Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2130 / 3976
(#) qvasz2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Idézet:
„9V-os elem, tovább bírja, mint a ceruza elem.”

Ezt miből gondolod??
Amúgy telepes táplálásnál nem célszerű 4V-ot elfűteni! Ez a párosítás a legrosszabb hatásfokot adja!
(#) amda hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van különbség kompozit és komponens kábel között? Használható egyik a másik helyett?
(#) tcs52 válasza amda hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Sajnos van! És nem hasznáhatók egymás helyett.

A különbség a video (képi) információ továbbításának módjában van. Hétköznapi viszonyok között pl. a TV esetében a kompozit jel továbbítása történik egy jelként, amiben benne van a képtartalom fekete-fehér-ben, a színinformáció kódolva (PAL, v. NTSC, v. SECAM), és a TV működési elvéből adódóan nélkülözhetetlen szinkronjelek (vízszintes és függőleges is).

PC hagyományos (15 p. DSUB csatlakozós) VGA kimenetében komponens jelek vannak, azaz a szín és világosságjelet egyaránt tartalmazó R (vörös), G (zöld), B (kék), és a függőleges meg a vízszintes szinkronjelek (azaz a kábelben ez az 5 jel külön a vezetékeken). Ugyanilyen továbbítás az EuroScart csatlakozóban is lehetséges, bár ott a szinkronjelek egy vezetéken (valójában a fekete/fehér jel vezetékén) vannak átvíve. Ráadásul a TV-khez kell még egy vezérlőjel is ami ez esetben átkapcsol a kompozit módról komponens módra.

S-video esetében a fekete/fehér információ együtt megy a szinkronjelekkel, és egy másik külön vezetéken megy a kódolt színinformáció (Ebből a két jelből aránylag egyszerűen csinálhatunk kompozit jelet), és ezt az S-video jelpárt is szokták komponenseknek nevezni.

Vannak még másfajta, ritkábban használt kompones továbbítási módok (pl. színkülönbségi jelek) is. Végül is az adott berendezés szabja meg, hogy milyen jeleket képes kiadni, azokat milyen csatlakozókon (esetleg milyen jelszinteken), illetve ugyanígy milyeneket képes fogadni. Mindegyikhez a hozzá megfelelő kábelt kell használni. Adott esetekben (pl. EURO) lehetséges olyan kábel, amely többféle továbbításra is képes (kompozit és komponens is).

Maguk a kábelek azonban nem tudják átalakítani a jeleket.
(#) amda válasza tcs52 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszönöm a választ! De igazából én csak összekötésre használnám. A pc-n van YPBPR kimenet a TV-n van YPBPR bemenet. A mellékelt ábra szerint kötném össze. Arra nem alkalmas a sima RCA kábel?
Itt a kép: http://kepfeltoltes.hu/view/131010/k_bel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) kinca68 hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Sziasztok! Kezdőnek talán komplex, de elemeiben kezelhető probléma miatt fordulok Hozzátok.
A téma: nagytestű robogó hátsó dobozára helyzetjelző- és féklámpa kiegészítés SMD 5050-es led szalag segítségével.
A tárgyban ezrével található leírás a neten, de én egy azoktól eltérő elvet követnék - hacsak le nem beszéltek róla.

A ledsor "halála" a túlfeszültség, az ilyenkor termelődő hő miatt megy idővel tönkre, ezért stabilizált 12V-tal táplálja mindenki, általában 7812 IC-vel. Itt a bemenő minimális feszültség 14,5-14,8V, amit a 14,6V-os elvi töltőfeszültség szolgáltatna is, ha nem egy Aprilia Scarabeo 400-ról lenne szó, aminek típusgyengesége a fesz. szabályzó; emiatt 12-13,5V a tényleges. De egyébként sem szívesen alakítanám hővé az életmentő féklámpafényt, ha nem muszáj.

Ezért azt találtam ki, hogy "megszaggatnám" a tápfeszültséget, amivel kvázi felezném a teljesítményt, így a ledszalagon keletkező hőt is.

Így végül a rendszer a következőképpen épülne fel: a helyzetjelzőről kapcsolójelet levéve kb 7V-tal táplálnám a szalagot.
A féklámpa kigyulladása esetén pedig pl. egy NE555-tel vezérelt áramkör adná neki a teljes tápfeszt (amit a motor tud) mondjuk >25Hz-en.

A kérdések pedig:
1. Szerintetek alkalmas-e az elgondolás használatra? Ha igen akkor:
2. Hogyan gondolkodjak, hol szerezzek irodalmat az egészhez? És itt jön a "kezdőségem", hogy van elképzelésem arról, hogy ez az egész működhet, pl. az NE555 bistabil multivibrátorként való használatát talán meg tudnám oldani, de nincs ismeretem arról, hogy hogyan kapcsoljak vele 1,2A-t. Vagy pl. nagyképűen leírom, hogy "helyzetjelzőről kapcsolójelet levéve...", de ezt hogyan?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) kinca68 válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Bocsánat: természetesen astabil multivibrátor.
(#) pucuka válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Van itt egy nagy tévedés:
Idézet:
„A ledsor "halála" a túlfeszültség,”

A LED nem izzó, nem 12, vagy 7, vagy akárhány voltos. A LED a nagy áramtól megy tönkre, ezért áramgenerátorral kell meghajtani. Ha a LED árama a tápfeszültségtől független, elérted a célodat. Meghajthatod analóg áramgenerátorral is, (legegyszerűbb esetben egy ellenállással), de ha csökkenteni akarod a veszteséget, akkor kapcsoló üzemű áramgenerátort használj. Ilyen irányban kutakodj.
(#) sany hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Sziasztok!

Nekem az lenne a kérésem, ha egy T1.25 A /250 V olvadóbiztosítékot egy T1.5A / 250V típusú biztosítékkal helyettesíthetek -e? Okozhat-e problémát meghibásodás esetén?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szerintem nyugodtan. Nem akkora a különbség, hogy gondot okozhatna.
(#) SzervízMacska válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szia. Első olvasmánynak a KRESZ ide vonatkozó rendelkezéseit ajánlom, utána a műszaki megvalósítás már remélhetőleg nem is fog érdekelni...
(#) _vl_ válasza amda hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Idézet:
„Arra nem alkalmas a sima RCA kábel?”

A videójelhez készített (jellemzően sárga csatlakozós) RCA kábel jó lesz oda. Az audio kábel (általában párban van, egy piros és egy fehér csatlakozóval) nem lesz jó.
(#) kinca68 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat. Én speciális "led szalag"-ról beszélek, nem LED-ekből épített füzérről. Ebben az áramkorlát be van építve, direktben köthető 12V-ra. LED szalag. Bocs, ha tudod, ez esetben én nem értem a válaszodat.
(#) kinca68 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszi. Nulladik olvasmányom a baleseti statisztika volt, amely szerint a VÉTLEN motor balesetek legnagyobb százaléka egyszerűen hátulról történő ráfutásos baleset, mely az észrevétlenségből adódik. Ezek után nem fogadnám meg a tanácsodat.
(#) pucuka válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Ha benne van az áramkorlát, akkor meg minek tornázni? Akkor bírnia kell a feszültség változást, vagy mégsincs benne áramkorlát? Egy gépjármű akkumlátor feszültsége viszonylag széles határok között változik, és ez egy tisztességes áramgenerátornál nem lehet gond.
Ha egy motor állapota megfelel az üzembehelyezés feltételeinek, a láthatósággal sem lehet gond, már ha rendesen karban van tartva.
(#) amda válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
A pirossal és a fehérrel mi a gond? Ahogy megcsináltam az ábrát, úgy nem használható?
(#) kinca68 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Most kerültem ide, nem tudom, hogy ide illik-e ezért:
Idézet:
„Ha egy motor állapota megfelel az üzembehelyezés feltételeinek, a láthatósággal sem lehet gond, már ha rendesen karban van tartva.”

Észrevétlenséget és nem láthatóságot írtam. A sok halott motorosnak sovány vigasz, hogy ő igazából látható lett volna...


Ha a felhasználási céltól eltekintünk, akkor az alapkérdés megválaszolásában segítenétek?
1. Egy 12-14,6V-os feszültségforrást felhasználva - azt minimálisan leterhelve - hogyan tudok egy 1,2A-os áramkört ki-be kapcsolni?
2. NE555-tel mondjuk 50Hz-en hogyan tudnám ugyanezt?
(#) pucuka válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Építs egy ilyen kapcsolást, a motor helyére teheted a LED szalagot, pluszban a fényerőt is szabályozhatod.
(#) kinca68 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Húúú, szerintem ez lesz az, köszi! Kipróbálom.
(#) laszlo raduj hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Hello!
Mit jelent ,hogy Schrittmotor?
(#) kinca68 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Léptetőmotor.
(#) mindenes válasza laszlo raduj hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Bővebben: Link.Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) laszlo raduj válasza kinca68 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Koszonom!
(#) proli007 válasza Tribor hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Hello! Van egy topik, ami kb. erről szól, a "Be-Ki kapcsolás egy nyomógombbal" címmel. Ott van számtalan megoldás a kapcsolásra. Ha egy relével forgatod a motorra jutó feszültség polaritását, már készen is vagy. De nem írtad a motor áramát, ami azért lényeges lehet.. üdv!
(#) jdani hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Hali. Vannak azok a triak szériák BT136-tól, 139ig. Minnél nagyobb szám, annál több amperre van. Ha egy triakos kapcsoláshoz triakot veszek, minek vennék kisebb terhelhetőségűt, ha megveszem a legnagyobb terhelhetőségűt kb ugyanakkora áron?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Az ég szerelmére mije van?
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Nem értem kérdésed..
(#) HAL hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Sziasztok!Én 1 olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy van 1 tolókapum (távirányítós) és az infrát nem tudom beállítani hogy lássa egymást csak max 50 cm-ig.Hogyan tudom beállítani egy 4m-es kapunál hogy vegye egymás jelét.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Talán nagyobb áramra, nemde? Az amper az mértékegység, ahogy a tömegnek a kg.
(#) sastas01 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Fordítok:
Az (eredeti)kérdésben ez hangzott el: Mi van akkor, hogyha ugyanolyan triakból a szükségesnél nagyobb áramot elbírót vesz.


És a szerintem jó válasz:
Ha minden más paraméterben megegyezik, akkor semmi.
(#) BEMcorp hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
Sziasztok!

Ebben a kapcsolásban, ha azt szeretném, hogy 'manuálisan' is bekapcsoljon (ne csak audio jelre), akkor elég, ha egy nyomógombbal a fet gate-jére (a dióda katódjára) pozitív jelet juttatok, ugye?
Következő: »»   2130 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem