Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   306 / 579
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Csak ámulok ezektől a mesterien felújított csodáktól,és meg erősít abban az elhatározásomban hogy érdemes ezeket a szépségeket,gyűjteni ,építgetni esténként hallgatni.A rádiók elkészítéséhez gratulálok.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Szevasz Janó! A lengőnyelves szerkezetről tehetnél fel közeli képeket! Biztosan mást is érdekel.
(#) zolika60 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Régebben már feltett egy fajtát.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 15, 2013 / 2

Szia Józsi, óhajod parancs. Az első képen a fellelt állapot van, ennyi volt meg belőle.
A következő képen egy általam elképzelt működésű, köztes állapot van, ennek nagyon ronda volt a hangja, gyakorlatilag használhatatlan volt. Hosszas kísérletezés után jöttem rá, hogy a hátfalat is hozzá kell kötni a lengőnyelvhez, ide egy erős rugóval feszítettem neki a csavart, és hátulról egy másik csavarral állítható a légrés, (az előfeszítés) vagyis a lengőnyelv távolsága az álló mágneses résztől. Ennek távolsága 0.1-0.08 mm filmmel lett lemérve. Ezzel a légréssel szól a legjobban, nagyobb légrésnél lehalkul, kisebbnél meg felüt a mágnesre. A lengőnyelv tövét kétoldali befűrészeléssel kicsit meggyengítettem, ezzel kicsit mélyebb lett a hangja. Az eredeti mágnes már nagyon gyenge volt, ezért 2db ferrit mágnes gyűrű lett beépítve, ez 6cm-es zsebrádió hangszóróból lett bontva. Üdv:
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Kössz!
(#) horváth lajos hozzászólása Nov 17, 2013 /

Sziasztok ismét gyarapodott a régi rádió gyűjteményem standard az üzemel rendesen telefunken az még átnézésre vár tesla is még teraszon van egy terta is meg egy unitra szilézia is üdv lali
(#) kristikoma hozzászólása Nov 18, 2013 /

Sziasztok! Szereztem egy EMG 1113/1 nevű hanggenerátort. 2 db 807-es cső megy ellenütemben. 20Hz-től 20 kHz-ig működik. Elsőre beindult, ami már valami egy 50 éves géptől. Most egy Tesla mélyközepet hajt. Az egyenirányító csövet valaki lecserélte diódákra, valamint az EF6 helyett EF80 muzsikál. Valamint a 2db 6SN7 helyett 6N8SZ van. Az egyik 807 amerikai, a másik Tungsram. A voltmérő is jó benne, csak a skálalapot kell rögzíteni két csavarral.
(#) satlokk válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Gratula,írígykedem egy kicsit!
(#) satlokk válasza frecsko hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Gratula,Le a kalappal!
(#) kristikoma válasza satlokk hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Köszönöm, ezt a jelenlegi iskolámban leselejtezték, így került hozzám. Szerencsére kiállta a "diákok próbáját", már jobb helyen van. Sokan használták az ilyeneket HiFi erősítőnek. Majd ejtek magam is egy próbát.
(#) PIC hozzászólása Nov 20, 2013 /

Sziasztok! Van egy VT R999F-em. Nincs benne hangszóró. Ideiglenesen tettem bele egy kicsit, működik szépen. Viszont szeretnék venni bele egy nagyobbat, olyat mint amilyen eredetileg lehetett. Milyen hangszórót ajánlanátok? A hátulján van hangszóró kimenet ott 8Ohm-van írva impedanciának. A belső hangszóró is 8Ohm-os kéne, hogy legyen?
Köszönöm előre is!

István
(#) gkari válasza PIC hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

A "Kádár" könyv szerint az eredeti hangszóró 4,5 ohmos, a külsőt szerintem azért írják 8 ohmosra, hogy ne legyen túl nagy aláillesztés, mert a külső hsz. csatlakozása a belsőt nem választja le.
(#) ared2 hozzászólása Nov 24, 2013 /

Üdvözletem!
Egy L31 (cirill betűket nem tudok írni) orosz funkciógenerátort szeretnék rendbe tenni!
Most jelenleg a" led" kijelzője teljes kivezérlést kap ,és a kimenő jelalakok is torzak.
Szeretném első körben átkondizni. bármilyen sima ELKO jó ,vagy valamilyen speckós kell?
van benne két IC amit nem tudtam beazonosítani KP140Y nem találtam az internetes katalógusokban sem.A rajzon mint d1,2 szerepel.
Köszönettel: V A
(#) pucuka válasza ared2 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

A javítás nem abból áll, hogy kicserélsz minden alkatrészt. Keresd meg a hibát, és azt javítsd ki. Nem hiszem, hogy speciális kondenzátorok lennének, olyat keress, ami értékben, méretben megfelel.
Az IC -vel kapcsolatban egy kis segítség, bár nem ugyanabban az áramkörben.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) ared2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Köszi a link-et az orosz oldalt elmentettem a kedvencekbe!
A kondikat megelőzés céljából cserélem ha már úgyis benne vagyok úgy tudom,hogy egy olajos elko max 10 évet bír utána kiszárad ,ez pedig egy 25 éves szerkezet,nem szeretném havonta szétszedni emiatt,természetesen a hibát keresem .
(#) pucuka válasza ared2 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Az olajos (olajpapír) kondenzátorok nem a kiszáradós fajták, és azok nem elkók. Az elkók ki tudnak ugyan száradni, de ez sem megy egyik napról a másikra, éezek azért nem kopó alkatrészek. Amelyik kiszárad azt cseréld ki, ami meg jó, azt felesleges. Ha kibírt 25 évet, akkor még elkocog egy jó darabig.
(#) PIC válasza gkari hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a választ, sajnos csak mos volt lehetőségem válaszolni.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 29, 2013 / 7

Üdv Mindenkinek. Nagy itt a csend, hát felvetek egy régi témát. Tavaly, 2012 máj 24-én volt itt egy kis vita a felújított alkatrészekről, vagyis hogy nem korrekt dolog, a régi elkóknak kicserélni a belsejét, meghagyva a régi házat, hogy úgy nézzen ki, mint ha eredeti volna. Én most egy 1943-as kis Lorenz készüléken dolgozom, és persze ennek is rossz az elkója. Szokás szerint kiperemeztem, (ennek a teteje volt nyitható) hogy cseréljem a belsejét. És láss csodát, az eredeti elkó eleve úgy volt gyártva, hogy az alu ház két másik kisebb elkót rejtett. Vagyis nem mi találtuk fel a meleg vizet, már 1943-ban gyárilag is csináltak ilyen átalakítható cserélhető belsejű kondikat úgy hogy felesleges idegenkedni az ilyen felújításoktól. Hát ennyi.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Én is mindig így csinálom. Senki nem panaszkodott eddig.
Nyomtam egy "lájkot"
(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Üdv!
Szervusz Zoli!
Lehetni lehetne , de igen költséges.
Esetleg egy eszterga pad , vagy hasonló szerkezet mint a gumiszerelők használnak a gumi levételekor és feltételénél.
Vagy a megütött felnik hengerelésénél.
Csak hát a píííz ugye!
Mindezt 1-2 darabnál.
Öreg Tom
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Én az öszegyűrődött részt egyszerűen levágom addig amíg ép rész nincs, és nem peremezem vissza, hanem beragasztom műgyantával.
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Üdv!
Szervusz János!
Tehát a támaszkodó váll megmarad , sőt a vezető rész is , csak a visszahajtott részt vágod le, ami gyűrődött a kiperemezéskor?
Mivel van esztergád , úgy nem lenne jobb , vagy szebb , ha csak leszúrnád a visszaperemezett részt?
Max .síkba kerülne a záró fedél.
Azt meg úgy is ragasztod.
Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Szia Józsi. Sajnos az eszterga ügy nem egyszerű. Az elkók háza meglehetősen vékony és puha anyagból van, és a kisebb műszerész esztergákon, mint amilyen nekem is van, csak a pofába, vagyis a felső végén lehet befogní. Ezért ha a túlsó végénél nekimegyek a késsel, a legkisebb ütésnél is rendszerint belekap a puha alumíniumba, összegyűri és kidobja az egészet. Olyan nagy eszterga kellene, aminek a pofájába, illetve a tengelyébe befér az egész elkó, csak a végéből egy kicsi áll ki, akkor talán le lehetne szépen vágni, de ilyen nekem nincs. Általában egészen kicsi csípőfogót használok a kiperemezéshez, ezért nem sok sérül az oldalából, és azt kis ollóval le lehet vágni. Ha jól sikerül, akkor még egy kis peremet is kalapálok neki, de inkább a ragasztó tart, mint a peremezés. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Üdv !
Szervusz János!
Igaz.
Ennél szebb peremezést anno a hülye gyerekek csináltak mikor a 220V- ba bedugták a 100x100 elkót.
Szegény takarító néni majd összecsinálta magát és volt munkája.
Öreg T.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 2, 2013 /

Sziasztok, tegnap kaptam egy ''öreg harcost,,. Elvileg egy Tesla gyártmányú 619A típusú 4+2 csöves rádióvevő. Elég leharcolt állapotban van. Ráférne egy takarítás, a hálózati csatlakozója viszont semmire sem hasonlít. Talán az akkori Csehszlovákiában volt szabványba ez, mivel láttam hasonló lábú 3 fázisú fali aljazatot is.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Ma kiszedtem a csöveket, és mindet egyesével óvatosan elmostam vigyázva feliratokra. Aztán rájöttem hogy teljesen fölösleges, Tesla csövet még nem láttam lekopott felirattal, ezekről sem jött le pedig 60 évesek. A rádiót a dokumentációja alapján 1954-1955 között gyártották. Mellékelek képeket a csövekről.
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

AZ 12, EM 11, mintha egy német készülék csövei lennének! Azért az EF 22 Tungsram is befigyel. Jó kis felújítási alap. Gratula hozzá!
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Az a dugó azért lett kifúrva, mert akkoriban a CSSSR szabvány a védőföldet egy csapon közvetítette a konnektorban, ez a dugó így oda is bedugható volt (nálunk ezt a villásdugók szélén horonyreszeréssel oldottuk meg). Ezt a készüléket rendberakni nem csekély feladat, sok sikert!
(#) elektroncso válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Eredetileg AZ11-es van a dokumentációban. Nem tudom hogy Tesláék mivel festették a csövekre a feliratokat, de én még kopottat nem láttam. A hány égő vagy skálaüveg, még egyikről sem sikerült lemosni a festéket. Talán látszik hogy a Tungsramon meg van kopva a felirat, ezt azzal sikerült hogy végig húztam a rongyot a vizes csövön. Az AZ12-es látszik hogy szigetelő szalaggal ragasztva van, gondolom eltörött a ragasztás.
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Egyenlőleg nem fogom felújítani, várok addig amíg lesznek műszereim. Most ezek készítése van tervbe véve. Utána neki lesz ugorva ennek. Ez a legöregebb készülékem. A szabványról tudok, itt Felvidéken mái napig az a csap van a konnektorban, az az érdekes hogy amikor a készüléket építették akkor más volt a szabvány ugyanis a lyuk utólagos készítésű. Van ilyen konnektor a papáméknál felszerelve a kazánházban, megnézem és lefotózom. Ha nincs használatban, (szerintem nincs) akkor el is kérem, mert az is bőven muzeális már.
Következő: »»   306 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem