Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   573 / 840
(#) Massawa válasza Gabó hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Mert már az ötlet is beteg.
Az aksit sosem rakjuk a stabi után, hanem mindig eléje. Az aksinak sosem lesz azonos a feszültsége mint a tápnak, meg ott van a dioda is, igy még véletlenül sem kap a proci folyamatos stabil áramellátást.
(#) Gabó válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Csak nekem pont az a bajom, hogy nincs szabad lábam, és az áramszünetet az avr tápján szeretném mérni. Ugye a diódán 0,5V esik, pont ezt nézném a táphoz képest.
(#) Massawa válasza Gabó hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Nem olvastam végig az eszmecseréteket, de kétlem, hogy ez igy sikerülni fog, mármint, hogy a proci saját áramellátását akarod vizsgálni - nem is csodálom, hogy belezavarodik. Mit gondolsz mi adott abban az átmeneti állapotban, amikor megszünik a külsö áram és megjelenik az akku? Gondolom az adc-t használod a mérésre - mi ennek az adott pillanatban a referenciája?
Szoval máskép kellene.
A watchdogra nem gondoltál? Az pontosan ilyesmire lett beépitve.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) csabeszq válasza Gabó hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

1. Az Atmega8-nak van egy brown-out detection fuse bitje. A kérdés, hogy ez be van-e állítva. 4V-ra is rá lehet állítani.
2. A mezei Atmega8 megengedett tápfeszültsége 4.5V és 5.5V között mozog. Az Atmega8L-t tudod 2.7V-on is járatni.

Nem kéne, hogy az AVR-t zavarja a táp brummogása. Egy mezei 7805 utáni zaj sem árt neki, még szűrőkondenzátor nélkül sem.

Gondolom 4.5V alá mész.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) Massawa válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Azért vannak kihivások. A mult héten képtelen voltam az egyik modulomon elinditani a Jtag kapcsolatot, ugyanakkor a gyári panelen hibátlanul ment. Elkezdtem méricsgélni és amikor az egyik Jtag lábhoz érintettem a szkop szondáját egyböl elindult. Ma sem tudom mi volt az oka.
(#) Gabó válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Igen 4,4V van ilyenkor. Ugye a diódán eső fesz ennyit ad ki.
Ez a brown-out detection fuse bit az atmel studióba a Fuses közt hol találom?
(#) csabeszq válasza Gabó hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Bővebben: Itt

De inkább ne piszkáld őket, csak nézd meg és próbálj 4.5V felett maradni, mondjuk schottky-val, vagy valami mással.
(#) tursaba válasza Gabó hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

De van ott tüske.Attól függ, milyen szkóppal nézed.
Egy kis transzformátort, vagy kapcsoló üzemű tápot ki-be dugva u.a. lesz a hiba.
Szűrj a hálózati tápon is ne csak a uP tápon.
uP reset láb szűrés?
(#) Gabó válasza tursaba hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

A táp most jelenleg így van felépítve:
230-> trafó -> graetz ->kondi ->stab 12V (innen megy a 12Vot igénylő alaktrészekhez a 12V) ->kondi -> 5V ->kondi -> AVR
A reset láb szűréshez milyen kapcsolás lenne a legjobb?
(#) csabeszq válasza Gabó hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

5V <=> 4.7k <=RESET=> 100nF <=> föld
(#) merlingerin válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Szia!

Sajnos nagyon más... nem csak az elérési útban...

http://www.youtube.com/watch?v=_DdlTKTTkV0

Ez alapján jártam el, kivéve, az órajelem 16MHz, azt írtam át kézzel. Van valami, amit kihagytam, vagy nem jó?

Köszönöm!
(#) pluto válasza Gabó hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Szia!

Mindenek előtt ezt olvasd el! Aztán fojtasd ezzel. Esetleg még ez is hasznos lehet. A Reset-Pin bekötését lásd melléklet. R=10k C=4,7nF D=1N4148. Benne van egyébként a leírásban.
(#) tursaba válasza Gabó hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Ha a stabil 5V-on és közel a uP táplábaihoz van szűrés, valamint a reset áramköre jó,
akkor a 230-> trafó közé L-C szűrés sokat szokott segíteni.
PC tápban, belül, a bemeneti csatlakozóján gyakran van beépítve, kis panelon. Ki lehet termelni belőle.
(#) hygy hozzászólása Nov 5, 2013 /

Azon töröm a fejem, hogy ugye az androidos telókban (használtan pl galaxy minit már olcsón lehet kapni) sok jó érzékelő van plusz gps plusz gsm. Ugye bluetoothon ossze lehet kötni a kettőt, de mennyire stabil a bluetooth kapcsolat az arduino és android között? Pl ha berakom a kocsiba, és aksiról van használva mind a kettő, minden féle zavarok érik akármi, mennyire stabil?

Esetleg van másik olcsó androidos típus amiben direkt soros kábellel össze lehet kötni a kettőt? (Vagy ennek mintájára USB-n össze kötni a kettőt.)

Esetleg egyéb öttlet az android és arduino direkt össze kötésére?

Amiről már próbáltam keresni infót de nem nagyon találtam, hogy mennyire lehet törni egy bluetooth kapcsolatot két eszköz között?
(#) hygy válasza hygy hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Ezeket találtam most:

adroid audio csatin keresztül kommunikáció mint egy modem (csengő hangok, bejövő hívás bezavarhat):
http://androino.blogspot.hu/

javaban implementált driver, nem kell hozzá kernel driver:
https://github.com/mik3y/usb-serial-for-android
(#) csabeszq válasza tursaba hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Az LC szűrés nekem kissé meredeknek tűnt, ezért mást használtok helyette. A probléma az, hogy az L megtartja az áramát, akármi is történjen. Hogy ezt hogyan oldja meg egy 7805-ön keresztül, az nem tisztázódott bennem, de egy biztos: megoldja.

Inkább békésebb megoldást használok a PI szűrőt (CLC). Kapacitás (földre) - Induktivitás - Kapacitás (földre). Ez a megoldás azért megnyugtatóbb, mert a kapacitásokon keresztül tudja tartani az áramát (van mit szívni és nem kell a 7805-ön keresztül ügyeskedni).

Az összes (C)LC szűrő hátulütője persze az, hogy túllő a célon 0V-5.1V-4.95V-5.03V vagy ilyesmi. Mindenesetre igencsak jól szűrnek.
(#) zombee válasza Gabó hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Milyen feszültségű a tartalék akksi?
(#) csabeszq válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Már csak a poén kedvéért lefordítottam a matuzsálemi winavr-rel (WinAVR-20100110) is ugyanazt a makefile-t, amit elküldtem (csatolva).

Tökéletesen fordult, miután az érintett 3 sort átírtam. Sőt, egy build.bat nevű fájlt is csatoltam.
Itt kellene a C:\WinAVR-20100110-et lecserélned (Makefile és build.bat) fájlokban és lefuttatni a build.bat-ot.

Test.zip

(#) totionline hozzászólása Nov 5, 2013 /

Szerbusztok!

Most kezdtem az ismerkedést az AVR-el.
Beszereztem, egy ATtiny45-ös mikroprocesszort. ÉS ezt a programozót fogom megépíteni kezdésnek: Programozó.
C-ben szeretném programozni.

A kérdésem, hogy a számítógépre, melyik programot/mokat kell telepíteni, illetve kell-e valami driver hozzá?

KÖszönöm
(#) Fish válasza totionline hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Szia!

Én anno az AVR-ezést a Winavr+avrstudio párossal kezdtem és vettem egy avr programozót, aminek a leírását itt találod meg. a HEstoreban szerintem még kapható. Szerit em kezdéshez azért ez a jó, mert biztos a sikerélmény ja és a nyolc lábbal sorozatot

itt vannak a linkek:
nyolc lábbal1
nyolc lábbal2
nyolc lábbal3
nyolc lábbal4

és az említett programozó:
AVR-Doper, USB-s ISP programozó
(#) csabeszq válasza totionline hozzászólására (») Nov 6, 2013 /

Tavir MK-II programozó

Azért javasoljuk, hogy vedd meg a programozót, mert tanulni jóminőségű működő eszközökkel érdemes. Nekem eredeti MK-II programozóm van, 10.000-ért vettem az MSC-től. Nem is volt vele semmi bajom, bedugom, programozok, ennyi.
(#) morzsa15 hozzászólása Nov 8, 2013 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy atmega48-at lehet pickit 2-vel programozni?
(#) szdani válasza totionline hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Én ezzel a programozóval kezdtem Első AVR programozóm AVR Studio 4 kell hozzá meg egy AVR OSPII nevű program. A Hátránya hogy nem lehet vele Debugolni és elég lassan égeti be a programot de 3000HUF-ból megépíthető.
(#) szdani válasza morzsa15 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Olvasd el ezt ha jól értelmeztem akkor lehetséges a dolog.
(#) hid0 hozzászólása Nov 10, 2013 /

Űdv! 80C51-el(40pin) készithető-e frekvenciamérő?Szegmenses ledKI kijelzővel,kb.40MHz-ig? Van AKI készit?
(#) zombee válasza hid0 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Szia!

1: ez egy AVR-es topik, létezik 8051-es is (tudtommal)
2: semmit sem úgy kezdünk el tervezni hogy "találtam XY-t a fiókban, meg lehet vele csinálni?"
(egyébként biztosan meglehet)
3: ez egy hobbista fórum, nem hiszem hogy csak úgy bárki leül és megépíti neked.

Javaslat:
Keress rá, pl. itt, kutakodj, és tanuld meg programozni az IC-t.
A Bővebben: Link nem repül a szádba, ne is várd!
(#) zsozsoX hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok!
Olyan problémával küzdök, hogy ds18b20 rom kódját ki tudom olvasni,de csak decimálisan és azt kellene átkonvertálni hexadecimálisba, hogy utána megtudjam 'szólitani' az érzékelőt.
(#) zombee válasza zsozsoX hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Skip ROM vagy valami hasonló ismerős?
(#) Mdavid hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok!

Egy barátom megkért, hogy tervezzek a GoPro kamerájának autós tartójához olyan kiegészítőt, amivel tudja forgatni a kamerát. A "gépészeti" dolog megy is, az elektronikai részhez szeretnék Tőletek segítséget kérni.
A lényeg, hogy egy joystickal szeretné irányítani a kamerát. A kameráz két tengelyen szeretné forgatni. Ehhez az egyik szervót végtelen forgásra módosítanék (ez is megy), a másik pedig a gyári tartományban tudna forogni.
A szoftveres kivitelezésben szeretnék segítséget kérni. Arduinoval szeretnénk megoldani, mert az áll rendelkezésre a projekthez. A kérdés az lenne, hogy van-e valakinek valami forrása, ami alapján el lehet indulni, esetleg épített már valaki hasonlót, építő jellegű kritikák, és tanácsok is érdekelnek.
(#) ISF79 hozzászólása Nov 13, 2013 /

Sziasztok!

Attiny45/85-nek van rx/tx lába?
Vagy a 2313 a legkisebb, amelyiknek van?

Előre is köszi.
Következő: »»   573 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem