Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » AUX bemenet utólagos építése
Tisztelt fórum tagok!
Panasonic R115L rádiómat szeretném ellátni aux bemenettel mint itt oly sokan. Azonban az én rádióm hátulján a képen látható csatlakozók vannak. A CD-CH in portot néztem ki magamnak. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez így működni fog-e? Illetve, hogy a 8 pines csatlakozóval csináljak-e valamit, hogy úgy "érezze" a fejegység, hogy cd tárra van kapcsolva, és engedje azt a forrást kiválasztani. (Jelenleg hiába nyomom a CD gombot nem történik semmi). Köszönöm
Szevasztok!
Én is próbálkoznék egy utólagos AUX bemenet létrehozásával. Van egy Renault Safrane-om és benne a Philips CD-Kazi gyári hifivel ( philips 22dc982 ). Van nekem ebből egy AUX-os verzió is amiben nincs CD, helyette egy aux bemenet található az előlapon. A kettőt szeretném összegyúrni ha lehetséges. A CD-és verzió előlapjának nyákján szintén megtalálható amúgy az AUX előkészítés viszont a másik panelen már az előerősítő része nincs bekötve. Az auxnál ha megnyomom a cd felirratú gombot akkor működik a bemenet. Viszont a CD már csak akkor nyitja a csatornát ha elindul a lejátszás. Én is próbálkoztam a CD lejátszó hangkimenetére rákötni, halkan meg is szólalt viszont hamar tönkre is vágtam a teljesítmény tranzisztort. Nem tudom hogy ezt a csatornát amit nyit a CD lejátszáskor amúgy ki lehetne-e nyitni. Mert ha nincs benne lemez akkor mute jelzés megy a kimenetre. Megválni meg nem szeretnék a CD-től sem mert elég szépen szól ez a közel 20 éves cucc. Annyit tuningoltam rajta hogy a régi gyári ELNA kondikat mind kicseréltem vadi új ELNA Silmic II-re illetve a végfokot, a TDA7374-et TDA 7375-re. Érezhető a különbség. Amúgy van hozzá kapcsolási rajzom is ha szerintetek érdemes vele foglalkozni.
Üdv. Én is hasonlón kezdtem dolgozni, csak egy JVC-vel, de elég hamar megtudtam, hogy ez nem ilyen egyszerű. A CD-tár parancsokat küld és vár soros jellegű kommunikációval, ez teszi aktívvá a CD audio csatornát a rádión. Ezt mikrovezérlővel lehet szimulálni, ha valaki ismerné az adott protokollt.
Másiknak a vezérlője meg nem bizti hogy tudná a CD-t kezelni? Akkor most az IC-t kéne felprogramozni úgy hogy hagyja nyitva a portot?
Nekem annyival könnyebb volt, hogy van kapcsolási rajzom/szervízkönyvem a rádióhoz. Azon végigkövettem a csatlakozót. Van egy CD audio left/right csatorna, de egy olyan bemenetválasztó cél IC-be megy bele, ami két JBUS vonalon parancsokat vár és küld is. Ilyet meg a JVC nem tesz közzé. Az IC meg parancs nélkül nem teszi aktívvá a vonalat. A mikrovezérlőbe meg a protokoll ismerete nélkül nem tudok mit beprogramozni. Még arra gondoltam, hogy átvágom a fóliát és közvetlenül a rádió bemenetre küldöm, a rádiót meg kiiktatom. De sajnálom a készüléket.
Rajzom nekem is van hozzá, bár programozni én sem tudok. Csak minimális a különbség a két készülék között és gondoltam hátha össze lehet vele hozni.
A saját rajzomat is nézegettem egy pár órát... Hát itt inkább az a gond, hogy a tár felől meg kellene "szólítani" a rádiót és utasítani, hogy "CD be, rádió mute". A rádió meg visszaszól, hogy "szám címet kérek, vagy sorszámot, lejátszás". Na ez az amit nem nagyon találni meg leírásban. Ezt kellene mikrovezérlővel, kívülről szimulálni. Vagy szétberhelem a panelt, azt meg nem akarom. Egyenlőre félretettem és elkezdtem építeni egy 2x20 wattos, TDA2040-es sztereo erősítőt, amire rákötök egy mp3 lejátszót meg egy autós ISO csatlakozót és kész. Majd lesz valami.
Szerkesztve: Közben észrevettem, hogy neked nincs is CD-tár csatlakozód, az első hozzászólásom az előtted szólónak szólt, csak nem tűnt fel nekem. Igazándiból te belülről szeretnél aux-ot egy auxos panel cseréjével? A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Értem, hát a másik megoldásnál akkor nem kell programozni sem. Csak meg kell építeni!
Nem is biztos, hogy ugyanarról értekeztünk. Nekem kazetta-rádió kombó van amin cd-tár csatlakozó van, mint az előtted szólónak, én arra próbáltam tippeket adni. De nálad akkor nem ez a helyzet, ha jól látom...
Hát akkor elbeszéltünk egymás mellett! Amúgy nekem CD-tár vezérlés nincs hanem egyben van CD és kazetta is 2 DIN-ben. Nekem az előlapi panelon az AUX-os verzióhoz hasonlóan rajta van az AUX ajzat helye a nyákon, tehát forraszható. Próbáltam az előlap cserét is, de úgy nem működött. a Középső panelon viszont a CD verzióban nincs is meg az előerősítő rész, kondik hiányoznak róla.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Visszaolvastam és megértettem. Tehát van egy cd-s amin nincs aux és van egy aux-os amiben nincs cd. Szeretnéd ha lenne egy cd-s és auxos verziód a kettőből. Az én külső programozási verzióm azokra vonatkozott, amik tudnak külső cd tárat vezérelni, azok nem mai gépek. Én a helyedben beszerelném a működő aux-ost és rákötnék valami jófajta mp3 lejátszót, a cd-t hanyagolnám. Macerás az már.
Igen pontosan ahogy mondod! Akkor ez szerinted felejtős. Amúgy amit küldtem privátban azon láthatod hogy néz ki. Az a gyári cucc hozzá abban mind a két verzió szerepel. ez sem egy mai gép, már 20 éves rádió de ahhoz képest elég sokat tud és szépen szól! Ezért maradt is meg! Ezt anno kifejezettem az autóhoz gyártották.
Alapvetően lusta vagyok. Nincs már kedvem CD-ket írni. Egy CD-s SONY-t szedtem ki az autóból aminek elromlott a CD lejátszója, hogy egy AUX-ost tegyek a helyére, a JVC ingyen volt, egy próbát megért. Nem jött be. Húsz-harminc ezret sajnálok egy újért, amit építek meg talán elég szarul néz ki, hogy ne kelljen "senkinek", érted. Ha neked van egy jó AUX-od és mellé még speciálisan abba a műszerfalba való, nem szedném szét.
Hát szétszedni én sem akartam, max kivezetni az aljzatot. Amúgy képen láthatod is az első hozzászólásomnál mind a kettőt. Amúgy igen működik viszont CD-és ből van egy amin lehet kísérletezni. Alkatrészként vettem meg de sikerült megjavítani. Csak lestem mikor másikat amúgy tartalékként vettem és megláttam hogy az meg nem is CD-és hanem AUX-os. Már 92-ben nyomtak ilyet pedig utóbbi években lett nagy divat. De az is igaz hogy amúgy a CD hangminőség az veri az MP3-at. Persze nem simán grabbelt cuccból írva.
Sziasztok!
Segítséget kérek utólagos AUX bemenet építéshez.(Az sem baj ha egy fejhallgató vezeték lóg ki a gépből) Ez egy hordozható rádiósmagnó SONY CFD121. Az jó lenne ha a kazetta részre lehetne kötni, és a főkapcsoló Tape állása kapcsolná az Auxot. (Persze a magnó motorját kikötném. Próbáltam a fejre kötni a 3 vezetékemet ami a füles kanócból jön de rossz, tudom is miért olvasgattam a fórumon. Van a közelében egy IC de nem merek ott forrasztgatni a brutális Cseh pákámmal. Meg azt sem tudom mit hova. NAGYON hálás lennék egy egyszerű válaszért. Ha kell szétkapom és lefotózom a panelt. KÖSZÖNÖM ha válaszoltok.
Sziasztok!
Egy másik topicban már feltettem a kérdésem, de tovább böngészve a fórumot, úgy tűnik ide kellett volna írnom először is. Adott egy VDO Dayton CD 2100-as (butábbik) fejegység. Bővebben: Link Itt van hozzá User Manual is: Bővebben: Link Ez a fejegység tudja a kihangosító funkciót, a könyvben az is benne van, melyik vezeték ez. A kérdésem a következő lenne. Ha jól tudom ezek a bemenetek csak monoban szólnak, hogy lehetne ebből stereot csinálni, valamint hogyan tudom rákötni egy jack csatival a telefonom, avagy bármi mást? Ez is egy ugyanolyan analóg jellel müxik mint ami a telóból kijön, vagy kell hozzá építeni valamit hogy ez működjön? Jha, meg a könyv egyetlen kábelt ír a kihangosításhoz, de még egy mono jacknek is legalább kettő kell, akkor hogy is van ez? A lényeg, hogy ezt a bemenetet szeretném használni hogy külső egységről tudjak zenét hallgatni. Ha az okosabbik verzió lenne, egyszerűbb dolgom volna, mert azon van cd tár vezérlés, az enyém sajnos azt nem tudja. Amennyiben ez az út nem járható, nekem az is jó, ha kibelezem belőle a cd-s részt (úgyem visz egyet sem, meg igazából sose hallgattam cd-ről zenét) és annak a helyére kötöm be az aux bemenetet. De megint csak kérdés, hogy hogyan? Válaszokat előre is köszi!
Sziasztok.
Érdeklődés szinten lenne egy kérdésem. Van egy JVC KD-G311 -es autó CD-rádio. Nincs rajta aux bemenet, és kicsit unom a cd újra írásokat. A FM transmitterek meg rettentő zajosak, már próbáltam többet is. Viszont ehhez a fejegységhez nekem megvan a kapcsolási rajzom, és a nyákrajzom is PDF ben. Teljes szerviz leírás angolul. (8MB a file méret) Visszaolvasva láttam, hogy a rádió AM sávjára szokták rákötni. Számomra ez lenne a legjobb, mert az kapcsolható. Ez alapján lehet bele kialakítani egy AUX bemenetet?( sima jack dugó/aljzat) (telefont, akarok rákötni) Tud ebben segíteni valaki? Igen tudom, lehet kapni olcsón olyan fejegységet ami USB-s és van AUX is, de egyenlőre a következő 2 évben nincs rá keret. Így marad a szükség megoldás. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Gondolom ha feltetted volna a kapcsolási rajzot (ami ugye megvan, mint eldicsekedtél vele) többet tudnánk segíteni.
Így viszont nagyjából arra jutottam, hogy rajzod van, oldjad meg
igen. mint írtam a file méret 8Mb. a feltölthető méret 2Mb.
Pdf szerkesztőm még nincs telefonpon, hogy kivagdossam a rajzot.. Majd beszerzem. Gondoltam ha valaki visszír, hogy küld mailbe annak elküldöm. De majd felrakom dropboxra ha hazaérek.
JVC KD-G311 Service manual.
Itt a kapcsolási rajz a 34 vagy 38. oldal. Mivel lekopott a vége a típusszámnak így csak tippelem hogy EU verzió és nem EU2, mivel első szériás volt anno.
A lenti kérdésemhez kapcsolódóan, ha a tuner (IC) AM VCC lábán elvágom a nyákot, akkor ha AM re kapcsolok a rádión, semmi nem lesz hallható?
Mert gondoltam az előerősítő, vagyis a tunreből kijövő bal-jobb oldal vezetékezésére rákötném a jack aljzat lábait, és bár ha bármilyen kimenet szól, FM vagy CD együtt szólna vele a telefon is, de az AM re állítva nem lenne háttérben csak csend és tudna a telefon csak magában szólni.
Ha kiforrasztom akkor nem megy el az FM rádió is? Vagy csak kössem rá a bal jobb vezetéket?
Én a C162 és c172 kondi elé gondoltam rácsatlakozni, de lehet oda nem szabad a telefon teljesítményét rátolni.
Azt nem tudom az okost telefon kimenet, ami egy headsetet meghajt mekkora.
Nem akarom kilőni a tunert véletlen. Ha elég nagy akkor az OP AMP (gondolom elő erősítő) után is rakhatom (a hangerő szabályzó E volume - gondolom én) , ha nem túl nagy akkor meg elé kellene tenni.(De ezt így meg nem mondom hol lenne jó, csak tapogatózom) Igen azt észre vettem, hogy a tuner az egy áramkör(Egy IC ha jól látom), és együtt szólna mindennel a telefon, éppen megy lejátszás. Viszont a tuner áramkörénél nem adnék tápot az AM VCC lábra. Így elvileg oda kapcsolva csönd lenne rajta és szólhatna magába a telefon, (sőt használhatnám kihangosításként ha a telefon jack 4lábú pólusú és kötnék rá mikrofont, hallom a bejövő hívást is, de ez mellékes ötlet, nem fontos) Az FM rádió részt nem akarom elveszteni. Az AM nem érdekel, sose hallgatom. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Működik a dolog.
Az elő erősítő elé a C162,C172 elko kondik elé kötöttem be, mert az smd-k túl kicsik voltak, hogy forrasztani tudjam. Érdekes, hogy FM és AM módban ha a telefonról megy ki hang, bármilyen heng, akkor egyből elhalkul és a telefon szól. Teljes hangerőn halkan hallani a rádiót, ezért az AM VCC lábat elvágtam teljesen, így nem keres csatornát és az 540kHz-en sem hallom a zúgást(Amit a digi óracsoportom adott le) Viszont mivel nem találtam hozzá topicot ide írom a gondolatot.(Majd szólnak hogy hova tegyem át) Mivel kipróbáltam és teljesen jól hallom a hangot, beszédet mikor felhív valaki, gondoltam kihangosítóként is használnám. A telefonom 4 lábú Jack dugójának megvan a kiosztása. 4 pin lábkiosztás 3.5 Jack Vettem egy kondenzátor mikrofont, nyomógombot próbának. Mivel a headseteken van egy nyomógomb amivel fel lehet venni, gondoltam bekötöm. Ki is számoltam, hogy ha 2.3Kohm al párhuzamosan kötök 100ohm-ot gombnyomásra akkor az eredő 96 ohm közelébe lesz, ahogy a leírásban is van. De a mikrofonnak 1.67Kohm ellenállását mértem. Ezt bele kell számolnom? Vagy ezt figyelmen kívül hagyhatom?
Szasztok,
a külső jelet miért kell sorba kötött kondin átengedni? A telefon honnan tudja, hogy rácsatlakoztattam valamire és aktiválni kell a fülhallgató kimenetet, ugyanakkor a hangszórót elnémítani?
Hali!
Egyrészt galvanikusan leválaszt, másrészt esetleges egyenáramot leválasztja. A csatlakozóban van egy kapcsoló féleség, lényegében a dugó test része rövidrezár két érintkezőt az aljzatban.
Aha, köszi. Akkor ezek szerint nem kell neki mű-terhelés (mintha mondjuk egy 4ohm-os valamit kötöttem volna rá)?
Vannak olyan megoldások is, ahol a terhelőimpedanciát nézik, sok csatlakozónál nem megoldható a mikrokapcsolóval való figyelés.
Jack dugónál esélye van mindkettőnek, de gyakoribb az aljzatba beépített mikrokapcsoló. A galvanikus leválasztást nem emelném ki, pl. ha valaki egy megfelelő értékű kondin keresztül nyúl a fázishoz, ugyanúgy megrázza az áram a földhöz képest, mint anélkül. Arra maradjon meg a trafó. A kondi konyhanyelven egy frekvenciafüggő ellenállás, folyamatos DC szintet nem enged át, csak impulzust, vagy váltakozó feszültséget, illetve tárolja a rákacsolt DC feszültséget értékétől függően. Egyenszintet választanak le vele és szűrhetnek vele alsó frekvenciákat is.
Jogos, de mondjuk nem is úgy értettem a galvanikus leválasztást, mint "villanynál", hanem a két készülék között nincs közvetlen összekötve a jel. Ha egyenfesz. kerül valamelyik készüléknél erre a pontra, nem vágja rögtön haza a másikat is.
Tulajdonképp megcsináltam, működik a dolog, de nem szeretnék semmit elszúrni, inkább kérdeznék még.
Tehát én egy kazettás egységet alakítottam át AUX-IN -esre úgy, hogy a magnó előerősítő IC-jének (LA3161) a kimenetére forrasztottam az AUX-IN-t. Bent hagyva magát az IC-t. Innen tovább mindkét csatorna egy párhuzamos ellenálláson és kondin keresztül megy tovább. Az tehát a kérdés, hogy ide is kell akkor az 1µF-s kondi, az AUX-IN és az IC közé, vagy elhagyható? A másik kérdés a jelforrás, jelen esetben telefon átkapcsolása. Ennek a jack aljzatában nincs mikrokapcsoló, nyilván a terhelő impedanciára kapcsol. Márcsak azért is gondolom, mert ha egy üres jack-et dugok bele, nem történik semmi. Sőt, van, hogy akkor sem történik semmi, ha a telefont rádugom a fentebb részletezett autórádióra. Utólagos terhelőimpedancia? Hogyan? |
Bejelentkezés
Hirdetés |