Fórum témák
» Több friss téma |
Nos a legrosszabb esetben (27-1,5)*2,4= 61,2W
A trafóm sec oldala 24V-ot tud és kb 2,4A-t. Egyébként gondolkoztam azon, hogy teszek rá egy 12V-os számítógépház ventillátort, ami csak X hőmérséklet esetén kapcsol be, viszont nem tudok, hozzá kapcsolást.
A TO220-as tok nem tud 61W-ot elfűteni, akárhogyan hűtöd.
Egy ventilátor szabályozás: Bővebben: Link
Többnyire 9V-ot mindig használnék, bár az áramfelvétel általában igen alacsony lenne a 2A-hez képest.
Pl. gitártorzító próbához. Köszönöm a linkeket, áttanulmányozom. 40W-ot lehetséges lenne hűteni ventillátorral+ bordával? Csatoltam két képet az éppen szerelt bordáról, viszont van processzor hűtőm is egy ventivel (szintén képen), ha esetleg nem lenne elég a házhűtő (bár tudom ez elég tág fogalom) + a mostani szerelt. Idézet: „40W-ot lehetséges lenne hűteni ventillátorral+ bordával?” A belinkelt Texas Instruments adatlapban szereplő számok szerint az LM350-esük max. megengedett maghőmérséklete 125 fok, a tok tipikus hőellenállása pedig 3K/W, azaz 40W esetén legalább 5 fok alá kellene hűteni a tokot - a max. hőellenállásra pedig 4K/W-ot írnak, így igazán biztosra csak akkor mehetnél, ha a -35 fok alá hűtenéd a tokot. Ez csak ventilátorral ugye nem lehetséges.
Hali!
Köszönöm a bátorítást, a múltkori mellényúlásom után rám fér egy kis sikerélmény. Az alapötletemet a hozzám került elektronikai hulladék ihlette, de utánamértem az LM mennyit bír. 24 V-on rövidre zártam az LM 337K-t, nagyon szépen leadta a másfél ampert elég sokáig mert egy komolyabb hűtőbordára szereltem hűtőpaszta stb. Az első problémán túl viszont kérdéses a kerülőtranzisztor rövidzár védelme. Másik bökkenő amit írtál a szabályozás +- üzemmódban. Ezt viszont kiküszöböltem azzal, hogy rendeltem egy 5k-s sztereo potmétert és így a GND-t szét tudom választani. Ez azért is előnyös, mert függetlenül is tudom használni a táp bármelyik oldalát.
Nézd meg hogy mások hogyan csinálják a védelmet. Egy PNP tranyóval figyelik az emitter ellenálláson a feszültséget, és ha az eléri a 600mV-ot, söntölik a bázis-emitter ellenállást. Természetesen ekkor olyan tranyó kell, ami kibírja az LM 1,5A áramát. Teljesítmény nem sok lesz, mert a feszültség ekkor két bázis-emitter-nyi lesz. (1,2..1,5V) üdv!
Kedves proli007,
Van egy Lm338K regulator kapcsolásom amit évek óta használok. (Mellékeltem is hogy melyik az.) Igazából egy barátom adta nekem így kompletten egy 16V-os egyenirányított szűrt kb. 2A-es trafóval ami így rendkívül kompakt. Jól működik, a kérdésem is csak annyi lenne és inkább csak kíváncsiságból, hogy mitől lehet az, hogy a szabályzó poti kb évente egyszer lefüstöl benne. Cserélem, megint működik egy idejig. Nem nagy gond, de még nem tudtam rájönni mi okozza. Látszólag rendszeretelen és nem találtam összefüggést semmivel. ![]() Gondoltam talán tudsz segíteni.. Üdv: L. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Bocsánat a melléklet lemaradt!
Idézet: „és elvileg ott nem folyik semmi komolyabb áram” Mert hogy a kimeneten lévő 120 Ohm-on keresztül nem folyik áram a trimmeren keresztül. ![]()
Hello! A szabályzó poti csúszkáján 5mA áram folyik át, ha az Out és ADJ lábak között 240ohm van. Állítólag ez egy potinál nem gond, de lehet ezeknél a gagyiknál mégis. Szimpatikusabb lenne huzalpoti használata. De azoknál is van gond, mert a nagy ellenállású (1k felett) vékony ellenálláshuzalból van tekerve, ami összekócolódhat. Talán jobb megoldás lenne egy helipoti. Ott viszonylag vastag lehet az ellenállás huzal, mert relatíve hosszú a pálya.
Másik gond lehet, ha a táp kimenetén nagy kondi, vagy aksi van. Ekkor ha leszabályozod a tápot csak a 240ohm korlátozza az áramot. Egy 12V-os aksi esetén ekkor már 50mA áram is folyhat. Attól már lehet hasmenése lesz a potinak. Vagy is ha nagy kondi van a kimenetén, ne csavargasd "lendületből" a potit. Ha meg aksi, tegyél a kimenetre egy soros diódát, amitől nem tud az áram visszafelé folyni.. (Bár én hitem szerint tápegység nem aksitöltő. De tudom, hogy "szegény ember vízzel főz, és maga keféli a feleségét"..) üdv! szerk. Most látom, 120ohm van a kimenetén, így minden áram a kétszerese lehet.. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Ott a pont!
A régebbi esetekre nem emlékszem, de a legutóbbi esetnél így történt: Ment a táp épp egy szenzort méregettem vele amikor, húztam egyet a mérőzsinóron ami a poti forgatógombja alatt volt -néha dzsumbuj van az asztalomon kár tagadnom- és a húzástól a minimumra tekeredett rögtön. Tényleg ekkor halt meg. Egyébként az is igaz hogy kommersz potikat raktam bele. Amúgy nem töltőnek használom hanem a cégnél apróságokat méregetni tesztelgetni 5V-ot meg 12-t szoktam levenni róla minimális terheléseken... Mégegyszer köszi, így világos! Üdv: L.
Esetleg egy ilyesmi megoldás?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Inkább megmutatnám. Mert alapvetően három hiba van.
- A kimenő feszültség változása nem lineáris. - Hőfokfüggő lesz. Ha 25 fokon 15V-ra beállítod a feszültséget, akkor az 50 fok mellett, 14V-ra csökken. - A kimeneti feszültség minimumát a BE-feszültséggel (600mV-al) növeli. üdv!
Hello! Attól ez még rossz megoldás.. üdv!
Hali!
Nem állok ki egy ilyen megoldás mellet, de aggaszt a potin áthaladó néhányszor 10 mA-es áram. Mivel most építek tápot, hogyan lehetne ezt kiküszöbölni valahogy, nem tudom. Esetleg logaritmusos poti megoldás lenne? A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
Hello! Ha megnézed a görbét, nem logaritmikus jellegű, de ha az is lenne fordított logos poti kellene, ami oly ritka ma mint a fehér holló. De írtam a választ, hogy huzalpotit kell alkalmazni amiből a legcélszerűbb a helipot. És célszerű a 120ohm-ot 240-re cserélni, hogy ne 10, hanem 5mA folyjon.. (Persze újra kell számolni a poti értékét. üdv!
Hali!
Egy ilyen megoldással ki lehetne küszöbölni a potméteren áthaladó nagyobb áramot szerinted? Ja és közben a rövidzárvédelmet is átalakítottam, ahogy leírtad, az egyik BD-t használtam erre, így is elég lesz a kimenőáram. Üdv.: Glitter A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Hello! Ki.. De jó lesz ez szerinted?
- Leszimuláltam a kimeneti fesz és a terhelőáram (aminek minimum 5mA-nak kellene lenni) változását a poti állásának függvényében.. - Az áramkorlátozás így működhet, csak épp az ellenállás értékek nem jók. Imax=Icmax+ILMmax Icmax=0,65V/Re Az LM ellenállásán eső feszültségnek Ube+URe-nek kellene lenni.. üdv!
Üdv emberek! Megépitettem ezt a kapcsolást bd 250c-vel és a következö kérdésem.
Az R2 elhagyható?
A 7812 és a BD együtt dolgoznak a 8 A érdekében az ellenállás a BD emitterében az igazságos
áramelosztást szolgálja, ne vedd ki sőt ha úgy látod hogy 8 A terhelés mellett a megfelelően hűtött BD erősen melegszik még növelni is szükséges értékét. A 7812-t is hűteni kell.
Továbbá ha 12V/8A kéne a kimeneten, akkor ez 30V bemenet mellett nem fog menni, 15-18V-tal kéne megtáplálni.
Hát igen, több sebből vérzik, próbálkozni kell .
Azért is jelzi a bemeneten MAX 30 V DC
Hát igen, olyan szokásos bsselektronikás... van ugyan valami pici köze a valósághoz, de szinte mindegyik onnan származó kapcsolásnak valahol vérzik a torka - vagy nem azt, vagy nem pont úgy tudja, ahogy oda van írva, vagy rosszabb esetben még a kapcsolás is hibás.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
Öreg Róka tudja mire való mit szabad megépíteni és mit kell felejteni.
A fiatal versenyzők tapasztalatlanok, mindent szentírásnak vesznek nem képzik magukat, tisztelet a kivételnek és egyből olyan dolgokba akarnak fogni ami 10-20 év tapasztalatot műszerezettséget kíván. Gondolok itt a rádiófrekvenciák területére, hangolt rezgőkörök szűrők, kétoldalas NYÁK, kapacitásszegény szerelés stb.[off][/off] A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
28V-ot kap és erössen melegszik a BD 2-3A terhelésnél is.
Ez nem is meglepő... 8A-t nem fog bírni ekkora bemenő feszültség mellett, a tranyó megolvad.
Akkor kevesebb bemenö fesz mellet ahogy irtátok 15-18V akkor tudná a 8A-t?
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem, hogyha van egy középleágazásos trafóm, akkor azt tudom használni úgy hogy egyszer csinálok belőle egy +/- -os szimmetrikus tápot, ill. egy olyat hogy a teljes tekercset használom és egyenirányítom, tehát aszimmetrikusat. Természetesen a két 0 pontot nem kötném össze. Kösz ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |