Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2117 / 3990
(#) kadarist válasza Addye hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Szia!
Ha annyi "kell", akkor mi a kérdés?
(#) Addye válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Az a kérdés, hogy "kell" neki annyi mindenképp? Nincs itthon akkora adapterem, sem tápegységem.
(#) sprofan válasza Addye hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Az ilyesmit nem viccből szokták ráírni szóval igen, kell. Ha nagyon muszáj akkor rákötheted egy PC tápra is.
(#) Addye válasza sprofan hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Köszönöm, megpróbálom.
(#) dudassandor1 válasza Addye hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

A fűtőszálat "etetni" kell valamivel, hogy felfűtse a hajvasalót. Az alacsony feszültség nagyobb áram mellett adja ugyanazt a teljesítményt.
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 23, 2013 /

Na ma végre készen lettem köszönöm mindenkinek a segítséget, és a sok hasznos tanácsot.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) mpetrooo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Figyelni fogok Drukkoljatok holnap lesz a bemutató...
(#) sprofan válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Azért arra figyelj hogy az egyutas egyenirányításban a II állásnál nem biztos hogy szeretni fogják a kondik a fordított tápfeszültséget.
(#) mpetrooo válasza sprofan hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Arra gondoltam II-es állásban nics benne a körben a kondi. Mert ez olyan kapcsoló hogy egyszerre két kört tud kapcsolni, és csak az I-ben van benne
(#) sprofan válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Ezt nem tudtam, ebben az esetben vedd tárgytalannak amit írtam és sok szerencsét
(#) mpetrooo válasza sprofan hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Azért köszi
(#) BHB hozzászólása Szept 24, 2013 /

Sziasztok,

Abszolút kezdő vagyok, fizika az ment, asszem az alapokkal képben vagyok, csak nem tudom milyen alkatrészekkel tudom megcsinálni amit akarok. Ebben kérnék segítséget. Szóval van 12 tekercsem, amiben aszinkron módon felszültség indukálódik. Ezt egyenirányúsítottam 4 diódával, viszont nem tudom, hogy hogyan kössem őket, hogy a felszültség összeadódjon. S mint írtam, aszonkron, vagyis random, hogy melyikben van épp feszültség, illetve a polaritás is az, bár azt a diódákkal megoldottam. Szóval a lényeg: van 12 + és 12 - lábam amiben random van feszültsg, ezt szeretném valahogy állandósítani. MINDEN érdekel, pls tanítsatok, ötletem sok van tudásom kevés!!!
(#) granpa válasza BHB hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Azt hiszem, véletlenszerűen, kérem (nem 'cset', szakmai fórum!)....a többi rendben.Bár nem igazán érthető; mi ez, hogy jön ez létre?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
(#) BHB válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Köszönöm a választ, akkor összefoglalom: Van 12 mágnesem fordított polaritással elhelyezve, ezek indukálják a feszültséget a tekercsekben. Abba, hogy hogyan, illetve, hogy miért nincs ez szimmetrikusan megoldva, hogy a tekercseket tudjam kapcsolni, nem mennék bele, nyomós oka van. Tehát a problémám, hogy mind a 12 tekercsben más pillanatban indukálódik feszültség. Ezeket, mivel a polaritás változik, egy dióda híddal egységesítettem.

A kérdésem az, ha mindegyiknél beteszek egy kondenzátort, amivel stabilizálni tudom a feszültséget, akkor ezek sorba kötve a tekercsek feszültségének összegét adják?
(#) kadarist válasza BHB hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Egy újabb ingyenenergia-gép.
(#) BHB válasza kadarist hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Ezt kifejtenéd??
(#) proli007 válasza BHB hozzászólására (») Szept 24, 2013 / 1

Hello! Ha "össze-vissza" fázisban jelenik meg a feszültség, akkor váltóáramilag nem tudod összeadni a feszültségeket. Vagy is mind a 12-öt külön-külön egyenirányítani-kondizni kell, és azt már össze lehet adni. Össze adni meg soros kapcsolással lehet a feszültséget. (Már amennyiben tényleg össze szeretnéd adni.) üdv!
(#) BHB válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Köszönöm szépen!!!

Köszönöm, ez így működik is! Lennem még egy olyan kérdésem, ha folyamatosan növekvő (1,8-40V-ig ment eddig) feszültségem van, azt hogyan tudom kétfelé bontani? Tudom, hülye kérdés, de csak azt tudom mit akarok, azt nem, hogyan kell. Találtam IC-ket, de nekem arra lenne szükségem, hogy mondjuk 5V tölt egy akkut, a többi pedig egy motort hajt.
(#) proli007 válasza BHB hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Nem igazán érteni, mit értesz a kettébontás alatt. Az összegzett feszültséget bármely pontján terhelheted. Vagy is mondjuk alsó három összegzettre teszed az aksit, a felsőre meg az akármit.. De a terhelés hatására változni fognak a feszültségek. Amúgy egy 1,8..40V "feszültségvándorlással" sokra menni nem lehet. üdv!

Rosszul fogalmaztam. Ha a gép eléri a maximális fordulatszámot akkor kb 100V lesz a maximális feszültség, ami a gép súrlódásából adódóan állandónak mondható - tovább nem képes gyorsulni, bár "akarna". Ezt a feszültséget szeretném két részre osztani, az egyik rész egy 12V-os akkut töltene a másik bármi egyebet.
(#) proli007 válasza BHB hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Nekem az a gyanúm, hogy nem ketté akarod osztani, hanem a 100V-ból szeretnél 12V-ot készíteni aksi töltéshez. Mert ha tényleg szét szeretnéd osztani, mi a gond. Leválasztod az összeadott feszültségből a 12V-nak megfelelőt.
De ha már "villanyra adtad a fejed" akkor nem ártana megismerkedni a villanytan alapkérdéseivel. Mert anélkül, kissé sötétbe tapogatódzás lesz, bármit csinálsz..
(#) gaben110 hozzászólása Szept 24, 2013 /

Sziasztok!
Egy hifi ből kiszereltem a végfok panelt+táprészt, külön erősítőnek szeretném használni, a következőa problémám, elötte mőködött, miután kiszedtem nem kapcsol be a Végfok IC. LM1876T tipusu ic van benn(2x20w), tápfeszültséget megkapja, minden a hején egyedül a 6os MUUTE A és 11 MUTE B lábra nemtudom mit kössek ,hiába érintem a GND re vagy áramhoz nemkapcsol be.Valószinüleg ez mehetett a bekapcsoló gombhoz vagy nemtudom.
Valaki tudns segíteni hogy hová kössem hogy bekapcsoljon?
Csak egy rajzot találtam az ic ről de nemigazán értem.
Köszönöm!
(#) petoisu hozzászólása Szept 24, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy tápegység amiben található 2db fólia kondi. Ez van ráírva: 684K 450MFTD. Milyen kondival lehetne őt helyettesíteni? A 450 gondolom a feszültség terhelhetőségére utal. FElhívtam pár boltot és nem tudtak adni ilyen specifikációjú kondit.

Köszönöm!
(#) Balaa16 válasza petoisu hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Üdv! Ez egy 680nF-os kondi, 10%-os toleranciával. A feszültség nem olyan fontos, legyen nagyobb, mint a táp feszültsége. Bővebben: Link
Balázs
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
(#) kérdező hozzászólása Szept 24, 2013 /

Sziasztok!
Félperiódusos táplálásra hogy igaz Ohm-törvénye? Arra gondolok, hogy egy dióda csak pl. a pozitív félperiódusokat engedi be. 230V esetén 115V-tal kell számolni, ha az effektív teljesítményre vagyok kíváncsi?
(#) reloop válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Szia! Testet kell nekik adni: Bővebben: Link
Ha nem szólt, nem ezen múlott.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Az ohm törvény mindig igaz. (legfeljebb ha impedanciák vannak váltakozó áramú körben, akkor komplex számokkal (vektorokkal) kell dolgozni)
Egy jelsorozat effektív értéke megegyezik a görbe alatti területtel. E terület kiszámításához meg kellene tanulnod integrálni. Néhány esetben tudjuk ennek az integrálásnak a végeredményét, általános esetben sajnos el kell végezni a számítást.
A félhullámú szinusz esetén a helyzet egyszerű, pont a fele lesz a teljes szinusz hullámú feszültség, vagy áram teljesítményének, ohmos terhelés esetén.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

A félhullámú szinuszt a multiméter rendesen méri? (Integrálni még nem tanultunk.)
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Attól függ, melyik multiméter. Mivel az egyenirányított szinusz nem egyenáram, és nem is szinuszos áram, az effektív értékének mérésére csak valódi effektív érték mérő (thru RMS) műszer használható. Multiméterek közül, csak néhány típus alkalmas ilyen mérésre, általánosan használt (főleg olcsóbb) multiméterek nem. Az egyszerűbb multiméterek és főleg a digitálisak a bemeneti jelből mintát vesznek, és ezek jellemzőiből a skálatényezővel korrigálva mutatják a mért értéket. Ez azonban csak néhány speciális esetre igaz, egyenáramra, (feszültségre) és többnyire kisfrekvenciás váltóáramra, feszültségre. Ezen okok miatt ez a fajta műszer, nem alkalmas pl. szinusztól eltérő hullámformájú jelel mérésére, mert az eltérő mérési metódusuk miatt a mutatott érték jelentősen eltérhet a valóságtól.
Következő: »»   2117 / 3990
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem