Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Szerintem javítható. A Snubber kört nézd át és ha diódás cseréld ki az ott lévő diódát, és ellenőrizd a kondenzátort és az ellenállást. A trafó primer oldalán találod valószínűleg a kapcsolóelem lábainál.
A kollegák javaslatait is fogadd meg és cseréld ki benne az elektrolit kondenzátorokat. Végül keress rá a táp típusára, időnként meglepően sokáig beszerezhető innen-onnan a komplett táp, és akkor nem kell javítanod, vagy ha javítod lesz egy tartalék cseredarabod. -szerintem!-
325 V AC vagy DC kellene? Ha DC, akkor csupán egyenirányítani kell.
Ha AC, akkor "Végy egy db 230V/110 V-os ~100 VA-es trafót, majd kösd sorba a primert a szekunderrel!"... Ott kezdődnek a gondok, amikor mindennek galvanikusan elválasztottnak kell lennie. De ezt se írtad.
Köszönöm a segítséget, végül kiderült, hogy a táp azért kapcsol le vagy tűnik el róla a feszültség, mert az inverter bekapcsolásakor a hibás tranzisztor akkora áramfelvételt produkált, hogy nem bírta a táp. Ez úgy derült ki, hogy egy 400W-os pc tápot kötöttem rá a panelra és az már képes volt a tranyó elfüstöléséhez lekapcsolás nélkül
Sziasztok
Adott egy IR 2153 vezérlőIC-vel meghajtott táp IR2153 Ezek a tápok sorra pusztulnak el (gagyi) Volt, hogy a ic ment ki, de újabban a végfok Fet-ek mennek zárlatba, ami aztán persze ránt magával mindent, diódahidat, stb. Próbáltam erősebb fet-el P7NK40Z. De azzal se bírta sokáig. Hol kezdjem a hibakeresést? Ezek ujjak, tehát kondi kiszáradás nem nagyon lehet. Most pont nincs nálam egy, hogy lefényképezzem az egészet, kapcsolási rajzom nincs. Ha valakinek van ötlete szívesen fogadom. Üdv
Nekem van. Nem ötlet hanem tapasztalat. Maga az IR2153 a hiba. Normális nyáktervvel lehet ugyan használni, de én inkább csak segédtápot szoktam csinálni belőle. Mostanában már azt sem mert egy flyback sem több árban, de az stabil feszt ad, és a rövidzárat sem veszi zokon.
Ha van rá lehetőséged nézd meg szkópon a felső oldali meghajtást üzem közben.
Az a gond, hogy szkópom nincsen, a kapcs üzemi táphoz meg annyit értek, hogy "kihajigálni minden elkot".
Egyébként maga az IC csak 1x ment ki, általában túl éli. Most inkább arra szeretnék rákérdezni, hogy érdemes ezzel foglalkozni , nyilván a gyárba elcsesztek valamit Vagy egyszerűen nem bírja a rövidzárt? (kapunyitóba van) Vagy váltsam ki valami másik táppal az egészet? Üdv
A rövidzárat biztos hogy nem bírja ahhoz külön áramkörrel kell kiegészíteni, de nem ér annyit az egész. Ha nem nagyobb 100-150W-nál az energiaigény, akkor flyback megoldást javaslok (pl. monitorokban, TV-kben is ilyen van).
Motorhoz mindenképpen árammódú vezérlést csinálnék, ha félhíd akkor UCC2808-al.
Kezdem érteni, mondjuk ez a flyback-t nem ismerem, ez nem a primer ágból történő optocsatolós visszacsatolás?
Hát az itt nincs, csak valami nagy feszültségű kondit láttam a primer és a szekunder között. Köszi
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne hogy a kapcs. táp trafójánál primer oldalon 300V egyent mérek a szekunderén meg rövidzárat! Most akkor a trafó szar vagy van esetleg vmilyen alkatrész (stab IC, kondi) ami beleszólhat? Ez egy Accumate 4-es mikroprocesszoros töltő(25eft boltban) Ha esetleg a trafó szar akkor tudtok olyan helyet mondani ahol tutira újratekercselik?
Egyenfeszt nem lehet transzformálni.
Na az biztos!
De lehet hogy a trafónak szakadt a primérje Ki kellene bányászni...
Udv!
Van egy ilyen 20W-os LED reflektor, amibe meghibasodott a kapcsolouzemu tapegyseg. 1-2 masodpercig jol vilagit, utana elkezd gyorsan villogni. Pupos kondik nincsenek benne. Mi okozhatja a villogast? Kepet sajnos nem tudok mutatni, mert nincs nalam a reflektor.
Korántsem biztos hogy a tápegység hibája, lehet hogy csak a led döglődik.
(mikor az emissziós réteg gyengül vagy túlmelegszik, akkor szokott ilyet produkálni)
A LED-ek kulso taprol tokeletesen uzemelnek, ugy nem produkal ilyent.
Akkor viszont szkóppal kellene rámérni a kimenetre, a jelalak sokat elárulna.
Ha nincs, akkor a visszacsatoló ágban lévő alkatrészek ellenőrzése, kimeneti kettősdióda ellenőrzése (sokszor van, hogy csak az egyik fele szakadt), primer oldali kapcsolóelemek ellenőrzése. A kondenzátorokat pedig nem szemmelverjük, hanem ESR mérővel ellenőrizzük! Egy fotó, vagy egy kapcsolási rajz azért jól jönne, így csak találgatni lehet.
Inkább a meghajtó ic, esetleg FET-adta meg magát, trafó nem szokott (én legalábbis még nem találkoztam ) hibás lenni.
Üdv
Nem kettosdioda van, hanem egy darab 3-3.5A-es. Am 34V es 600mA-t ad, ennyi kell a LED-eknek. Kepet leghamarabb csutortokon tudok kesziteni.
Üdv! Megépítettem még a mellékelt kapcsolást, és a kimeneten 5V helyett 4V-ot mérek. FET-nek IRFZ10-et tettem. Szerintetek mi lehet a probléma?
Köszi!!
Talán az IRFZ10 kisebb áramerősítési tényezője?
Ellenőrizd a zener-t, mekkora a feszültség rajta?
FET-nek nincs áramerősítési tényezője... A kapcsolásban a zener feszültség+700mV (Si tranzisztor nyitófesz) adja a kimenőfesz értékét.
Szerintem megérdemelne a kapcsolás egy TL431-et is, azzal be is lehetne állítani pontosra.
FET-nek nincs áramerősítési tényezője? Jó, akkor másképp: meredekségnek is nevezik, de amúgy transzkonduktanciánál is keresheted.
Üdv! Köszi a hozzászólásokat! Az nem befolyásolhatja, hogy ZPD helyett bzx85c-4v3 van.
3,3V-ot mértem a zeneren.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Akkor az áramköröd tökéletesen működik, mert a 3,3V + a T3 B-E feszültsége nagyjából 3,9-4V. Viszont egy néhány ohmos gate ellenállást nem ártana beletenni.
Nem működik jól, mert nem 3,3V-os, hanem 4,3V-os zener van benne....
Persze jó kérdés, mekkora a tápfeszültség... A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Láttad hogy olyat tett bele? Ha az lenne benne akkor nem 3,3V lenne rajta...
Akár 1V is lehet rajta... A zener típusszáma árulkodó....
Sziasztok!
Van egy Samsung CD/LD lejátszóm, aminek a tápegysége sípoló hangot ad amikor a lejátszás elindul. Egyébként nem sípol és működik rentesen. A sípolást mértem, kb. 15000Hz körül van. A hang a szekunder oldal felől (a képen a DV530K NEW POWER felirat környéke) jön, pontosan nem tudtam behatárolni, mert csak beépítve tudom kipróbálni, mivel nem érnek ki a szalagkábelek. Van ott egy tekercs, azt már próbáltam ragasztózni, de nem változott a helyzet. Képeket mellékeltem. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a hiba? Tökéletesen működik, csak a sípolás zavar, mivel a másik szobában is hallható. Ha szükséges, töltök még fel képet róla. Várom az ötleteket.
12,4V a tápfeszültség. Igen 4,3V-os zener van benne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |