem lesz hosszú életű a 25mA-es DIP switch.
Akkor mit ajánlasz? milyen kacsolóval kéne? Fontos lenne hogy lehessen kapcsolni. De itt most kicsi áramokról beszélünk max 10-15mA. Mert kb 5-8V-os váltóáram lesz, és egy viszonylag eléggé nagy ellenállás feszkóját fogjuk nézni oszcilloszkóppal
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Ha nagy ellenálláson keresztül kapcsolsz kondenzátort, akkor valóban kicsi lesz az áram. Ha nincs ellenállás, akkor az áram -pillanatokra ugyan- nagy lesz, ami a kapcsolót gyorsan tönkreteheti. A károkat csak rendes méretű kapcsolóval lehet elkerülni.
Ilyen kapcsolóim vannak itthon, csak ezek ilyen batár nagyok, de ha szerinted ezek jók, akkor ilyet kell beleraknom(Főleg az első fajtából van itthon sok, 6 lábas bizots ismered. A második képen meg olyasmi van mint az elosztóban, csak nincs benne glimm lámpa)
A második képen levő megfelelő lehet. Az első képen levők gyengébbek.
Majdnem minden kapcsolóra rá van írva, mekkora áram és feszültség kapcsolására alkalmas.
http://www.hestore.hu/prod_10026595.html ilyen az első képen a kisebb kapcsoló, akkor szerinted az kicsi hozzá? Csak mert ilyenből van itthon nekem elég
Ja és még az első képen a nagyobb kapcsolóra az van írva hogy KC121.121- ebből nekem nem jöttek le az adatok A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Ha ilyenből van elég, akkor azt kell használni. Az segíthet, ha kis csalásként a kondenzátorokkal sorbakötsz egy ellenállást, ami töredéke a kisütéshez, méréshez használtnak.
Sziasztok!
TDA7375 erősítőt készítettem, ehhez a számítógépről nyerem a tápfeszültséget. (sárga-fekete vezeték, ami a winchesterre is csatlakozik.) Viszont szeretnék egy előfokot elé,amellyel a hangerőt tudom szabályozni, esetleg magas, mély hangszín és egy fejhallgatót meghajtó op-amp), az ehhez használandó 4580-as műveleti erősítőnek +- 12V-ot szeretnék használni. Ehhez kellene nekem egy kovnerter áramkör, ami asszimetrikusból szimmetrikus tápfeszültséget szolgáltat. Köszönöm a segítségeteket.
A pc-tápban van -12V -os ág is (kék vezeték).
Igaz, az csak az alaplaphoz megy, de megcsapolhatod még a csatlakozó előtt valahol.
Tényleg. Köszönöm a tippet. Ez beterhelhető 2-3 műveleti erősítővel simán.
Szia! Ne legyen igazam, de nagyon zajos lesz. A PC táp test és a hang kimeneti test között mindig adódik valami váltakozó-feszültség különbség. Ha van módod tápláld független tápról az erősítőt.
Sziasztok!
Van egy par kerdesem MOSFET-tel kapcsolatban, amiket nem ertek. Labortapon probaltam ki N csatornas FET-eket, D-re +-ot, S-re --ot kotottem. Amikor hozzaerek a G-hez, elkezd vezetni. Ha elengedem akkor is vezet, egeszen addig ameddig megszakitom a tapfeszultseget, es mindharom labat egyszerre megfogom. Utanna est megint el tudom jatszani. Tudom azt, hogy ha G es S koze rakok egy 100Kohm-os ellenallast, akkor es megszunik. Ezen a kapcsolason miszont nincs csak Gate ellenallas, es a megepitett aramkorben, a FET folyamatosan nyitva van. Mit csinalok rosszul? A Gate jel megszunese utan miert nem zar a FET?
Velem is volt már ilyen csak P csatornás feten és akkor történt ez mikor kinyírtam a fetet és egy egyszerű vezetőt kaptam belőle amin csak átfolyok az áram és nem tudom kapcsolgatni.
Szia!
Amikor megszűnik a pozitív gate-feszültség, akkor az 555-ön keresztül testre kapcsolódik a gate. Ezért zár le és ezért szűnik meg a drain-áram. Tehát működnie kellene az áramkörnek. Esetleg próbáld ki az ellenállásos testre húzást mert van olyan 555 példány, amely nem mindig kapcsol testet a kimenetére. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Van egy 15,5V-os transzformátorom, és egy 7812CV stabilizátorom.
Ebből kb. maximum 1.2A-t fogok használni, de tipikusan csak 0.8A-t. A 7812 bírni fogja? Szóval 10V 1.2A, azaz maximum 12W-ot kell leadnia a környezetének.
Mi van rá írva pontosan a 7812 re? mer van olyan ami 100mA 1A 2A árammal terhelhető
Berakok, de nem barmolja szét az egyenirányított áram grafikonját? Mert demonstráláshoz kéne
Sziasztok!
Tudom, hogy sok mindentől függ, de egy 2,4V 0,75A-es izzót körülbelül hány darab nagyfényerejű fehér 5mm-es Leddel lehetne kiváltani?
Szia!
Erre azért sem lehet korrekt választ adni, mert a LED eleve irányítottan sugároz, az izzó meg majdnem minden irányban. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Igen, tudom, ezért is írtam, hogy sok mindentől függ. Csak úgy saccra akartam tudni, hogy a fényerejét kb. hány leddel lehetne kiváltnai.
Na akkor annyit tegyél ha 1.5A terhelést bír. 1,2-0,8A kell használnod akkor érdemes hűteni a dolgot mert ekkora áram általában megjelenik hő formájában is, de ha nem terheled hosszan akkor nem kell. Hosszú terhelésnél meg hűtsd de 100 fokig ki bírja, felette már veszélyes.
Persze a hőtőborda az csak természetes.
Köszönöm! Amúgy ezeken mennyi hő termelődik, azt hogyan tudom kiszámolni? Drop feszültség X átfolyt áram?
Nem tudom anyit tudok hogy minnél nagyobb áram annál nagyobb hő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |