Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 323
(#) nedudgi válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
A nagykönyv szerint a sorbakötött cellák közül mindegyiket illene kicserélni, de ettől talán el lehet térni, ha az akkupakk nem túl régi. Jó lenne tudni, hogy az akkupakkban milyen kapacitású cellák vannak, olyant, vagy nagyobbat kell keresni. 18650 LiIon cellákat Magyarországon is lehet kapni, a teljesség igénye nélkül: li-ion.hu, tripolar.hu, kontel.hu...
Ha a cella nem forrfüles, 100-200 Ft körül megoldható. A biztonság kedvéért írom, LiIon cellákat közvetlenül nem szabad forrasztani, csak a ponthegesztett forrfület.
(#) mraulajos válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Köszi a tanácsot, azért linkeltem az előző hozzászólásomban olyan aksit, amelyen van forrfül. Gondolom ebben az esetben lehet forrasztani. Gondoltam rá én is, hogy illene kicserélni mindet, de akkor már inkább egy másik komlett akku. Megpróbálom a linkelt aksikkal. Mit szóltok hozzá?
(#) nedudgi válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Drágának tűnik, még itthon is van olcsóbb...
Szerk: most nézem ebben a csomagban két darab van. Úgy már jobb...
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) gerenk válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Híbás akku a pakkban azonnal kiszúrható, folyadék szivárgás a cellazárásnál, a cella oldala nem sima a műanyag védőfólia alatt a cellafal rücskös, púposodik a fólia, elszineződik
hő hatására.
Bolhapiacokon lehet venni pár száz forintért akkupakkokat, nem minden cella rossz bennük
2 db biztosan kinyerhető belőlük
(#) laszlokunstar válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
4,2V 1500 mAh Sony cellák vannak benne. Kérdezd meg őket, be tudják- e szerezni, vagy mit ajánlanak. Forrfület is tesznek rá, párszor dolgoztattam már velük, meg voltam elégedve. Amit ez előbb linkeltél dupla akkora kapacitású, és kérdéses milyen a töltési karakterisztikája.
(#) _vl_ válasza laszlokunstar hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Idézet:
„Amit ez előbb linkeltél dupla akkora kapacitás”

Papíron (na jó, monitoron ). Nevenincs, világvégi cég által forgalmazott nevenincs gyártó terméke. Azt mondanak, amit akarnak, mi meg vagy elhisszük, vagy nem.
Véletlenszerű gyártók véletlenszerű akksijait én tuti nem vegyíteném egy akkupakkba.
(#) laszlokunstar válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Ebben egyet értünk, lehet, hogy ezt nem hangsúlyoztam eléggé ki.
(#) mraulajos válasza laszlokunstar hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Tehát az én pakkomban egy párhuzmosított párra értendő 3000mA/h.?
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) laszlokunstar válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Igen.
Az általad küldött linken a gyártó 1 db-ról állítja a 3000mAh-s kapacitást.
Hasonló paraméterekkel rendelkezőt vennék, mint ami benne volt.
(#) mraulajos válasza laszlokunstar hozzászólására (») Okt 13, 2013 /
 
Mivel ezekkel a jelölésekke nem vagyok teljesen tisztába, azért kérdeztem, és küldök még egy képet, amin jól látható a jelölés. Tehát amik nekem vannak a pakkban, az 1500mAh/db.?

100_3222.JPG
    
(#) laszlokunstar válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 13, 2013 /
 
Igen.
Idézet:
„4,2V 1500 mAh Sony cellák vannak benne.”
(#) mraulajos hozzászólása Okt 13, 2013 /
 
Hali!
Találtam egy pakkot, szeretném kérdezni, hogy ennek a paraméterei megfelelnek e az előzőekben felrakott képen lévővel? 3,5V ot mérek mindegyikben. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013

100_3225.JPG
    
(#) mraulajos hozzászólása Okt 14, 2013 /
 
Kérek valakit, az előző hozzászólásomban linkelt akkumulátor milyen teljesítményű lehet? ??? mAh.
Köszönöm!
(#) gerenk válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
3000 mAh 4,2 VBővebben: Link
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Van 4 akksim, viszont 4.09V-nál nagyobb feszültségre nem töltődnek fel, lehet, hogy már régiek... És van hozzá egy Ebay-es töltőm (Bővebben: Link), ami valószínűleg 4.17V, vagy ilyesmi feszültségnél kapcsolná le a töltést. Tegnap 8 óra töltés után még azt jelezte, hogy még nincs kész, és az akkumulátorok kb. 40 fokosak voltak. Éppen nem voltam itthon, még jó, hogy nem gyulladt ki a lakás... Ilyenkor mi a hibás? Az akkumulátor, vagy a töltőelektronika?
Köszönöm a választ!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Szia!
A töltési végfeszültséget mértem, az terhelés nélkül ilyen magas, vagy kicsit magasabb általában. Majd megnézem. Igazából egy olyan mérés kellene elvégeznem, amiből kiderül, hogy mennyi a valós kapacitása.
(#) nzozz hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Sziasztok!
EZ a töltő szerintetek egymástól függetlenül tölti az akkukat?

Köszönöm
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
A hátoldalára 1A*2 van írva, és a két visszajelző LED is azt sugallja.
(#) KTobi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Li-ion cellákat csak külön lehet tölteni. Szóval, külön. (Ha akkupakk lenne, akkor lehet egybe, de akkor van ballancer, és nem cellatöltő lenne)
(#) nedudgi válasza KTobi hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Amit írsz, az igaz, de én már láttam olyan töltőt, ahol párhuzamosan voltak kötve a cellák.
(#) _vl_ válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Én meg láttam már monitordobozt, amiben a két hungarocell között egy gázszilikát falazóelem volt... rendeltetésszerű (monitor)használatra alkalmatlan
(#) vladcepes válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia! Megépítettem úgy két leddel. Ha csatlakoztatom először a gépre akkor világít mindkét led,ha csatlakoztatom az aksit,a kék világít,kb fél óra elteltével jelzett a piros led (gondolom hogy feltöltött) ekkor úgy csinálja hogy piros világít kb 10mp-et majd vissza kékre vált kb 2 mp majd megint piros 10mp és így tovább. Hagytam még kb 1 fél órát hogy hátha már csak a piros fog világítani,de nem. Lehet hogy még kellett volna hagyni? Vagy ez így a jó. Köszönöm.
Remek lett.

4.jpg
    
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Ha van két Lithium Ion cellám, a kettő gyárilag párhuzamosan volt kapcsolva. Szétszedtem, és lemértem a kapacitásukat. A kettő között van egy kis különbség. Ha így összekötöm őket párhuzamosan, akkor jól sejtem, hogy a gyengébb cella szép lassan el fogja szívni a töltést a jobb cellától? Hiszen a rosszabbnak a feszültsége gyorsabban csökkenne, ha a másik cellából nem indulna meg kiegyenlítő áram. Tehát tölteni lehet őket párhuzamosan, a töltési végfeszültség azonos lesz, az áram sem lehet túlságosan különböző, ha használni szeretném, nem kellene őket párhuzamosan kötni. Jól tippelek? De akkor miért vannak a laptop akkumulátorokban párhuzamos cellák használva? Tervezett elavulás?
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
A kiegyenlítődés után senki nem fog leszívni senkit. Kiegyenlítő áram fog addig folyni, amíg a két cella feszültsége azonos nem lesz, utána a kisütő áram a két cella belső ellenállásának arányában oszlik meg a két cella között. A két párhuzamosan kötött cella eredője a gyengébb cella kétszerese lesz.
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ha kiegyenlítődés megtörtént, akkor az erősebb cella nem tud teljesen feltöltődni, a kisebb kapacitású határozza meg a töltés végét.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Van egy tabletem, ott van egy nagy 3000mAh-s akku és egy kicsi 380-as. A kettő simán párhuzamosan van kötve. Na ilyenkor mi van?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Szerintem az lesz a legjobb, ha alapból 1 cella van az áramkörön fixen. Van egy kapcsoló, amivel működésbe lép az áramkör, és megjelenik egy 5V feszültség. Ezzel a feszültséggel fogom FET-ek segítségével párhuzamosan kötni a többi cellát az elsővel. Töltésnél pedig csak bekapcsolva kell hagyni az áramkört, és akkor minden cella töltődni fog.
Másik áramkörnél már nem ilyen egyszerű a helyzet, ott valószínűleg áramot kell figyelnem. Ha nagyobb folyik, mint 100mA, akkor mehet a 2. cella párhuzamosan az elsővel. Így tárolásnál nem lesz a több cellának egymásra hatása.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szerintem nem kellene ennyire bonyolítani a dolgot. Ha még azonosítható, melyik két cella volt párhuzamosan kötve, állítsd helyre az eredeti állapotot.
(#) elektrorudi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szia,
Örülök a sikerednek. Én nem készíttem ilyen áramkört, nincs tapasztalatom. Viszont a leírása szerint, van benne egy "recharge" funkció, amely folyamatosan figyeli az akku feszültségét, és egy bizonyos előre programozott feszültségszint alatt, egy új töltési ciklust indít. Tehát elvileg jó lehet, amit csinál. De... szerintem túl gyorsan jönnek az új ciklusok. Mérj feszültséget az akkun, amikor így kapcsolgat. Mekkora feszültségnél világít a piros, és mekkoránál a kék LED?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Idézet:
„Vagy ez így a jó.”

Ez így jó. Valószínűleg az akksid nem tökéletes már, és áltában kicsit lemerül - erre az IC rátölt.
Következő: »»   61 / 323
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem