Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Bizony a DY86-os nagyfeszültségű egyenirányító cső.. s annak a foglalata lóg a sorkimenő vasán (onnan kapta a fűtést, 1,5 menet a vason) , amely bele volt nyomva abba a fehér műanyagba. S ez a foglalatot 3 műanyag pöcökkel rögzítették. Ha van TV18-as szeléned akkor kiválthatod vele a DY-t. Ez esetben a szelént oly módon tedd be hogy + vége a képcsőre menjen.. (képcső cumi vezetéke. ), míg a másik vége a sorkimenő malomkerekéből kilógó vezetékre. (Amin eredetileg egy műanyag kupak volt, csak lejött.. azaz valahogy leszakadt róla.) Ha szelént teszel bele akkor jól le kell szigetelni mind a két végét!!!! Át ne húzzon sehová! Valahogy nyomd bele a műanyagba azt is, mint ahogy a DY volt. Nem hiába vannak ott azok a műanyagok.. DY esetén, szelén esetén is fő szempont a szigetelés! Vagy ha az eredeti állapotot állítanád vissza akkor a malomkerék vezetékére kell forrasztanod egy ugyanolyan kis anódsapkát mint ami a PY-n, vagy akár a PL-en van, mert ugye az megy a DY tetejére (szigetelésre itt is figyelj, ragasztószalag is megteszi, de mindenképp szigetelj) , ez esetben a DY foglalat valamelyik pontján lesz a képcső csatlakozási pontja. Egy akármilyen sorvégrajzból leleshető hogy hová kell visszaforrasztani
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Üdv CANON
Bizony oda való , rögzítés csak ragasztóval , kifúrni még véletlen sem szabad 16 000 Volt DC . A foglalaton középen van tekerve pár menet cekász (ellenállás drót ) , kissé késlelteti az anódfesz megjelenését ill a cső DY86 gyors felfűtését akadályozza . Képet megjelöltem . Üdv János
Szép jó reggelt!
Köszönöm szépen a válaszokat. gy már kezdem érteni, hogy is volt ez. Szerencsére tudok hozzá alkatrészt szerezni, de lehet meg fogok akadni, mert csöves tv-vel nem sok dolgom volt még. Még egyszer köszönöm a válaszokat. További szép napot.
Eddig jónak tűnik. Tedd be a 2. ECH-t, és az EBL-t, a PU kapcsolót tedd PU állásba, a PU "melegpont" banánhüvelyt megtapizva (hangerőpoti max.-on!) erős brummot kell hallani, ha így van, akkor a hangfokozat működőképes (lehet, hogy még nem tökéletes, de ez most nem a legfontosabb). Igy is mérjél anódfesz.-eket, és rácselőfeszeket! Küldtem könyvet, megkaptad? Van-e kapcs. rajzod
Sziasztok!
Jobban megnéztem a Resprom rádió lemezjátszójának a motorját, és észrevettem hogy négyből két tekercs le van égve . Valószínűleg az előző tulaj még beállt tengellyel próbálta beindítani, ennek eredményéül éghetett le.... De szerencsére sikerült újratekercselni, holnap már csak össze kell rakni a gépet. Holnap vehetem elő a régi lemezeket is... A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Ha már összeraktad, ellenőrizd a fordulatszámot! Teszel valami könnyűt(radírt) a tányérra, és 1 perc alatt 33 1/3 illetve 45-nek kell kijönni.
Rendben megmérem, de a fordulatszám nem az 50Hz ből van?
De igen, ezt csak azért, hogy ne legyen meglepetés. Érdemes még a dörzskerekeket megvizsgálni.
Megkaptam a könyv, köszönöm! (Írtam e-mailt) Gond van a hangerőpotival, nem működik, hiába csavarom jobbra-balra nem reagál. A hangszínszabályzó poti jó. A ki- bekapcsolás csak a hálózati dugóval megy a gomb nem működik. Egy banális kérdés: Mi az a PU kapcsoló?
A lemezjátszó bemenetet kapcsolja. (Pickup)
PU=Pick Up, másként a hangszedő. Szokás volt még lemezjátszó-csatlakozásnak is nevezni. A rádiónak itt van egy kisjelű bemenete, amire szokás volt csatlakoztatni lemezjátszót, később már magnót is. Ezt a Philipset nem ismerem, de kell legyen a hullámváltón egy ilyen állás, ha nem nyomógombos.
Sejtettem, de inkább megkérdezem. Ez a kapcsoló direktre van kötve, nem lehet átváltani.
Sziasztok, segítségre volna szükségem, van egy sztereodirigent nevű tesla gyártmányú rádióm, nem működik a varázsszeme. Mit tanácsolnátok mit nézzek meg benne? A tápfeszültségek megvannak, ugyanis a fénye szépen megvan, de nem reagál semmire.
A képen látható formában van, akármit csinálok hangolás közben. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Hullámváltó nyomogatásra reagál?
Lehet, hogy csak ez a bemenet van kiválasztva? Akkor ne csodálkozz, hogy nem szól. Javítsd meg a kapcsolót, vagy használd a PU bemenetet.
Nem, URH állásban összébb megy a legyezője, de ott sem reagál a hangolásra.
Nézd át a varázsszem vezetékeinek forrasztásait, főleg a rácsáramkörét. Javaslom még, hogy a rács-katód közé tegyél be egy voltmérőt, majd hangolj erős és gyengébb adók között. Ha a voltmérő mutat, akkor még lehet kontaktos a foglalat is.
Rádióra van állítva és működik is, találok adást. Az antenna bemenetre egyszerű drót van bedugva, ezt megfogva a Kossuthot lehetett hallani. A piszkálás során annyit elértem, hogy az "antenna megfogása nélkül is gyönyörűen hallható az adás, talán az is alapzaj is halkult, de még meg van. A kondira rámérve testen kb. -5,6 V A pozitív sarkokon kb. 192 V és 206 V-ot mértem.
Húzz ki több vezetéket(legalább 20 métert), tedd a rádió földpontját valami EPH pontra, majd hangold végig az összes sávot. Így derül ki, hogy jól működik.
Kösz, holnap lemérem. Most eszembe jutott nem e az a gond hogy csak szobaantennával próbáltam, kb 2 méter, szóval lehúztam az emeleti műhelyemből a nagyantennám vezetékét kb 47 méter, befogtam vele egy adót, halk az erősítő alig hallok valamit, viszont a varázsszem tök süket, pedig ráhangoltam az adóra.
Még egy kérdés ha nem baj, a bal szélső poti mire szolgál, mert kontaktos és ha megmozgatom erős brummogást hallani a hangerő potitól függetlenül.
Bármilyen antennával jól kellene szólnia, URH-n hangolt antenna kell(mint a tv-hez). Ha az erősítő halk, az baj lehet. Elvileg ez egy sztereó rádió, valószínűleg balansz poti lesz. Tudod: óramutató járásával ellentétesen tekered, akkor a bal oldal kap jelet, illetve fordítva.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Csak az a fura, hogy az URH-n előbb begerjedt a rádió és a sípolás fülsüketítő volt, az előbb emlegetett recsegés is kiveri a fülemet, az nem lehet, hogy mivel recseg az a bizonyos bal oldali poti, azért halk a hangszóró?Mármint úgy gondolom, hogy kontaktos.
OK. Az EPH pontnak megfelel a földelés is konnektornál. Az alapzajt hallani ha az "antenna nincs csatlakoztatva, ha csatlakoztatom már lényegesen kevésbé hallani, idáig ez zavaró volt. (vagy már csak megszoktam )
Megvan miért olyan halk a rádió, jó volt a tippem kontaktos a bal poti, megmozgatva mostmár szépen tisztán szól, de a varázsszem még mindig hibás. Most rövidhullámon egy talán német adó szól.
Vegyétek tárgyatlannak amit mondtam, jó antennával már mozognak a legyezők, viszont alig fél centit elég lehet az?
Semmi semmi, a rádió tökéletes, már csak mégegy hangszóró kell meg kijavítani pár kontakt hibát és kifogástalan. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Igen, megfelel, csak legyen folytonos. Föld nélkül sokszor zajosabb a vétel. Hangolj végig mindegyik hullámsávon!
Fél centi? Látnom kellene élőben... A Resprom rádiómnál összeért a Kossuth vételekor a két fényesebb sáv(EM 84). Valószínűleg jó lesz. URH-n szerintem vegyél lejjebb a hangerőből, mert nagyon mikrofóniás, ettől sípol. Ha lehet külső hangdobozokat csatlakoztatni, akkor érdemes áttérni, illetve legyenek messzebb a rádiótól.
Nem tudom, hogy ez a fentebb említett Tesla rádióm muzeális e, mert 1969-1970 a gyártási év, van benne 9 elektroncső, 8 dióda, 1 kapacitásdióda és két tranzisztor, olcsóbb lehetett elektroncsövekkel építeni vevőt, vagy mi lehet az oka ennek a furcsa párosításnak.
Csak külső hangdobozt lehet használni, mert belső nincs is. Ha akarod levideózhatom, és feltehetem ide az oldalra, persze ha nem túl nagy.
Ide szerintem ne tedd fel, mert a modik mérgesek lesznek. Nem mondanám muzeálisnak, hanem inkább itthon ritka. Tőlünk északra gyakoribb. Hasonló kaliberű lehet, mint a VT első hibrid sztereó rádiója.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |