Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztoros előerősítő
Témaindító: balazs1989, idő: Máj 7, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a mellékelt kapcsoláshoz. A kérdés az, hogy hogyan van hozzákötve a C3-as kondi a VR1 potihoz?(ha egyáltalán hozzá van)? A válaszokat előre is köszi! Az előerősíő linkje
Szia!
Az egy speciális középleágazásos potméter. Ha nincs szükséged külön fiziológiai hangerőszabályzásra, akkor hagyd ki és használj normál potmétert.
Szép napot!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy megépítettem ezt az erősítőt egy 2 N 2222 A tranzisztorral és egy BC 109 C tranzisztorral illetve kondit nem tettem bele és működni működik csak halkan hallom a zenét a fangfalba, amit rákötöttem illetve mp4 lejátszót kötöttem rá nem tudom az valamit befolyásol-e és azt max hangerőre vettem. Nem tudom, mi lehet a gond. A válaszokat előre is köszönöm.
Helló sziasztok. tudnátok nekem adni egy olyan előerősítő rajzot amit lehetne járatni +/- 40-60v feszültségről?? Ilyen 2-3 tranzisztoros egyszerű előerősítőre gondolok. Jobb lenne a szimmetrikus, de ha nem az akkor az se baj. előre is köszi szépen a segítséget.
köszi pucuka, de én kicsit összetettebb válaszrra vártam, ugyanis én is már megnéztem a google barátunkat. am 30 volt nekem kevés.
Nem szokás a bemeneti fokozatokat magas tápfeszről járatni, no meg nem is lehet. A bemeneti fokozatoknak többszörösen szűrt tápfeszt kell kapniuk, és minden szűrés feszültség veszteséggel jár. Ha megnézel egy BEAG -os erősítő konstrukciót, a meghajtó fokozatnak már volt egy további tápfesz szűrése, és ezek után az előfokozatnak mégegy. A kíváló szűrést áteresztő tranzisztoros fokozatokkal készítették. Ez ugyanúgy néz ki, mint amit a tápegységekben használunk, csak épp nincs stabilizálva. Használhatsz egyszerű ellenállást is a feszültség csökkentésére, a bemenő fokozat áramának figyelembe vételével. A jó hidegítésről, szűrésről gondoskodni kell.
A másik ok az alacsonyabb tápfeszre, hogy az előfokozatokban kiszajú félvezetőket használunk, amiknek a tápfesz tűrése nemigen megy a 30 V fölé, inkább 21 - 30 V közé esnek.. Megoldhatod a kérdést úgy is, hogy a bemeneten kaszkád kapcsolást használsz, így a két tranzisztoron fele fele tápfesz alakul Használhatsz diferenciál erősítős megoldást, (így teljesül a szimmerikus bemenet óhajod) és az emitterbe, kollektorokba áramgenerátort (áramnyelőt) teszel. Erre láthasz példát a műveleti erősítők kapcsolás technikájában. Végül is használhatsz kiszajú műveleti erősítőt is.
Köszi szépen a választ. Szerintem a diferenciál erősítős megoldás az jó lessz. Én megakartam kerülni a müveleti erősítős megoldást, bár nincs vele semmi bajom. Egy áram bufferhez kellett volna az előerősítő ami kap pl 2*50 voltot. És ha ilyen 12 voltos feszültségerősítőt teszek elé akkor a kimeneti teljesítmény kicsi lessz. Szóval ezért kell nekem nagy tápfeszültségű előerősítő.
Attól függ, hogy szeleteled a nudlit. A rendes rendszertechnika az úgy néz ki, hogy előerősítő - meghajtó erősítő - végerősítő.
A meghajtó erősítővel semmi akadálya 10 - 20 szoros erősítés mellett +/- 60 V tápfesz alkalmazásának. Ez minden valószínűség szerint elég lesz a végfokozat meghajtására. A hangfrekis erősítőkben is ez a rendszertechnika, csak ott a meghajtó, és a végfokozat többnyire egybe van építve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |